بازار نقره اصفهان در کما

استان اصفهان در روزگاری ۲ هزار واحد صنفی نقره کار فعال داشت که شرایط اقتصادی این تعداد را به ۴۰۰ واحد رسانده است.

استان اصفهان در روزگاری ۲ هزار واحد صنفی نقره کار فعال داشت که شرایط اقتصادی این تعداد را به ۴۰۰ واحد رسانده است.
به گزارش تسنیم ، صنایع دستی که روایتگر صنعت و هنر نیاکان و بیانگر هنر و ذوق مردم هر کشور است و در روزگاران کهن، به عنوان صنعت تمام عیار عهد خویش حضور داشته است، این هنرهای صناعی سفیران فرهنگی یک قوم و قبیله هستند که هیچ گاه از گزارش پیام خود دست نمی‌کشند و در واقع تجلی گاه بخش قابل ملاحظه‌ای از هنر وخلاقیت اقوامی است که با این صنایع سر و کار دارند.

در این میان نقره سازی و قلم زنی ایران از دیرباز در همه نقاط جهان از معروفیت و محبوبیت ویژه ای برخوردار بوده و همواره در بالاترین نقطه هنر جای داشته است که اصفهان میراث دار تاریخ 3500 ساله صنعت نقره سازی در ایران است.

اما این هنر پرسابقه و با ارزش این روزها با مشکلات زیادی روبه رو است، از نبود مواد اولیه برای ساخت مصنوعات نقره تا نبود انگیزه از سوی هنرمندان پیشکوست و جوان این هنر بارزش.

امیر اهتمام استادکار هنر نقره سازی درباره وضعیت بازار نقره در اصفهان گفت: در حال حاضر به دلیل کاهش تعداد توریست، ساخت بسیاری از اشیاء نقره انجام نمی شود چرا که خریداران داخلی تمایلی به استفاده از این گونه اجناس ندارند و به ناچار برای ادامه هنر نقره سازی هنرمندان به ساخت اشیاء خاص مانند آیینه و شمعدان و ظروف چایخوری و ....که بیشتر مصرف داخلی دارند محدود شده است.

وی با بیان اینکه اکنون به دلیل شرایط اقتصادی نقره هم از سوی مردم و هم هنرمندان از رونق افتاده است، تصریح کرد: در حال حاضر فعالیت در این رشته از نظر اقتصادی به دلیل کاهش تعداد گردشگر و قدرت پایین خرید مردم رونق چندانی ندارد.

اهتمام با بیان اینکه هرچند که دولت در جهت حمایت صنعتگران و تولید کنندگان صنایع دستی اقداماتی انجام داده است، افزود: لازم است برای حل مشکلاتی چون بیمه هنرمندان و معافیت از مالیات اقدامات موثرتری انجام شود چرا که حل مشکلاتی اینگونه، به رونق هنری و اقتصادی صنایع دستی کمک فراوانی می کند.

قوانین گمرکی دست نقره‌کاران اصفهانی را بسته است

رئیس اتحادیه صنایع دستی اصفهان در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان درباره وضعیت بازار صنایع دستی اظهار داشت: اکنون بازار صنایع دستی به دلیل شرایط اقتصادی اوضاع خوبی ندارد و فروش این صنایع بسیار کم شده است و گرانی مواد اولیه تولید صنایع دستی سبب شده که هنرمندان این حوزه با مشکلات زیادی روبرو شوند.

عباس شیردل با اشاره به وضعیت تولید و فروش صنایع دستی نقره در اصفهان گفت: در حال حاضر تولید و فروش در صنعت 3500 ساله اصفهان به صفر رسیده است و بازار نقره در تعطیلی کامل به سر می برد.

وی درباره علت این رکود در بازار نقره بیان کرد: قوانین دست وپا گیر گمرک و گرانی مواد اولیه سبب شده که هنرمندان این حوزه دست از کار بکشند زیرا نقر خام با تعرفه گمرکی و مالیات ارزش بر افزوده عرضه می شود، این در حالی است که کشورهای رقیب در این صنعت، موانع گمرکی را رد کرده و گوی سبقت را در این تجارت از ما بگیرند.

رئیس اتحادیه صنایع دستی اصفهان درباره پیگیری این موضوع از سوی مسئولان افزود: نامه نگاری های زیادی در این حوزه انجام شده اما تا کنون هیچ اعتنایی به نابودی این صنعت در اصفهان نشده است.

وی با اشاره به مهاجرت هنرمندان نقره‌کار اصفهانی به ترکیه و چین تصریح کرد: در گذشته بیش از 2 هزار واحد صنفی نقره در اصفهان وجود داشت که این تعداد اکنون به 300 تا 400 واحد رسیده، گفت: اکثر این هنرمندان به ترکیه و چین رفته‌اند زیرا در آنجا از این هنرمندان حمایت می‌شود.

شیردل بیان کرد: چرا دولت جلوی مافیای قاچاق نقره را نمی‌گیرد این در حالی است که در کشورهایی مانند چین، ترکیه و هند، نقره بدون هیچ بروکراسی وارد کشور می‌شود اما ما مجبور هستیم که نقره را از قاچاقچیان با ارزش افزوده بالا خریداری کنیم.

تامین مواد اولیه برای هنرمندان وظیفه میراث نیست

این  در حالی است که معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان تصریح کرد: تأمین ماده اولیه برای هنرمندان از وظائف سازمان محسوب نمی شود، اما از آنجائیکه هنرمندان و تولیدکنندگان صنایع دستی همواره از حمایت های همه جانبه دستگاه ذیربط خود بهره مند هستند و ریاست سازمان و معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور در سفر اخیر خود به موضوع تسهیل گری و انجام حمایت های لازم تاکید داشتند.

جعفر جعفرصالحی بیان کرد: موضوع حمایت و تسهیل گری در این بخش از اولویت های مهم این حوزه در استان ها بوده که خوشبختانه فعالیت های نهایی در این زمینه انجام و هنرمندان از خدمات حمایتی سازمان در این رابطه نیز بهره مند می شوند.

آمادگی گمرک برای حمایت از هنرمندان نقره کار

مدیرکل گمرک استان اصفهان در پاسخ به خبرنگار تسنیم با بیان اینکه گمرک تنها مجری اجرای قوانین تصویب نامه ها و بخشنامه های مصوب است، اظهار داشت: ماخذ تعرفه واردات شمش نقره و طلا صفر درصد است اما به موجب قانون مصوبه مجلس شورای اسلامی، 9 درصد ارزش افزوده و عوارض شهرداری از کالاهای وارداتی از جمله شمش طلا و نقره دریافت و به حساب خزانه واریز می شود.

اسدالله ونهری با اشاره به آمادگی گمرک برای حمایت از هنرمندان نقره کار اصفهانی افزود: با توجه به اینکه بیشترین میزان تولید نقره در کشور توسط هنرمندان استان اصفهان صورت می گیرد پیشنهاد ما است است که اتحادیه مربوطه با مکاتبه با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی تسهیل بیشتر قوانین را در این زمینه را خواستار شوند.

استان اصفهان در روزگاری 2 هزار واحد صنفی نقره کار فعال داشت که شرایط اقتصادی این تعداد را به 400 واحد رسانده است، حال باید دید با صحبت هایی که همه نشان از حمایت همه جانبه از هنرمندان این هنر 3 هزار و 500 ساله مطرح کردند، بازار نقره همچون پیشینه تاریخی به رونق اقتصادی ایده آل خود می رسد یا چرخ های سنگین اقتصاد و نبود قوانین حمایت گر امروز این هنر را به دست فراموشی می سپارد.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار