عوارض دندانقروچه چیست؟
ساییدن دندانها روی هم یا دندانقروچه اگر به طور منظم و زیاد رخ دهد یا به عادت تبدیل شود، میتواند باعث آسیب جدی به دندان و سیستم فکی دهان شود.
ساییدن دندانها روی هم یا دندانقروچه اگر به طور منظم و زیاد رخ دهد یا به عادت تبدیل شود، میتواند باعث آسیب جدی به دندان و سیستم فکی دهان شود.
به گزارش فارس ، ساییدن دندانها روی هم یا دندانقروچه که نام علمی آن براکسیزم (bruxism) است، اگر به طور منظم و زیاد رخ دهد یا به عادت تبدیل شود، میتواند باعث آسیب جدی به دندان و سیستم فکی دهان شود.
بیشتر موارد دندانقروچه هنگام خواب اتفاق افتاده و در بسیاری مواقع علت آن ناهنجاریهای دندانی فکی، از دست رفتن دندانها، تماس نامناسب دندانها و دندانهای کجشده است؛ در صورتی که فردی دارای سردردهای مبهم مداوم و یا درد ناحیه فکی هنگام بیدار شدن باشد، احتمال اینکه مبتلا به دندانقروچه باشد، وجود دارد.
دندانپزشک با معاینه دندانها به دنبال نشانههای براکسیزم از جمله درد عضلات، مشکلات مفصلی و نیز سایشهای دندانی خواهد گشت؛ دندانقروچه در برخی از کودکان نیز شایع است و معمولاً تئوریهای مختلفی درباره دلایل این امر در کودکان وجود دارد مانند نامنظم بودن چیدمان دندانها در یک فک که میتواند به تماسهای غیر نرمال بین دندانهای فک بالا و فک پایین منجر شود، کمبودهای تغذیهای، انگلهای دستگاه گوارش و…
شایعترین عارضهای که در اثر دندانقروچه دیده میشود، سایش شدید دندانها در سطوح جونده و کوتاه شدن و بدشکل شدن دندانهاست، حساسیت به سرما و گرما به علت سایش سطح دندانها و فشارهای ناشی از تماس شدید بین سطوح دندانی، ممکن است در نهایت به مرگ پالپ دندان بیانجامد.
در عین حال دندانقروچه بر ترمیمهای دندانپزشکی نیز اثرات مخرب داشته و میتواند باعث شکستن ترمیمهای دندانها، سرامیک روکشها و لامینیتهای قرار گرفته روی دندانها نیز شوند؛ از جمله عوارض عضلانی دندانقروچه میتوان به گرفتگی و دردناک شدن عضلات جونده اشاره کرد که در برخی موارد درگیری دیگر عضلات صورت را نیز به دنبال خواهد داشت.
همچنین عدم کنترل و درمان این وضعیت میتواند باعث بروز سردردهای مداوم و مکرر در فرد بیمار شود، از جمله عوارض مفصلی این وضعیت نیز میتوان به اختلالات مفصل گیجگاهی فکی مانند صداهای مفصلی و مشکلات دیسک مفصلی و نیز دردهای ناحیه مفصل گیجگاهی فکی اشاره کرد.
در بسیاری از موارد دندانقروچه در بیشتر کودکان و نوجوانان به درمان به خصوصی نیاز ندارد، دندانپزشکان ضمن گرفتن تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی از بیمار، معاینه داخل دهانی و خارج دهانی(عضلات سر و صورت، مفصل گیجگاهی-فکی)، گرفتن عکس رادیوگرافی و ارزیابی وضعیت ریشهها و بافتهای نگه دارنده مشکل را بررسی میکنند.
یکی از درمانهایی که برای محافظت دندانها از سایش در زمان دندانقروچه شبانه توصیه میشود یک وسیله شفاف اکریلی است که برای محافظت دندانها از سایش هنگام خواب تجویز میشود و بیمار فقط شبها از آن استفاده میکند که به آن Night guard گفته میشود.
دستگاه «نایتگارد» مانند یک پلاک روی دندانهای یک فک قرار گرفته و باعث جداشدن دندانها و جلوگیری از آسیب بیشتر میشوند؛ در عین حال در صورتی که به طور دقیق ساخته شوند، میتوانند باعث کنترل نیروهای وارده به عضلات جونده و کاهش دردهای عضلانی و مفصل شوند.
اصلاح دندانها، شکل و موقعیت دندانهایی که در جای مناسب قرار نگرفتهاند یا به دلیل از دست رفتن دندانهای دیگر، از جای خود جا به جا شدهاند و نیز جایگزینی دندانهای از دست رفته توسط ایمپلنتهای دندانی یا پروتزها و تنظیم تماسهای دندانی به طور دقیق میتواند باعث کاهش چشمگیر ابتلا به دندانقروچه شود.
بیتردید کاهش استرسها و تنشهای محیطی و شغلی و پرداختن به فعالیتهای مفرح و آرام بخش مانند انواع ورزشها، داشتن برنامه خواب آرام، منظم و کافی، تأثیر به سزایی در کاهش دندانقروچه خواهد داشت.
براساس شرایط ممکن است دندانپزشک برای مدت زمان کوتاهی داروهای آرام بخش یا شلکننده عضلانی یا ضدالتهاب نیز برای بیمار تجویز کند؛ تشخیص براکسیزم کار مشکلی نیست، اما درمان آن، آگاهی وسیع و جامعی میخواهد که معمولاً به وسیله دندانپزشکان قابل انجام است.