مراقب باشید "مایع ظرفشویی" نخورید!
اگر آبکشی ظروف، میوه و سبزیجات را جدی نگیرید، روزانه مقادیر زیادی مواد شوینده را هنگام پختوپز و ... وارد غذاهای خود میکنید!
همه میدانیم برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، لازم است لوازم خریداری شده ضدعفونی یا شستشو شوند، برای همین است که بیشتر مردم جهان، این روزها بلافاصله پس از خرید، اغلب میوه، سبزیجات و... را جهت شستشو با مایع ظرفشویی مستقیم به سینک ظرفشویی منتقل میکنند.
اما باید مراقب باشید، پس از نابودی ویروس کرونا از روی سطوح، مایع ظرفشویی به جا مانده را نخورید! شاید با خود بگویید، مگر ما مایع ظرفشویی میخوریم؟!
بله! اگر آبکشی ظروف، میوه و سبزیجات را جدی نگیرید، روزانه مقادیر زیادی مواد شوینده را هنگام پختوپز و ... وارد غذاهای خود میکنید؛ اگر مواد شوینده، به خوبی آبکشی نشوند روی سطوح باقی میمانند و به دلیل خاصیتهای شیمیایی ویژه خود، میتوانند به راحتی وارد بدن انسان شوند که این امر در دراز مدت با آسیبهای جدی و جبران ناپذیر برای معده همراه خواهد بود.
حالا سؤال این است که چگونه از آبکشی کامل مایع ظرفشویی از سطوح مختلف مطمئن شویم؟ پاسخ این سؤال به عوامل مختلفی همچون فشار آب، شیوه صحیح شستشو، فرمولاسیون مواد شوینده و سختی آب بستگی دارد.
جالب است بدانید علاوه بر فرهنگ شستشو در نقاط مختلف جهان، یکی از کلیدیترین موارد جهت آبکشی آسان، سختی آب است و هر چه آب دارای سختی بالاتری باشد، پاککنندگی و آبکشی مواد شوینده از سطح، سختتر خواهد شد، از سوی دیگر مواد شوینده در آب سخت، کف کمتری تولید میکنند و در نتیجه موجب مصرف بیشتر مواد شوینده و آب میشوند.
احتمال اینکه به دلیل سختی آب، هر یک از ما حداقل یک بار شویندهای را خورده باشیم، بسیار زیاد است.
حال منظور از سختی آب چیست؟
آب سخت، آبی است که در آن مقدار زیادی مواد معدنی حل شده، عمدتا یونهای کلسیم و منیزیم وجود دارد. معمولا بسته به میزان سختی، آبها را به چهار گروه تقسیم می کنند:
الف) آب های سبک: میزان سختی بین 0 تا 75 میلی گرم در لیتر
ب) آب های نیمه سخت: میزان سختی بین 75 تا 150 میلی گرم در لیتر
ج) آب های سخت: میزان سختی بین 150 تا 300 میلی گرم در لیتر
د) آب های بسیار سخت: میزان سختی بیش از 300 میلی گرم در لیتر
طبق استاندارد شماره 1053 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ، میزان حداکثر مطلوب سختی در آب، 200 میلی گرم در لیتر بر حسب کربنات کلسیم و حداکثر مجاز آن 500 میلی گرم در لیتر بر حسب کربنات کلسیم است البته میزان سختی آب در نقاط مختلف کشور با توجه به عوامل مختلف همچون میزان رطوبت، جنس خاک و ... متفاوت است و هرچه به سمت مناطق کویری پیش برویم سختی آب نیزعمدتا افزایش پیدا میکند.
برای مثال سختی آب نقاط مختلف تهران بین 210 الی 700، در شهری همچون بوشهر به صورت میانگین 600 و در ارومیه 92 است.
در نتیجه میتوان گفت هرچقدر سختی آب در محل زندگی شما بیشتر باشد، باید زمان بیشتری را صرف شستشو و آبکشی مواد شوینده کنید، برای مثال کف مایع ظرفشویی و در نهایت میزان مصرف آن در نقاط مختلف جهان و حتی کشور متفاوت است و آنچه بیش از همه مهم به نظر میآید آگاهی مردم از سختی آب مصرفی خود و شناخت از فرمولاسیون شویندهها است، ممکن است شویندههای داخلی نیز مانند بسیاری از محصولات دیگر همچون ضدآفتابها و ... با توجه به وضعیت آب و هوایی کشور، بیشتر پاسخگوی نیازهای ما باشند.
در پایان به یاد داشته باشیم که علی رغم سختی آب متفاوت در کشور، متاسفانه ایران عزیز ما در میان کشورهایی قرار دارد که سالانه نزدیک به 80 درصد ذخیره آب در دسترس خود را مصرف میکنند و با این وجود همچنان روزانه حجم بالایی از آب شرب شهری برای شستشوی ظروف به فاضلاب تبدیل میشود.