دیجیتال‌سازی اسناد تاریخی به حفظ تاریخ اصفهان کمک می‌کند

فرهنگ‌سازی گام دوم بعد از دیجیتال‌سازی

دکترای تاریخ محلی و کارشناس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیجیتال‌سازی اسناد تاریخی شهرداری اصفهان را راهی برای حفظ حافظه تاریخی شهر دانست و گفت: دیجیتال‌سازی اسناد تاریخی شهرداری می‌تواند بسیاری از گروه‌ها را پوشش دهد و در تولید آثار مرتبط با شهر به پژوهشگران، نویسندگان و هنرمندان کمک کند.

فرهنگ‌سازی گام دوم بعد از دیجیتال‌سازی

رها کیوان:  دکترای تاریخ محلی و کارشناس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیجیتال‌سازی اسناد تاریخی شهرداری اصفهان را راهی برای حفظ حافظه تاریخی شهر دانست و گفت: دیجیتال‌سازی اسناد تاریخی شهرداری می‌تواند بسیاری از گروه‌ها را پوشش دهد و در تولید آثار مرتبط با شهر به پژوهشگران، نویسندگان و هنرمندان کمک کند.

دکتر مولود ستوده در ارتباط بااهمیت دیجیتال‌سازی اسناد تاریخی شهرداری اصفهان اظهار کرد: در یک‌کلام باید گفت دیجیتال‌سازی اسناد تاریخی امری بسیار مهم است؛ زیرا به محققان و پژوهشگران و همه کسانی که نیازمند بررسی اسناد هستند کمک می‌کند تا در هر زمان از شبانه‌روز و از هر نقطه جهان، به اسناد و مدارک آرشیوی دسترسی داشته باشند و از اطلاعات موردنیاز بهره‌مند شوند.

 وی افزود: اهمیت دیگر دیجیتال‌سازی اسناد را می‌توان از بعد زمانی مورد بررسی قرار داد. به این شکل که محققان و پژوهشگران و دانشجویانی که به دنبال کسب اطلاعات لازم از میان اسناد و مدارک تاریخی هستند با سرعت بیشتر و بدون اتلاف وقت می‌توانند به این اسناد دسترسی پیدا کنند و فرایند مطالعه و پژوهش خود را پیش ببرند.

 این پیش‌کسوت حوزه اسناد و مدارک آرشیوی دلیل دیگری را نیز در اهمیت دیجیتال‌سازی اسناد تاریخی عنوان کرد که آن موضوع اعتبارسنجی است. ستوده در این باره گفت: بسیار از شهروندان که در خانه خود اسنادی از گذشته و مدارک تاریخی دارند می‌توانند با کمک اسناد دیجیتال‌سازی شده، اسناد خود را اعتبارسنجی کنند و از صحت آن باخبر شوند.

 دیجیتال‌سازی اسناد برای چه قشری بیشترین کاربرد را دارد؟ این سؤالی است که ستوده در پاسخ آن بیان کرد: از مهم‌ترین اقشاری که دسترسی به اسناد تاریخی برای آن‌ها مهم است می‌توان از دانشجویان، پژوهشگران و مجموعه‌داران نام برد. دانشجویان برای تحقیق و پژوهش می‌توانند از این اسناد استفاده کنند و مجموعه‌داران که خود اسنادی در اختیار دارند می‌توانند آن‌ها را با فهرست دیجیتال مجموعه شهرداری مطابقت دهند و کم و کسری‌های آن را پیدا کنند؛ حالا اینجا مباحث مالی نیز پیش می‌آید؛ یعنی اگر مجموعه‌دار آن سند را نداشته باشد، سند در اختیار شهرداری ارزشش بالاتر می‌رود و بالعکس اگر شهرداری سند خاصی را در اختیار نداشته باشد و مجموعه‌دار به آن دسترسی داشته باشد، ارزش سند مجموعه‌دار بالاتر می‌رود.

 وی ادامه داد: در مجموع دیجیتال سازی اسناد تاریخی شهرداری می‌تواند بسیاری از گروه‌ها را پوشش دهد؛ چون در واقع تاریخی جامع از شهر اصفهان است و می‌تواند در فرایندهای مختلف به کمک روزنامه‌نگار، مقاله‌نویس، وبلاگ‌نویس و وب‌سایت نویس، نویسندگان رمان، تهیه‌کنندگان فیلم و... بیاید و در تولید آثار مرتبط با شهر به آن‌ها کمک کند.

 کارشناس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دراین‌خصوص که اسناد دیجیتال سازی شده چگونه می‌تواند به‌راحتی در اختیار گروه‌های علاقه‌مند قرار گیرد اظهار کرد: این اسناد می‌تواند در اختیار همه باشد؛ اما چارچوب‌های آرشیوی باید رعایت شود.

 وی دراین‌خصوص که برای کمک به حفظ حافظه شهری چه اقدامات دیگری در راستای این دیجیتال سازی می‌توان انجام داد، تصریح کرد: فرهنگ‌سازی امر بسیار مهمی است، هرچه بیشتر فرهنگ‌سازی شود و مردم یاد بگیرند که چقدر تاریخ شهرشان مهم است می‌توانند به حفظ منابع شهری کمک کنند.

 ستوده افزود: در این راستا باید شهروندان را آموزش داد و این نکته را متذکر شد که این اسناد خاطرات و تاریخ‌گذشته این شهر است و اگر در خانه خود چیزی شبیه این اسناد را دارند آن را از بین نبرند و در اختیار موزه تاریخ شهرداری قرار دهند تا از آن در آرشیو اسناد تاریخی استفاده شود. مردم در واقع باید بدانند که اصل این اسناد میراث گذشته است و لازم است در حفظ آن بکوشند، به‌تبع این موضوع آن‌ها آموزش می‌بینند که آثار تاریخی شهر خود را نیز حفظ کنند.

 

ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار