چه کسی جانشین هاشمی در مجمع تشخیص مصلحت خواهد شد؟

چند روزی است صندلی آیت‌الله هاشمی در تشخیص مصلحت نظام خالی مانده است و گمانه زنی ها در مورد اینکه چه کسی جایگزین او خواهد شد ادامه دارد.

چه کسی جانشین هاشمی در مجمع تشخیص مصلحت خواهد شد؟

اصفهان امروز: در روزهای بعد از هاشمی، بحث بر سر جانشین او در مجمع تشخیص مصلحت نظام جدی‌تر از هر زمانی شنیده می‌شود. چند روزی است صندلی آیت‌الله هاشمی در تشخیص مصلحت نظام خالی مانده است و گمانه زنی ها در مورد اینکه چه کسی جایگزین او خواهد شد ادامه دارد. یکی از مسائلی که تعیین ریاست برای مجمع را سخت می کند سایه سنگینی است که از هاشمی به یادگار مانده است. هاشمی مردی معتدل و میانه رو در عین حال قوی و از ارکان انقلاب بود؛ طبیعتا تعیین جایگزین برای چنین وزنه ای چندان کار راحتی نیست. مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۱۳۶۶ و به فرمان آیت‌الله خمینی در ساختار حقوقی نظام جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت و بعدها در بازنگری قانون اساسی در سال ۱۳۶۸ رسماً وارد قانون اساسی شد. هدف اولیه از تاسیس این نهاد، ایجاد نقش میانجی بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان بود که دچار اختلاف‌نظرها و تعارض‌هایی شده بودند. تعداد اعضای این مجمع ۴۴ نفر ثابت و یک نفر میهمان متناسب با موضوع آن جلسه است. اعضای ثابت این نهاد هر ۵ سال یکبار و از طریق حکم رهبرمعظم انقلاب انتخاب می‌شوند. بر اساس ساختار مجمع تشخیص مصلحت نظام، اعضای این نهاد به دو گروه اعضای حقیقی و حقوقی تقسیم می‌شوند. روسای هر سه قوه، فقهای شورای نگهبان، دبیر شورای عالی امنیت ملی، وزیر یا رئیس سازمانی که موضوع مورد نظر آن جلسه به نهاد تحت مسئولیتش مربوط است و رئیس کمیسیون متناسب با موضوع بحث از مجلس شورای اسلامی از جمله‌ اعضای حقوقی مجمع تشخیص نظام هستند و 26 نفر نیز به عنوان شخصیت حقیقی در دور ششم در این مجمع عضویت داشته‌اند .طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، انتخاب ریاست و دیگر اعضای حقیقی و حقوقی مجمع تشخیص مصلحت نظام بر عهده مقام معظم رهبری است. ناگفته نماند اعضای دوره ششم مجمع تشخیص مصلحت نظام از تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۹۰ و به مدت ۵ سال انتخاب شده‌اند. از زمان فوت آیت الله هاشمی بحث جانشینی ایشان به بحث داغ همه رسانه های کشور تبدیل شده است. یک روز صحبت از هاشمی شاهرودی می‌شود و روزی دیگر از حسن روحانی سخن به میان می‌آید و یک روز از ناطق نوری. در کنار این سه نفر اصولگرایان نیز گزینه های مورد نظر خودشان را معرفی می‌کنند. در این بین نام گزینه های زیر بیش از همه توجه رسانه ها را به خود جلب کرده است.


هاشمی شاهرودی

وی ریاست قوه قضائیه، نایب رئیس دوم مجلس خبرگان رهبری، فقیه شورای نگهبان و عضويت مجمع تشخیص مصلحت نظام را در کارنامه سیاسی خود دارد.


صادق لاریجانی

آیت الله صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه نیز می‌تواند یکی از گزینه‌های جانشینی آیت‌ الله هاشمی باشد.


قربانعلی دری نجف آبادی

آیت الله قربانعلی دری نجف آبادی نیز از گزینه‌های احتمالی ریاست‌مجمع است. وی که در سال‌های نه چندان دور به عنوان وزیر اطلاعات در ایران مشغول کار بود، در میان گزینه‌های حاضر، شرایط لازم را برای ریاست بر این مجمع دارد. او در حال حاضر نماینده ولی فقیه در استان مرکزی است.


ناطق نوری

وی از دوره‌های اول تا پنجم نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی بود و در دوره‌های چهارم و پنجم، ریاست مجلس را بر عهده داشت. ناطق بعد از شرکت در انتخابات ریاست جمهوری و پذیرش شکست از رئیس دولت اصلاحات، با پیشنهاد اصولگرایان ریاست شورای هماهنگی نیروهای انقلاب اسلامی را بر عهده گرفت.


حسن روحانی

روحانی که این روز‌ها رئیس قوه مجریه است، سابقه پنج دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی را در کارنامه سیاسی خود دارد. روحانی از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۹۲ عضو شورای عالی امنیت ملی بود و نمایندگی رهبری را در این نهاد برعهده داشته است و از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۹۲ رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده است.


علی اکبر ولایتی

وزیر خارجه دوران جنگ تحمیلی پس از شکست در انتخابات ۹۲ از سوی اکبر هاشمی رفسنجانی، به عنوان رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام انتخاب شد. ولایتی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز به شمار می‌رود و در مجمع تشخیص نیز به سایر اعضا کمک می‌کند.

گزینه ها زیاد هستند و گمانه زنی ها متفاوت. هرکس نظر خود را دارد و با تاکید بر یکی از ویژگی های این افراد احتمال انتخاب شدن یکی را بیش از سایرین می داند. فرمان رهبری در روزهای آینده پایان شایعات و آغاز دوره جدیدی برای مجمع تشخیص مصلحت خواهد بود.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار