همراهی ملت باشد از سخت ترین گردنه ها عبور می کنیم

عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت گفت:در کشور ما حزب آن چنان که باید و شاید پا نگرفته و مهمترین دلیل این امر مسائل امنیتی است. فشارهای سنگینی که بروی فعالان حزبی وجود دارد باعث شده که ما همیشه در این نقصان و نقیصه باقی بمانیم.

عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت گفت:در کشور ما حزب آن چنان که باید و شاید پا نگرفته و مهمترین دلیل این امر مسائل امنیتی است. فشارهای سنگینی که بروی فعالان حزبی وجود دارد باعث شده که ما همیشه در این نقصان و نقیصه باقی بمانیم.
به گزارش ایمنا، محمدرضا خاتمی، در نشست «هم اندیشی اصلاحات» که روز جمعه-۲۱ اردیبهشت- در مرکز آموزشی شماره ۳ اصفهان برگزار شد، گفت: از ابتدای انقلاب به بعد ما همیشه گفته ایم در لحظه حساسی قرار داریم، ولی در شرایط کنونی هم واقعاً باید بگوییم لحظه حساسی است، به همین دلیل ما از احزاب اصلاح طلب و سایر دوستانی که در شورای هماهنگی اصلاحات هستند و همچین از اعضای شهرستان ها دعوت کردیم که در این جلسه حاضر باشند.
وی افزود: بحثم را بطور خلاصه در سه قسمت بیان می کنم. قسمت نخست، نظر خودم و شاید یک جمع بندی از نظراتی که وجود دارد است، بحث دوم این است که بالاخره اصلاح طلبان چه کار می خواهند بکنند و چه کار باید بکنند و بالاخره قسمت آخر چون دوستانی هستند که در احزاب و گروه های سیاسی فعالیت دارند در شرایط فعلی، خارج از وظیفه اصلاح طلبی، به عنوان یک حزب چه رسالتی را باید داشته باشیم.
برجام دریچه ای بود که می شد آن را باز کرد
در خصوص قسمت اول بحث، خاتمی گفت: ما در یک شرایط واقعاً ویژه ای به سر می بریم. بعد از اتفاقاتی که در این چند روز افتاد؛ یک نوع ابهام و نگرانی عمیق در وجود همه دیده می شود.برخلاف دوستانی که برجام را از اول شکست خورده می دانستند، بنظر من و خیلی ها، برجام یک دریچه ای بود که می شد آن را باز کرد و شاید یک پیشرفت قابل توجهی در اقتصاد کشورمان ایجاد می کرد.
خاتمی اضافه کرد: ما می توانستیم در سایه برجام توسعه اقتصادی و اجتماعی خوبی داشته باشیم و در کنار آن مدل دیپلماسی خوبی برای تعامل ایجاد کنیم و از طریق آن بتوانیم به گفت‌وگو با جهان و محیط بیرون برای کشورمان برسیم. دستاوردهای کم و زیادی هم داشت که فرصتش نیست به آن بپردازیم.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت گفت: از اول هم برجام مخالفین جدی داشت، در داخل آمریکا نیز مخالفان جدی داشت، اسرائیل هم در آن زمان یکی از مخالفان بود، عربستان یا حتی بعضی از کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز اتحادی را با آمریکا در مخالفت با برجام داشتند.
از سوی دیگر طرفداران براندازی نظام هم با تندرو های داخلی کشور همنوا بودند و از همان اول برجام را اشتباه می دانستند و این ها خواسته یا ناخواسته از روز اول تمام تلاششان را کردند که برجام به شکست بیانجامد.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد اضافه کرد: نظر آمریکا هم این بود که ایران نتواند از تمام منافع برجام استفاده کند تا در ایران مخالفت و آشوب ایجاد شود و این بهانه به دست آمریکا بیافتد که با وضعیتی که در داخل ایران وجود دارد، نمی توان به ایران اعتماد کرد.
احساس می‌کنم وارد یک موقعیت بحرانی و خطرناک می شویم
نماینده دوره ششم مجلس گفت: درست است که مسئولان کشور بگویند در حال حاضر، ما قدرت گذر از بحران ها را داریم که ان شالله همینطور خواهد بود، ولی من بعنوان کسی که اطلاعی از این روندهای پیچیده پشت پرده ندارم و در میان مردم زندگی می کنم، احساس می‌کنم ما وارد یک موقعیت بحرانی و خطرناک می شویم.
خاتمی گفت: آمریکایی‌ها فکر می کنند آنچنان که رییس جمهور آمریکا نیز می گوید؛ اگر سخت ترین تحریم های تاریخ را اعمال کنند، می توانند در مورد مسائلی که مورد نیاز آن ها است، ما را پای میز مذاکره بیاورند. امروز شاهد بودیم که اعلام کرد یکی از چیزهایی که می خواهیم، بازدید آمریکایی ها از مراکز نظامی ایران است.
خاتمی اضافه کرد: بنظر من اروپایی‌ها خیلی هم مستقل نیستند، حتی اگر دولت‌های اروپایی بتوانند حساب خودشان را از آمریکا جدا کنند، کمپانی های بزرگ سرمایه گذاری در دنیا به فکر منافع مادی و اقتصادی خودشان در کوتاه مدت و دراز مدت هستند، بنابراین مشخص نیست اکه اگر آمریکایی ها در این امور خیلی جدی باشند، بتوانیم از زیر این فشار ها به راحتی در بیاییم.
روحانی در شرایط پدری است که گرفتار لات محل شده است
نماینده دوره ششم مجلس اضافه کرد: تصمیم گیری در این شرایط، خیلی سخت است؛ شرایطی که رییس جمهور آمریکا با زورگویی از یک توافق خارج می شود؛ درست مانند این است که پدرخانواده در کوچه و جلوی خانواده گرفتارلات محله شده است که می خواهد به صورت این پدر سیلی بزند و می زند، این پدر در برابر خانواده اش باید چه کند باید تسلیم شود؟ یا کار دیگری باید انجام دهد؟ بنابراین واکنش های احساسی، عصبی در این موارد غیرطبیعی نیست.
نماینده دوره ششم مجلس ادامه داد: اگر مثلاً ما بخواهیم یک سیلی بزنیم، او به ما چاقو بزند پدر را از پا دربیاورد، خانواده ای را بی سرپرست کند بچه ها یش را بگیرد ناکار بکند این ارزش دارد یا ندارد؟ بنابراین ما در اینجا فراتر از حالت احساسی باید تصمیم بگیریم که چه کاری باید انجام دهیم.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت گفت: به هرحال وقتی ما در معرض یک تهدید خارجی قرار می‌گیریم؛ حالا چه این تهدید جنگ باشد چه چیزی مثل تحریم های وسیع اقتصادی که کمتر از جنگ نیست، آن وقت با وضعیت دشواری روبرو خواهیم شد؛ شاید ما تنها راهی که داشته باشیم این است که در شرایطی که فعلاً وجود دارد، راهکارهایی را ارائه بدهیم که به آن جا نرسیم.
نیروهای وطن پرست حکومت را تضعیف نمی کنند
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت اضافه کرد: در شرایطی که وجود دارد، نه حکومت اجازه هیچگونه مخالف خوانی خواهد داد، نه به هرحال اگر نیروهایی وطن پرست باشند به خودشان اجازه خواهند داد در این نبرد داخل و خارج کشور، به نوعی تضعیف کننده حکومت داخلی باشند.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت گفت: به نظر ما بهترین راه این است که بنشینیم با اروپایی ها گفت‌وگو و تعامل کنیم، البته تعامل این نیست که بگوییم ما هرچه می گوییم شما باید قبول کنید، اگر قبول نکنید ما راه خودمان را می رویم. تعامل این است که ما هم برای خود مسائل حکومتی و امنیتی داریم. با این حال باید به گونه ای باشیم، که آن ها از اما احساس خطر نکنند، ما هم منافع و بهره برداری خاص خودمان را از دنیای امروز بکنیم، این کار را باید انجام دهیم.
آشتی با ملت یعنی مطالبات مردم مد نظر باشد
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ادامه داد: در حوزه داخلی نیز تنها راهی که کمک می کند این کشورسرپا بماند و بتواند در برابر این فشارها مقاومت کند، آشتی با ملت است. من نمی گویم آشتی با اصلاح طلبان است، هروقت ما می گوییم آشتی، آن ها می گویند می خواهند در انتخابات کاندیدهای آنها تأیید شود.
خاتمی اضافه کرد: اگر ما بجای حکومت بودیم، این کار را می کردیم و مسئله این است که شما هرکاری با خارجی ها می خواهید بکنید آشتی کنید یا نکنید، آن چیزی که رمز پیروزی جمهوری اسلامی است آشتی با ملت است. آشتی با ملت اینست که مطالبات مردم مد نظر باشد.
نماینده دوره ششم مجلس گفت: شاید مطالبات سیاسی مردم اقل مطالبات آن ها باشد؛ یعنی مردم معمولا شعار انتخابات آزاد نمی دهند؛ گرچه به نظر ما و آن هایی که به هرحال سرد و گرم را چشیده اند، اگر انتخاب آزاد باشد بسیاری از مسائل خود به خود حل خواهد شد. اما بهرحال آن چیزی که وجود دارد، مردم مطالبات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی دارند. در مورد حجاب، کنسرت، ورزشگاه، این ها مسائل بسیار ساده ای است که وجود دارد و باعث آشتی با ملت می شود.
همراهی ملت باشد از سخت ترین گردنه ها عبور می کنیم
نماینده دوره ششم مجلس اضافه کرد: اگر این مسائل را درک و با ملت آشتی کردیم آن وقت سخت ترین گردنه ها را می توانیم طی کنیم، مگر در دوران جنگ به ملت چه دادند که ملت در آن هشت سال دفاع کردند این اتحاد مردم بود که حکومت را حفظ کرد. این تنها راهی است که می شود با فشارهای طاقت فرسا مقابله کرد.
خاتمی افزود: اما اگر با ملت آشتی نکردیم، آن وقت برداشت من این است بالاخره برابر دشمن خارجی سرتسلیم فرود خواهیم آورد. آن کسی که در برابر ملتش تسلیم نشود، در برابر فشار خارجی تسلیم خواهد شد و آن وقت ما می دانیم چه ذلتی در انتظار کشور ما و ملت ما خواهد بود.
وی تأکید کرد: بنظر من تمام تلاش اصلاح طلبان در این شرایط بد باید این باشد که در حقیقت این شرایط آشتی با ملت حاصل شود، البته ما نمیتوانیم همه کارها را علنی انجام دهیم.
خاتمی ادامه داد: حال اگر حکومت بگوید چه کار کنیم، پاسخ اصلاح طلبان این است که به حرف امام مبنی بر اینکه« میزان رای ملت باشد»، توجه کنید. البته رای ملت، فقط برگزاری انتخابات هر ۴ یکبار سال نیست. ما مسائل زیادی در کشور داریم همه اختلافات و دیدگاه هایی که می بینیم و مسائلی که هر روز سرباز می کند، همه این ها باید با رأی ملت باشد. خیلی راحت می شود با روش های علمی که وجود دارد ما بفهمیم رأی ملت در این مسائل چیست، اما ببینید یک مسئله ای که می شود با تدبیر ساده حل شود چگونه پیچیده اش می کنند که به یک بحران برای کشور ما تبدیل می شود.
نمی گوییم سخنگوی ملت هستیم
خاتمی اضافه کرد: ما نمی گوییم سخنگوی ملت هستیم؛ در حال حاضر با این وسایل ارتباط جمعی که وجود دارد، چنان تکثری در درون ملت پیدا شده است که هیچکس نمیتواند بگویید چه سلیقه ای در ملت وجود دارد، هر چند همه آزادی و رفاه می خواهند.
نماینده دوره ششم مجلس گفت: اما در این مسائلی که به وجود می آید، امکانات بسیار زیادی داریم که ببینیم ملت چه می خواهند و هرچه ملت خواستند به آن تن بدهیم. این جا است که گفت‌وگو معنا پیدا می کند. یعنی اگر ما بخواهیم یک مسائلی را واقعاً با نظر ملت حل کنیم احتیاج به تعیین دقیق آن مسائل داریم، چیزی که در کشور ما نیست. این جاست که اگر بخواهیم به رأی ملت عمل کنیم، گفت‌وگو معنا پیدا می کند. البته گفت‌وگو باید چندجانبه انجام شود، همه مسائل، مشکلات داخل کشور نیست، همه صداها، صداهای طرفدارن انقلاب اسلامی نیست.
