کامران شیردل: در سینمای اجتماعی باید دروغ گفت

آیین نکوداشت استاد کامران شیردل با نام «سایه بر قاب» در سومین و آخرین روز خود همراه با نمایش مستندهای اجتماعی برگزار و در ادامه آن از کتاب این هنرمند مطرح با عنوان «نئورئاليسم چيست؟» رونمایی شد.

کامران شیردل: در سینمای اجتماعی باید دروغ گفت

اصفهان امروز: آیین نکوداشت استاد کامران شیردل با نام «سایه بر قاب» در سومین و آخرین روز خود همراه با نمایش مستندهای اجتماعی برگزار و در ادامه آن از کتاب این هنرمند مطرح با عنوان «نئورئاليسم چيست؟» رونمایی شد. در آخرین روز از این برنامه سه روزه که توسط خانه مستند اصفهان و دفتر تخصصی سینما سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان پایه‌گذاری شده بود، یک فیلم مستند اجتماعی با نام «اون شب که بارون اومد» از استاد کامران شیردل، مستندساز شناخته شده و معروف ایران به نمایش در آمد. کامران شیردل متولد ۱۳۱۸، مترجم، کارگردان و مستندساز ایرانی است که هنگامی‌که ۱۸ سال داشت برای ادامه تحصیل به ایتالیا رفت و در رشته معماری و شهرسازی در دانشگاه رم مشغول به تحصیل شد. به خاطر علاقه به سینما در سال چهارم تحصیل خود، در کنکور مرکز تحقیقات سینمایی رم شرکت کرد و به ‌عنوان نخستین ایرانی پذیرفته شد. شیردل تابه‌حال بیش از 100 فیلم کوتاه و بلند ساخته که یکی از معروف‌ترین فیلم‌های مستند صنعتی او، فیلم «پیکان» بوده که روال خط تولید ماشین پیکان را در سال 49 به تصویر کشیده است. در این برنامه با حضور اساتید و کارگردانان مطرح اصفهان، استاد رضا نوربختیار، یکی از بزرگان عرصه عکاسی نصف‌جهان درباره استاد کامران شیردل به صحبت پرداخت. استاد بختیار در انگلیس به تحصیل عکاسی پرداخته و با روزنامه‌هایی چون کیهان، اطلاعات و شرکت‌های تبلیغاتی مختلف همکاری داشته است. او در ایران چند دهه پیش که رو به صنعتی شدن و پیشرفت بود، به عکاسی سیاه‌وسفید و رنگی مشغول شد و آژانس 42 را با حضور افرادی چون استاد مثقالی، مرتضی ممیز و عباس کیارستمی تأسیس کرد.

استاد بختیار و کامران شیردل یک سال و نیم گذشته در فولادمبارکه همکار بوده‌اند
رضا نوربختیار بعد از انقلاب و مدتی بيکاری یک آتلیه کوچک راه انداخت و از همکاری با کامران شیردل در فولادمبارکه تازه تأسیس‌شده آن سال‌ها گفت. بختیار و شیردل در فعالیت‌های عکاسی و کارگردانی یک سال و نیم گذشته در فولاد مبارکه با یکدیگر همکار بوده‌اند.

کتاب «نئورئاليسم چیست؟» از کامران شیردل رونمایی شد

در بخش دیگر برنامه آیین رونمایی از کتاب «نئورئاليسم چیست؟» نوشته‌ کامران شیردل با حضور حجت‌الاسلام عباس کمساری، مدیر موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) و نگارستان امام (ره)، حجت‌الاسلام حبیب‌الله ارزانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان و جمعی از هنرمندان اصفهانی برگزار شد. این کتاب تاریخ اجمالی سینمای نئورئاليسم ایتالیا طی یک بازه زمانی را در برمی‌گیرد.

در سینمای مستند اجتماعی باید دروغ گفت!

پس از این رونمایی نشست تخصصی سینمای مستند اجتماعی با حضور کامران شیردل و دکتر شاپوربهیان برگزار شد. سینمای مستند اجتماعی یکی از جذاب‌ترین نمونه‌های سینمایی به شمار می‌رود، چون به دنبال کشف سوژه‌هاست که کامران شیردل تجربه‌های متعددی در آن داشته است. استاد شیردل در حاشیه این مراسم در زمینه سینمای مستند اجتماعی گفت: در این سینما باید از طریق دروغ به حقیقت رسید، کسانی که می‌خواهند مستند اجتماعی بسازند، باید بدانند که دروغ گفتن حق آنهاست، کارگردانانی بوده‌اند که برای گفتن حقیقت تا چوبه دار رفته‌اند.

7 مدال من، 7 فیلم توقیف‌شده‌ام به شمار می‌رفت

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه برای پیشرفت باید شکست و رفت زیرا در هر کاری برای نوآوری، قوانین باید شکسته شود، تصریح کرد: کسی مانند پیکاسو که گاو نر پیشانی‌سفید است هم قوانین را شکست. پیکاسو با هنر کلاسیک شروع کرد و آن را تمام کرد و به جلو پیش رفت. من هم تلاش کردم قوانین را بشکنم برای همین بعد از ساخت فیلم «امشب که بارون اومد» که از وزارت فرهنگ اخراج شدم، وقتی از پله‌های وزارت فرهنگ پایین می‌آمدم با افتخار می‌دانستم 7 مدال به سینه دارم به خاطر 7 فیلمی که ساخته بودم و توقیف شده بود.

فیلم‌های کامران شیردل پیش‌بینی فضای جدید یا انقلابی را به همراه دارد

دکتر شاپور بهیان نیز در بخشی از این نشست به ارائه توضیحاتی درباره کارهای استاد شیردل پرداخت. وی در مورد نقد فیلم‌های شیردل گفت: فیلم، مجسمه و نقاشی نیست که در همان لحظه آن را داوری کرد، بلکه فیلم تأثیر خود را در درازمدت می‌گذارد؛ اما من دو نقطه عطف از فیلم‌های آقای شیردل دیده‌ام با اینکه سینما و تاریخش را نمی‌شناسم. وی افزود: شیردل در فیلم‌های مستند اجتماعی و صنعتی، دو صدا را جلوی همدیگر می‌گذارد و دیگری صدای دستگاه‌ است که ایدئولوژی حاکم را نشان می‌دهد و یکی هم‌صدای له‌شدگان، خون‌فروشان و... است. موضوع دوم این تجسم فضای وهم‌انگیز و بین شب و روزی است که در یک جامعه پیش می‌رود و صدایی که رو به گرگ و میش و روشن و سفیدی پیش می‌رود و به طور مثال پیش‌بینی فضای جدید یا انقلابی را به همراه دارد. در پایان این برنامه، کامران شیردل از رونمایی کتابش توسط اهالی فرهنگ و سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان تشکر کرد و گفت: باید بگویم که حتی ناشر کتاب هم این لطف را در حق من نکرد. ویژه‌برنامه‌ تخصصی سینمای مستند اجتماعی و صنعتی و حضور استادی چون کامران شیردل در نگارستان امام (ره) اصفهان بخشی از حرکتی آموزشی و ادامه‌دار در فرهنگ و سینمای اصفهان است که از سوی سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان آغاز شده و این روزها مورد استقبال سینماگران و علاقمندان این هنر هفتم قرار گرفته است.
ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار