مواد مخدر دغدغه 91 درصد افراد جامعه
مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر تأکید دارد که در داخل کشور هیچ مواد مخدری تولید نمیشود. با این حال به گفته او براساس آخرین نظرسنجیها، بیش از 91 درصد مردم کشور، اولین مشکل اجتماعی خود را اعتیاد مطرح کردهاند. ماده گل، ترامادول، حشیش، تریاک و ریتالین به ترتیب الگوهای مصرف دانشجویان هستند.
مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر تأکید دارد که در داخل کشور هیچ مواد مخدری تولید نمیشود. با این حال به گفته او براساس آخرین نظرسنجیها، بیش از 91 درصد مردم کشور، اولین مشکل اجتماعی خود را اعتیاد مطرح کردهاند؛ این یعنی: «تولید نداریم، اما مصرف میکنیم.» شنیدهها و مشاهدات هم حاکی از پایین آمدن سن مصرف و افزایش شمار مصرفکنندگان است.گزارش پیشرو از زبان یک مقام رسمی به مقوله «اعتیاد» و اعلام «جدیدترین آمار» آن در کشور پرداخته و وضعیت چند استان را از این نظر بررسی کرده است؛ اما در آن به این نکته که «قبح مصرف مواد مخدر در کشور در حال فروریختن است و «گل کشیدن» مثل پاستیل خوردن عادی و معمول شده؛ اشارهای نشده است.
مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: ۵.۴ درصد از جمعیت ۱۵ تا 64 ساله کشور، مصرفکننده مستمر مواد مخدر هستند و 27 درصد از این جمعیت، نسبت به این مواد نگرش مثبت دارند.
به گزارش ایسنا، حمیدرضا صرامی در نشستی با اصحاب رسانه، ناکارآمدی خردهنظامهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را در گسترش این پدیده موثر دانست و گفت: بیکاری، فقر و تورم میتواند پیشزمینههای اعتیاد را در یک جامعه گسترش دهد.
به گفته او علل و عوامل موثر در گرایش به اعتیاد؛ بحث تفریح، لذتجویی افراطی، کنجکاویهای هدایت نشده و لذت زیاد از رابطه جنسی است.
وی ادامه داد: متاسفانه گرایش افراد متاهل به مصرف مواد مخدر به دلیل عدم رضایت عاطفی، جنسی و اقتصادی نسبت به افراد مجرد بیشتر است و این امر باید بهمنزله زنگخطر تلقی شود.
تمامی مقاطع تحصیلی، ردههای سنی و مشاغل کل کشور!
مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه 20 درصد از مصرفکنندگان مواد مخدر در کشور، دارای تحصیلات فوقدیپلم، لیسانس، فوقلیسانس و دکتری هستند، گفت: 87 درصد این افراد شاغل بوده و مشاغل کارگری تعداد زیادی از مصرفکنندگان مواد را تشکیل میدهند.
او با اشاره به نرخ 2.1 درصدی دانشآموزان متوسط دوم کشور که تمایل به مصرف مواد مخدر دارند، گفت: در 31 استان، دو هزار و 300 مربی و معلم با 19 هزار نفر- ساعت در این حوزه آموزش دیدهاند.
صرامی تأکید کرد: مدارس از سکوت و کتمان اعتیاد خودداری کنند و زمینه مشارکت در عرصه اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر برای دانشآموزان و معلمان ایجاد شود.
به گفته این مسئول، الگوی مصرف مواد در دانشآموزان ماریجوانا، گل، حشیش بهعنوان الگوی اول، تریاک الگوی دوم و قرصهای روانگردان و ریتالین الگوی سوم است.
این مسئول همچنین گفت: براساس بررسیهای سال ۹۲، ۲.۶ درصد دانشجویان دانشگاههای دولتی به مصرف مواد مخدر گرفتار بوده، اما معتاد نیستند، بلکه تجربه مصرف به شکل تفننی و تفریحی داشتهاند. ماده گل، ترامادول، حشیش، تریاک و ریتالین نیز به ترتیب الگوهای مصرف دانشجویان هستند.
او ادامه داد: 56 درصد دانشجویان معتقدند که حجم اطلاعاتشان نسبت به عوارض مواد مخدر پایین است و 27 درصد نیز مصرف مواد مخدر را بلاعیب میپندارند که باید برای ایجاد نگرش منفی در میان دانشجویان برای مصرف مواد مخدر، اقدامات موثری صورت گیرد.
پایین ترین نرخ مصرف مواد در آذربایجان شرقی
صرامی در بخش دیگر سخنانش از وضعیت ممتاز آذربایجان شرقی در حوزه پیشگیری، درمان، مقابله و کاهش آسیب در بین ۳۱ استان خبر داد و گفت: حدود 17 درصد از جمعیت 15 تا 64 سال تمایل به مصرف مواد مخدر دارند که این نرخ در آذربایجان شرقی 10 درصد است و دستگاهها باید برای کنترل آن در این عرصه، همت مضاعف داشته باشند.
به گفته او، طبق آخرین تحقیقات از طریق تست ادرار و پرسشنامه در محیطهای صنعتی، 25 درصد کارگران آذربایجانشرقی مبتلا به مصرف مواد مخدر هستند و باید مسئولان صنایع استان با جدیت زیاد برای توانمندسازی کارگران اقدام کنند.
صرامی با بیان اینکه میانگین نرخ مصرف مواد در آذربایجان شرقی 1.22 درصد است، افزود: طبق این آمار نرخ مصرف مواد مخدر در آذربایجان شرقی از نرخ کشوری در حوزه اعتیاد پایینتر است.
او با تاکید بر اینکه دستگاههای فرهنگی و بهداشتی باید مداخلات جدیتری درزمینه گرایش نوجوانان و جوانان به مصرف داروهای بدون تجویز دکتر داشته باشند، بیان کرد: براساس آمارها 14 درصد از جمعیت 15 تا 60 سال کشور گرایش به مصرف داروهای بدون پزشک مانند دیازپام، استامینوفن کدئین، ریتالین و ترامادول دارند و این نرخ در آذربایجان شرقی 21 درصد بوده و میزان مصرف داروهای بدون تجویز از میانگین نرخ کشوری در این استان بالاتر است.
صرامی با اشاره به اینکه طبق آمار در کشور میانگین سن مردان در مصرف مواد مخدر 24 سال و در زنان 26 سال اعلام شده است، گفت: میانگین سن شروع به مصرف مواد مخدر در آذربایجان شرقی 28 سال است که این آمار نشان میدهد استان نسبت به میانگین کشوری شرایط بهتری دارد.
پایین بودن سن شروع مصرف مواد در سیستان و بلوچستان
صرامی با بیان اینکه در سیستان و بلوچستان این میانگین به 20 سال رسیده است، گفت:این آمار نشانگر به صدا در آمدن زنگ خطر نسل نوجوان و جوان ما در گرایش به مصرف مواد مخدر است و باید تمامی دستگاهها نسبت به این موضوع با حساسیت زیاد ورود کنند.
معاون امنیتی انتظامی سیستان و بلوچستان نیز چندی پیش در همایش اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر استان با بیان اینکه مصرف مواد مخدر صنعتی در سیستان و بلوچستان رو به افزایش است، از گرایش روبهفزونی بانوان استان به سمت مصرف مواد خبر داد.علیاصغر میرشکاری، این پدیده را بسیار خطرناک توصیف و برضرورت آگاهیبخشی بیشتر درزمینه آثار سوء مصرف مواد مخدر تأکید کرد.
او با اشاره به اینکه باید با اعتیاد خانوادهمحور مقابله کرد، افزود: ۷۰ درصد مبتلایان به اعتیاد در رده سنی 19 تا 34 سال هستند.
بالا بودن نرخ شیوع مصرف مواد در کرمان
مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر در همایش سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر نیز گفت: نرخ شیوع مستمر مصرف مواد مخدر در کشور 5.4 درصد و در کرمان 8.68 درصد است.
صرامی افزود: نرخ شیوع مصرف مواد مخدر بین دانشآموزان کرمان 2.68 و در محیطهای کارگری این استان 35 درصد است.
او ادامه داد: تمایل به فعالیتهای پیشگیرانه در کشور براساس آخرین آمارها 69 درصد و در استان کرمان 57 درصد است و باید اهتمام اجتماعی و زدودن بیتفاوتیهای اجتماعی را در استان کرمان با جدیت دنبال کنیم.
صرامی گفت: نگرش مثبت به مواد مخدر در میانگین کشوری 27 درصد و در استان کرمان 39 درصد است که میتواند در فعالیتهای پیشگیرانه چالش جدی ایجاد کند.
منبع: جامعه فردا