علل تیرگی روابط ایران و عربستان در سالهای اخیر

علل تیرگی روابط ایران و عربستان در سالهای اخیر

اصفهان امروز :روابط ایران وعربستان پیوسته فراز و نشیب هایی را تجربه کرده است اما در چند سال اخیر این روابط به شدت تیره و تار شده و حتی به بگو مگوهای دیپلماتیک هم کشیده است. همین چند روز پیش بود که الجبیر وزیر امور خارجه عربستان در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ژان مارک اِرو، همتای فرانسوی‌ خود، در ریاض با طرح این ادعا که دخالت عربستان در یمن کاملاً قانونی و به درخواست دولت مشروع بوده مدعی شد دلیل اختلافات ایران و عربستان سیاست‌های طائفه‌ای ایران و دخالت‌های ایران در امور کشورهای دیگر است که قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران هم در جواب گفت: فرافکنی‌های مستمر و دائمی آقای الجبیر نمی‌تواند پاک‌کننده تاریخ تولید و نشر افراطی‌گری و بسترسازی و رشد مکاتب انحرافی در عربستان در سایه حکومت خاندان سعودی باشد که ثمره نفرت‌پراکنی‌های بی‌شمار، شاخه‌های به هم تنیده تروریسم تکفیری در غرب آسیا و شمال آفریقا و نتیجه نامقدس آن، کشتار پرشمار و روزانه انسان‌های بی‌گناه، غارت اموال آنان و تخریب و سوزاندن سرزمین‌هایشان است.

در چند سال اخیر موارد زیادی از این اره دادن و تیشه گرفتن ها در روابط دو کشور داشته ایم .اما چه عواملی باعث شده است که این روزها روابط این دو کشور تا حد جنگ لفظی پیش برود؟

  • مقام‌های سعودی از موفقیت‌های ایران در بهبود رابطه با برخی کشورهای غربی و نیز توافق هسته‌ای چندان خشنود نیستند . آنها تمام تلاش خود را کردند تا آمریکا را از به ثمر رسیدن این توافق بازدارند و حتی پیش از آن نیز بنا به مدارک افشا شده در ویکی لیکس ملک عبدالله در سال 2008 میلادی از امریکا درخواست حمله به ایران را کرده است. در این در خواست که از طریق یکی از سفارتخانه‌های آمریکا دریافت شده، پادشاه عربستان به آمریکا می‌گوید: «سر مار را قطع کنید.»

  • حادثه منا که روز پنجشنبه ۲ مهر ۱۳۹۴ برابر با ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۵ میلادی و ۱۰ ذیحجه ۱۴۳۶ قمری در منطقه منا، رخ داد . در میان قربانیان حجاج صدها نفر ایرانی شهید شدندکه یکی از آنها غضنفر رکن آبادی سفیر سابق ایران در لبنان بود.

  • رفتارهای ناشایست سعودی ها با حجاج ایرانی که پیوسته ایران به آن معترض بوده است. در ۱۸ فروردین ۱۳۹۴، با تعرض مأموران بازرسی فرودگاه جده به دو نوجوان زائر ۱۴ و ۱۵ ساله که قصد بازگشت به کشور را داشتند، تنش در روابط دوجانبه مجدد بالا گرفت. این اتفاق موجب خشم مقامات ایرانی و در نتیجه توقف اعزام زائران حج عمره شد.

  • شنبه ۱۲ دی ۱۳۹۴ بعد از اعدام شیخ نمر روحانی مخالف دولت عربستان در ایران تظاهراتی علیه دولت عربستان انجام شد. معترضان در مشهد، پرچم عربستان را از ساختمان کنسولگری این کشور پائین کشیده‌اند. عده‌ای از معترضان مواد آتش‌زا به ساختمان کنسولگری عربستان پرتاب کرده‌اند. در تهران نیز تجمع در مقابل سفارت انجام شد که عده‌ای از این تجمع کنندها وارد ساختمان سفارت شدند، پرچم عربستان را پائین آوردند و سفارت را به آتش کشیدند.

  • موضع متفاوت ایران و عربستان در برابر تحولات یمن.

  • موضع متفاوت ایران و عربستان در مورد بحران سوریه

  • سنگ اندازی مدام عربستان در اوپک برای جلوگیری از افزایش سطح تولید نفت ایران. عربستان از این جهت افزایش تولید نفت ایران را به ضرر خود می بیند که ایران از پول فروش نفت به قدرت خویش خواهد افزود.

  • اظهارات خصمانه مدام عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان علیه ایران. از جدید ترین مواضع او زمانی بود که با آمدن ترامپ به کاخ سفید اعلام کرد : از نظر ما سیاست‌های دولت ترامپ هماهنگ و روشن هستند؛ می‌خواهد نقش آمریکا را احیا کند، ما از این رویکرد استقبال می‌کنیم. می‌خواهد داعش را شکست دهد، می‌خواهد ایران را مهار کند.



ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار