اگرجای رییس جمهور بودم، غنی سازی را از سر می گرفتم

با خروج آمریکا از برجام، دولت ایران سیاست ماندن در این توافق بین المللی بدون حضور آمریکا را در پیش گرفته تا بتواند در مقطعی عملکرد ۵ کشور دیگر حاضر در برجام را محک بزند، اتخاذ این سیاست واکنشهای مختلفی را به دنبال داشته است.

با خروج آمریکا از برجام، دولت ایران سیاست ماندن در این توافق بین المللی بدون حضور آمریکا را در پیش گرفته تا بتواند در مقطعی عملکرد ۵ کشور دیگر حاضر در برجام را محک بزند، اتخاذ این سیاست واکنشهای مختلفی را به دنبال داشته است.
به گزارش ایمنا، برجام به عنوان یک توافقنامه چند جانبه بین المللی پس از طی فراز و نشیب های بسیار حاصل شد. طرفین مذاکره کننده پس از طی مدت زمان طولانی و مذاکرات فشرده بلند مدت، موفق شدند به توافقی برسندکه به واسطه قطعنامه شورای امنیت، بخشی از حقوق بین الملل تلقی می شود. حال یکی از طرفین با اعمال قدرت و بدون در نظر گرفتن اهمیت این توافق نامه بین المللی، به صورت یک جانبه از آن خارج و باعث ایجاد تردید و ابهام نسبت به آینده برجام شده است. به همین مناسبت، خبرنگار ایمنا گفتگویی با ناصر موسوی لارگانی، رییس مجمع نمایندگان استان اصفهان و نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی ترتیب داده که در ادامه می خوانید.
خروج آمریکا از برجام به عنوان یک توافق نامه بین المللی چند جانبه را چگونه ارزیابی می کنید؟
به نظر من آمریکا، چه در زمان ریاست جمهوری اوباما و چه دوران ترامپ اصلاً برجام را نپذیرفته است که حال بخواهد از آن خارج شود. دید من این است که ما یک توافق نامه چند جانبه امضا کردیم؛ یعنی ایران و کشورهای طرف ۱+۵ ، بنابراین برجام توافقی دو طرفه نبود. در توافقات دوجانبه فقط طرف مقابل ملزم می شود تعهداتی را انجام بدهد، اما این توافق نامه چند جانبه بود و ایران به تمام تعهدات خود عمل کرد؛ هرچند متعهد بودن به برجام، اشتباه بزرگی بود.
در یک توافق نامه چند جانبه؛ همه طرفها موظف به اجرای تعهدات هستند، این در حالی است که برجام تا به حال تقریباً یک توافق نامه یک طرفه بوده است. ایران قلب راکتور آب سنگین خود را تخلیه و آن را با بتن پر کرد، اما در مقابل از طرف مقابل خواسته نشد که در ازای این قدم آنها هم تحریمهای بانکی را بردارند. بلافاصله پس از توافق، اورانیوم غنی شده را از کشور خارج کردیم، ولی طرفهای ما در مقابل کاری انجام ندادند. سانتریفوژهای نطنز را از ۲۰ هزار به زیر ۵ هزار رساندیم، غنی سازی را از ۲۰ درصد به زیر ۵ درصد رساندیم، مفهوم این کارها این است که ایران به تمام تعهدات خود جامه عمل پوشانده، ولی طرف مقابل ما نسبت به اجرای تعهدات خود اقدامی نکرد. تنها چیزی که مسئولان ما روی آن مانور دادند و آن را به عنوان دستاورد برجام مطرح کردند، خرید هواپیما بود. در حال حاضر شرکت های ایرباس و بوئینگ گفته اند هواپیماها را به ایران تحویل نمی‌دهند؛ بدین صورت این دستاورد نیز ناکام ماند.
بازگشت تحریم ها از سوی رییس جمهور آمریکا را چگونه ارزیابی می کنید؟
از اول انقلاب تا امروز، ما توسط آمریکا مورد تحریم قرار گرفته ایم، در طی این مدت تحریم‌ها با ضعف و شدت همواره وجود داشته است. بنابراین آمریکا از بدو انقلاب به نوعی ایران را تحت فشار قرار داده و تقریباً همواره در حال مخاصمه و جنگ با کشورمان بوده است. اوائل انقلاب که بحث طبس بود، سپس جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، که آمریکا با تمام قوا در خدمت حزب بعث عراق بود، امکانات و تسلیحات نظامی در اختیار آنها قرار می داد، از لحاظ مالی عراق را حمایت می کرد تا در مقابل ایران بجنگد.
آمریکا بعد از جنگ تحمیلی نیز، به دشمنی با ایران ادامه داده و هر روز با یک بهانه، با ما مقابله کرده است. پس آمریکا هیچ زمان در طول ۴۰ سال انقلاب با ایران ارتباطی نداشته که حال بخواهد ارتباطش را قطع کند، اما بحثی که وجود دارد؛ این است که ملت ایران متوجه شدند که آمریکا در دشمنی خود با ایران، سرسوزنی کوتاه نمی آیند. اگر ترامپ می گوید، در کنار مردم ایران هستیم؛ باید بگوییم در کنار کدام مردم، در جنگ تحمیلی که همه مردم در مقابل صدام و استکبار جهانی بودند، اگر در کنار مردم ایران است آن مقابله چه بوده است. زمانی که هواپیمای مسافربری ایران را مورد هدف قرار داد آن خصومت چه بوده است؟
دشمنی ها یکی، دوتا یا ده تا نیست که من بخواهم وقت را بگیرم، فقط می خواهم این را عرض کنم که ملت ایران متوجه شدند، مردم بیدار دنیا نیز متوجه شدند، علی رغم اینکه سالها بحث و مذاکره مطرح بود که ایران حاضر به مذاکره نیست، ایران مذاکره کرد، به تعهداتش هم عمل کرد، اما طرف مقابل به هیچکدام از تعهداتش عمل نکرد.
با توجه به سیاست دولت؛ ادامه برجام با کشورهای اروپایی را چگونه ارزیابی می کنید؟
یک نکته وجود دارد، مقام معظم رهبری در بیانات خود فرمودند که کشورهای اروپایی هم قابل اعتماد نیستند و اگر قرار است توافقی با آنها داشته باشیم این توافق باید با گرفتن تضمین باشد، همانطور که قبلاً نیز، مقام معظم رهبری فرموده بودند تعهدات برجام را باید شخص رییس جمهور آمریکا امضا کند و متعهد شود که تحریم ها برداشته شود، در حال حاضر نیز، در رابطه با کشورهای اروپایی چنین حالتی وجود دارد. اینگونه نباشد که دوباره چند ماهی یا چند سالی ایران را بازی بدهند، سرگرم کنند و وعده بدهند؛ باز هم ایران به تعهدات خود عمل کند، اما آن‌ها هیچ حرکتی نشان ندهند.
واقعیت این است که اروپا تا کنون هیچ کاری نکرده است، وقتی می گویند ما از برجام خارج نمی شویم، باید ثابت و اعلام کنند بانک های اروپایی هیچ تحریمی علیه ایران ندارند و آمادگی دارند مراودات بانکی با ایران داشته باشند. اگر چنین اقدامی صورت دهند، قطعاً می شود به آنها اعتماد کرد، اما اگر بخواهند فقط ایران را سرگرم کنند و از غنی سازی و مسائل هسته ای باز بدارند، به نظر من توجه کردن به این بحث اشتباه محض است و ایران باید هرچه سریعتر غنی سازی را از سر بگیرد و از ان پی تی خارج شود.
در حال حاضر رژیم اشغال گر، کلاهک های هسته ای و بمب های هسته ای دارد و وقتی در چند روز گذشته از اودر خصوص ان تی پی سوال کردند، گفت «من ان پی تی را امضاء نکردم، که حال بخواهم تعهدی بدهم»، چرا ایران باید قرارداد یا تعهدی امضا کند، اما کشورهای دیگر نخواهند با سازمان‌ها یا نهادهای بین المللی همکاری کنند. تا جایی که ما اطلاع داریم؛ عربستان سعودی نیز بحث هسته ای را با شدت پیگیری می‌کند، تنها عربستان نیست، بلکه کشورهای دیگر از جمله پاکستان نیز پیگیر هستند. ایران نیاز به انرژی صلح آمیز هسته‌ای دارد و در شرایطی که مقام معظم رهبری، بمب هسته ای را حرام شرعی اعلام کردند، مسئولان مابحث دسترسی به بمب هسته ای را قطعاً پیگیری نخواهند کرد. مقام معظم رهبری چندین بار فرموده‌اند، در آینده بالاخره سوخت‌های فسیلی به اتمام می رسد و ما با مشکلات جدی روبرو خواهیم شد؛ بنایراین باید از انرژی هسته‌ای و برق هسته‌ای استفاده کنیم.
سخنان رییس جمهور بعد از خروج آمریکا از برجام، بیان کننده سیاست خارجی جدید دولت بود که ادامه برجام با کشورهای اروپایی برای یک دوره زمانی کوتاه مدت را پیش روی کشور قرار داد، پیشنهاد شما برای دولت در جهت دستیابی به نتیجه مطلوب در این زمینه چیست؟
به نظر من مسئولان ما باید هرچه سریعتر با کشورهای اروپایی جلسه بگذارند، اگر اروپایی ها حاضرند به تعهدات خود عمل کنند، بسیار خوب است، اگر حاضر نیستند، ایران هرچه سریعتر از سرگیری بحث انرژی هسته‌ای و غنی سازی ۲۰ درصدی را با جدیت پیگیری کند. اگر قرار است تحت فشار باشیم، بهتر است روی پای خودمان بایستیم و یکی از این راه ها بحث انرژی هسته ای است.
اگر من جای آقای رییس جمهور بودم، در همان روز اعلام می کردم؛ از این لحظه به بعد، چون کشورهای اروپایی هم قابل اعتماد نیستند، غنی سازی باید با جدیت شروع شود. همانطور که ترامپ، خروج از برجام را با تکبر امضا کرد، ایران هم باید همین کار را می کرد؛ در حال حاضر ۳ سال است که به تعهدات خود عمل می کنیم و چشمهای بیدار دنیا نیز متوجه این امر شده است، اما آنها عمل نکردند، پس ما مقصر نیستیم.
به نظر من آقای رییس جمهور، باید کمی با جدیت بیشتری صحبت می‌کردند، اما در مجموع صحبتهای ایشان خوب بود. گفتند ما تا حالا صبر کردیم، چند هفته دیگر هم صبر می‌کنیم. اما به نظر من این صبر نباید طولانی شود، باید سریعاً تصمیم گرفته شود که نخواهند فرصت طلبی و فرصت سوزی کنند و به منافع خودشان برسند.
برجام توافق نامه‌ای تابع قواعد بین المللی است، حال که یکی از طرفین با نقض آشکار حقوق بین الملل از آن خارج شده، به نظر شما ایران باید چه اقداماتی در مجامع بین المللی انجام دهد؟
سازمان ملل و مجامع بین المللی دیگر در دنیا سرسپرده و دست نشانده آمریکا هستند. اگر سازمان ملل واقعا سازمانی بین المللی بود باید در مقابل بدعهدی یک کشوری رسیدگی و برخوردهای لازم را انجام می داد، این در حالی است که آمریکا و اسرائیل در سوریه، مردم بی دفاع را موشک باران می کنند و کسی صدایش در نمی آید. به نظر من وقتی که این‌ها ادعای کدخدایی می کنند و می گویند همه باید حقوق بشر را رعایت کنند، منظورشان حقوق بشر آمریکایی است نه حقوق بشر واقعی و دفاع از حق مظلوم .
در حال حاضر داعشی ها و تکفیری‌های از خدا بی خبر را در افغانستان جمع کرده اند و مردم مظلوم افغانستان را تکه تکه می کنند، اما کسی صدایش در نمی آید چون این ها دست پرورده خودشان هستند، آنها را تروریست نمی دانند و حتی مقابله با آنها را به نوعی حرکت تروریستی می دانند. چند سال است که مردم مظلوم سوریه و عراق دارند تکه تکه می شوند و از گرسنگی می میرند، ولی کسی به دادشان نمی رسد، آیا آنها جزو حقوق بشر نیستند. یعنی مردم یمن حق زندگی کردن ندارند، ولی صهیونیست های از خدا بیخبری که آدم کش و کودک کش هستند و به هیچ کس رحم نمی کنند اگر یک فلسطینی سنگی به طرف آن ها پرتاب کند و باعث مجروح شدن یک نفر از آن ها شود، فریاد همه بلند می شود. همین مجامع بین الملی در مقابل کودک کشی و آدم کشی اسرائیلی ها، آل سعود خبیث، داعشی ها و تکفیری ها خفه خون گرفته اند، این حقوق بشر نیست، این ضد بشر است که آن ها مد نظر دارند.
به نظر شما مجلس چه تمهیداتی را باید در این برهه زمانی در قبال این رفتار ترامپ بیاندیشد تا از حقوق مردم ایران دفاع کرده باشد؟
مجلس به این مسئله ورود کرده است و بحثی که این روزها در مجلس مطرح است و نمایندگان هم روی آن اظهار نظر می کنند ارائه طرح دوفوریتی بود، که با رفتار و گفتار سخیف ترامپ مقابله شود، البته مجلس جلسه کوتاهی در زمان تصویب برجام هم داشته است. علی رغم اینکه خیلی از کارشناسان گفتند، این تعهدنامه به ضرر ملت ایران است و تعهدی در اجرای آن وجود ندارد، در آن زمان برجام با فرصتی کم تصویب شد. به نظر من مجلس وظیفه سنگینی دارد، لازم است چنانکه دولت قوانینی در این زمینه نیاز دارد، مجلس با سرعت آن‌ها را تصویب و به دولت در اجرای هرچه سریعتر مقابله با تصمیم ترامپ کمک کند.




ارسال نظر