دست‌اندازی به صندوق توسعه ملی اشتباه است

اعمال هر تحریم جدیدی از سوی آمریکا علیه ایران، موج تازه‌ای را در ابعاد مختلف اقتصاد کشور به راه انداخته و در بسیاری از موارد اوضاع را برای فعالان اقتصادی و مردم دشوارتر می‌کند.

به گزارش ایسنا، سال 98 که از سوی رهبر معظم انقلاب سال رونق تولید نام‌گذاری شد، پیش از آغاز با پیش‌بینی‌هایی مبنی بر سخت‌تر شدن وضعیت اقتصادی از سوی کارشناسان اقتصادی همراه بود. در این میان توجه به این نکته ضرورت دارد، که دولت در وضعیت فعلی چه راهکارهایی برای خروج و یا حداقل کاهش بحران‌های اقتصادی موجود در دست دارد؟

این پرسش که از منظر اقتصاددانان پاسخ‌های مختلفی در پی دارد، از نظر مهدی طغیانی، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان، در سایه سنگین دولت بر سر اقتصاد ایران خلاصه می‌شود.

او با اشاره به رکود موجود در اقتصاد کشور، اظهار کرد: دولت به‌عنوان گرداننده اصلی اقتصاد ایران، نقش‌آفرینی جدی در این حوزه و سهم بزرگی در آن دارد. به تعبیری وقتی‌که دولت سرما می‌خورد، اقتصاد ایران تب می‌کند!

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان افزود: دولت باید با تمام قوا برای انتقال نقش خود به مردم تلاش کند تا مردم در عرصه اقتصاد فعال‌تر شوند. مثلاً اگر سرمایه‌گذاری دولت در امور اقتصادی کم شد، باید سرمایه‌گذاری مردم زیاد شود.

او با اعتقاد بر اینکه با حجم بالایی نقدینگی که اکنون وجود دارد، می‌توان به چنین چشم‌اندازی دست یافت، اظهار کرد: البته این موضوع مشروط به سیاست‌گذاری‌های درست است تا دولت بتواند وزنه‌های سوداگری و منفعت را کم کند.

این استاد اقتصاد با بیان اینکه در صورت واگذاری سهم دولت در اقتصاد به مردم، فعالان اقتصادی به سراغ عرصه‌های تولیدی خواهند رفت، اظهار کرد: تا زمانی که اقتصاد ایران دچار سوداگری باشد و از این راه کسب درآمد کند، هیچ عقل سالمی در زمینه‌های مولد سرمایه‌گذاری نخواهد کرد، بنابراین مهم‌ترین اقدام که منجر به رونق تولید می‌شود، تشویق و حرکت به سمت بخش سرمایه‌گذاری است.

*برداشت از صندوق ذخیره ملی اشتباه است

طغیانی درباره مسئله برداشت از صندوق توسعه ملی به‌منظور جبران خسارات سیل اخیر که از سوی دولت مطرح شد، اظهار کرد: صندوق توسعه ملی از ابتدا به این منظور ایجاد شد تا هرسال بخش بیشتری از درآمد نفت به آن واریز شود و از اتکای دولت به نفت در بودجه بکاهد.

او افزود: همچنین قرار شد از منابع این صندوق به سرمایه‌گذاران بخش خصوصی که قصد وارد کردن تجهیزات دارند، وام بدهد تا در واقع ثروتی که زیرِ زمین بوده به ثروتی در روی زمین تبدیل شود.

این استاد اقتصاد تأکید کرد: متأسفانه در سال‌های اخیر به دلیل اعمال تحریم‌ها و شوک‌های مختلف داخلی و خارجی، دولت عملاً درصد افزایشی سهم واریزی به صندوق توسعه ملی را متوقف کرده و به بهانه‌های مختلف از صندوق برداشت کرده است.

او تصریح کرد: مثلاً یک میلیارد و 300 میلیون دلار برای توسعه روستایی از صندوق برداشت شد که با رسالت اصلی ایجاد صندوق سازگار نیست.

طغیانی با بیان اینکه این اقدامات به مذاق برخی از نمایندگان و مسئولان خوش می‌آید، گفت: وقتی به بهانه توسعه روستایی از صندوق برداشت می‌شود، برخی از نمایندگان و مسئولان مناطق محروم استقبال می‌کنند.

او ادامه داد: باید پرسید این برداشت چقدر به خیر و صلاح بلندمدت اقتصاد کشور است و آیا اساساً در روستاها دلار سرمایه‌گذاری می‌شود یا ریال؟ اگر ریال سرمایه‌گذاری می‌شود پس دلار باید به ریال تبدیل شود که این کار به پایه پولی اضافه کرده و در نهایت منجر به تورم خواهد شد و سرمایه‌گذاری در روستا را نابود خواهد کرد.

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه مشکلات و معضلات کشور تمامی ندارد و نباید این مسائل را بهانه‌ای برای برداشت از صندوق قرار داد، تأکید کرد: دولت باید سراغ منابع جدید برود و راهکارهای بلندمدت ارائه دهد.

او در خصوص برداشت از صندوق توسعه ملی جهت جبران خسارات سیل اخیر، اظهار کرد: این راهکار کوتاه‌مدت و تسکین مقطعی است و درد و رنج بعدی‌اش به‌مراتب بیشتر خواهد بود.

طغیانی با اشاره به همراهی و حمایت مجلس از دولت در خصوص این اقدام گفت: این همراهی با دولت قطعاً نوعی رفتار سیاسی است که در تصمیمات برخی نمایندگان دخیل است که بعضاً با منافع کشور همراه نیست.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار