بیجندی: در انسانی بودن خشک‌سالی‌ها شکی نیست

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان گفت: اینکه بگوییم خشک‌سالی‌های اصفهان مستقیماً بر گردن صنایع و یا مثلاً فولاد مبارکه است، منطقی نیست اما در انسانی بودن خشک‌سالی‌ها شکی نیست.

بیجندی: در انسانی بودن خشک‌سالی‌ها شکی نیست

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان گفت: اینکه بگوییم خشک‌سالی‌های اصفهان مستقیماً بر گردن صنایع و یا مثلاً فولاد مبارکه است، منطقی نیست اما در انسانی بودن خشک‌سالی‌ها شکی نیست.
به گزارش ایسنا منطقه اصفهان، مجید بیجندی امروز (دوشنبه) در نشست خبری اداره کل هواشناسی استان اصفهان، اظهار کرد: بارش‌ها در نسبت به بلندمدت مشابه قبلی 32 درصد در اصفهان و 15 درصد در چهارمحال و بختیاری که سرچشمه آبی رودخانه زاینده‌رود است، کاهش یافته است.
وی افزود: در کل کشور 41 درصد کاهش بارش در مدت مشابه بلندمدت تجربه شده و همچنین در میان مدت نسبت به سال گذشته 33 درصد کاهش را تجربه کردیم. بنابراین میانگین وزنی بارش ها تا 4 دی‌ماه 30 میلی‌متر به ثبت رسیده است.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان گفت: بارش شهر اصفهان از یکم مهرماه تا ششم دی‌ماه در ایستگاه مَرغ 13 میلی‌متر و در ایستگاه کوهرنگ 491 میلی‌متر بوده است که 9 درصد از میانگین بلندمدت و 16 درصد از مدت مشابه سال گذشته بیشتر است. یعنی وضعیت بارش مطابق با پیش‌بینی‌های اداره کل هواشناسی در سال جاری قدری بهبود یافته است.
بیجندی اضافه کرد: گلپایگان و خوانسار کمترین تغییرات منفی بارش را در سال جاری تجربه کرده‌اند و در مجموع میانگین دما در آذرماه در کل استان 2.5 درجه بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود یک درجه کاهش را تجربه کرده است.
وی ادامه داد: اگرچه قسمتی از تغییرات اقلیمی ناشی از گرمایش جهانی است، اما کاهش بارش و افزایش دما که مهم‌ترین پارامترهای بررسی خشک‌سالی هستند، بیشتر ناشی از فعالیت‌های انسانی است و نسبت دادن آن‌ها تنها به مسائل طبیعی و زیست محیطی صحیح نیست.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان افزود: با بررسی شاخص بارش استاندارد (SPI) و همچنین شاخص استاندارد شده بارش و تبخیر - تعریق (SPEI) مشخص می‌شود که اکثر نقاط اصفهان در دوره کوتاه مدت درگیر خشک‌سالی هستند اما شهرستان‌های اصفهان، لنجان، فلاورجان، دهاقان و شهرضا با شدت بیشتری درگیر خشک‌سالی عمیق‌تری هستند. همچنین در بررسی خشک‌سالی بلندمدت شاهد خشک‌سالی هیدرولوژیکی در غرب استان هستیم.
بیجندی گفت: در بررسی همین شاخص‌ها در چهارمحال و بختیاری شاهد هستیم بروجن و کوهرنگ در بلندمدت نسبت به دیگر شهرستان‌ها درگیر خشک‌سالی شدیدتری هستند و در مجموع در بررسی یک دوره هفت ساله مشخص می‌شود 94 درصد از استان شامل شش درصد خشک‌سالی شدید، 38 درصد خشک‌سالی متوسط و 52 درصد خشک‌سالی خفیف است.
وی ادامه داد: در سال گذشته به دلیل افزایش دما و کاهش بارش‌های برفی، منابع تأمین کننده آب زاینده‌رود موفق به تأمین آب این حوضه آبخیز در مدت کوتاه‌تری شدند، چراکه بارش‌های برفی می‌تواند حوضه آبخیز را در طولانی مدت تغذیه کند اما بارش‌های بارانی تغذیه‌های کوتاه مدت و لحظه‌ای دارند.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان با اشاره به پیش‌بینی وضع بارش‌های سه ماه آینده، اظهار کرد: مطابق انتظارات بارش‌ها از اواسط آذرماه شروع شد و در دی‌ماه شدت گرفته است. انتظار می‌رود بارش‌ها در زمستان نسبت به سال گذشته بهبود داشته باشد و با توجه به کاهش نیم تا یک درصدی دما، شاهد افزایش بارش‌های برفی در نواحی غرب هستیم تا جایی که در مجموع بارش‌های سه ماهه زمستان نرمال خواهد بود. گرچه همچنان کمی بارش‌های گذشته را جبران نخواهد کرد.
بیجندی اضافه کرد: با توجه به سردتر بودن زمستان امسال، شرایط برای بارش‌های سیل‌آسا کمتر خواهد بود و همین موضوع ناشی از سردتر بودن زمستان در دی‌ماه و اسفندماه است.
وی با اشاره به آلودگی کلان‌شهر اصفهان، افزود: متأسفانه مطابق پیش‌بینی تا پیش از نیمه دوم آذرماه که سامانه‌های بارشی وارد جو اصفهان شدند، شرایط برای تجمع آلودگی هوا اتفاق افتاد و شاهد روزهای آلوده‌ای بودیم اما بعد از ورود سامانه‌های بارشی قدری ناپایداری از تجمیع آلودگی جلوگیری کرد.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان با اشاره به توسعه هواشناسی کاربردی (تهک)، گفت: ترجمه مسائل هواشناسی به زبان ساده برای سازمان‌ها و ارگان‌های گوناگون از اهداف تهک است. برای مثال ارتباط هواشناسی با اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای می‌تواند از بسیاری از مشکلات جلوگیری کند. همچنین ارتباط با شرکت گاز استان باعث شد یک دوره سرما را با پیش‌بینی به موقع با کمترین قطعی گاز پشت سر بگذاریم.
بیجندی ادامه داد: از خسارت 422 میلیارد تومانی با پیش‌بینی به موقع سازمان هواشناسی در کشور جلوگیری به عمل آمده است. در پاییز امسال 53 میلیارد تومان از خسارت به کشاورزی خوانسار جلوگیری شده است.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا مبنی بر کشف علت اصلی تغییرات اقلیمی با توجه به اینکه نقشه پهنه بندی استان نشان می‌دهد که مناطق صنعتی با خشک‌سالی شدیدتری رو به رو هستند، گفت: تغییرات اقلیمی در دو بخش کلی کاهش بارش و افزایش دما بررسی می‌شود گرچه مقصر اصلی انتشار گازهای گلخانه‌ای و CO2 بیش از توان طبیعت است، اما قطعاً خشک‌سالی‌های امروز تنها ناشی از موارد طبیعی نیست و فعالیت‌های انسانی عامل این خشک‌سالی‌ها به حساب می‌آیند.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان اضافه کرد: اینکه از این تریبون بگویم خشک‌سالی‌های اصفهان مستقیماً بر گردن صنایع و یا مثلاً فولاد مبارکه است، منطقی نیست اما قطعاً باید با پژوهش عوامل اصلی خشک‌سالی‌ها را کشف و درصدد رفع آن‌ها اقدام کنیم اما در انسانی بودن خشک‌سالی‌ها شکی نیست.
بیجندی با اشاره به لزوم خریداری دستگاه‌های نوین و جدید هواشناسی، افزود: هواشناسی استان اصفهان به عنوان بزرگ‌ترین هواشناسی کشور بعد از سازمان مرکزی یکی از مهم‌ترین مناطق هواشناسی کشور به حساب می‌آید که اهمیت به‌روز بودن سیستم‌ها را دوچندان می‌کند. در همین راستا بعد از برداشته شدن تحریم‌ها شروع به بررسی دستگاه‌های جدید برای خریداری کرده‌ایم.
وی اظهار کرد: واژه‌ای با نام ریزگرد در فرهنگ لغت تخصصی هواشناسی وجود ندارد و اگر دستگاه‌های مختلف از واژه ریزگرد استفاده می‌کنند، برداشت آن‌ها از واژه گرد و غبار است که بیش از 60 سال از قدمت بررسی آن در هواشناسی ایران می‌گذرد.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان از تحقق آرزوی دیرینه سازمان هواشناسی اصفهان خبر داد و خاطرنشان کرد: بعد از 25 سال تلاش با طرح موضوع در جلسه مدیریت بحران استانداری قرار شد ایستگاه سنجش بارشی در شهر اصفهان مکان‌یابی شود که با همکاری اداره راه و شهرسازی و کمک استانداری به‌زودی تأسیس می‌شود. تا امروز شاخص‌های بارش اصفهان را با میانگین‌گیری از دو ایستگاه خارج شهر بررسی می‌کردیم.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار