نمایش خشکسالی اساطیری ایران در تالار هنر

نمایشنامه “روز صفر” به نویسندگی و کاگردانی محمد جواد سجادی از 23 بهمن در تالار هنر اصفهان به نمایش در می آید.

نمایش خشکسالی اساطیری ایران در تالار هنر

نمایشنامه “روز صفر” به نویسندگی و کاگردانی محمد جواد سجادی از 23 بهمن در تالار هنر اصفهان به نمایش در می آید.

نمایشی شگرف و هشدار دهنده در رابطه با بحران آب و خشکسالی که از منظری عمیق به بررسی ابعاد اسطوره ای، تاریخی، فلسفی و زیست محیطی در فلات مرکزی ایران و به ویژه اصفهان می پردازد.

محمد جواد سجادی، نویسنده و کارگردان این اثر که هم اکنون بنا به دعوت مرکز ملاقات های فرهنگی اروپا در فرانسه به سر می برد، این اثر را چکیده مطالعات خود در اساطیر ایرانی و اساطیر میان رودان در رابطه با اهمیتِ وجود آب در فلات مرکزی ایران و فرهنگ و تمدن های همجوار در طول تاریخ، از گذشته باستانی تا اکنونِ معاصرِ خاورمیانه می داند. 

photo_2025-01-25_18-14-19

این اثر که برگزیده رزیدنسی ادیسه از میان خیل فراوان آثار ارسالی از سراسر دنیا به این رویداد فاخر هنری است، با تمرکز بر داستان “تیر یشت” اوستا پی ریخته شده و با نگاهی عمیق، در سه اپیزود و سه بخش منظوم و منثور به مسئله بحران آب می پردازد. 

موسس آکادمی هنرهای نمایشی زاوش، اثر اقتباسی خود را برداشتی آزاد از هشتمین یشت اوستا درباره تخاصم و تقابل نیروهای اهریمنی و اهورا مزدایی بر سر بنیان آب دریای کیهانی که مایه ی سرسبزی و آبادانی ایران زمین است معرفی می کند.

این پروژه بزرگ هنری که به نوعی شاخص مطالعاتی کاملی در زمینه محوریت آب در زیست و بافت تاریخی اجتماعیِ فرهنگ و تمدن ایران و کشورهای همجوار آن ارائه می دهد، توجه ویژه هیئت ژوری رویداد بین المللی و معتبر اودیسه را به خود جلب کرده و با اعطای ویزای تلنت( نخبگان) به سجادی، از او برای اقامت در سه کشور فرانسه، ایتالیا و سوئیس  دعوت به عمل آمده است تا تحقیقات و نگارش کامل این پروژه و سایر پروژه های نمایشی اش را به سر انجام برساند.

photo_2025-02-08_17-01-58

رویداد اقامتی ادیسه (Odyssey) هر ساله به ابتکار مرکز ملاقات های فرهنگی (ACCR) و با حمایت وزارت فرهنگ فرانسه برگزار می‌شود.

هدف از برگزاری این رویداد معتبر بین المللی ،گرد هم آوردن و تعامل ‌‌و گفتگو میان هنرمندان برگزیده، پژوهشگران و متخصصان فرهنگی است تا با بهره گیری از امکاناتی که مرکز ملاقات و اجتماعات فرهنگی فرانسه در اختیار آن ها قرار می دهد بتوانند پروژه های فرهنگی و هنری خود را توسعه و گسترش دهند.

همچنین در سال 2019 مقاله ای توسط استاد دانشگاه پیتزبورگ آمریکا درباره ی نمایش “هفت خوان هملت” به کارگردانی و نویسندگی سجادی در مجله ی بسیار مهم و معتبر ژورنال تئاتر آمریکا چاپ شد که رویکرد خلاقانه ی سجادی و خوانش مدرن او از آثار نمایشی را مورد ستایش قرارداده است.

نمایشنامه روزِ صفر به نویسندگی محمد جواد سجادی، اثری پیشگویانه درباره فروپاشی هویت و تمدن و مرگ در خشکسالی است. اثری که با ایجاد اتمسفری موزیکال، کمدی تلخ و گزنده ای را ایجاد می کند تا نیشتری باشد بر روان تماشاگران از آنچه ممکن است در آینده ای نزدیک به وقوع بپیوندد. در این نمایشنامه مسائلی از قبیل مهاجرت و جنگ تا تغییرات اکوسیستمی و اقلیمی در زیست بوم ایران و آسیب های متعددی که خشکسالی بر روان و بطن فرهنگ و جامعه ایرانی وارد خواهد کرد به تصویر کشیده شده است. 

نمایشنامه روز صفر که آخرین اثر سجادی پس از اجراهای موفقی نظیر هفت خوان هملت، هیچ کس رو محکم بغل نکن، افسانه ی ماده ببر، به روایت سگ زرد برادر شغال و... است در حالی بر روی صحنه خواهد رفت که خودش به هنگام اجرای این نمایش در ایران حضور ندارد و این تجربه ی جدید و چالشی خاص برای او و گروه اجرایی ست.

نمایش روز صفر پیش از این ، در نخستین جشنواره ی ملی اقتباس به روی صحنه رفت و توانست جوایز کارگردانی، بازیگری، طراحی لباس و آهنگسازی را از آن خود کند.

نمایش روز صفر به نویسندگی و کارگردانی محمد جواد سجادی و بازی جلیل عالی پور،خسرو صفوی و لیلا سخی زاده و آهنگسازی علی عقیلی از 23 بهمن ماه جاری ساعت 19:15در تالار هنر اصفهان به صحنه می رود.

روز صفر

 

ارسال نظر