دیدار بنسلمان با ملکه و نخستوزیر انگلیس
محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی سه شنبه شب پس از پایان سفر خود به مصر وارد انگلستان شد.
محمدبنسلمان» ولیعهد عربستان سعودی سه شنبه شب پس از پایان سفر خود به مصر وارد انگلستان شد. ولیعهد عربستان روز چهارشنبه قبل از دیدار با ترزا می، در کاخ باکینگهام با ملکه انگلیس دیدار کرد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره اهداف این سفر نوشت: محمدبنسلمان در صدد است همپیمانان آمریکایی و انگلیسی خود را متقاعد کند که اصلاحاتی در عربستان صورت گرفته و این کشور شرایط بهتری برای جذب سرمایهگذاری خارجی به دست آوردهاست. او در تلاش است که در اولین سفر خارجی خود به عنوان ولیعهد عربستان سعودی بتواند انگلیسیها و آمریکاییها را قانع کند که ریاض جامعهای تسامحپذیرتر از گذشته دارد.
اقدامات ماه نوامبر ۲۰۱۷ میلادی دولت عربستان سعودی به بهانه سرکوب مفاسد اقتصادی در این کشور برخی از سرمایهگذاران را از روی آوردن به سرمایهگذاری در عربستان سعودی بیمناک کردهاست. علیرغم رقابت کشورهای غربی برای حضور در بخش نفت عربستان سعودی، نگرانیها از نقض حقوق بشر و نیز نگرانی از مشروط و محدود نبودن قدرت قوه مجریه در عربستان سعودی رو به افزایش است. در این سفر ولیعهد ۳۲ ساله عربستان با تعدادی از مقامات دینی انگلستان، از جمله اسقف اعظم کانتربوری و رئیس کلیسای این کشور، دیدار خواهد کرد. افراد نزدیک به محمدبنسلمان که او را در سفر به انگلستان همراهی میکنند میگویند که دیدار ولیعهد عربستان با مقامات دینی در انگلستان میتواند فرصتی را فراهم کند تا او چهرهای معتدل و میانهرو از دولت عربستان سعودی ارائه دهد. بر اساس اصلاحاتی که محمدبنسلمان در عربستان شروع کردهاست برخی محدودیتهای اجتماعی کاهش یافتهاند. از جمله این محدودیتهای برطرف شده میتوان به فراهم شدن امکان رانندگی برای زنان در عربستان سعودی اشاره کرد. پیش از این سفر الجبیر، وزیر خارجه عربستان در جمع خبرنگاران پیشبینی کردهبود که سفر محمدبنسلمان به
انگلستان روابط دوجانبه را به سطح عالی ارتقا دهد. وزارت خارجه انگلستان نیز در صفحه اختصاصیاش در توییتر با انتشار مطلبی تاکید کرد سفر ولیعهد عربستان به لندن به مثابه اعلام آغاز دوره جدیدی در روابط دوجانبه با عربستان است.
اما این سفر اعتراضات شدید نهادهای مدنی و فعالان حقوق بشر در انگلستان را در پی داشت. تعدادی از معترضان، مقابل ساختمان دفتر ترزا می، تجمع کرده و اعتراضشان به سیاستهای عربستان اعلام کردند. گاردین در گزارشی درباره حواشی این سفر نوشت: مجلس عوام انگلیس، ترزا مینخست وزیر این کشور را در زمان خوشامدگویی به سفر محمدبنسلمان ولیعهد عربستان سعودی هو کردند و کلمه «شرم» را تکرار کردند. ایندیپندنت نیز روز گذشته - چهارشنبه ۷ مارس - فیلمی از تظاهرات اعتراضی فعالان حقوق بشر منتشر کرد که معترضان پلاکاردهایی به دست داشتند که روی آن نوشته بودند: «یمن را رها کنید.»
عربستان سعودی از فروردینماه سال ۱۳۹۴ برای بازگرداندن قدرت به «عبد ربه منصور هادی»، رئیسجمهور مستعفی یمن، این کشور را هدف حمله هوایی، زمینی و دریایی قرار دادهاست. این حملات به کشته شدن هزاران نفر از غیرنظامیان و گسترش فقر و بیکاری و آوارگی و بیماریهای واگیردار در یمن منجر شده است.
انگلستان هم از زمان آغاز جنگ یمن مجوز فروش بیش از ۶.۴ میلیارد دلار تسلیحات اعم از جنگنده، بمب و موشک به عربستان را صادر کرده است. لندن و ریاض در ماه سپتامبر یک توافقنامه دفاعی جدید امضا کردند. ترزا می نخستوزیر انگلستان در دفاع از روابط تسلیحاتی کشورش و عربستان گفته است: «دخالت آنها در یمن، به درخواست دولت قانونی یمن که تحت حمایت شورای امنیت قرار دارد صورت گرفت و به همین دلیل ما هم از آن حمایت میکنیم.» سفر رسمی «ملک عبدالله آل سعود»، پادشاه سابق عربستان سعودی به انگلیس در سال ۲۰۰۷ هم تظاهرات گسترده مردمی را به دنبال داشت و سیاستمدارن جناح مخالف دولت وقت مراسم شام رسمی با او را تحریم کردند. سفر بن سلمان قرار نیست سفر رسمی باشد، اما احتمال میرود فعالان حقوق بشری از آن به عنوان فرصتی برای پررنگ کردن جنایتهای عربستان سعودی در یمن استفاده کنند. به گزارش رویترز، ولیعهد عربستان قرار است ۱۹ مارس نیز به آمریکا برود و در دیدار با ترامپ مواضع جدید عربستان را اعلام کند. او سپس به شهرهای نیویورک، بوستون، هیوستون و سان فرانسیسکو نیز سفر خواهد کرد تا با سران و صاحبان صنایع در این شهرها نیز مذاکره کند. هدف
بنسلمان از این کار جلب حمایت هر چه بیشتر واشنگتن از ریاض است. تعداد زیادی از مدیران اجرایی ارشد عربستان، محمدبنسلمان را در سفر به آمریکا همراهی خواهند کرد. از جمله حوزههایی که آنها به دنبال سرمایهگذاری در آن هستند میتوان به حوزههای فناوری و گردشگری اشاره کرد. یک منبع صنعتی آگاه گفته است در خلال سفر محمدبنسلمان به آمریکا درباره ساخت دو رئاکتور هستهای در عربستان سعودی و نیز همکاری دو کشور در زمینه فناوری هستهای نیز بحث و گفتگو خواهد شد.