براي نخستين بار در اصفهان انجام شد؛ عمل خاص جابجایی کلیه بیمار
پنجشنبه هفته گذشته براي نخستين بار عمل موفقيتآميز پيوند کليه يک بيمار به خودش انجام شد. اين عمل با دردسرهاي فراواني مواجه بوده و معمولا موفقيتآميز نيست اما تيم پيوند کليه در بيمارستان عسکريه اصفهان، پس از اعلام رضايت مرد بيمار 49 ساله دست به اين عمل استثنايي زده و پس از طی دوران نقاهت و بررسي موفقيتآميز بودن عمل، اکنون اين اقدام را رسانهاي کردند.

اصفهان امروز- مينا عباسپور| پنجشنبه هفته گذشته براي نخستين بار عمل موفقيتآميز پيوند کليه يک بيمار به خودش انجام شد. اين عمل با دردسرهاي فراواني مواجه بوده و معمولا موفقيتآميز نيست اما تيم پيوند کليه در بيمارستان عسکريه اصفهان، پس از اعلام رضايت مرد بيمار 49 ساله دست به اين عمل استثنايي زده و پس از طی دوران نقاهت و بررسي موفقيتآميز بودن عمل، اکنون اين اقدام را رسانهاي کردند. دکتر محمدرضا قرائتي و دکتر کيا نوري مهدوي دو جراح تيم پيوند کليه اين بيمار بودند که قسمت حالب و خون رسان کليه چپ او به طور تصادفي در يک جراحي آسيبديده ، اما کليهاش سالم بود. لذا اين امکان به وجود آمد که کليه چپ به همراه قسمت سالم و باقيمانده حالب از بدنش خارج شده و در سمت دیگر کنار کليه راست قرار داده شود.
دکتر قرائتي در اين باره ميگويد: اين اتفاق در اصفهان معمولا نه غالب است نه نادر اما در طول سال 4 تا 5 بار ممکن است براي بيماران پيش بيايد که حالب (مسير ادرار به مثانه) در يک تصادف رانندگي يا عمل جراحي برداشتن تومور و يا مانند اين بيمار در يک جراحي ديگر به طور اشتباه آسيب ببينيد که معمولا کليه او نيز از بدنش خارج ميشود چون کارايي لازم و امکان انتقال و خروج ادرار از بدن را ندارد. اما در علم پزشکي و در کتابهاي تخصصي به اين عمل اشاره شده است که ميتوان در صورت سالم بودن يک کليه آن را در سمت ديگر و کنار کليه سالم قرار دارد که اصطلاحا به اين جراحي اتوترانسپلانت عضو يعني پيوند کليه يک فرد به خودش ميگويند.
اين متخصص جراحي و مجاري ادرار و فوق تخصص پيوند کليه ادامه داد: اين جراحي بسيار دشوار است و تاکنون مواردی که در کشور انجام شده چندان موفقيتآميز نبوده است و معمولا چون بيمار 2 کليه دارد وقتي يک کليه سالم باشد کليه آسيبديده را خارج ميکنند. البته راه ديگر استفاده از حالب مصنوعي است که هم قيمت بالایی در حدود 25 ميليون تومان دارد و هم اينکه اکنون به دليل تحريم و نداشتن شرکت نماينده در ايران تهيه آن با دردسر و هزينههاي بسيار همراه است؛ همچنين عمر اين وسيله حدود 10 سال است و در نهايت باز هم بيمار مجبور به عمل درآوردن کليهاش خواهد بود؛ بنابراين ما راههاي مختلف موجود را به بيمار گفتيم و پس از اعلام رضايت او در بيمارستان عسکريه اصفهان با تشکيل يک تيم پزشکي این عمل را انجام دادیم.
دکتر قرائتي افزود: از جمله دشواريهاي اين عمل زمان طولاني آن است چون در عمل پيوند دو عضو همزمان دو عمل جراحي از يک بيمار به بيمار ديگر انجام ميشود و نهايتا 3 ساعت مدتزمان اين جراحي است اما در اين پيوند ويژه از يک فرد به خود او ابتدا بايد عمل جداسازي و برداشتن کليه انجام شود که توسط همکار من دکتر کيا نوري مهدوي فوق تخصص اندویورولوژي انجام شد و کليه به مدت 1 ساعت و نيم در فضاي خارج از بدن و در سرما نگهداري شد تا پوزيشن بيمار تغيير داده شده و نسبت به پيوند کليه او عمل جديد را آغاز کنيم بنابراين بيمار با بيهوشي به مدت 8 ساعت مواجه بود و در اين زمان ملزم به حفظ علائم حياتي و ثبات او نيز بوديم که اين کار توسط تيم پيوند و متخصصان بيهوشي ميسر شد. البته برخي کارکنان اين تيم بهصورت شيفتي وظيفه خود را انجام دادند که بايد گفت در مجموع بيش از 10 نفر در اين اقدام مشارکت داشتند.
اين متخصص کليه و مجاري اداري گفت: اين بيمار همانطور که اشاره شد در يک جراحي قبلي به اين مشکل دچار شد که براي درمان به بيمارستان عسکريه مراجعه کرده بود که ابتدا براي او تومور تشخيص داده شد که پس از باز شدن شکم متوجه تجمع ادرار شديم و در نهايت با بررسيهاي بيشتر به اين رسيديم که تنها 10 سانتيمتر از حالب او سالم است و بايد مشکل به وجود آمده در کليه او را رفع کرد. در اينجا به دليل اشغال بودن بيمارستان خورشيد براي درمان کرونا در بيمارستان عسکريه تصميم به انجام اين عمل گرفتيم که با همکاري بسيار خوب کادر اين بيمارستان در تأمين وسايل لازم و تجهيز بسيار کامل اتاق عمل مواجه شديم که اين مسئله در موفقيت اين عمل بسيار تأثيرگذار بود. در نهايت پس از عمل جراحي ابتدا 24 ساعت اول که از لحاظ لخته نشدن خون بسيار حياتي است را پشت سر گذاشتيم و پس از آن با بررسي سونوگرافي داخلي و آزمايشهاي لازم متوجه شديم عمل بدون هيچ مشکل و با موفقيت کامل همراه است. اين بيمار اگر يک کليهاش را از دست ميداد بايد داروهايي براي حفظ ايمني بدنش مصرف ميکرد و ممکن بود در صورت ابتلا به ديابت در آينده با مشکلاتي از جهت نارسايي کليه مواجه شود اما بايد اشاره کنيم او اکنون به مصرف هيچ دارويي در اين زمينه نياز نخواهد داشت.
کاش همه خطاهاي پزشکي قابل جبران بود
عباس بشيري مرد خوششانس اين عمل جراحي است که اکنون با دو کليه سالم در سمت راست بدنش دوران نقاهت را از سر ميگذراند. او در گفتگو با اصفهان امروز اظهار داشت: چند سال پيش يک عمل جراحي داشتم که مدتي با درد همراه بود و پس از آن بايد عمل ديگري انجام ميدادم که به گفته دکترم اگر انجام نميشد به سرطان مبتلا ميشدم اما پس از آن عمل بود که درد شديدي در ناحيه شکمم آشکار شد و هر چه آزمايش داده و پيگيري کرديم به ما گفتند عوارض بعد از عمل است بنابراين به بيمارستان عسکريه مراجعه کرده و در اينجا ابتدا وجود توموري در شکم تشخيص داده شد که با باز کردن آن و مراحل پس از عمل مشخص شد حالب کليه چپ من آسيبديده و امکان خروج ادرار از کليه به مثانه فراهم نيست. در اينجا دکتر قرائتي به من شرايط موجود و راههاي مختلف را توضيح داد و گفت اين عمل ويژه و خاص است اما اگر کليهات سالم باشد آن را در طرف ديگر بدنت پيوند ميزنيم. من موافقت کردم و از اين تصميم بسيار خوشحالم. بشيري در انتها گفت: پزشک قبلي که مرتکب اين اشتباه شده بود بيمه است و در صورت مقصر شناخته شدن بيمه جريمه او را ميپردازد اما درخواست من از همه پزشکان اين است که حال بيمار را درک کنيد شايد همه اشتباهات قابل جبران نباشند.