افزایش دو برابری کودکان کار در یک سال

مدیر امور اجتماعی و مشارکت‌های مردمی شهرداری اصفهان گفت: در سال 94 تعداد 156 کودک خیابانی در سطح شهر شناسایی شده‌اند اما این آمار در سال 95 به 349 نفر رسیده که بر اساس برآوردها 60 درصد از این آمار را کودکان اتباع خارجه تشکیل می‌دهند.

مدیر امور اجتماعی و مشارکت‌های مردمی شهرداری اصفهان گفت: در سال 94 تعداد 156 کودک خیابانی در سطح شهر شناسایی شده‌اند اما این آمار در سال 95 به 349 نفر رسیده که بر اساس برآوردها 60 درصد از این آمار را کودکان اتباع خارجه تشکیل می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، پدیده کودکان کار و خیابانی از جمله آسیب‌های اجتماعی است که متأسفانه کلان‌شهرهای کشور در سالیان اخیر همواره با آن دست به گریبان بوده‌اند به گونه‌ای که آمار شیوع این آسیب رشدی صعودی داشته است.

بر اساس آئین‌نامه سامان‌دهی کودکان خیابانی که در سال 1384 توسط دولت تهیه و تنظیم شده است 12 دستگاه با محوریت سازمان بهزیستی مکلف به سامان‌دهی این کودکان و انجام اقداماتی در راستای بهبود شرایط آن‌ها شده‌اند.

بر اساس متن این آئین‌نامه هر فرد کمتر از 18 سال تمام که به صورت محدود یا نامحدود در خیابان به سر می‌برد، اعم از کودکی که هنوز با خانواده خود تماس دارد و از سرپناه برخوردار است و یا کودکی که خیابان را خانه خود می‌داند و رابطه او با خانواده به حداقل رسیده و یا اساساً چنین ارتباطی وجود ندارد کودک خیابانی نامیده می‌شود.

هم‌چنین کودکان کار به کودکانی گفته می‌شود که به صورت مداوم و پایدار به خدمت گرفته می‌شوند که این امر آن‌ها را در بیشتر اوقات از رفتن به مدرسه و تجربه دوران کودکی بی‌بهره می‌سازد و سلامت روحی و جسمی آن‌ها را تهدید می‌کند.

مدیر امور اجتماعی و مشارکت‌های مردمی شهرداری اصفهان به آمار شیوع این آسیب اجتماعی در سطح شهر اصفهان اشاره کرده و می‌گوید: آمار کودکان کار و خیابانی در سال‌های اخیر در شهر اصفهان رشدی صعودی داشته به گونه‌ای که در سال 94 تعداد 156 کودک خیابانی شامل 28 نفر دختر و 128 نفر پسر در سطح شهر شناسایی شده‌اند اما این آمار در سال 95 به 349 نفر رسیده که بر اساس برآوردها 60 درصد از این آمار را کودکان اتباع خارجه تشکیل می‌دهند.

مهدویان فر ادامه می‌دهد: بر اساس آمارهای به دست آمده پسران در رده سنی 12 تا 14 سال و دختران 6 تا 11 ساله بیشترین درصد فراوانی در بین کودکان خیابانی را دارا هستند.

وی علت اصلی ظهور این پدیده را مشکلات معیشتی خانواده‌ها و اجبار والدین دانسته و می‌گوید: علت اصلی در بروز این آسیب اجبار والدین به دلیل وجود مشکلات اقتصادی بوده به گونه‌ای که این کودکان عمدتاً کسانی هستند که والدین آن‌ها در قید حیات هستند ولی به دلیل مشکلات اقتصادی کودکان خود را مجبور به کار و کسب درآمد کرده‌اند، با این حال فوت والدین و طلاق نیز از دیگر دلایل گرایش این کودکان به اشتغال و کسب درآمد و خیابان‌گردی بوده است.

مدیر امور اجتماعی و مشارکت‌های مردمی شهرداری اصفهان در ادامه به بندهای مصوب آئین‌نامه سامان‌دهی کودکان کار و خیابان اشاره کرده و می‌گوید: در این آئین‌نامه به مواردی نظیر شناسایی کودکان کار و خیابانی، جذب و پذیرش آن‌ها، به کارگیری روش‌های توانمندسازی، برقراری امنیت و تعیین تکلیف وضعیت کودکان خیابانی بزهکار، صدور احکام حقوقی، ارائه تسهیلات اشتغال‌زایی به خانواده این کودکان، پیگیری مباحث بهداشتی و درمانی آن‌ها و فرهنگ‌سازی در بین مردم در رابطه با نحوه برخورد با این کودکان اشاره شده است.

مهدویان فر ادامه می‌دهد: موارد مذکور در سال‌های اخیر همواره مدنظر دست اندر کاران در بحث سامان‌دهی کودکان کار و خیابانی بوده و در همین راستا شهرداری اصفهان در راستای ارائه خدمات آموزشی و توانمندسازی کودکان کار و خیابانی و حتی خانواده آن‌ها گام‌های مثمر ثمری را برداشته است.

وی فرهنگ‌سازی در بین شهروندان در رابطه با نحوه برخورد با این کودکان را حائز اهمیت دانسته و می‌گوید: فرهنگ‌سازی در بین شهروندان در رابطه با نحوه برخورد با کودکان خیابانی بسیار مثمر ثمر خواهد بود، شهروندان می‌بایستی بدانند که حمایت مادی و بعضاً خرید اجناس از این کودکان نه تنها کمکی به بهبود وضعیت آن‌ها نخواهد کرد بلکه باعث تشویق آن‌ها به ادامه این روش و سبک زندگی و افزایش روز به روز آمار کودکان کار و خیابانی خواهد شد.

هم‌چنین خیریه‌ها و سازمان‌های مردم نهاد حمایتی نیز می‌بایستی با روش‌های مبتنی بر اصول توانمندسازی و دوری جستن از حمایت‌های مادی صرف، تمرکز خود را بر روی ارائه خدمات آموزشی و توانمندسازی این کودکان و خانواده آن‌ها گذاشته تا از این طریق مشکلات اقتصادی و نیازهای معیشتی این افراد مرتفع گردد.

مهدویان فر تعامل بیش از پیش دستگاه‌های مسئول در این موضوع را ضروری برشمرده و خاطرنشان می‌کند: چنان چه تمام دستگاه‌هایی که در آئین‌نامه سامان‌دهی کودکان کار و خیابانی به آن‌ها اشاره شده است در کنار سازمان بهزیستی و شهرداری به ایفای نقش خود با قدرت و تمرکز هر چه بیشتر اهتمام ورزند بی‌شک این پدیده و آمار شیوع آن قابل کنترل بوده و بهبود وضعیت این کودکان و خانواده آن‌ها در آینده نزدیک دور از دسترس نخواهد بود.

ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار