رویترز: خروج ترامپ یادآور زمینهسازی برای جنگ عراق است
بهانههای ترامپ برای خروج از توافق هستهای همان بهانههایی است که آمریکا در حمله به عراق از آنها استفاده کرده بود.
بهانههای ترامپ برای خروج از توافق هستهای همان بهانههایی است که آمریکا در حمله به عراق از آنها استفاده کرده بود.
به گزارش فرارو، ۱۵ سال پیش آمریکا به بهانه سلاح کشتار جمعی و حمایت از تروریسم به عراق حمله کرد. اکنون مجددا به همین بهانهها به سمت یک درگیری محتمل دیگر در خاورمیانه پیش میرود.
سیاست دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران، به طرز حیرتانگیزی برای برخی از مقامات سابق و کنونی آمریکایی که شاهد زمینهسازی برای حمله به عراق در ۲۰۰۳ بودهاند، آشنا به نظر میرسد.
به گزارش رویترز، بیش از ۴۴۰۰ هزار نیروی آمریکایی و هزاران عراقی، در حمله آمریکا به عراق کشته شدند. جنگی که بسیاری از تحلیلگران آن را یک شکست بزرگ سیاست خارجی آمریکا در دوران معاصر میدانند.
پُل پیلار، تحلیلگر اطلاعاتی برجسته آمریکایی در امور خاورمیانه از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵، گفته در زمان حمله به عراق و اکنون، شباهتهای آزاردهنده و عجیبی در حوزه سوء استفاده از دستگاه اطلاعاتی وجود دارد.
به گفته پیلار، چیزی که الان اتفاق میافتد این است که یک نوع استفاده بشدت گزینشی و جانبدارانه از اطلاعات وجود دارد و رویکرد "ما میدانیم نتیجه چیست"، بر دستگاه اطلاعاتی حاکم است.
سه شنبه گذشته، ترامپ کشورش را از توافق هستهای چندجانبه خارج کرد. رئیسجمهور آمریکا گفته این توافق به برنامه موشک بالستیکی ایران و فعالیت هستهایش بعد از سال ۲۰۲۵ یا نقش ایران در منطقه نمیپردازد.
ترامپ هیچ اشارهای به ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی، که در ایران بازرسانی دارد، اشاره نکرد. طبق ارزیابی این نهادها، ایران به توافق هستهای پایبند است.
در مقابل، او با استناد به اسناد ادعایی اسرائیل درباره برنامه هستهای ایران که اخیرا توسط اسرائیل منتشر شده، مدعی شد که ایران درباره سابقه عدم پیگیری سلاح هستهای دروغ گفته است.
منتقدان گفتند اسناد اسرائیل اطلاعات خاصی درباره ایران افشا نکرده است. ایران ادعاهای اسرائیل را "کودکانه و مضحک" خواند.
با این حال، اسناد اسرائیل و تایید سریع آنها توسط دولت آمریکا، یادآور دورانی بود که ادعاهای نادرستی مانند ارتباط با تروریسم و توسعه سلاح کشتار جمعی زمینه را برای حمله به عراق فراهم کرد.
اندکی پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به ایالات متحده، جورج دبلیو بوش، رئیس جمهور وقت آمریکا، و دستیاران ارشدش، با بیان اینکه دادههای اطلاعاتی نشان میدهد که صدام حسین روابطی با القاعده دارد و به طور پنهانی سلاحهای هستهای، شیمیایی و بیولوژیکی توسعه میدهد، زمینه را برای حمله به عراق مهیا ساختند.
به گفته رویترز، بعدها معلوم شد که این دو ادعا نادرست هستند. بوش و دستیارانش، درباره دادههای اطلاعاتی موجود اغراق کردند و به ادعاهای مشکوک معارضان عراقی در خارج اتکا کردند. علاوه براین، اطلاعات متناقض را نادیده گرفتند. در برخی موارد، سازمان سیا و دیگر آژانسهای اطلاعاتی کاملا در اشتباه بودند. ایران، عراق نیست
مقامات آمریکایی و همچنین تحلیلگران در واشینگتن و خاورمیانه، هشدار دادهاند که بین سیاست بوش در قبال عراق و رویکرد ترامپ در قبال ایران تفاوتهای کلیدی وجود دارد.
در حالی که اقدام روز سه شنبه ترامپ تنشها در منطقه را بیشتر کرده و شکاف بین آمریکا و متحدانش در اروپا را گسترده کرده، هیچ کس حمله آمریکا به ایران را پیش بینی نمیکند.
فیصل عبدالساتر، تحلیلگر لبنانی نزدیک به حزب الله لبنان، گفت: "سوال این است که آیا در رابطه با سلاح کشتار جمعی، ما با همان سناریویی مواجه هستیم که در عراق اتفاق افتاد؟ آیا منطقه وارد جنگ خواهد شد؟ ".
از دیدگاه عبدالساتر، باوجود اینکه میزان خصومت بین ایران از یک طرف و اسرائیل و کشورهای عربی خلیج فارس از طرف دیگر بیشتر شده، اما وضعیت متفاوت است. حمله مستقیم به ایران، بعید است. زیرا ضرورتا به یک جنگ تمام عیار تبدیل خواهد شد که هیچکدام از طرفها قادر به تحمل آن نخواهند بود.
مارک دوبوویتز، مدیر عامل اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسیها، گفته جنگ عراق تاحدودی نتیجه این درک بود که تحریمهای اقتصادی، که بعد از حمله عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ علیه عراق اعمال شد، به سرعت تاثیرشان را از دست میدادند.
دوبوویتز، با بیان اینکه ظاهرا ترامپ خواهان فشار اقتصادی سرسختانهتر علیه ایران است و نه اقدام نظامی، گفت: من فکر میکنم که اکنون، (تاثیر تحریمها بر ایران نسبت به عراق) کاملا برعکس است".
علیرغم به کارگیری ابزارهای متفاوت در قبال ایران و عراق، دو مقام آمریکایی آشنا با سیاست واشینگتن در قبال تهران، گفتهاند آنها معتقدند که هدف نهایی ترامپ در ایران، با هدف نهایی دولت بوش در عراق شباهت دارد: جایگزین کردن یک دولت دوست به جای یک دولت ضدآمریکایی.
در روزهای اخیر، نه ترامپ و نه مشاور امنیت ملی تندرو او، یعنی جان بولتون، هیچ کدام خواستار براندازی نظام دینی ایران نشدهاند.
دو مقام کنونی و یک مقام سابق آمریکایی گفتهاند فشاری بر آژانسهای اطلاعاتی آمریکایی برای تولید شواهدی جهت حمایت از سیاست کاخ سفید، وارد نشده بلکه در مقابل، آنها نادیده گرفته شدهاند.
ژنرال بازنشسته مایکل هایدن، رئیس سابق سازمان سیا و آژانس امنیت ملی، عدم ذکر ارزیابی اطلاعاتی از سوی ترامپ در سخنرانی خروج از برجام را "قابل توجه" دانست.
هایدن گفت: "اینگونه نیست که به آنها (دستگاههای اطلاعاتی) فشار وارد میشود تا توجیههایی تولید کنند. ترامپ نه توجیهی میخواهد و نه نیازی به آن دارد".