جمال چاوشیفر: 24 بار رکوردهای ملی را جابجا کرده ام
جمال چاوشیفر قهرمان اصفهانی تیم ملی شنا از فعالیت خود در این رشته و وضعیت این روزهای شنا سخن گفت.
جمال چاوشیفر قهرمان اصفهانی تیم ملی شنا از فعالیت خود در این رشته و وضعیت این روزهای شنا سخن گفت.
به گزارش فارس ، ورزش شنا یکی از مهیجترین و پرطرفدارترین ورزشها در میان مردم سراسر دنیا بوده است و مردم همواره علاقه به تفریح و ورزش در آب را داشتهاند.
شنا به عنوان یکی از ورزشهای مادر و البته پر مدال در المپیک توجه همه کشورهای دنیا و علاقهمندان به ورزش را جلب کرده است و کشورهای قدرتمند در حوزه ورزش سرمایهگذاریهای کلانی در آن انجام دادهاند.
بهعلاوه در دین اسلام نیز رسول گرامی (ص)، از شنا بهعنوان یکی از سه ورزش مورد اهمیت نامبرده است اما با اینوجود در کشور ما، علاوه بر وجود استعدادها، این رشته توفیق چندانی نداشته است و نتوانسته انتظارات را برآورده سازد.
جمال چاوشی فر، ملیپوش خوش آتیه اصفهانی تیم ملی شنا یکی از آینده داران شنا در کشور است که سابقه شکستن چندین رکورد تیم ملی را نیز دارد؛ چاوشیفر 27 ساله رکورددار ماده کرال پشت 50، 100 و 200 متر است که به گفتوگو با خبرگزاری فارس در اصفهان نشسته است:
از چه سنی ورزش را شروع کردید؟
چاوشیفر: من از سن ششسالگی ورزش را شروع کردم و به دلیل اینکه خانوادهام همگی ورزشکار بودند و در رشته شنا فعالیت میکردند، وارد این رشته شدم.
از همان ابتدا وارد شنا شدید؟
چاوشیفر: بله همانطور که عرض کردم به دلیل سابقه خانوادگی ما در این رشته شنا را آغاز کردم.
فارس: از اعضای خانواده شما کسی عضو تیم ملی بود؟
چاوشیفر: تقریباً 90 درصد اعضای خانواده ما در رشته شنا فعالیت میکردند، اما هیچکدام عضو تیم ملی نبودند.
فارس: از چه زمانی وارد تیم ملی شدید؟
چاوشیفر: در واقع از سن 17 سالگی بود که وارد اردوهای تیم ملی شدم و از رده سنی جوانان وارد تیم ملی شدم و بهعنوان شناگر اصلی وارد رده سنی عموم شدم و در ترکیب تیم ملی ثابت شدم.
در چه مادههایی فعالیت خود را در شنا آغاز کردید و در چه مادههایی فعالیت میکنید؟
چاوشیفر: در سنین پایین من در ماده قورباغه فعالیت میکردم، بعد از آن به مرور زمان به پروانه روی آوردم که تا سن 16 سالگی در آن ماده فعالیت میکردم و با ماده کرال پشت وارد تیم ملی شدم و اکنون هم رکورددار کرال پشت کشور هستم.
ورزش شنا با توجه به پتانسیلهای موجود در کشور پیشرفت نکرده است، علت را در چه میبینید؟
چاوشی فر: مشکل اصلی هزینه نکردن و عدم اعتماد مسؤولان به این ورزش است و وقتی کسی اعتقاد ندارد که میتوانیم در این رشته به جایی برسیم، یقیناً نمیتوان با کشورهایی که هزینههای سنگین برای موفقیت در این رشته انجام میدهند و تمام مجموعه ورزش آنها دستبهدست هم میدهند تا در رشتههای مادر مانند شنا پیشرفت کنند، رقابت کرد؛ در کشور ما متأسفانه فقط در چند رشته مدالآور در المپیک سرمایهگذاری میشود و سرمایهگذاری روی این رشتهها کم است.
فدراسیون در این زمینه مقصر است یا سیاستگذاران ورزش؟
چاوشیفر: ریشه اصلی آن سیاستها و تفکرات بالادستیهاست که به این رشته بهای خاصی داده نمیشود که به آن بهعنوان یکرشته پر مدال نگاه کنند، در صورتیکه شنا رشتهای بسیار آیندهدار است، ولی این دید در مسؤولان ورزش کشور وجود ندارد.
چه عناوینی کسب کردید؟
چاوشی فر: من رکورددار مادههای 50، 100 و 200 متر شنای کرال پشت در کشور هستم و حدود 24 بار رکوردهای ملی را در رده بزرگسالان جابجا کردهام، رده سوم و دوم مسابقات مالزی و مسابقات بینالمللی دوبی و کشورهای اسلامی از جمله افتخارات من است.
با توجه به نظر کارشناسان مبنی بر اینکه آینده خوبی در ورزش شنا دارید، هدف نهایی شما چیست؟
چاوشی فر: در شرایط موجود، بسیار سخت است که پیشرفت کرد، ولی هر ورزشکاری در درجه اول پیشرفت کند و رکوردهای شخصی خود را ارتقا بخشد و بتواند به آن رکودهای مدنظر خود دست پیدا کند و من نیز از این قاعده مستثنی نیستم؛ چیزی که مدنظرم هست اینکه بتوانم از قبلم بهتر باشم و رکوردهایم را کاهش دهم و به رکوردهای مدنظرم برسم؛ در این رشته ورزشکارهای جوانتری هم داریم که اگر بها بدهند شاهد موفقیت شنا خواهیم بود.
وضعیت هیأت شنای استان اصفهان چگونه است؟
چاوشی فر: فکر میکنم وضعیت مناسب باشد، البته من زیاد با هیأت استان اصفهان ارتباط ندارم ولی چیزی که میبینم اینکه بچهها ساعتهای تمرینی خود را دارند و مربیان هم سرکار مشغولاند و جوانهای خوبی در استخر انقلاب که وابسته به هیأت شنا است، در حال تمرین هستند و انگیزه خوبی برای پیشرفت کردن دارند.
وضعیت فدراسیون را چگونه ارزیابی میکنید؟
چاوشیفر: در رشته شنا برای اینکه بتوانیم بهجای مناسبی برسیم، فرای فدراسیون باید در این زمینه تلاش کنند و فقط فدراسیون نمیتواند به دلیل محدودیت بودجه کاری بکند؛ وزارتخانه و کمیته ملی المپیک باید تلاش خود را انجام دهند و برنامههایی که کادر فنی تیم ملی به فدراسیون میدهند، همه آن اجرا نمیشود و وضعیت گرانی برگزاری اردوهای شرکت در مسابقات خارجی اجرایی نمیشود و مسلماً این مسائل گریبانگیر فدراسیون هم هست.
آیا فدراسیون هزینهای تحت عنوان حقوق ثابت ماهیانه برای شما در نظر گرفته است؟
چاوشیفر: حقوق ماهیانه خاصی ما نداریم و حقوق به ما تعلق نمیگیرد و هرازگاهی مبلغی را فدراسیون بهصورت حقالزحمه تحت این عنوان به ما پرداخت میکند که مبلغ بسیار ناچیزی است و حقوقی وجود ندارد.
با توجه به مشکلات عنوان شده، اگر به عقب برگردید شنا را انتخاب میکنید؟
چاوشیفر: اگر به عقب برگردم شاید یک بازنگری انجام دهم و انسان چون با یک ورزش وقتی آخت میگیرد، تمام عشق و علاقهاش آن ورزش میشود، ولی اگر خیلی به عقب برگردم شاید چون استعداد خوبی هم در دروازهبانی فوتبال در دوران مدرسه و دبیرستان داشتم، به آن رشته وارد میشدم.
چه مسابقات پیشرویی دارید؟
چاوشی فر: مسابقات تا قبل سال لیگ برتر باشگاههای کشور است که دو مرحله از آن باقیمانده است و من نیز جزو تیم نفت تهران هستم و در سال آینده نیز مسابقات اصلی بازیهای آسیایی اندونزی است و ممکن است مسابقات دیگری نیز برنامهریزی شود که در جریان آنها نیستم.
آیا در ورزش شنا از لحاظ فیزیک بدنی، کشور ما وضعیت مناسبی دارد و اگر داریم وضعیت استعدادیابی چگونه است؟
چاوشی فر: مسلماً در کشور ما استعداد بهصورت فراوان وجود دارد و چیزی از این لحاظ نسبت به کشورهایی که مقام آور در این رشته هستند، کم نداریم و شما میبینید که کشورهای شرق آسیا که از لحاظ جثه نیز از ما کوچکترند، راحت با تلاش و برنامهریزی مدالهای مسابقات جهانی و المپیک را به دست میآورند و مشکلی در این زمینه نداریم و کسانی که میگویند از لحاظ استعداد دچار مشکل هستیم، حرف اشتباهی میزنند؛ نیاز هست که شنا در میان خانوادهها مانند والیبال و فوتبال همهگیر شود و در مدرسه طرح استعدادیابی شنا که متوقف شد ادامه پیدا کند، میتواند باعث شکوفایی استعدادها شود، ولی مسلماً با این عدم برنامهریزی حتی استعدادهایی نیز که وجود دارند شکوفا نمیشوند و کادر فنی و بازیکنان تیم ملی نیز محدود میشوند و اگر از سنین پایین برنامهریزی شود، تعداد شناگرها در تیم ملی زیاد خواهد شد و باعث بروز استعدادهای بیشتری خواهد شد.
لذتبخشترین مسابقهای که در آن شرکت کردهاید، چه بوده است؟
چاوشیفر: مسابقات بازیهای آسیایی اینچئون برایم بسیار خاطرهانگیز بود، چون رکودهای خوبی برجای گذاشتم و سه رکورد جابجا کردم و توانستم تمام رکوردهایم را کاهش دهم و اتفاقات خوبی برایم رخ داد.
سؤال آخر؛ الگوی ورزش شما کیست؟
چاوشیفر: طبیعتاً اکثر شناگران مایکل فلپس را به عنوان الگوی خود انتخاب میکنند، ولی در کرال پشت که رشته تخصصی بنده هستند، آرون پیرسول الگوی ورزشی من است.