کاهش سرانه مصرف لبنیات با افت قدرت خرید مردم از سال ۹۲
سخنگوی انجمن صنایع لبنی کاهش سرانه مصرف شیر و افزایش هزینههای تولید را از عوامل تاثیرگذار در کاهش تولید محصولات لبنی دانست و گفت: بخشی از تحریک قیمت شیر خام در داخل کشور به دلیل تداوم قاچاق شیرخشک است.
سید محمدرضا بنیطبا در خصوص کاهش سرانه مصرف لبنیات در کشور گفت: کاهش سرانه مصرف لبنیات طی ۱۶ سال گذشته در کشور اتفاق افتاده است و بیشترین کاهش مصرف را با حذف شیر یارانهای و همچنین حذف توزیع شیر در مدارس تجربه کردیم؛ از سال ۹۲ تا امروز نیز کاهش مصرف به دلیل کم شدن قدرت خرید مردم، ادامه داشته است.
سخنگوی انجمن صنایع لبنی با اشاره تاثیر کاهش مصرف بر میزان تولید لبنیات در کشور افزود: کارخانههای تولید لبنیات از یک طرف با افزایش هزینههای تولید مواجه شدند و از طرف دیگر مصرف لبنیات در جامعه و کشش بازار نیز روند نزولی داشت، بنابراین کارخانهها از حجم تولید خود کم کردند به طوری که در حال حاضر با ظرفیت خالی حدود ۴۰ درصدی در صنعت لبنیات مواجه هستیم.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و انتقال یارانه به انتهای زنجیره در افزایش قدرت خرید مردم موثر است، تصریح کرد: ایجاد ارز ۴۲۰۰ تومانی در شرایط تحریم و با توجه به وضعیت آن زمان گرفته شده بود، اما در شرایط فعلی با توجه به میزان منابع ارزی و همینطور تحولات بینالمللی، تصمیم مجلس برای تک نرخی کردن ارز، تصمیم درست و بهجایی است، اما برای تاثیر گذاری این تصمیم و هدفمندسازی منابع حاصل از این تصمیم، لازم است که یارانه در بین دهکهای پایین جامعه توزیع شود نه آن که همه افراد با هر سطح درآمدی، سهم یکسانی از آن داشته باشند و این فرآیندی است که نیاز به همکاری توأمان دولت و مجلس دارد.
بنیطبا در خصوص میزان صادرات محصولات لبنی به محدودیتهای تحمیل شده به حوزه صادرات بخاطر تحریمها اشاره کرد و اذعان داشت: بخشی از آمار صادرات بهدلیل محدودیتهای موجود، منتشر نشده است علاوه بر آن در آمار ۹ ماهه سال ۹۹، میزان صادرات به کشور عراق در نظر گرفته نشده است در حالی که حجم صادرات محصولات لبنی به این کشور، چند برابر صادرات به سایر کشورهای دیگر است.
سخنگوی انجمن صنایع لبنی ایران در پایان به معضل قاچاق در حوزه لبنیات پرداخت و با انتقاد از استمرار قاچاق شیرخشک گفت: بسیاری از محصولات لبنی به دلیل ماهیت فسادپذیر بودن نمیتوانند قاچاق شوند، زیرا برای نگهداری و حمل و نقل به شرایط خاصی نیاز دارند، اما متاسفانه قاچاق شیر خشک صنعتی در کشور ما وجود دارد و حتی بخشی از تحریک قیمت شیر خام در داخل کشور به دلیل تداوم قاچاق شیرخشک است.
وی میزان شیر خام مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم شیرخشک را ۱۲ کیلو اعلام کرد و افزود: میزان مجاز صادرات شیرخشک در کشور ۲۰ هزار تُن است و میزان تولید شیر خشک در داخل حدود ۸۰۰ هزار تُن، این در حالی است که سهم مصرف صنایع مختلف داخلی کشور ۲۰۰ هزار تُن برآورد شده است و متاسفانه گزارشات حاکی از خروج شیرخشک به صورت قاچاق و در حجم وسیع است.