درمان بیماریهای اسهالی
دکتـــــر فــــرزانــــه نصرآبــــادی، پزشــــک اپیدمیولوژیست مرکز بهداشت شماره دو درباره یکی از بیماریهــای فصلی و درمان آن توضیحات کاملی را بدین ترتیب داد: همه ساله با شروع فصل گرما بر تعداد بیماریهای رودهای به دلیل مسافرتها، نگهداری و حمل مواد غذایی به صورت غیر بهداشتی، عدم رعایت بهداشت فردی و محیطی افزوده میشود که افزایش سطح آگاهی مــــردم نقش مهمـــــی در پیشــــگـــیـــری از بیماریهای رودهای خواهد داشت.
دکتـــــر فــــرزانــــه نصرآبــــادی، پزشــــک اپیدمیولوژیست مرکز بهداشت شماره دو درباره یکی از بیماریهــای فصلی و درمان آن توضیحات کاملی را بدین ترتیب داد: همه ساله با شروع فصل گرما بر تعداد بیماریهای رودهای به دلیل مسافرتها، نگهداری و حمل مواد غذایی به صورت غیر بهداشتی، عدم رعایت بهداشت فردی و محیطی افزوده میشود که افزایش سطح آگاهی مــــردم نقش مهمـــــی در پیشــــگـــیـــری از بیماریهای رودهای خواهد داشت.
چگونگی ایجاد:به دفع مدفوع آبکی بیش از 3-5 بار در روز اسهال میگویند که معمولا به طور ناگهانی شروع میشود. اسهالها اکثرا منشا عفونی داشته و در تمام دنیا پراکنده و شایع است. بیشترین عامل بیماریزایی در کودکان ویروسها هستند. ویروسها باعث آسیب شدید به پرزهای داخل روده باریک میشوند و کار پرزهای روده که جذب مواد غذایی است را مختل میکنند. بیماری توسط باکتریهایی مثل شیگلا و ویبریوکلرا نیز ایجاد میشود که میتوانند در صورت عدم درمان صحیح و به موقع بسیار خطرناک باشند. میکروب عامل اسهال برای بیماری زایی باید از سد لوله گوارش و اسید معده گذشته و به تعداد کافی تکثیر پیدا کند تا بتواند باعث بیماری شود. برخی میکروبها نیز با تولید سم ایجاد بیماری میکنند.
علائم: بیماریهای اسهالی خود را به صورت اسهال همراه یا بدون تـــب، حالـــت تـــهـــــوع یا اســـتــفـــراغ، تعریـــــق و بیحالی، کـــــم آبــــی و تشنگی، کــــم شدن حــــجـــــم ادرار نـــشـــان میدهد. ضمنـــا ممکن است یــــک یــــا چنـــد علامت وجود داشـــته باشد.
راه انتقال: ایــــــن بیماری به دو صــورت مستقیم و غیر مستقیم انتقال می یابـد. روش مستقیم از طریق تماس با دســتهای آلوده، تماس بامواد دفعی یا استفراغ بیماران یا وسایل و لوازم آلوده به مدفوع بیماران است. در انتقال غیر مستقیم از طریق مصرف آب آلوده (در اثر دفع نامناسب فاضلاب یا نشت آن به آب آشامیدنی)، استحمام یا شست و شوی وسایل آشپزخانه در آب آلوده، شست و شوی نامناسب سبزی و میوه یا استفاده از آب آلوده، استفاده از یخهایی که با آب آلوده تهیه شدهاند، نگهداری غذا در خارج از یخچال، مصرف غذاهای دریایی نپخته، استفاده از بستنی و لبنیات غیر مطمئن، بطری شیر آلوده کودکان باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای اسهالی میشود.
راهکار درمان: برای پیشگیری و درمان این بیماری به نکات زیر توجه شود:
درمان در بیماران با جبران سریع کمبود آب و الکترولیتهای از دست رفته بدن با مایع درمانی خوراکیORS یا سرمهای تزریقی و در برخی موارد با نظر پزشک تجویز آنتی بیوتیک مناسب است.
برای پیشگیری از اســـهـــال اســــتفاده از آب آشامیدنی سالم به منظور آشامیدن، شست و شو و پخت و پز، استحمام و شست وشوی لباس ضروری است.
شست و شو و ضدعفونی میوه و سبزی قبل از مصرف، لازم است. مواد غذایی از دسترس حشرات دور نگه داشته شوند.
قبل از تهیه یا خوردن غذا یا شیردهی به کودک و پس از دست زدن به مواد غذایی خام مانند گوشت، ماهی و مرغ و سبزیجاتو به علاوه پس از اجابت مزاج دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
در هنگام مسافرت از مصرف یخ، میوه یا سبزی و سالادی که به سلامت آن اطمینان ندارید، خودداری کنید. از شنا کردن در آب رودخانه و جویهای آلوده خودداری کنید.
فراموش نکنیمدر صورت ابتلا به اسهال حاد شدید، مراجعه به پزشک برای شروع درمان و نمونهگیری از مدفوع جهت کشف علت بیماری لازم است.