جبیر، گونه در معرض خطر انقراض است

کارشناس حیات وحش محیط زیست استان اصفهان گفت: گونه جِبیر که گونه‌ای از آهو است و در سه زیستگاه اردستان، نایین و خوروبیابانک زیست می کند، در میان گونه‌های سرشماری شده در معرض خطر انقراض قرار دارد.

کارشناس حیات وحش محیط زیست استان اصفهان گفت: گونه جِبیر که گونه‌ای از آهو است و در سه زیستگاه اردستان، نایین و خوروبیابانک زیست می کند، در میان گونه‌های سرشماری شده در معرض خطر انقراض قرار دارد.

مریم امیدی در گفت‌وگو با ایمنا با بیان اینکه سرشماری حیات‌وحش شاخص ایران هرساله با شروع فصل پاییز بسته به مناطق سردسیر و گرمسیر از مهرماه شروع و تا آخر دی انجام می‌شود، اظهار کرد: در استان اصفهان نیز سرشماری حیات وحش در هشت منطقه حفاظت شده، پارک ملی و پناهگاه حیات وحش در مهر ماه انجام شده است.

وی با بیان اینکه در مناطق هشت گانه اصفهان گونه‌های شاخصی مانند آهو، جِبیر، قوچ، میش و کل و بز که جزو علف‌خواران وحشی هستند، زندگی می‌کنند، افزود: پراکنش این گونه‌های جانوری نشان دهنده وضعیت مطلوب و نامطلوب زیستگاه‌ها و تعیین کننده برنامه‌ریزی و مدیریت این اماکن است.

کارشناس حیات ‌وحش سازمان حفاظت از محیط ‌زیست استان اصفهان با بیان اینکه مانند آهو، جِبیر، قوچ، میش و کل و بز گونه‌های روز فعال هستند که به‌راحتی دیده می‌شوند، اضافه کرد: دیگر گونه‌های جانوری استان اصفهان شب فعال هستند و دسترسی به آنها بسیار کم است، ضمن اینکه گونه‌های علف خوار طعمه محسوب شده و توسط گونه‌های بزرگ‌تر شکار می‌شوند.

کارشناس حیات‌وحش سازمان حفاظت از محیط ‌زیست استان اصفهان با بیان اینکه در سرشماری گونه‌های حیات‌وحش از حضور نیروهای داوطلب و علاقه‌مند سازمان‌های مردم‌نهاد غیردولتی، همیاران محیط ‌زیست، کوهنوردان و دانشجویان

امیدی گفت: گونه جِبیر که گونه‌ای از آهو است و در سه زیستگاه اردستان، نایین و خوروبیابانک زیست دارد، در میان گونه‌های سرشماری شده در معرض خطر انقراض قرار دارد.

وی با اشاره به دلایل کاهش گونه جِبیر گفت:مهم‌ترین دلیل کاهش این‌گونه تخریب زیستگاه به دلایل طبیعی و انسانی از جمله خشکسالی، کاهش بارندگی، آتش‌سوزی، احداث جاده و کنارگذر، توسعه نواحی مسکونی و چرای دام است که دراین‌بین چرای دام یکی از مهم‌ترین دلایلی است که باعث از بین رفتن منبع غذایی و زیستگاه گونه می‌شود.

این کارشناس حیات‌وحش افزود: شکار غیرمجاز در کنار همه این دلایل مزید بر علت شده و باعث انقراض و از بین رفتن گونه‌های نادری همچون جبیر می‌شود که زیستگاه‌های خاصی در استان اصفهان دارد.

امیدی ادامه داد:دیگرگونه‌ها مثل آهو، میش و کل و بز گونه‌های حمایت‌شده هستند که باید برای آن‌ها برنامه‌ریزی داشته باشیم که در غیر این صورت بابی توجه به زیستگاه‌ها و جمعیت این گونه‌ها در آینده نزدیک همین‌گونه‌ها هم در معرض انقراض قرار می‌گیرند.

کارشناس حیات‌وحش سازمان حفاظت از محیط ‌زیست در خصوص اقدامات و برنامه‌های سازمان حفاظت از محیط‌ زیست اظهار کرد: بهترین و مؤثرترین روش حفاظت از زیستگاه‌ها، معرفی محدوده‌هایی به‌عنوان مناطق حفاظت‌شده است که نیروهای محیط ‌بان با گشت، کنترل و برخورد با شکارچیان غیرمجاز گونه‌های حیات‌وحش را حفاظت می‌کنند، در کنار این روش تنویر افکار عمومی و اطلاع‌رسانی به مردم و به‌خصوص جوامع محلی در امر حفاظت از محیط ‌زیست مؤثر خواهد بود زیرا زمانی که مردم از فواید حفاظت از گونه‌ها آگاه باشند نه‌تنها دست به شکار غیرمجاز نمی‌زنند بلکه در امر حفظ گونه‌ها با نهادهای مسئول همکاری می‌کنند.

امیدی ادامه داد:اکوتوریسم با محوریت گونه‌های حیات‌وحش یکی از راه‌های بهره‌مندی اقتصادی از گونه‌های حفاظت‌شده است که اطلاع‌رسانی به مردم در این خصوص بسیار مؤثر خواهد بود.

وی آب‌رسانی به آبشخور گونه‌های حیات‌وحش در زیستگاه‌هایی مثل کلاه قاضی که با مشکل خشک‌سالی مواجه بوده‌اند و توزیع علوفه دستی در برخی مناطق را دیگر اقدامات سازمان حفاظت از محیط‌زیست دانست.

کارشناس حیات وحش محیط‌ زیست در خصوص وضعیت شکار غیرمجاز در استان اصفهان گفت: استان اصفهان به دلیل پهنه وسیع، مناطق حفاظت‌شده وسیعی هم دارد که این وضعیت متفاوتی را برای استان رقم می‌زند اما اینکه بیشترین جمعیت علف خواران وحشی در استان اصفهان و در میان زیستگاه‌های استان بیشترین جمعیت علف خواران وحشی در پناهگاه حیات‌وحش موته قرار دارد، نشان‌دهنده این است که وضعیت زیستگاه‌ها و مناطق حفاظت‌شده در استان اصفهان بی‌نظیر است و نیروهای محیط‌ بان و گشت‌های تخصصی شبانه‌روزی شکار غیرمجاز را تا حد زیادی کنترل کرده است.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار