مشخصات و دلایل بروز انواع سردرد

انواع سردرد مانند سردرد‌های میگرنی، سردرد تنشی، سردرد سینوسی و... از جمله انواع سردرد‌های شایع در میان افراد مختلف هستند که در اغلب موارد خوش خیم بوده و با مصرف مسکن بر طرف خواهد شد.

ستاره |انواع سردرد مانند سردرد‌های میگرنی، سردرد تنشی، سردرد سینوسی و... از جمله انواع سردرد‌های شایع در میان افراد مختلف هستند که در اغلب موارد خوش خیم بوده و با مصرف مسکن بر طرف خواهد شد.
آیا شماهم از سردردهای مختلف روزانه رنج می‌برید؟ همه افراد در طول عمر خود گاهاً با عارضه‌ای به نام سردرد مواجه می‌شوند. سردرد‌ها انواع مختلفی دارند که بسته به نوع درد، ناحیه درگیر شده، مدت زمان درد و ... نحوه تشخیص و درمان متفاوتی خواهند داشت. در این مطلب سعی شده است تا شایع‌ترین انواع سردرد را مورد بررسی قرار دهیم.
انواع سردرد
اکثر سردرد‌ها به دلایلی همچون ضعف در رژیم غذایی، استرس و وضعیت عضلات ایجاد می‌شوند. این نوع سردرد‌های معمولاً با استراحت یا خوردن یک مسکن بر طرف خواهند شد اما گاهی برخی سردر‌دها اختصاصی‌تر بوده و برای رفع آن‌ها باید به پزشک متخصص مراجعه شود. برای تشخیص علت سردرد و درمان آن، پزشک مواردی همچون سابقه درد، علائم همزمان با درد و مدت زمان بیماری را بررسی و در شرایط حادتر ممکن آزمایشات و بررسی‌های دقیق‌تری را برای بیمار پیش‌بینی کند.
شایع‌ترین انواع سردرد به شرح زیر هستند:
۱. سردرد گردنی

سردرد گردنی از ناحیه گردن و شانه به وجود می‌آید. از نظر فرد بیمار، درد از پشت سر یا پایه جمجمه سرچشمه گرفته است اما دلیل اصلی آن می‌تواند آسیب‌های مفصلی و عضلانی، گره‌های عضلانی، رشد غیر طبیعی استخوان، تورم بافت و در موارد نادر یک تومور باشند. برای تسکین این نوع سردرد باید از موارد درمانی همچون ماساژ، طب سوزنی، فیزیوتراپی، و کایروپراکتیک بهره گرفت.
۲. سردرد میگرنی
نوع شایع دیگر درد در ناحیه سر، سردرد میگرنی است که عموماً با حالت تهوع، حساسیت به صدا و نور و نیز استفراغ همراه است. این نوع درد می‌تواند در قسمت‌های مختلف سر به وجود بیاید و مدت زمان طول کشیدن آن بین چند دقیقه تا چند ساعت متغیر است. در برخی موارد فرد مشکلاتی مانند دیدن نقطه‌ها یا هاله‌های نورانی و اختلال در حس چشایی، بویایی و لامسه را نیز تجربه می‌کند.
۳. سردرد نورالژی عصب سه قلو
با افزایش سن، احتمال ابتلا شدن به سردرد نورالژی عصب سه قلو نیز افرایش پیدا خواهد کرد. این نوع درد بیشتر در قسمت‌های اطراف سر و همچنین فک شروع شده و افرایش پیدا می‌کند. افراد درگیر با این مشکل، معمولاً دردی بسیار تیز مانند یک شوک یا حمله را تجربه می‌کنند. دلیل ایجاد این درد فشار وارد آمدن بر روی یک عصب توسط یک شریان است که ممکن است در طول روز چند بار تکرار شود. در برخی موارد با شل کردن عضلات، درد بر طرف خواهد شد و در مواردی نیز ممکن است به دلیل بیماری MS چنین سردردی رخ دهد.
۴. سردرد خوشه‌ای
یکی دیگر از انواع سردرد سردرد‌ خوشه‌ای است که درد‌های شدیدتری نسبت به بقیه انواع سردرد دارد. یکی از دلایل ابتلا به این نوع سردرد، استعمال دخانیات است؛ بنابراین میزان شیوع آن در مردان بیش از پنج برابر زنان محاسبه شده است. این درد بسیار تیز بوده و ممکن است در طول روز چندین بار رخ دهد. از علائم این سردرد، آبریزش بینی با قرمزی چشم است و به طور معمول از یک طرف سر، بالای چشم و نزدیک گیجگاه شروع می‌شود. همچنین زمان درگیری با این نوع سردرد کمتر از یک ساعت خواهد بود.
۵. سردرد سینوسی
سردرد سینوسی بسیار مشابه با میگرن است و در زمان التهاب در سینوس‌ها ایجاد می‌شود. این درد عموماً از پشت چشم ها، بینی و یا گونه‌ها بیشتر احساس خواهد شد. همچنین در زمانی که شخص سر خود را تکان داده یا خم می‌کند و یا زمانی که از خواب بر می‌خیزد ممکن است شاهد شدید‌تر شدن درد خود باشد. از دلایل این نوع سردرد می‌توان به عفونت، واکنش‌های آلرژیک و در مواقع نادر وجود یک تومور اشاره کرد.
۶. سردرد تنشی
یکی از انواع سردرد که بسیار شایع بوده و اغلب به دلیل استرس و اضطراب به وجود می‌آید، سر در تنشی است. از علائم آن سفتی عضلات شانه ها، گردن و آراواره است. همچنین این نوع درد گیجگاه ها، صورت و پوست سر را تحت تاثیر قرار می‌دهد و نیز باعث فشار، کشش، و انقباض خواهد شد. این سردرد می‌تواند از چند دقیقه تا چند روز ادامه پیدا کند. از جمله عوامل تحریک کننده آن می‌توان به کمبود خواب، نادیده گرفتن وعده‌های غذایی، موقعیت‌های استرس زا، احساسات سنگین، یا نوشیدن الکل اشاره کرد.
۷. سردرد مربوط به تومور مغزی
این نوع سردرد به طور معمول در صبح هنگام رخ می‌دهد. از علائم آن می‌توان به تشدید شدن درد زمان خم کردن سر و یا حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد. همچنین گاهی این درد با خستگی مفرط و استرس نیز همراه است. این سردرد در میان ۵۰ در صد از افراد مبتلا به تومور مغزی شایع است.
۸. سردرد TMJ
یکی از انواع سردرد که مربوط به مشکلات موجود در آرواره، مفصل آرواره، و عضلات پایینی صورت است، سردرد TMJ به شمار می‌آید. این درد می‌تواند به سمت بالا پخش شده و گونه ها، گیجگاه ها و گوش‌ها را تحت تاثیر قرار دهد و یا به سمت پایین حرکت کرده و گردن و شانه را تحت تاثیر قرار دهد. از جمله عوامل تحریک کننده این نوع سردرد می‌توان به بر هم خوردن دندان ها به ویژه در شب، تنش در آرواره، دررفتگی مفصل آرواره یا ورم مفاصل اشاره کرد.
۹. سردرد چشمی
این نوع درد به دلیل عیوب انکساری چشم به وجود می‌آید و به طور معمول در هنگام مطالعه، کار با گوشی موبایل، کار با کامپیوتر و تماشای تلوزیون تشدید خواهد شد.
۱۰. سردرد مرتبط با فشار خون بالا
این نوع سردرد زمانی رخ می‌دهد که شخص دارای فشار خون بالا باشد. در حقیقت درد در ناحیه سر یکی از علائم افزایش فشار خون است. همه افراد به ویژه افراد دارای سابقه فشار خون باید نسبت به بررسی فشار خون خود در مواقع بروز سردرد دقت لازم را به عمل آورند.بیشتر بخوانید: معرفی قرص سردرد (آشنایی با درمان خانگی سردرد)
مراجعه به پزشک
اگر چه اغلب سردرد‌ها خطرناک نیستند، اما در صورتی که فرد شرایط زیر را احساس کرد می‌بایست فوراً به پزشک مراجعه کند:

  • در صورتی که سردرد به همراه سر گیجه شدید، تشنج، تغییرات شخصیتی و یا افتادن همراه باشد.
  • دردی که شدید باشد و به همراه تب یا سفتی گردن رخ دهد.
  • دردی که پس از ورزش و یا ضربه خفیف ایجاد شود.
  • در صورتی که سردرد تکرار شده و پایدار باشد.
  • سردرد‌هایی که در فعالیت روزانه اختلال ایجاد می‌کند یا با فعالیت شدید‌تر شود.
  • دردی که شکل ناگهانی شروع شده و در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه شدیدتر شود.
  • سردردی که با ضعف، بی حسی و اشکال در دید همراه است.
ارسال نظر