در اصلاح طلبی قائل به تدوام نظام هستیم، اما نظام منطبق بر قانون اساسی
خاتمی در خصوص قسمت دوم بحث خود گفت: من چند اصل برای اصلاح طلبی قائل هستم، ما در اصلاح طلبی مخالف براندازی هستیم و با برندازی هم مقابله می کنیم. اطلاح طلبی قائل به تدوام نظام است، اما نه هرنظامی، نظامی که اصلاح طلبان تعریف می کنند و موافق قانون اساسی است و با نظامی که بعضی‌ها تعریف میکنند فرق اساسی دارد. بنابراین این تعریف نظام خیلی اهمیت دارد. نظام منطبق بر قانون اساسی، شورای نگهبان، قوه قضاییه، سپاه پاسدارن، مجلس، دولت، ولایت فقیه و رهبری را هم در خود دارد، اما برداشتی که ما از آرایش قدرت سیاسی و تعامل این‌ها با هم داریم، بسیار اهمیت دارد و بنظرم یکی از وظایف جریان اصلاح طلبی این است که بگوید؛ نظام جمهوری اسلامی در این قاموس چه معنایی دارد؟
جریانی می کوشد مردم را از اصلاح طلبان ناامید کند
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت گفت: دومین چیز این است که این راه طولانی، خسته کننده و پرفراز و نشیب است؛ بنابراین وقتی انتقاداتی از جریان اصلاح طلب می شود و در فضای مجازی جوسازی درست می کنند، معتقدم که نباید تحت تأثیر این ها قرار بگیریم. واقعیت های جامعه را باید بپذیریم، باید بپذیریم جریانی وجود دارد که می خواهد عاملانه یا عامدانه مردم را از اصلاح طلبان ناامید کند، نباید خیلی اسیر این مسائل باشیم.
اصلاح طلبی وابسته به فرد نیست
خاتمی گفت: اصلاح طلبی که وابسته به فرد نیست، اگر شما می بینید در انتخابات گذشته آقای خاتمی کاری می کند اینطور فکرنکنید خودش این تصمیم را گرفته است. ده ها و شاید صدها ساعت، ده ها روز بحث شده گفت‌وگو شده، جریان های مختلف، جناهای مختلف نشسته اند، با هم بحث و صحبت کرده اند و به نتیجه ایی رسیده‌اند، آقای خاتمی در پایان راه، از آن پشتیبانی کرده است.
خاتمی اضافه کرد: بمابراین، باید به این خرد جمعی اصلاحات احترام بگذاریم؛ هرچند آن را قبول نداشته باشیم، ما ممکن است در نهایت به یک چیزی برسیم که مورد اعتراض شخص یا حزب ما باشد، اما اگر جریان کل اصلاحات در آن خرد جمعی به یک نتیجه رسید، باید به آن احترام بگذاریم و از آن دفاع کنیم. ممکن است در درون خودمان خیلی انتقاد کنیم، اما در کلیت باید از آن دفاع کنیم.
هیچوقت با صندوق رأی قهر نکنیم
خاتمی توضیح داد: مسئله بعدی این است که هیچوقت با صندوق رأی قهر نکنیم، قهر نکنیم البته با شرایط خاص خودش. ما وارد یک مرحله زمانی شده ایم که دیگر تحولات سیاسی لزوماً سرنوشت کشور را تعیین نمی کند. یعنی ما بگوییم ما با جریان اصولگرا، دو جریان سیاسی هستیم، بنشینیم و با آن توافق کنیم.
خاتمی اضافه کرد: امروز تحولات ما تحولات اجتماعی است؛ یعنی امروز فقط بازیگران سیاسی، حزبی در این میدان بازی نمی کنند، مردم عادی با مسایل اجتماعی و اقتصادی خود دارند بازی می کنند. یعنی حوادثی که امروز می بینیم شما هم می بینید، در خود اصفهان مسئله آب، کدام جریان سیاسی پشت آن بوده است؟ اما خود مردم در جریان این مسائل و مسائلی مثل حجاب، دختران انقلاب، مسائل دیگر فرهنگی و اجتماعی که در جاهای دیگر اتفاق می افتد، وارد عرصه بازیگری شده اند.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت گفت: اما در مورد انتخابات دو سوال را باید جواب بدهیم. اگر در انتخابات شرکت کردیم، یک اینکه چرا باید شرکت کنیم. در دو انتخابات گذشته حداقل در انتخابات مثلاً ریاست جمهوری اول و مجلس قبلی مسأله این بود که شرکت کنیم که وضع بدتر نشود. شعار ما در انتخابات سال ۹۲ چه بود؟ کشور در آستانه سقوط است ما نگذاریم کشور سقوط کند. در مجلس چه بود؟ ما مجلسی را داشته باشیم که دیگر در آن شعار مرگ بر این و آن نباشد.
نماینده دوره ششم مجلس گفت: اصلاح طلبان برای این مجلس چه برنامه ایی دارند؟ هیچکس نمی تواند جواب قاطعی بدهد. به تعداد افراد اصلاح طلب، برنامه وجود دارد. اما یک برنامه جامع اصلاح طلبی برای اداره کشور چگونه است؟ با این وضعیت هم هیچ اتفاقی نمی افتد و نارضایتی هم زیاد می شود . اگر میخواهیم در انتخابات شرکت کنیم که بنظر من حتماً باید شرکت کنیم، تجربه کافی است، ما باید قدمی به پیش برداریم.
خاتمی در جواب چه می خواهیم بکنیم با چه کسانی، گفت: این دو ضروری و حیاطی است که ما دیگر گرفتار این دور معیوبی نشویم که اصلاح طلبان باید پاسخگوی همه خرابکاری هایی باشند که دارد انجام می شود.
تشکیل پارلمان اصلاحات ضروری است
خاتمی اضافه کرد: برای این کار به هرحال پیشنهاد این است که سریعاً یک مجمع یا پارلمان تشکیل شود که این مسائل در میان اصلاح طلبان به بحث و گفت‌وگو گذاشته شود و منجر به یک نتیجه قابل دفاع شود. که بتوانیم با صراحت و شفافیت از خودمان و از اقداماتی که بعداً انجام می دهیم، دفاع کنیم.
خاتمی تصریح کرد: بنابراین من یک برنامه مشخص سیاسی مد نظرم است؛ انتخابی که کاملاً بشود به آن اعتماد کرد، هرچند قلیل و کم باشند. نکته ایی که می خواهم بگویم این است که نباید با این صندوق قهر کرد، اما لزومی ندارد همه صندوق ها را پر کنیم، آیا پر کردن صندوق ها به این معنا است که هر کسی را جلویمان گذاشتند انتخاب کنیم؟
انتخابات ریاست جمهوری مصر در حد افتضاح بود، اما آقای محمدصلاح بدون اینکه تبلیغی کرده باشد و بدون اینکه کاندیدهایی باشد یک میلیون رأی آورد! یک آدمی مثل این که اصلا نه کاندیدها بوده نه برنامه ریزی کرده نه تبلیغی داشته مردم آن جا یک میلیون به آن رأی دادند از ۳۶ درصدی که شرکت کردند. بنابراین حضور در صندوق رأی به این معنا نیست که هرکسی را که به ما دادند انتخاب کنیم.
فعالان حزبی جهاد اکبر می کنند
خاتمی در بخش سوم سخنان خود گفت: خوشبختانه یا متأسفانه جناح راست حزبی ندارد که بخواهیم در مورد آنحرف بزنیم. در واقع، حزب در کشور ما آن چنان که باید و شاید پا نگرفته است و مهمترین دلیل این امر مسائل امنیتی است. فشارهای سنگینی که بروی فعالان حزبی وجود دارد باعث شده که ما همیشه در این نقصان و نقیصه باقی بمانیم. به هرحال کسانی که اینجا کار می کنند، جهاد اکبر می کنند از سرمایه و همه چیزشان می گذارند که بتوانند کمکی به حال کشور داشته باشند.
خاتمی تشریح کرد: در میان ما اصلاح طلبان دو مسئله داریم؛ مسئله نخست این است که ما احزاب معدودی داریم که در عرصه حاضر باشند. متأسفانه بسیاری از احزاب ما در حقیقت به دنبال این هستند که سهم ما، قسمت ما، برنامه های ما چیست؟ احزاب ما در موضع گیری های روز مره ایی که باید وجود داشته باشد و پیام به مردم داده شود، حضور ندارند.
وی افزود: خیلی کم هستند احزابی که این ویژگی را دارند، اما مشکل دوم به همین احزاب برمی گردد. در حال حاضر احزاب ما، احزاب سیاسی به معنای خاص کلمه شده است؛ یعنی فقط در مورد مسائل سیاسی ابراز نظر می کنیم در حالیکه در کشور مشکلات مالی و تحولات اجتماعی عظیمی داریم که باعث می شود این عملکرد احزاب در آینده نزدیک دیگر جوابگو نباشد.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار