از بستنی برج میلاد تا پیتزای طلایی در اصفهان

در ایران نخستین اخباری که در این زمینه منتشر شد و به محل مناقشه طیف‌های گوناگون مردم و حتی جدال‌ قدرت در بین مردان سیاست شد، سرو بستنی با روکش طلا در برج میلاد بود.اما این بار با 7 سال فاصله، ماجرا از اصفهان آغاز شد.

اصفهان امروز آنلاین - طلا همواره عنصر ارزشمندی بوده است. بسیاری از جنگ‌ها، خیانت‌ها، مهاجرت‌ها و حتی پیشرفت‌های علمی بر پایه کمیابی و در دسترس نبودن این عنصر زیبا استوار شده است.
بر این اساس طلا برای بشر در همه قرن‌ها ملاک سنجش ارزشمندی سایر موارد بوده است و به‌این‌ترتیب هر چیز ارزشمندی را به طلا تشبیه می‌کنند. به‌عنوان نمونه عبارت وقت طلاست یا به نفت طلای سیاه گفته می‌شود. به همین دلیل، رنگ و جنس طلایی در هر کالا یا محصولی ناخودآگاه نشانگر ارزشمندی بوده و میل به استفاده از اقلام ساخته شده از طلای به‌ویژه کاربردهایی غیر از زینت شخصی، میل به تفاخر به شمار می‌رود. ازاین‌رو صحبت درباره استفاده خوراکی از طلا همواره بحث‌برانگیز بوده است.
در ایران نخستین اخباری که در این زمینه منتشر شد و به محل مناقشه طیف‌های گوناگون مردم و حتی جدال‌ قدرت در بین مردان سیاست شد، سرو بستنی با روکش طلا در برج میلاد بود.
این خبر که شهریورماه سال 90 به‌صورت گسترده در خروجی خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری قرار گرفت، حکایت از آن داشت که در رستوران گردان برج میلاد، یک نوع بستنی سرو می‌شود که به همراه آن 2 گرم و 30 سوت طلای خوراکی وارداتی از کشور آلمان ارائه می‌شود.
قیمت این بستنی در آن زمان (7 سال پیش) 400 هزار تومان معادل 250 دلار اعلام شده بود که با توجه به تورم شدید چند سال اخیر به قیمت روز معادل نزدیک به 3 میلیون تومان خواهد شد. به گفته مسئول رستوران گردان برج میلاد این طلا به‌صورت پودر و برگه بوده است که در سایر کشورها از پودر استفاده می‌شده اما ایران دومین کشوری بوده که از برگه طلا بهره برده است. ساخت این بستنی در آن زمان به رزرو یک روز زودتر نیاز داشته است. این ماجرا به روزنامه امریکایی واشینگتن پست هم رسید و خبرنگار این رسانه سرو بستی طلا را نشانگر شکاف طبقاتی و زندگی اشرافی عده‌ای در ایران عنوان کرد.
تصویری که از بستنی طلایی برج میلاد در شهریور 90 منتشر شده بود
فروش پیتزا با روکش طلا در اصفهان

بستنی طلا حرام اعلام شد
پس از استفتایی که از دفتر رهبر انقلاب صورت گرفت، ایشان پاسخ دادند: «درصورتی‌که در این نوع بستنی از عنصر طلا استفاده شده باشد، خوردن آن حرام است.»
در این میان اختلاف دولت وقت-احمدی نژاد- و شهردار وقت تهران-قالیباف- در افزایش حساسیت به این موضوع بی‌اثر نبود. سرانجام شهرداری تهران اطلاعیه‌ای صادر کرد: «موضوعات مطرح شده از سوی پیمانکار رستوران گردان درباره سرو نوع خاصی از بستنی به‌هیچ‌وجه مورد تایید شهرداری تهران نبوده و نیست و شهرداری تهران از انجام چنین اقداماتی به طور حتم جلوگیری خواهد کرد. عرضه نوع خاصی از بستنی در رستوران گردان برج میلاد ایده پیمانکار رستوران گردان بوده که در رسانه‌ها مطرح شده است و به هیچ عنوان تا به حال سرو چنین بستنی در برج میلاد انجام نشده است که با توجه به حرمت شرعی و اجتماعی چنین اقدامی، شهرداری تهران پس از اطلاع از این امر دستور توقف موضوع را صادر کرده و مانع از انجام چنین طرحی خواهد شد.»

پیتزا طلا در نصف جهان
اما این بار با 7 سال فاصله، ماجرا از اصفهان آغاز شد. انتشار تصویری از یک پست اینستاگرامی یک پیتزا فروشی تازه تاسیس در محدوده خیابان شیخ صدوق که در آن نوشته شده است: «برای اولین بار در ایران، پیتزا استیک با روکش طلا 24 عیار خوراکی، پیتزا [...] ارائه دهنده متفاوت انواع پیتزا امریکایی و ایتالیایی و مجهز به سیستم پیک گرمایشی و رایگان به تمام نقاط شهر زیبای اصفهان.» در این تصویر پیتزایی دیده می‌شود که روی هر برش آن سطح درخشانی همچون ورقه طلا نمایان است.
با انتشار این تصویر واکنش شبکه‌های اجتماعی و کانال‌های تلگرامی اصفهان و سپس سراسر کشور به این موضوع آغاز شد. همان سیر بستنی طلایی این بار برای پیتزای طلایی آغاز شد. به‌ویژه این بار با توجه به مشکلات روز افزون اقتصادی مردم و نوسان‌های قیمت طلا و ارز، این موضوع بیش از گذشته به چشم آمد و حساسیت برانگیز شد.
در این میان با پیگیری رسانه‌ها مسئولان اتاق اصناف و صنف پیتزا فروشان سرانجام به این موضوع واکنش نشان دادند.
پست اینستاگرامی جنجالی از پیتزای طلایی اصفهان
عکس پیتزا روکش طلا در اصفهان
رئیس اتاق اصناف: برخورد می‌کنیم
ابتدا رسول جهانگیری، رئیس اتاق اصناف اصفهان و عضو پیشین شورای شهر در گفتگو با فارس نسبت به اخبار پیرامون پخت پیتزا با روکش طلا در اصفهان ابراز بی‌اطلاعی کرده و گفته که اگر چنین موضوعی اثبات شود با رستوران مرتبط برخورد جدی خواهد شد.
وی ادامه داده است که اتاق اصناف اصفهان و اتحادیه‌های زیرمجموعه اتاق با چنین کسب‌وکارهایی موافق نیست و حتی در صورت صدور مجوز، به آن‌ها در استان اصفهان اجازه راه‌اندازی داده نخواهد شد.
او افزوده است: شرایط فعلی جامعه فخرفروشی، اشرافی گری و هر نوع اقدامی که نشانگر و تشدیدکننده اختلاف طبقاتی باشد را نمی‌پذیرد. به همین دلیل حتی درصورتی‌که این روکش از جنس طلا هم نباشد به دلیل نوع اعلام آن با فرد یا افراد خطاکار برخورد خواهد شد؛ چون این اخبار با ذهن جامعه سروکار دارد و سبب ایجاد تنش‌ در بین طبقات گوناگون مردم می‌شود.
جهانگیری در پایان گفته است موارد شبیه به این کسب‌وکارها تا این لحظه در اصفهان معرفی نشده و مردم مطمئن باشند چنین مجوزهایی در استان اصفهان صادر نخواهد شد.

بازرسی اصناف به دنبال متخلفان
اما جواد محمدی‌ فشارکی، رئیس بازرسی اتاق اصناف مرکز اصفهان هم اعلام کرد که گزارشی در زمینه پخت و ارائه پیتزا با روکش طلا در اصفهان به اعلام نشده و همه واحدها به طور دائمی بازرسی و نظارت می‌شوند. به طور قطع چنین اقدامی قانونی نیست و در صورت اجرا، با آن مقابله خواهد شد.

رئیس صنف: پیتزای طلایی؟ مجوز نداده‌ایم
پس از آن وجود مجوز پخت پیتزا با روکش طلا هم توسط رئیس صنف پیتزافروشان اصفهان تکذیب شد. سید مصطفی موسوی که خود از پیشکسوتان این صنف در اصفهان است پیرامون خبر منتشر شده می‌گوید تاکنون هیچ واحد پیتزافروشی مجازی، در اصفهان پیتزا با روکش طلا ارائه نکرده است. تاکنون چنین پیتزایی را مشاهده نکرده‌ایم اما طی روزهای اخیر در این باره از ما سوال شده است. وی با بیان اینکه پیگیر یافتن فروشگاهی هستیم که پیتزا با روکش طلا به فروش می‌رساند، افزوده است: بازرسان اتحادیه اغذیه و ساندویچ‌فروشان در حال بررسی هستند و پیگیری‌های لازم در این زمینه انجام خواهد شد.
رئیس اتحادیه اغذیه و ساندویچ فروشان اصفهان بیان کرد: در صورت مشاهده فروشگاهی که چنین پیتزایی را عرضه می‌‌کند به همراه مقامات امر، برخورد لازم را انجام خواهیم داد.

طلای خوراکی؛ مفید یا مضر
فارغ از اینکه اساسا خوردن طلای خوراکی افزون بر حرمت، به دلیل شرایط اقتصادی یک کار بیهوده و تفاخرطلبانه است، این سوال پیش می‌آید که آیا خوردن طلا سود یا زیانی هم دارد؟
بررسی ریشه گرایش به استفاده طلا به‌صورت خوراکی از زمان‌های گذشته نیز به افرادی باز می‌گردد که به دنبال تمایز و برتری‌طلبی بوده‌اند.
این تمایز حتی در زمینه نوع خوراکی آن‌ها نیز به چشم می‌خورد، چراکه به دنبال انواع نادر خوراکی‌های زیبا و منحصربه‌فرد بودند تا جایی که برخی از آن‌ها طلا را در منوی غذایی خود جای‌داده‌اند.
استفاده از طلای خوراکی نخستین بار توسط مصریان باستان ثبت شده و این کار تنها جنبه تظاهر داشته چرا که فلز طلا هیچ طعمی به غذا اضافه نمی‌کند.
استفاده از طلا نیز در خوراکی‌ها به‌جز افزایش قیمت بیشتر، هیچ ویژگی دیگری را به غذا‌های گوناگون اضافه نمی‌کند.
برای نمونه امروزه میوه، شکلات، دسر و حتی نوشیدنی‌های متنوعی دیده می‌شد که با ورقه‌های طلا پوشیده شده و یا در آن‌ها ذراتی از این فلز گران‌بها وجود دارد. طلای خالص به دلیل بی‌اثر بودن به‌راحتی از دستگاه گوارش می‌گذرد.
با توجه با خاصیت چکش‌خواری فلز طلا در ورقه‌های این فلز به‌صورت آلیاژ مقدار کمی نقره نیز استفاده می‌شود که این نقره هم در فرایند خوردن غذا مانند فلز طلا بی اثراست. مصرف طلای خوراکی در برخی افراد سبب آلرژی و دل درد می‌شود.

گزارش روزنامه واشینگتن پست از سرو بستنی طلایی در رستوران گردان برج میلاد
فروش عکس پیتزا طلایی در اصفهان
ارسال نظر