امکان آبیاری قطره‌ای در ناژوان وجود ندارد

مدیر طرح ساماندهی ناژوان گفت: اگر طرح‌های میان‌مدت حفاظت و تامین آب ناژوان با بودجه ٣٠ میلیاردی انجام نشود، این فرصت بزرگ شهر اصفهان، تبدیل به تهدید این کلانشهر می‌شود.

مدیر طرح ساماندهی ناژوان گفت: اگر طرح‌های میان‌مدت حفاظت و تامین آب ناژوان با بودجه ٣٠ میلیاردی انجام نشود، این فرصت بزرگ شهر اصفهان، تبدیل به تهدید این کلانشهر می‌شود.
به گزارش ایسنا، حسن شفیعی صبح امروز (سه شنبه) در نشست خبری اظهار کرد: ناژوان از محدوده شهر جدا شده است تا از گزند ساخت و ساز در امان بماند و این نشان می‌دهد باید همه با هم ناژوان را حفاظت کنیم.
وی ادامه داد: حاشیه رودخانه زاینده رود در گذشته سراسر شبیه به ناژوان بود اما در طی سال ها به شکل فعلی رسیده است که تنها حاشیه باریکی از آن باقی مانده است. امروز تنها هزار و ٢٠٠ هکتار در اصفهان باقی مانده است.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان افزود: اگر اصفهان را باغشهر می‌دانیم باید بدانیم ناژوان پارک و فضای سبز نیست، بلکه ناژوان هویتی از تاریخ شهر اصفهان است که باید آن را حفظ کنیم. برای حفظ این هویت نخستین گام، حفظ باغات است. به همین دلیل اولین وظیفه مدیریت ناژوان حفظ فضای سبز و باغات است.
شفیعی گفت: بیش از ۵۵ درصد از دبی آب چاه‌های ناژوان خشک شده است. ٨٠ درصد از چاه های محدوده ناژوان رو به خشکی است. خدا می داند با چه وضعیتی بتوانیم این هزار و ٢٠٠ هکتار فضای سبز با ۶٠٠ هزار درخت چگونه به حیات ادامه خواهد داد. در سالیان گذشته پیش‌بینی مشکلات آب را در ناژوان داشتیم.
وی ادامه داد: دو برنامه کوتاه مدت و میان‌مدت برای تامین آب مورد نیاز ناژوان مطرح است. اگر برنامه میان مدت اجرا نشود، ناژوان از فرصت به تهدید تبدیل خواهد شد. این برنامه ٣ قسمت دارد. نخست ساخت کلکتور فضای سبز، دوم احداث تصفیه خانه پساب و سوم احداث مخازن ذخیره آب فضای سبز است.
عمق کم خاک، مشکل آبیاری ناژوان است
مدیر طرح ساماندهی ناژوان گفت: بستر حاشیه زاینده رود در ناژوان، خاک کمی دارد. برخی نقاط تنها ٣ متر خاک دارد و زیر این بستر خاکی، بستر شنی رودخانه است. و زمانی که آبیاری انجام می شود، اب به بخش‌های زیرین نفوذ می کند.
شفیعی ادامه داد: دوم اینکه ٣٠ درصد گیاهان موجود در ناژوان از گونه‌های پر آب هستند و به همین دلیل به کم آبی بسیار حساس‌اند. این در حالی است که آسیب به ناژوان تاثیر بسیاری بر روی هوای اصفهان خواهد داشت، به خصوص در مناطق مشرف به این بخش.
وی افزود: در ماه گذشته ناچار شدیم با بیش از ٢٠ دستگاه تانکر، ناژوان را آبیاری کنیم. این خطر بسیار بزرگی برای ناژوان است. سعی کرده‌ایم مشکلات ناژوان را پشت سر بگذاریم. باید همه مسئولین استانی همچون شهرداری در حفاظت از ناژوان قدم بردارند. همه سرمنشا مادی‌های شهر اصفهان از ناژوان سرچشمه دارند. بیش از ۵٠ کیلومتر مادی در ناژوان قرار دارد.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان گفت: به همین دلیل ۴٠ کیلومتر از ۵٣ کیلومتر مادی ناژوان را لوله‌گذاری کرده‌ایم. از بین رفتن مادی‌ها موجب مشکلات محیط زیستی برای اصفهان خواهد شد.
شفیعی گفت: برای اجرای طرح میان مدت حفاظت از ناژوان بودجه‌هایی نیاز است. برای مثال احداث کلکتور ناژوان ١١ میلیارد بودجه نیاز دارد. مخازن سه و چهار ناژوان نیز سه میلیارد تومان بودجه نیاز دارد. تشکر ویژه‌ای از اب منطقه ای ناژوان داریم. برای تصفیه خانه پساب شهری ١٧ میلیارد تومان سال گذشته نیاز به بودجه بود اما امسال قطعا این رقم افزایش داشته است.
امکان آبیاری قطره‌ای در ناژوان وجود ندارد
وی افزود: ناژوان امکان اینکه از آبیاری قطره ای استفاده کند را ندارد. بخش های توسعه ای از آبیاری قطره ای و تشتکی استفاده شده است اما با توجه به جنس خاک و وجود درختانی که سال‌ها ریشه‌های عمیق در بستر رودخانه داشته‌اند، آبیاری قطره‌ای ممکن نیست.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان ادامه داد: هفتصد هکتار از اراضی ناژوان در اختیار بخش خصوصی و باغداران بوده. شهرداری اصفهان هیچ تصرف اجباری وجود نداشته و تنها هرکس توافق کرده، شهرداری باغات را تملک و به ناژوان اضافه کرده است. امروز حدود ٣٠٠ هکتار از باغات در اختیار شهرداری است. سال گذشته ۴ هکتار زمین تملک شده است.
شفیعی گفت: امکان صدور پروانه ساخت و ساز و تغییر کاربری در ناژوان وجود ندارد و خود شهرداری اصفهان خود را خلع‌ید کرده است. در سه سال گذشته که در ناژوان هستم حتی یک مورد تغییر کاربری نیز اتفاق نیفتاده و هر تغییر در ناژوان باید در کمیسیون مربوطه بررسی شود.
چنار و بید ناژوان در خطر است
وی ادامه داد: بید و چنارهای ناژوان خزان زودرس داشته و آسیب دیده‌اند، چرا که هنگام کمبود آب، بیماری بیشتر به درخت ها وارد می‌شود. اما این خزان زودرس قابل بازگشت است و آسیب دائمی هنوز به درخت‌های ناژوان وارد نشده است.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان گفت: بید و چنار از دو سال پیش دیگر در ناژوان کاشت نشده است. همچنین چمن در ناژوان به حداقل رسیده است و گونه‌های جدیدی که به ناژوان اضافه می‌شود از گونه‌های کم آب خواهد بود. گل‌های فصلی نیز به حداقل رسیده و فقط در مناطق گردشگری کاشته می‌شود.
شفیعی گفت: دو تفکر در رابطه با ناژوان وجود دارد. یک تفکر می‌گوید ناژوان باید برای گردشگری مناسب باشد و تفکر دیگر بر این اساس است که باید حفاظت از محیط زیست ناژوان در اولویت باشد. بیش از ٢٠ ورودی به ناژوان وجود دارد. تلاش است در آینده این معابر مسدود شده و پارکینگ‌هایی در ورودی‌ها قرار بگیر.
وی ادامه داد: در خصوص باغ هزارتو به دلیل کمبود آب با تفکر بیشتری پیش می‌رویم و اگر این باغ احداث شود می تواند جاذب گردشگر باشد. در طرح دیگری، باغ رویش که ٣٧٠ نهال در آن کاشته شده است استقبال گسترده‌ای را شاهد بوده است.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان گفت: همواره مجموعه‌های تفریحی احداث شده در ناژوان اولین‌ها و بهترین‌ها در سطح کشور بوده است. بازدید از فضای سبز و مراکز گردشگری متفاوت است. با وجود مشکلات اقتصادی که برای مردم وجود داشته، شهرداری تلاش کرده امکان استفاده از این مراکز برای همه مردم وجود داشته باشد.
شفیعی گفت: در ایام نوروز ۴٠٠ هزار نفر از مراکز گردشگری ناژوان بازدید کرده‌اند. این آمار تا شهریور قابل قبول است و بعد از مهر بیشتر گروه‌های دانش‌آموزی از این مراکز بازدید دارند. در طول سال یک میلیون و ٣٠٠ هزار نفر از مراکز گردشگری ناژوان بازدید دارند. زمین‌های روباز و ساحلی بسیاری در ناژوان وجود دارد که عموم مردم استفاده می کنند.
وی ادامه داد: ۶۰۰ قطعه از ۲۵ گونه پرنده نایاب در مرکز تکثیر باغ پرندگان تکثیر شده است که هم نیاز باغ پرندگان را تامین کرده و هم درامدزایی کرده است.
چنار مرتضی علی در معرض آسیب است
مدیر طرح ساماندهی ناژوان گفت: جنس آب تغییر کرده است. متاسفانه چنار مرتضی‌علی و بخشی از درختان که سن بالایی دارند در معرض تهدید هستند. همه مراقبت‌ها انجام شده است و علت خشکی نسبی این‌درخت سختی اب است. این چنار در خیابان باغ فردوس است. اما اسیب این درخت به معنی از بین رفتن ان نیست.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار