آخرین وضعیت قوانین معافیت خدمت نظام وظیفه

با تصویب برخی از قوانین جدید در مجلس شورای اسلامی، شرایط معافیت خدمت نظام وظیفه فرزندان شاهد و ایثارگر دچار تغییراتی شده است.

آخرین وضعیت قوانین معافیت خدمت نظام وظیفه

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، برابر ماده 45 قانون خدمت وظیفه عمومی، مشمولانی که پدر و مادر یا فرزند یا برادر و خواهر آنان در راه به ‌ثمر رسیدن انقلاب اسلامی و استمرار آن شهید، جانباز، اسیر یا جاوید‌الأثر شده یا بشوند از انجام خدمت سربازی معاف خواهند شد.

داریوش وکیلی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اصفهان با اشاره به این موضوع اظهار کرد: کلیه فرزندان ذکور شهدا و جاویدالأثران(مفقودین) از انجام دوره ضرورت معاف هستند.

وی افزود: همچنین به ازای هر شهید یا آزاده با حداقل 24 ماه سابقه اسارت یا جانباز با حداقل 25 درصد جانبازی یا جاویدالأثر(مفقود) فاقد فرزند ذکور یک نفر از برادران آن‌ها از انجام خدمت دوره ضرورت معاف می‌شوند.

* معافیت با تجمیع سوابق درصد جانبازی، جبهه و مدت آزادگی

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان گفت: به ازای هر 24 ماه آزادگی، 25 درصد جانبازی و 30 ماه سابقه حضور در جبهه یک نفر از فرزندان آزادگان، جانبازان و رزمندگان معاف می‌شوند.

وی تصریح کرد: امتیازات بند 3 قابل جمع است و در مورد معافیت کسانی که مدت جانبازی یا حضور در جبهه یا مدت آزادگی آن‌ها در حد معافیت یک فرزند آنان نیست، تجمیع سوابق درصد جانبازی، جبهه و مدت آزادگی ممکن است.

وکیلی ادامه داد: کلیه مشمولان جانباز دارای حداقل 10 درصد جانبازی از انجام خدمت دوره ضرورت معاف هستند؛ یک فرزندخوانده قانونی ذکور جانبازی که برابر گواهی بنیاد شهید و امور ایثارگران صاحب فرزند نمی‌شود، از انجام خدمت دوره ضرورت معاف می‌شود.

وی بیان داشت: مشمولانی که با جانبازان اناث دارای درصد جانبازی 25 درصد و بالاتر ازدواج کنند، به صورت موقت از انجام خدمت دوره ضرورت معاف می‌شوند و پس از گذشت 5 سال از معافیت موقت آنان در صورت استمرار ازدواج، معافیت موقت به معافیت دائم تبدیل می‌شود.

در تبصره 2 ماده 33 این قانون، صدر بند 3 ماده 45 قانون خدمت وظیفه عمومی اصلاح و یک تبصره به آن ملحق شده است؛ در این اصلاحیه که در صورت تائید فرماندهی کل قوا اجرایی خواهد شد، مدت زمان آزادگی از 24 ماه آزادگی به 12 ماه آزادگی، 25 درصد جانبازی به 10 درصد جانبازی و 30 ماه سابقه حضور در جبهه به 12 ماه سابقه حضور در جبهه برای معافیت فرزندان آزادگان، جانبازان و رزمندگان کاهش پیدا کرده است.

علاوه بر آن، فرزندان شهدا مشابه جانباز 50 درصد در موضوع معافیت فرزندان محسوب شده‌اند، این تبصره به این معنی است که 5 نوه شهید می‌توانند از خدمت نظام وظیفه معاف شوند.

در همین زمان قانون برنامه ششم توسعه کشور در تاریخ ۵/۱۲/۹۵ به تصویب مجلس رسید و این قانون نیز به‌ دنبال استنکاف رئیس‌جمهور از ابلاغ آن به دستگاه‌های اجرایی، با دستور رئیس مجلس در تاریخ ۲۱/۱/۹۶ در روزنامه رسمی کشور منتشر شد.

قانون قبلی هنوز مقدمات خود را طی نکرده است که به فاصله یک روز بند «د» ماده 88 به موضوع کسر خدمت فرزندان ایثارگران می‌پردازد، موضوعی که تا به‌ حال در گردشکارهای مصوب ستاد کل نیروهای مسلح و موافقت فرماندهی کل قوا با آن، اعمال می‌شده است.

در این مصوبه مجلس، متن زیر به عنوان بند 7 به انتهای ماده 45 قانون خدمت وظیفه عمومی الحاق می‌شود؛ فرزندان رزمندگان با سابقه حضور در جبهه به ازای هر ماه حضور، یک ماه کسر خدمت، فرزندان آزادگان به ازای هر ماه اسارت، یک ماه کسر خدمت و فرزندان جانبازان به ازای هر درصد جانبازی یک ماه کسر خدمت؛ ضمنا درصدهای کمیسیون‌های عالی پزشکی نیروهای مسلح یا بنیاد برای بهره‌مندی فرزندان جانبازان از کسر خدمت معتبر است؛ بنابراین توصیه می‌شود فرزندان جانبازان از درصد کمیسیون‌های پزشکی نیروهای مسلح برای این منظور استفاده کنند.

در انتهای بند «د» ماده 88 قانون برنامه ششم توسعه، حکم این بند برحکم تبصره 2 ماده 33 که هنوز جوهر تصویب آن خشک نشده است، حاکم می‌شود. یعنی کاهش سنوات آزادگی، درصد جانبازی و سابقه جبهه که برای فرزندان ایثارگران به تصویب رسیده بود با حکم بند د ماده 88 قانون برنامه ششم توسعه که برای کسر خدمت به تصویب رسیده است، بی‌اثر می‌شود و قابلیت اجرایی خود را از دست می‌دهد؛ با این مصوبه هم‌طرازی فرزندان شهدا با جانبازان 50 درصد، معافیت فرزندانشان از خدمت نیز منتفی می‌شود.

* تشریح قانون محاسبه کسر خدمت سربازی فرزندان رزمندگان، آزادگان و جانبازان

سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس چندی پیش شروط اجرایی شدن قانون محاسبه کسر خدمت سربازی فرزندان رزمندگان، آزادگان و جانبازان منوط به اذن رهبری را تشریح کرد.

وی درباره مصوبه مجلس مربوط به محاسبه کسر خدمت سربازی فرزندان رزمندگان، آزادگان و جانبازان با اذن رهبری اظهار کرد: با توجه به اینکه نیروهای نظامی تحت فرماندهی فرمانده کل قوا هستند، هر تصمیم و مصوبه و یا قانونی درباره آنها باید با اذن فرماندهی کل قوا انجام شود.

وی افزود: بر این اساس مجلس در زمان بررسی مواد لایحه برنامه ششم توسعه در خصوص کسر خدمت سربازی فرزندان رزمندگان، آزادگان و جانبازان مصوبه‌ای داشت که مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفت به این دلیل که موضوع اذن فرماندهی کل قوا در این باره قید نشده بود، بنابراین نمایندگان در زمان بررسی ایرادات شورای نگهبان این عبارت را قید کردند که در صورت اذن فرماندهی کل قوا این مصوبه مربوط به کسر خدمت اجرایی شود.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اذعان داشت: طبیعتاً با تصویب این مصوبه در مجلس و تائید شورای نگهبان و به دنبال آن تبدیل شدن به قانون و اجرایی شدن برنامه ششم توسعه از ابتدای سال جاری، ستاد کل نیروهای مسلح گردش کاری لازم را برای اجرای چنین مصوبه ای انجام می‌دهد.

نقوی حسینی در پایان خاطرنشان کرد: ستاد کل نیروهای مسلح در صورت کسب اذن رهبری و احتمالاً تعیین شرایط و حدود و ثغور گردش کار را انجام داده و موضوع را برای اجرایی شدن به سازمان نظام وظیفه اعلام می‌کند.

مصوبه مجلس درباره چگونگی محاسبه کسر خدمت سربازی فرزندان رزمندگان، آزادگان و جانبازان با اذن مقام معظم رهبری، با تصویب مجلس در صورت اذن فرماندهی کل قوا فرزندان رزمندگان با سابقه حضور در جبهه به ازای هر ماه حضور یک ماه کسر خدمت از نظام وظیفه، فرزندان آزادگان به ازای هر ماه اسارت یک ماه کسر خدمت از نظام وظیفه، فرزندان جانبازان به ازای هر درصد جانبازی یک ماه کسر خدمت از نظام وظیفه را مشمول می‌شوند.

بهره‌مندی فرزندان جانبازان بر اساس درصد جانبازی صادره از کمیسیون عالی پزشکی نیروهای مسلح یا بنیاد اقدام می‌شود و در خصوص آموزش خدمت نظام وظیفه براساس مقررات ستاد کل نیروهای مسلح عمل می‌شود.

* مصوبه پرداخت 5 میلیون تومان برای دریافت کارت معافیت نظام وظیفه ابهام دارد

نمایندگان مجلس در بررسی بودجه سال 96، در مصوبه‌ای مقرر کردند فرزندان ایثارگران با پرداخت 5 میلیون تومان، مشمول دریافت کارت معافیت نظام وظیفه شوند؛ طبق این مصوبه فرزندان ایثارگران مشمول ماده(45) قانون خدمت وظیفه عمومی مشروط به عدم غیبت آن‌ها و نیز انجام خدمت وظیفه عمومی پدر ایثارگر آنان با هر مقطع تحصیلی، مشمول ردیف اول جدول با اعمال پنجاه درصد(50درصد) تخفیف می‌شوند.

این جدول مربوط به میزان جریمه مشمولان پایه برای صدور کارت معافیت نظام وظیفه است که میزان جریمه در ردیف اول آن 10 میلیون تومان مشخص شده که با این مصوبه و اعمال 50 درصد تخفیف، فرزندان ایثارگران مشمول این ماده با پرداخت 5 میلیون تومان می توانند کارت معافیت دریافت کنند.

در این باره سردار موسی کمالی جانشین کل نیروهای مسلح گفت: ایثارگران مشمول ماده(45) افرادی هستند که 30 ماه سابقه جبهه یا 25 درصد جانبازی یا 24 ماه سابقه اسارت داشته باشند که طبق قانون یک فرزند آنها از خدمت سربازی معاف می‌شود.

وی در مورد مصوبه پرداخت 5 میلیون تومان برای دریافت کارت معافیت نظام وظیفه فرزندان این گروه اظهار داشت: متأسفانه این ماده ابهاماتی دارد که در حال رایزنی با نمایندگان برای رفع آن هستیم تا برطرف شود و فعلا اجرا نمی‌شود.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار