ردپای سه میلیارد دلار ضدایرانی در خروج ترامپ از برجام

چند میلیارد دلار ضدایرانی در آمریکا، راه را برای خروج ترامپ از برجام هموار کردند.

ردپای سه میلیارد دلار ضدایرانی در خروج ترامپ از برجام

چند میلیارد دلار ضدایرانی در آمریکا، راه را برای خروج ترامپ از برجام هموار کردند.
به گزارش فرارو، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، دیشب یکی از وعده‌های انتخاباتی خود را عملی کرد و در یک اقدام مناقشه‌برانگیز از توافق هسته‌ای ایران خارج شد.
ترامپ علیرغم مخالفت گسترده در درون آمریکا و جهان، از برجام خارج شد. چه کسانی راه او را برای خروج از برجام هموار کردند؟ لوبلاگ در یاداشتی به قلم الی کلیفتون، به نقش حامیان مالی پشت‌پرده حزب جمهوریخواه، پرداخت و نوشت: "در حقیقت، اعلامیه نامحبوب ترامپ (درباره خروج از برجام)، ممکن است همان چیزی باشد که دقیقا دو اهداکننده بزرگ پول به ترامپ، یعنی شلدون ادلسون و برنارد مارکوس و یکی از بزرگترین حامیان مراسم تحلیف او یعنی پُل سینگر، به خاطر آن از ترامپ حمایت مالی کرده‌اند".
مارکوس و ادلسون، اعضای هیئت مدیره ائتلاف لیکودی جمهوریخواه یهودی، هستند.
ادلسون، بزرگ‌ترین حامی ستاد انتخاباتی ترامپ و حزب جمهوریخواه است. او و همسرش میریام، در انتخابات سال 2016، 35 میلیون دلار برای انتخاب ترامپ هزینه کردند. علاوه براین در همین سال، 20 میلیون دلار به صندوق رهبری کنگره و 35 میلیون دلار به صندوق رهبری سنا اهدا کردند.
ترامپ پس از کسب نامزدی حزب جمهوریخواه دیدگاه‌های تند ادلسون درباره فرآیند صلح اسرائیل و فلسطین و نیز انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس را قبول کرد.
پالیتیکو گزارش داد که تهدیدکننده‌ترین سطر در سخنرانی ترامپ در سازمان ملل در اکتبر گذشته، - یعنی همان سطری که در آن تهدید شده اگر کنگره و اروپایی‌ها درباره برجام مذاکره مجدد نکنند، آمریکا از آن خارج خواهد شد - مستقیما توسط جان بولتون، مشاور کنونی امنیت ملی ترامپ، نوشته شده است.
متن سخنرانی مزبور ترامپ ابتدا ملایم‌تر بود، اما بولتون از لاس وگاس با ترامپ تماس گرفت و متن تند را به ترامپ پیشنهاد کرد. در آن زمان، بولتون مهمان شلدون ادلسون بود. بولتون در آن تماس به ترامپ پیشنهاد کرد که حق لغو کامل برجام را برای خودش محفوظ نگه دارد.
علاوه براین، شلدون از شلیک سلاح هسته‌ای به ایران و تهدید تهران به حمله اتمی در صورت دست نکشیدن از برنامه هسته‌ای، به عنوان یک تاکتیک مذاکره حمایت کرده بود.
نوت گینگریچ، دریافت‌کننده عمده بذل‌وبخشش‌های مالی ادلسون در انتخابات سال 2012، گفته "ارزش اصلی" ادلسون، اسرائیل است.
ادلسون در داشتن دیدگاه‌های رادیکال درباره ایران و نزدیکی به ترامپ تنها نیست. برنارد مارکوس، یکی از موسسان شرکت هوم دیپو و دومین حامی مالی ستاد انتخاباتی ترامپ، هفت میلیون دلار به ترامپ، 500 هزار دلار به صندوق رهبری کنگره و دو میلیون دلار به صندوق رهبری سنا کمک مالی کرده است.
مارکوس در سال 2015، طی مصاحبه‌ای با شبکه فاکس بیزنس، برجام را با "انجام تجارت با شیطان" مقایسه کرد. او گفت: "من فکر می‌کنم ایران شیطان است".
علاوه براین، ادلسون و مارکوس، رابطه مشترکی با اندیشکده تندرو بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) دارند. روئل مارک گرخت، یکی از پژوهشگران این اندیشکده، فقط در هفته گذشته سه یادداشت مفصل ضدبرجامی در نشریه آتلانتیک منتشر کرد. ادلسون، تا پایان سال 2011، حداقل 1.5 میلیون دلار به این اندیشکده کمک کرد. در همان سال، تنش‌ها بین تل‌آویو و تهران بیشتر شد و شایعاتی درباره حمله احتمالی اسرائیل به ایران مطرح شد. مارکوس، حداقل 10.7 میلیون دلار به FDD کمک کرد.
اندیشکده FDD می‌گوید ادلسون دیگر به آن کمک نمی‌کند. اما مارکوس هنوز سخاوتمندانه به این اندیشکده کمک مالی می‌کند. او در سال 2015، 3.25 میلیون دلار به آن کمک کرد

.خبرنگار واشینگتن‌پست: روز چهارشنبه، ادلسون با ترامپ دیدار می‌کند.
پُل سینگر، دیگر میلیاردر آمریکایی، تا پایان سال 2011، حداقل 3.6 میلیون دلار به FDD کمک کرد. در آن سال، بعد از مارکوس، او دومین حامی مالی این اندیشکده بود.
شرکت سینگر، یعنی شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری الیوت، دومین منبع مالی در حمایت از نامزدی سناتور تام کاتن، تندروترین سناتور درباره برجام، در انتخابات 2014 بود. علاوه بر این، سینگر 1.9 میلیون دلار به صندوق رهبری کنگره و 6 میلیون دلار به صندوق رهبری سنا کمک کرده است.
سینگر ابتدا با ترامپ اختلافاتی داشته، اما پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، به مراسم تحیلف ترامپ یک میلیون دلار کمک کرد.
این سه میلیاردر بیش از 40 میلیون دلار در مسائل سیاسی به نفع ترامپ هزینه کردند. در انتخابات 2016، 44 درصد کمک‌های مالی فردی صندوق رهبری کنگره و 47 درصد کمک‌های صندوق رهبری سنا متعلق به این سه میلیاردر بود. این هزینه‌ها، بزرگترین هزینه مالی انتخاباتی در حمایت از جمهوریخواهان در کنگره و سنا بوده است.
لوبلاگ نوشت: "ترامپ و حزب جمهوری‌خواه، عمیقا مدیون میلیاردر‌های ضدبرجامی هستند. میلیاردر‌هایی که از حمایت از سیاست‌هایی که کشور (آمریکا) را به یک جنگ دیگر در خاورمیانه نزدیک می‌کند، واهمه‌ای ندارد".
به گفته لوبلاگ، شاید تصمیم ترامپ برای خروج از برجام این گونه تلقی شود که او یک رئیس‌جمهور آمریکایی است که با خرد سنتی مخالفت می‌کند و وعده‌های ناشیانه انتخاباتی را برای از بین بردن میراث رئیس‌جمهور قبلی، عملی می‌کند. با این حال، تفسیر دیگر اقدام ترامپ این است که او و حزب جمهوری‌خواه اسیر یک گروهکی از میلیاردر‌های ضدایرانی هستند که بر دور کردن آمریکا از هرگونه مصالحه با ایران مصمم هستند.
شاید این نکته جالب باشد که یک روز پس از خروج ترامپ از برجام، شلدون ادلسون در واشینگتن با ترامپ دیدار می‌کند. اشلی پارکر، خبرنگار کاخ سفید روزنامه واشینگتن‌پست، که این خبر را در صفحه توئیتر خود اعلام کرده، این جلسه را "دوستانه" توصیف کرد که از مدت‌ها پیش برنامه‌ریزی شده بود و با اخبار امروز ایران مرتبط نیست!

ارسال نظر