سرطان معده،خاموش و مرگ آور

سرطان معده بسته به بافتی که تومور از آن ناشی شده، در دسته های مختلفی طبقه بندی می شود.

سرطان معده بسته به بافتی که تومور از آن ناشی شده، در دسته های مختلفی طبقه بندی می شود.

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری ایمنا، سرطان معده ناشی از رشد خارج از کنترل‌ سلول‌های‌ بدخیم‌ در معده‌ است که طی سالیان و به آرامی ‌رشد می‌کند، ولی متاسفانه در مراحل ابتدایی علائم چندانی ندارد و شاید به همین دلیل بسختی تشخیص داده می‌شود.

شایع ترین نوع سرطان معده آدنوکارسینوم (adenocarcinoma) است که در بافت های غده ای معده به وجود می آید و ۹۰ تا ۹۵ درصد از سرطان های معده را به خود اختصاص داده است.

بد نیست بدانید علل حتمی ‌و واقعی این سرطان بدرستی کشف نشده است.

متخصص داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد در گفتگو با ایمنا می گوید: سابقه سرطان معده ۵۰۰ ساله و علت شیوع آن در ایران، عدم رعایت بهداشت و ژنتیک است.

دکتر محسن شریفی با تاکید براینکه مردان تا دو برابر بیشتر از زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستند، می افزاید: ژنتیک هم خود عامل مهمی در ابتلا به سرطان معده است و ناهنجاری های ژنتیکی و برخی سندرم های سرطانی به ارث رسیده از والدین ممکن است خطر ابتلا را بالا ببرند .

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه می دهد: سرطان معده در ژاپن، اتحاد جماهیر شوروی سابق و بخش هایی از آمریکای مرکزی و جنوبی شایعتر است و افراد با گروه خونی A احتمال ابتلا به سرطان معده بالاتری دارند .
به گفته وی، سرطان معده، اغلب حدود سنین ۷۰ سال در مردان و ۷۴ سال در زنان رخ می دهد وسابقه خانوادگیِ ابتلا به سرطان معده می تواند خطر ابتلا به این سرطان را دو تا سه برابر افزایش دهد .
متخصص داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد تصریح می کند: عوامل دیگری همچون عادت های بد در سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن مشروبات الکلی، رژیم غذایی با میوه ها و سبزیجات کم و نمک زیاد، غذاهای دودی شده و یا غذا هایی که نگهدارنده نیترات دارند می توانند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهند .


غذاهای آماده و فست‌فودها از عوامل زمینه‌ساز سرطان معده

دکتر شریفی ادامه می دهد: در بروز سرطان معده چند عامل نقش مهم دارد و عامل اول، تغذیه است، افرادی که سوءتغذیه دارند و بدنشان با کمبود کالری مواجه است بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این سرطان قرار دارند.

وی اضافه می کند:کمبود پروتئین‌ها و ویتامین‌ها بویژه ویتامین‌های A و C ، مصرف مداوم مواد غذایی چرب و شور و غذاهای آماده و فست‌فودها نیز از عوامل زمینه‌ساز سرطان معده محسوب می‌شود؛ همچنین بیماری‌های معده می‌توانند زمینه ابتلای افراد به سرطان معده را فراهم کنند.


به گفته عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، یکی از مهم‌ترین بیماری‌های معده، عفونت هلیکوباکتری است که باعث بروز زخم معده و ورم معده می‌شود و ممکن است ازجمله عوامل مهم ابتلا به سرطان معده باشد.

وی یادآور می شود: البته این‌طور نیست که هر فرد مبتلا به عفونت هلیکوباکتر دچار سرطان معده شود؛ در این صورت باید بیش از ۵۵ درصد مردم جهان در اثر سرطان معده جان خود را از دست می‌دادند، چون بیش از نیمی از جمعیت جهان به این عفونت مبتلا هستند در حالی که فقط ۳ درصد از این افراد ممکن است به سرطان معده مبتلا شوند.

متخصص داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد تاکید می کند: بیمارانی که عفونت هلیکوباکترپیلوری دارند حتما باید درمان شوند و تحت‌نظر متخصص قرار بگیرند تا در آینده مشکلی برای آنها از نظر ابتلا به سرطان معده ایجاد نشود.
به گفته وی، هر چند معمولاً این بیماری زمانی تشخیص داده می‌شود که شرایط بیمار وخیم است، اما گروه‌های در معرض خطر حتما باید از سوی پزشک مورد معاینه منظم و دوره‌ای قرار بگیرند، چون در صورتی که سرطان در مراحل ابتدایی شناسایی شود، امکان درمان وجود دارد.


بهترین روش تشخیص سرطان معده، آندوسکوپی است
متخصص داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد در ادامه کاهش اشتها و کاهش وزن، درد معده، علائم سوءهاضمه مانند آروغ زدن و تهوع، احساس پری معده حتی پس از خوردن مقادیر کم غذا، تهوع و استفراغ، سوزش سردل و علائم شبیه به زخم معده، ورم معده، مدفوع سیاه، کم‌خونی و توده قابل لمس در بالای شکم را ازجمله علائم بروز سرطان معده خوانده و می گوید: ممکن است همه این علائم در بیمار مبتلا قابل مشاهده نباشد؛ همچنین این احتمال وجود دارد که بیمار با علائم گفته شده به متخصص مراجعه کند و تشخیص پزشک بیماری‌ها و مشکلات خوش‌خیم مانند گاستریت یا ورم معده ساده یا حداکثر زخم گوارشی باشد اما با وجود این توصیه می‌شود در صورت بروز این علائم بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه شود.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا سرطان معده قابل پیشگیری است؟، اظهارمی کند: پیروی از یک رژیم غذایی سالم، تامین ویتامین‌های ضروری بدن، مصرف روزانه میوه و سبزی، پرهیز از خوردن غذاهای آماده و کم کردن نمک مصرفی، مصرف نکردن دخانیات و الکل، داشتن تحرک و انجام چکاپ‌های دوره‌ای تا حد زیادی مانع از بروز سرطان معده می‌شود، اما ایمنی ۱۰۰ درصدی وجود ندارد.
دکتر شریفی بهترین روش تشخیص سرطان معده را انجام آندوسکوپی می داند و تصریح می کند: البته عکسبرداری از معده به شیوه «دبل کنتراست» نیز می‌تواند به تشخیص این بیماری کمک کند.

وی تاکید می کند: اگر سرطان معده به موقع تشخیص داده شود، درمان‌پذیر است، اما با پیشرفت بیماری احتمال بهبودی کاهش می‌یابد.
به گفته وی، برداشتن بخشی از معده که دارای سلول‌های سرطانی است، مهم‌ترین روش درمانی به حساب می‌آید و علاوه بر این ممکن است از شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی نیز استفاده شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می افزاید: گاهی فرد بیمار به یک یا چند روش درمانی نیاز پیدا می‌کند که درمان‌های انجام شده علاوه بر سلول‌های سرطانی بر بافت‌های سالم فرد نیز تاثیر می‌گذارند؛ بنابراین عوارض جانبی مهمی را ایجاد می‌کنند که مهم‌ترین آنها تهوع، استفراغ، بی‌اشتهایی و دردهای شکمی ‌است.
وی معتقد است به دنبال عمل جراحی سرطان معده که ممکن است به صورت برداشتن کامل معده یا حجم زیادی از آن باشد، کاهش وزن به‌ طور شایع رخ می‌دهد و بیماران در پی مصرف غذا با حجم زیاد یا غذاهای شیرین، دچار کرامپ و دردهای شکمی، تهوع و نفخ و اسهال و سرگیجه می‌شوند، اما با محدود کردن مصرف مایعات و غذاهای شیرین و زیاد کردن دفعات مصرف مواد غذایی می‌توان این عوارض را تا حدی کنترل کرد.

آنچه مبتلایان به سرطان معده باید بدانند !

درمان سرطان معده دشوار است مگر اینکه این بیماری در مراحل اولیه و قبل از اینکه گسترش پیدا کند تشخیص داده شود و تحت درمان قرار بگیرد.

متاسفانه به علت کم بودن علائم اولیه سرطان معده، معمولاً این بیماری زمانی تشخیص داده می شود که وارد مراحل پیشرفته خود شده است.

با این حال، سرطان معده پیشرفته می تواند درمان شده و از میزان عوارض آن کاسته شود .


ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار