اگرپیوند کلیه شده‌اید، نباید روزه بگیرید

کدام بیماران نباید روزه بگیرند؟ روزه داری در ماه رمضان یکی از عبادات تاکید شده در دین است، اما این عبادت موکد نیز در مواردی از دوش فرد برداشته می شود. یکی از مهمترین مواردی که مانع از روزه گرفتن در ماه رمضان می شود، بیماری است.

اگرپیوند کلیه شده‌اید، نباید روزه بگیرید


به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری ایمنا، «اگر مکلف از گفته پزشک یقین پیدا کند که روزه برای او ضرر دارد و یا از گفته وی یا منشأ عقلایی دیگری برای او خوف از ضرر حاصل شود، روزه گرفتن برای او واجب نیست، بلکه جایز هم نیست.» این، پاسخ مراجع عظام در پاسخ به استفتایی است که می‌پرسد: «اگر پزشک شخصی را از روزه گرفتن منع کند، آیا عمل به گفته او واجب است؟» نباید فراموش کنیم که کتاب آسمانی‌مان توصیه‌های زیادی درخصوص حفظ سلامت، این نعمت گرانبهای خدادادی به ما داشته است. نباید یادمان برود که هدف از این ماه، تزکیه نفس و عبادت است نه فقط پرهیز از خوردن و آشامیدن به خصوص اگر این امتناع در شرایطی باشد که سلامت دستگاه‌های متعدد بدن ما را تهدید کند.

اگر دچار بیماری مزمن یا شرایط خاص جسمی هستید، به شما توصیه می‌کنیم پیش از آغاز ماه رمضان و ایام روزه‌داری با پزشک متخصص خود مشورت کنید و درخصوص مصرف داروهای خود و اینکه آیا روزه برای شما ممنوعیتی دارد یا نه، از ایشان کسب اجازه کنید. برای آشنایی بیشتر شما با این موضوع از اساتید دانشگاه خواسته‌ایم تا نظرات علمی خود را در این خصوص بیان کنند.

دکتر فاطمه پوررضاقلی، متخصص کلیه و مجاری ادراری (نفرولوژی) و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این خصوص می گوید: در کسانی که مشکلات کلیوی دارند و به سختی با مراقبت‌های دقیق و همکاری با هم توانسته‌ایم کراتینین آنها را به تعادل برسانیم، معمولا روزه گرفتن با عوارضی همراه است. بعضی از عزیزان اصرار دارید روزه‌هایتان را بگیرید. من از شما خواهش می‌کنم چنین ریسکی نکنیدو به نکات مهم توجه کنید.

این متخصص توصیه میکند: بیماران کلیوی حتما توجه کنند که سطح کراتین آنها چند است؟ اگر کراتینین ۵/۱ تا ۷/۱ دارید، ریسک نکنید و روزه نگیرید یا حداقل پشت سر هم روزه نگیرید و چند روز به کلیه‌ها استراحت بدهید و پس از چهار روز، روزه‌داری، مراجعه کنید تا آزمایش‌هایی از شما به عمل آید. مبادا یک ماه بدون مراجعه به متخصص خود، بی‌خبر بروید و روزه بگیرید و پایان ماه رمضان با مشکلی غیرقابل برگشت مواجه شوید. در نظر داشته باشید شما مبتلایان به مشکلات کلیوی که اجازه روزه گرفتن دارید هرگز نباید مانند دیگران افطار کنید. غذاهای رایج افطار مانند آش، حبوبات و مواد قندی به خصوص زولبیا و بامیه و خرما به بالا رفتن پتاسیم خون شما منجر شده و دردسرساز خواهند شد. هیچ‌گاه یک دفعه تعداد زیادی خرما و غذاهای دیگر را نخورید. پنیر رژیمی، نان رژیمی و خرمای محدود، در زمان‌های متناوب و فاصله‌دار بخورید و حتما آب کافی و میوه و سبزی میان افطار تا سحر استفاده کنید. حتی اگر احساس کردید کاملا خوب هستید، باز هم پس از چند روز روزه‌داری با پزشک خود تماس بگیرید. اگر کراتینین شما در حد دو یا بالاتر باشد، تاکید می‌کنم که روزه‌داری ممنوع است.

وی در مورد کلیه‌های سنگ‌ساز می گوید: آنهایی که کلیه‌هایشان مکررا سنگ‌سازی می‌کند و سابقه چند نوبت سنگ‌سازی دارند و یا در حال حاضر سنگ دارند، باید در طول روز مقادیر زیادی آب بنوشند تا سنگشان بزرگ نشود.

پورضاقلی در مورد افرادی که پیوند کلیه شده‌اند، می گوید: کسانی که پیوند کلیه شده‌اند و هنوز یکسال از موعد پیوند آنها نگذشته است، نباید روزه بگیرند. اگر یکسال از پیوند گذشته باشد و هیچ مشکلی نداشته باشند، شاید بتوانند با نظر پزشک روزه بگیرند.

مبتلایان به نارسایی کلیه همبه این موارد دقت کنند: از نظر ما نارسایی کلیه مراحل متعددی دارد. افرادی که در مرحله‌ای هستند که کراتینین خونشان دو یا بالای دو است، مصرف نکردن آب در طول روز به ایجاد ایسکمی یا نرسیدن خون حاوی مواد غذایی به بافت کلیه می‌انجامد و شرایط را بدتر می‌کند. مبتلایان به فشار خون، به خصوص افرادی که ساعات نزدیک به افطار فشارخونشان خیلی بالا می‌رود منع روزه‌داری دارند.

وی بیماران دیالیزی‌ را این چنین اعلام کرد: دیالیزی‌ها اصلا نباید روزه بگیرند و مانند دیگر گروه‌ها، به مایعات کافی در طول روز نیاز دارند.


ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار