تولید 359 هزار واحد فرآوردههای خونی در استان اصفهان
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان گفت: تولید فرآوردههای خونی استان اصفهان در سال گذشته به 359 هزار واحد رسید که مهمترین آنها پلاکتآفرز بوده و در کشورهای پیشرفته دنیا تولید میشود.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان گفت: تولید فرآوردههای خونی استان اصفهان در سال گذشته به 359 هزار واحد رسید که مهمترین آنها پلاکتآفرز بوده و در کشورهای پیشرفته دنیا تولید میشود.
به گزارش فارس، مجید زینلی پیش از ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به 9 مرداد روز جهانی اهدای خون اظهار کرد: سازمان انتقال خون از سال 53 تشکیل شد و در سالهای گذشته روندی رو به رشدی داشته است.
وی افزود: سازمان انتقال خون ایران به عنوان سازمان شاخص و الگو در جنوب شرق آسیا از طرف سازمان بهداشت جهانی معرفی شده و خونهایی که در این سازمان گرفته میشود از نظر سلامت و امنیت در رده خونهای اروپاست.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان با بیان این که 12 نوع فرآورده و محصول بهروز و نوین در سازمان انتقال خون ایران تولید میشود، گفت: این اقدامات مدیون حضور گرم و پرشور مردم و اهداکنندگان خون است که هیچوقت سازمان انتقال خون را تنها نگذاشتهاند.
وی خاطرنشان کرد: اعتبارات دولتی نمیتواند کفاف نیازهای انتقال خون را به طور کامل برآورده کند، به همین جهت حدود یک سال است که انجمن ترویج اهدای خون سالم در اصفهان تشکیل شده است.
زینلی ادامه داد: در این انجمن افراد شناختهشده خوشفکری حضور داشته و کمکهای خوبی در راستای ارتقای کمیت اهدای خون دارند؛ این انجمن برای نخستین بار در کشور با نیت خیرخواهانه، احصا و برطرف کردن کمبودهای اهدای خون تشکیل شده است.
وی با بیان این که امسال چهل و چهارمین سالگرد تأسیس سازمان انتقال خون است، یادآور شد: تعداد مراجعان جهت اهدای خون در استان اصفهان در سال 96 به 171 هزار و 740 نفر رسید که از این تعداد، 133 هزار و 888 نفر موفق به اهدای خون شدند و آمار مردودین 22 درصد بوده است.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان تصریح کرد: تولید فرآوردههای خونی استان اصفهان در سال گذشته به 359 هزار واحد رسید که مهمترین آنها پلاکتآفرز بوده و در کشورهای پیشرفته دنیا تولید میشود.
وی اذعان داشت: شاخص اهدای خون در آقایان 96.5 درصد و در بین بانوان 3.5 درصد است، با توجه به این که بانوان 50 درصد جامعه ما را تشکیل میدهند امیدواریم شاخص اهدای خون در بین بانوان دو رقمی شود.
زینلی بیان کرد: فقر آهن و کمخونی یکی از دلایلی است که برای اهدای کمتر خون در بین بانوان مطرح میشود، در حالی میزان کمخونی و فقر آهن در خانمهای ایرانی یک مقداری بیشتر از میانگین جهانی است.
وی عنوان داشت: یکی از اقداماتی که برای بانوان اهداکننده خون انجام میشود، تست هموگلوبین است که اگر کمتر از 13 بود اصلاً از بانوان خون گرفته نمیشود؛ درصد مردودی اهدای خون در مجموع 20 درصد است که از این میزان تنها حدود 20 درصد آن به خاطر کمخونی است.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان در رابطه با تعداد مراکز اهدای خون در استان اصفهان متذکر شد: پایگاههای انتقال خون تنها در 4 شهر کاشان، نجفآباد، شهرضا و خوانسار داریم و در گلپایگان، نایین و خمینی شهر مرکز اهدای خون داریم به همین دلیل نمیتوان گفت که اهدای خون در کدام شهر بیشتر است.
وی در رابطه با آمار اهدای خون در اصفهان، اضافه کرد: در سازمان انتقال خون یک سری میانگین کشوری در بعضی از شاخص ها داریم که به عنوان مثال میانگین کشور در اهدای خون 25 اهدا به ازای هر هزار نفر است که این میانگین در استان اصفهان 27 نفر اهدا به ازای هر هزار نفر است، البته استان اصفهان بعد از تهران و شیراز در رتبه سوم خون گیری قرار دارد، در رابطه با ایدز آمار اصفهان از شاخص و میانگین کشوری پایین تر است.
زینلی عنوان کرد: اگر در شهر اصفهان و استان مراکز بیشتری برای اهدای خون داشته باشیم اهدای خون بیشتر میشود، یکی از تهدیدات بزرگی که کلان شهر اصفهان را تهدید میکند همین کمبود مراکز اهدای خون است، در شهر اصفهان 4 ساختمان احتیاج داریم که از مردم تقاضا داریم در جهت ایجاد این مراکز کمک کنند.
وی در رابطه با پاسخگویی سازمان انتقال خون به مراکز درمانی، مطرح کرد: به عنوان مثال بیماران تالاسمی به دلیل اینکه ماهی چند بار خون میگیرند بعد از چند سال خونشان نسبت به خونی که دریافت می کنند واکنش نشان میدهد، به همین دلیل برای این افراد خون آنتی ژن تهیه میشود که پروژه تهیه آن سنگین و زمانبر است، ما یک سال است که خون آنتی ژن را به صورت دستی تهیه میکنیم و این به دلیل این است که دستگاه سرفیوژ که جهت انجام این کار است حدود یک سال است که خراب شده و به دلیل اینکه این دستگاه آمریکایی بوده نتوانسته ایم این دستگاه را تعمیر کنیم.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان تأکید کرد: افراد نیازمند به خون نیازمندترین افراد هستند چراکه تا کنون برای خون هیچ جایگزینی وجود ندارد، در اصفهان فقط مرکز خون خواجو مرکز جامع اهدای خون است، ما الآن خون کافی داریم و باید کیفیت خون را افزایش دهیم و به همین دلیل لازم است که مرکز جامعی داشته باشیم که همه استانداردها را داشته باشد و بتوانیم خون باکیفیت داشته باشیم.
وی همچنین اذعان کرد: یکی از ایدهآلترین حالتهای تولید دارو از پلاسما این است که پلاسما مشتق از خون همان جمعیت باشد؛ در دنیا چند پالایشگاه پلاسما بیشتر نداریم، یکی از بهترین کارهای سازمان انتقال خون این بود که پلاسمای خود را برای تولید داروهای مشتق از پلاسما استفاده کرد، برای اینکه پلاسما را به شرکتهای پالایشگر بفرستیم ملزم به رعایت استانداردهای اروپا هستیم، سالیانه مراکز اهدای خون تحت نظارت ممیزیهای وزارت بهداشت آلمان قرار میگیرند و اصفهان هم در چند سال اخیر این ممیزی ها را دریافت کرده است، این یکی از دلایل افزایش ضریب استاندارد اهدای خون در اصفهان است، خود را بروز نگه داشته ایم و در حد مراکز اروپایی فعالیت داریم.
زینلی در رابطه با فروش خون مطرح کرد: یکی از اهداف تأسیس سازمان انتقال خون برچیده شدن نظام خون فروشی بود که در سال 53 اتفاق افتاد، تا اوایل دهه 80 نیز جایگزینی خون را داشتیم و بعد از آن اهدای خون داوطلبانه را داریم؛ در اساسنامه سازمان انتقال خون ذکر شده خون کامل باید در اختیار مراکز درمانی قرار گیرد.
وی در ادامه اظهار کرد: با توجه به قوانین مصوب بخشی از خدمات خون در مراکز بهداشتی تحت عنوان تعرفه آمده است که 96 درصد را بیمه و 4 درصد را بیماران پرداخت میکنند، پولی هم که دریافت میشود مربوط به خدمات انتقال خون است؛ خدمات انتقال خون شامل آزمایش روی کیسه ها، نگهداری خون و فرآورده گیری میشود.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان از تشکیل مرکز سپاس از سال 95 در اصفهان خبر داد و گفت: مرکز سپاس مخفف مرکز پذیره نویسی سلولهای بنیادی خون ساز است؛ پیوند مغز استخوان یکی از پیوندهای حساس در دنیا است که نیازمند داشتن بانک اطلاعاتی خوب از سلولهای است، در مرکز سپاس از افراد واجد شرایط برای پذیره نویسی ثبت نام میشود که در سال 95 تعداد 290 ثبت نام و در سال 96 نیز 791 نفر ثبت نام کردند، این مرکز به افراد نیازمند در این حوزه کمک بسیاری میکند، در مرکز سپاس سلولهای بنیادی که زمانی نیاز میشود را از خون شخص میگیرند.
وی در پایان در رابطه با گروههای خونی نادر، گفت: گروه خونی نادر به گروه خونی گفته میشود که از هر 10 هزار نفر یک مورد از آن وجود داشته باشد، افراد شناخته شده بین اهداکنندگان خودمان داریم که در سطح استان در حدود 14 یا 15 نفر هستند که در زمان نیاز از آنها خواسته میشود که برای گروههای خونی خاص خون اهدا کنند.