منابع پنهان نمک تهدیدی جدی برای ابتلا به بیماری های کلیوی

هنگامی که به بیماری کلیه مبتلا هستید نیاز به تغییر در رژیم غذایی دارید که می تواند از کلیه ها محافظت و به بهتر شدن بیماری کمک کند.

منابع پنهان نمک تهدیدی جدی برای ابتلا به بیماری های کلیوی

به گزارش ایمنا، تغییر در رژیم غذایی می تواند به کنترل بیماری های دیگر مانند دیابت و فشار خون بالا نیز کمک کند، البته برخی از ایده های کلی در مورد چگونگی پیروی از رژیم غذایی با دکتر و یا متخصص تغذیه باید انجام شود.
يک رژيم غذايي حاوي پروتئين کم براي جلوگيري از وخيم‌ تر شدن بيماري کليه در افراد مبتلا به عملکرد غيرطبيعي کليوي، کارايي دارد و اکثر کسانی که بیماری کلیوی مبتلا هستند نیاز به محدود کردن نمک و پروتئین دارند.
وقتي فرد به بيماري مزمن کليه مبتلا مي ‌شود کليه ‌ها ديگر قادر به پاک سازي خون از پس‌ مانده هاي غذايي و مايعات سمي بدن نيستند.
فرد بيمار مي‌ تواند با محدود کردن نوع غذاهايي که مي ‌خورد مانع از تشکيل زياد اين مواد زائد در خون و وخيم ‌تر کردن مشکل کليه‌ ها شود.
متخصصان معتقد هستند هر چند بيماري مزمن کليه، عده زيادي را مبتلا مي‌ کند اما با يک تغذيه محدود کننده و تغيير در الگوي زندگي مي ‌توان از شدت اين بيماري و باري که به بيمار و اطرافيانش وارد مي ‌سازد، کم کرد.
امروز درباره نقش تغذیه در کنترل بیماری های کلیوی گفتگویی را با "دکتر سید محمد حسین روحانی- متخصص تغذیه و رژیم درمانی" انجام داده ایم که در ادامه مشروح آن از نظرتان می گذرد:

علایم سنگ کلیه کدامند؟
سنگ کلیه طیفی از علایم را به همراه دارد، البته سنگ های بزرگتر و آنهایی که مسأله ساز هستند علایم شاخصی ندارند و فقط با درد مبهم پهلوها بروز پیدا می کنند.
هر گونه درد مبهم یا خفیف در ناحیه پهلوها، خونی شدن و پررنگ شدن ادرار از علایم مهم سنگ کلیه است.
مهمترین علایم ارولوژی خونی شدن ادرار است که بسیار حائز اهمیت است که برای بیماری های کلیه به خصوص سنگ و عفونت ها مصرف آب بسیار توصیه می شود.

تغذیه در پیشگیری و کنترل بیماری های کلیوی چقدر مؤثر است؟
کلیه علیرغم وظیفه ای که گمان می کنیم فقط نقش دفع مواد زائد را بر عهده دارد، نقش های دیگری هم ایفا می کند از جمله نقش مهم آن در خون سازی، فعال سازی ویتامین D و کنترل فشار خون می باشد.
در بیمارهای کلیه، افزایش مواد زائدی که در بدن وجود دارد و باید دفع شود، دیده می شود و ممکن است دفع نابه جای پروتئین در ادرار هم به تنهایی وجود داشته باشد و سنگ کلیه در کنار آن می تواندکلیه ها را درگیر کند.
در رژیم غذایی افرادی که دچار بیماری کلیوی هستند مبنا را بر این می گذاریم که اگر موادی در خون افزایش یافته و افزایش آنها برای انسان مشکل ساز باشد، آنها را با رژیم غذایی محدود کرده و دریافت آنها را کاهش دهیم و از سوی دیگر بار کلیوی را پایین آوریم.
برای پیشگیری و کنترل بیماری های کلیوی باید پروتئین، سدیم، پتاسیم و فسفر دریافتی را تعدیل و بر روی آن مدیریت انجام می دهیم، ضمن اینکه در بعضی از بیماران بر روی مایعات دریافتی هم تغییراتی ایجاد می کنیم.

افراد چه مواد غذایی باید استفاده کنند تا دچار بیماری های کلیوی نشوند؟
دو عامل در این راستا وجود دارد که می تواند منجر به بیماری های کلیوی شود، یکی فشار خون بالا و دیگری دیابت است.
افرادی که دچار فشار خون بالا هستند به طور معمول و در دراز مدت مستعد بیماری های کلیوی هستند که به این افراد رژیم غذایی سالم توصیه و بر دریافت کم سدیم تاکید می شود.
شاید این بیماران اعلام کنند که نمک در غذا بسیار کم مصرف می کنند اما از منابع پنهان نمک غافل هستند، منابعی مثل: آجیل ها که دارای نمک زیاد هستند، ترشی ها، انواع سس ها، آبغوره ها ، کشک و دوغ، فرآورده های کنسرو شده و رب گوجه مقادیر بالایی نمک دارند و احتمال ابتلا به بیماری های کلیوی را افزایش می دهند.
بیماران دیابتی هم باید رژیم غذایی مخصوص به خود را رعایت کنند و قند خون بدن را کنترل کنند تا دچار بیماری های کلیوی نشوند.

شنیده ها حاکی از این است که افراد دچار بیماری های کلیوی نباید لبنیات مصرف کنند، شما این موضوع را تأیید می کنید؟
شایع ترین سنگ ها کلیه از نوع کلسیم است، توصیه اشتباه این است که لبنیات مصرف نکنند در حالی که این یک باور غلط است و باید در حد تعادل لبنیات استفاده شود تا از تشدید تشکیل سنگ های کلیوی پیشگیری شود.

آیا سنگ های کلیه خود به خود می توانند دفع شوند؟
این موضوع بستگی به سایز سنگ ها و در برخی موارد به مکان قرار گیری آنها بستگی دارد، بنابراین افراد باید با انجام سونوگرافی و مشورت با پزشک از بزرگ یا کوچک بودن سنگ کلیه مطلع شوند و آگاه باشند که آیا سنگ آنها خود به خود دفع می شود و یا نیاز به مراحل درمانی برای دفع دارد.
ما می توانیم با اصلاح رژیم غذایی مانع از تشکیل سنگ شویم، توصیه می شود افراد روزانه 2.5 لیتر آب (10 لیوان آب در یک شبانه روز) مصرف کنند نه دیگرمایعات، البته باید یکی از لیوان های آب قبل از خوابیدن نوشیده شود تا در میانه شب هم دفع ادرار انجام شود.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار