تزریق 170 مگاوات برق فولاد مبارکه به شبکه سراسری

مدیر بخش انرژی و سیالات فولاد مبارکه گفت: این شرکت در راستای اجرای مسؤولیت‌های اجتماعی، در کنار کاهش مصرف 50 درصد در ساعات اوج بار، نیروگاه بخاری 170 مگاواتی خود را در این ساعات در اختیار شبکه سراسری قرار داده است.

مدیر بخش انرژی و سیالات فولاد مبارکه گفت: این شرکت در راستای اجرای مسؤولیت‌های اجتماعی، در کنار کاهش مصرف 50 درصد در ساعات اوج بار، نیروگاه بخاری 170 مگاواتی خود را در این ساعات در اختیار شبکه سراسری قرار داده است.
به گزارش فارس ، افزایش تقاضای برق از یک سو و ضعف عرضه به دلایل متعدد مدیریتی و غیر مدیریتی در سال جاری باعث شد تا غول خفته «پیک بار» این بار در هیأتی ترسناک‌تر از خواب بیدار شده و هزینه‌های زیادی را بر زیرساخت‌های برقی استان و البته رضایت مردم از عملکرد اداره برق تحمیل کند.
خاموشی حتی به مدت چند ثانیه نیز هزینه‌های زیادی برای کشور به همراه دارد و باعث آسیب‌دیدگی جدی تجهیزات برقی و خطوط توزیع می‌شود. فارغ از آن، در استانی همچون اصفهان به دلیل تعدد صنایع و کسب و کارها، این هزینه‌ها شدت پیدا می‌کند و الزامی است که با مدیریت مصرف، از خاموشی‌ها جلوگیری شود.
مدیریت پیک بار و صرفه‌جویی در ساعات اوج مصرف، مسأله‌ای است که سال‌ها از سوی وزارت نیرو و شرکت‌های توزیع استانی دنبال شده و این ادارات توانسته‌اند در قالب طرح‌هایی، این مسأله را تا حدی مدیریت کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد، در کل کشور، حدود 34 درصد از مصرف برق در بخش خانگی صورت می‌گیرد و صرفه‌جویی 10 درصدی در این بخش می‌تواند از خاموشی کامل در دوره اوج مصرف (15 تیر تا 15 مرداد) جلوگیری به عمل آورد.
*علت خاموشی‌ها چیست؟
در سال جاری اما دو اتفاق برون‌زا به طور هم‌زمان، عرضه و تقاضای برق را متأثر ساخت. از یک سو افزایش سطح دما و همچنین کاهش سطح آب سدها نسبت به سال قبل باعث شد تا بازدهی و توان خروجی نیروگاه‌ها کاهش یابد و از دیگر سو کاهش فشار آب در خانه‌ها باعث شد تا تقاضا به سمت دستگاه‌های برودت ساز برقی (اسپیلیت) متمایل شود و مصرف برق نسبت به دوره‌های قبل به صورت مضاعف افزایش یابد.
*نقش پررنگ مصارف خانگی در ایجاد تعادل
از دید کارشناسان حوزه انرژی، کاهش فاصله اوج و قعر مصرف تنها راه حل موضوع خاموشی‌ها در کشور است و بخش خانگی در این موضوع می‌تواند مؤثرترین نقش را ایفا کند. دلیل این امر نیز رعایت موضوعات صرفه‌جویی در سایر بخش‌ها از جمله صنایع است؛ زیرا در طی سال‌های اخیر، صنایع اصفهان در قالب طرح‌های مدیریت پیک بار، تفاهم نامه‌هایی را با شرکت توزیع برق منعقد کرده‌اند و نتیجه این تفاهم نامه‌ها، مدیریت پیک بار صنایع در طی چند سال اخیر و بهره‌مند شدن صنایع از جوایز صرفه‌جویی است.
اما بررسی‌ها نشان می‌دهد در بخش خانگی همچنان روند مصرف صعودی است و بسیاری از خانوارها، الگوی مصرف خود را نه تنها اصلاح نکرده‌اند؛ بلکه عدم تناسب آن را فزونی نیز بخشیده‌اند.
*تجربه موفق فولاد مبارکه در کنترل مصرف برق
فولاد مبارکه یکی از نمونه‌های موفق کاهش مصرف برق و مدیریت پیک بار در استان اصفهان است که با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، توانسته است نه تنها میزان مصرف خود در زمان اوج بار را کاهش دهد بلکه با ایجاد ظرفیت مازاد تولید برق توسط نیروگاه‌های خود، شبکه سراسری برق را نیز با تزریق این برق مازاد، تقویت کند.
در همین خصوص، عباس اکبری محمدی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: فولاد مبارکه به عنوان یک کارخانه بزرگ تولیدی برای حفظ مزیت رقابتی خود و انجام مسؤولیت‌های اجتماعی، مدیریت انرژی را به عنوان یک اصل همیشه در اولویت قرار داده است.
وی در ادامه افزود: پروژه‌های بازیافت انرژی از جمله راه‌های کنترل مصرف انرژی در کارخانه‌های فولادی است که تا کنون نمونه‌های موفقی از آن در فولاد مبارکه اجرایی شده است.
*بازیافت انرژی در اولویت طرح‌های فولاد مبارکه
مدیر بخش انرژی و سیالات فولاد مبارکه همچنین به وجود دو نیروگاه گازی و بخار در فولاد مبارکه اشاره کرد و گفت: طرح پیوسته کردن این دو نیروگاه به منظور افزایش بازدهی و توان خروجی آن‌ها در مراحل پایانی است و در اوایل پاییز امسال به بهره‌برداری می‌رسد.
اکبری خاطرنشان کرد: در این طرح، گرمای خروجی نیروگاه گازی در نیروگاه بخاری به کار گرفته می‌شود و در صورت اجرایی شدن این طرح، بازدهی این دو نیروگاه از 23 و 32 درصد به متوسط 42 درصد می‌رسد و دو عدد از پنج بویلر نیروگاه بخاری از مدار خارج می‌شوند و نیازی به روشن کردن آن‌ها نیست.
وی توان نیروگاه گازی را 100 مگاوات و توان نیروگاه بخاری را 250 مگاوات عنوان کرد و ادامه داد: صرفه‌جویی در مصرف گاز، کاهش تولید دی اکسید کربن، پایداری تولید انرژی و کاهش مصرف آب از جمله نتایج این طرح است.
*کاهش مصرف با اصلاح فرآیند تولید
مدیر بخش انرژی و سیالات فولاد مبارکه در خصوص سایر طرح‌های کاهش مصرف برق در این شرکت اعلام داشت: انجام تعمیرات در خطوط تولید، بهینه‌سازی فرآیندهای تولید، به روز رسانی موتورها و تجهیزات و حذف قسمت‌های پر مصرف از جمله طرح‌هایی است که مصرف ویژه برق به منظور تولید هر تن فولاد را کاهش داده است.
اکبری ادامه داد: انجام اصلاحات در تیغ اره گرم، تغییر فرآیندها در واحد فولادسازی و پروژه هات شارژ در واحد نورد گرم از جمله این طرح‌ها بود که مصرف آب را 30 درصد و مصرف برق و گاز را بیش از 5 درصد کاهش داد.
وی تصریح کرد: مصرف ویژه به معنای میزان انرژی مورد نیاز برای تولید هر تن محصول نهایی است که میزان آن در فولاد مبارکه برابر با 750 کیلو وات ساعت به ازای هر تن است.
*کاهش 50 درصدی مصرف برق فولاد در ساعات اوج بار
مدیر بخش انرژی و سیالات فولاد مبارکه در خصوص میزان تقاضای برق این مجتمع خاطرنشان کرد: میزان تقاضای برق فولاد مبارکه در اوج مصرف برابر با هزار و 200 مگاوات است که با توجه به شرایط کمبود برق در کشور، تلاش ویژه‌ای برای کاهش تقاضا در ساعات اوج بار شده و عدد آن از 600 مگاوات در ساعات اوج بار به 350 مگاوات رسیده است.
اکبری در خصوص راهکارهای اجرا شده برای کاهش 50 درصدی مصرف برق در ساعات اوج بار اظهار داشت: توقف‌های بلندمدت خطوط تولید یا اصطلاحاً «آور هال» در روزهای بین 15 خرداد تا 15 شهریور برنامه‌ریزی شده تا کمترین فشار به شبکه برق سراسری اعمال شود.
وی ادامه داد: برنامه تعمیرات روزانه نیز در ساعات اوج بار تنظیم شده و با وجود مشکلاتی که برای تولید ایجاد می‌شود تلاش شده تا حتی المقدور، مصرف انرژی در این ساعات کاهش یابد.
*نیروگاه فولاد در اختیار شبکه سراسری برق
مدیر بخش انرژی و سیالات فولاد مبارکه متذکر شد: فولاد مبارکه در راستای اجرای مسؤولیت‌های اجتماعی خود نه تنها مصرف برق خطوط تولید خود در ساعات اوج بار را 50 درصد کاهش داده بلکه نیروگاه بخاری خود را در این ساعات در اختیار شبکه سراسری قرار داده است.
وی میزان برق تزریقی از این نیروگاه به شبکه برق استان را 170 مگاوات عنوان کرد و گفت: این اقدام از ابتدای تیر ماه عملی شد و تا زمانی که شبکه نیاز به کمک داشته باشد، با آن‌ها همکاری خواهیم داشت و دلیل اصلی کاهش خاموشی‌ها در شهر اصفهان نسبت به سایر شهرها نیز همین مسأله است.
مدیر بخش انرژی و سیالات فولاد مبارکه در رابطه برنامه‌های آتی فولاد مبارکه در حوزه انرژی اذعان کرد: تولید برق در فولاد مبارکه در دو بخش انرژی‌های تجدید پذیر و تجدید ناپذیر توسعه خواهد یافت و شرکت در نظر دارد یک نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی در محل کارخانه احداث کند و احداث نیروگاه بزرگ مقیاس سیکل ترکیبی نیز در مراحل اولیه مطالعاتی قرار دارد.

ارسال نظر