کمر درد، سن و سال نمیشناسد!
فیزیوتراپی یکی از رشتههای توانبخشی است که به درمان بیماریها و اختلالات عصبی و اسکلتیعضلانی میپردازد و درمان در سه بخش اصلی انجام میشود
اصفهان زیبا: فیزیوتراپی یکی از رشتههای توانبخشی است که به درمان بیماریها و اختلالات عصبی و اسکلتیعضلانی میپردازد و درمان در سه بخش اصلی انجام میشود:
تمرین درمانی: تجویز ورزشهای درمانی ویژه به منظور حفظ و افزایش قدرت عضلات، بهبود دامنه حرکتی مفاصل، افزایش تعادل و ثبات حین راه رفتن و ایستادن، کاهش درد، رفع محدودیت حرکتی بافت نرم، بازآموزی حرکت و آبدرمانی.
الکتروتراپی: استفاده از دستگاههای خاص شامل امواج الکتریکی، مافوق صوت و امواج کوتاه رادیویی.مهارتهای درمان با دست: استفاده از تکنیکهای منحصر به فرد جهت متحرکسازی و رفع محدودیت مفاصل، رفع تورم، افزایش خونرسانی، بهبود اسکار ناشی از جراحی، رفع اسپاسم و...
اختلالات اسکلتی عضلانی
دکتر عاطفه رحیمی، دانشجوی دکترای تخصصی فیزیوتراپـــی در ادامـــــه چنیــــن میگویـــــد: یکـــی از عمدهترین مشکلات حوزه سلامت اختلالات اسکلتیعضلانی به ویژه کمردرد است. تمام گروههای ســـنی مخصوصا افراد فعال جامعه در خطر ابتلا به کمردرد هستند. بهطوریکه ۸۰ درصد از افراد حداقل یکبار در طول عمر خود آن را تجربه میکنند؛ اما فیزیوتراپیستها با شناسایی اختلالات ستون فقرات، توصیههای پیشگیرانه و اقدامات درمانی و توانبخشی، نقش موثر در ارتقا سطح سلامت دارند.
شایعترین علل بروز کمردرد
اسپاسم یا کشیدگی عضلات که به علت زمین خوردن، ضربه به کمر یا حمل آشیل سنگین اتفاق میافتد.
بیرونزدگی یا فتق دیسک کمر که باعث فشــــار به ریشههای عصبی (سیاتیک) می شود و درد در ناحیه کمر و پاها را به همراه دارد.
تخریب و فرسایش دیسک بین مهرهای، با افزایش سن و کاهش آب در دیسک اتفاق میافتد و باعث کاهش فضای بین مهرهها و فشار به اعصاب میشود.
شکستگی و لغزندگی مهره که در آسیبهای ورزشی یا در سالمندان دیده میشود.
راهکارهای پیشگیری
اقدامات پیشگیری، آموزشی و غربالگری از دوران کودکی تا سالمندی و تمام مشاغل را در برمیگردد که شامل موارد زیر است:
انجام ورزشهای منظم هفتگی، کاهش وزن و حفظ تناسب اندام.
آموزش طریقه صحیح نشستن، خوابیدن و ایستادن، آموزش حمل صحیح اشیا، استفاده از صندلی مناسب در محیط کار و منزل.
پوشیدن کفش مناسب و ارزیابی دورهای وضعیت ستون فقرات توسط فیزیوتراپیست.
درمان
فیزیوتراپی درمان موثر برای کمردرد است. در بخش تمرین درمانی فیزیوتراپیست تمریناتی را به منظور بهبودی در قدرت و ثبات عضلات، افزایش انعطافپذیری و دامنه حرکتی مفاصل آموزش میدهد. این تمرینات برای هر شخص متفاوت و بسته به نوع کمردرد او تجویز میشود. در بخش الکتروتراپی با استفاده از امواج یا جریانهای الکتریکی به صورت ایمن ناحیه کمر تحریک میشود. سپس با بلک کردن مسیر درد و ترشح اندورفین درد در محل آسیب کاهش مییابد. در بخش تکنیکهای دستی، انجام متدهای تخصصی شامل متحرکسازی مفاصل، سوزن خشک و ماساژ باعث افزایش دامنه حرکتی کمر و کاهش اسپاسم عضلات این ناحیه میشود. بنابراین تنش وارد به مهرهها و درد ناشی از آن کم خواهد شد.