آموزش کاشت درخت انگور

کاشت درخت انگور، نگهداری و شرایط محیطی مورد نیاز آن شامل مراحل مهمی می شود . در ادامه این مطلب با نحوه نگهداری و کاشت درخت انگور در باغ و باغچه آشنا شوید.

کاشت درخت انگور، نگهداری و شرایط محیطی مورد نیاز آن شامل مراحل مهمی می شود . در ادامه این مطلب با نحوه نگهداری و کاشت درخت انگور در باغ و باغچه آشنا شوید.
درخت انگور میتواند در اغلب خاکها رشد کرده و محصول بدهد. شرایط کاشت درخت انگور با وضعیت آب و هوایی ایران بسیار سازگار بوده و پرورش و نگهداری از این گیاه در کشور ما بسیار رایج است و بسیاری نیز علاقه دارند که این درخت زیبا و میوه های پرخاصیت آن را در باغ و باغچه های محل سکونت خود پرورش دهند. برای اشنایی با مراحل کاشت درخت انگور در باغ و باغچه با ستاره همراه شوید.
مراحل کلی کاشت درخت انگور
اماده سازی بستر مناسب کاشت

  • تامین نهال مورد نظر
  • چاله کنی برای کاشت نهال و قلمه
  • آبدهی مناسب
  • هرس کردن و فرم دادن به درخت
  • نگهداری مناسب درخت انگور قبل از شروع باردهی
کاشت درخت انگور در باغ
کاشت انگور در باغ به دو روش قابل انجام است:
کاشت قلمه انگور در محل اصلی : برای انجام این کار معمولاً‌ از ارقامی استفاده می شود که قلمه آنها به آسانی ریشه می دهد. این شیوه کاشت رواج بسیار اندکی دارد. در بعضی از کشورهای موخیز و همچنین ایران، ‌از این روش فقط برای ایجاد باغات انگور به صورت دیمی استفاده می شود.
کاشت قلمه انگور در خزانه : در بیشتر موارد ، قلمه ها را برای ریشه دار شدن ، در خزانه می کارند . این روش برای ارقامی مفید است که قلمه هایشان به سختی ریشه می دهند. برای کاشت قلمه‌های انگور در خزانه ابتدا زمین را از طریق شخم عمیق ، نرم و آماده ساخته و آنگاه شیارهایی موازی به عمق 20 تا 30 سانتیمتر متناسب با طول قلمه و فاصله 40 تا 50 سانتیمتر از یکدیگر حفر می کنند.پس از آن قلمه ها را بطور مرتب و به فاصله 5 سانتیمتر از یکدیگر ،‌پای دیواره شمالی شیار به نحوی پهلوی هم قرار می دهند که 1 یا 2 جوانه انتهایی قلمه ها خارج از خاک قرار می گیرد.
در این خزانه ، قلمه ها به مدت یک سال باقی می مانند ودر پایان سال اول رشد ، یعنی در پاییز همان سال یا اوایل سال دوم و پیش از شروع فعالیت حیاتی گیاهان ، قلمه های ریشه دار شده را خزانه دوم (خزانه انتظار)‌ کشت می کنند.
دراین خزانه قلمه ها را بر روی ردیفهایی به فاصله 75 سانتی متر از یکدیگر و با فواصل 45 تا 50 سانتیمتر بین هر بوته می کارند.
لازم است بدانید در مواردی که در سال اول کاشت،‌ رشد شاخه های جوان بر روی قلمه و مقدار ریشه ایجاد شده در همان سال به اندازه کافی باشد ، می توان قلمه ها را از خزانه اول مستقیماً به محل اصلی انتقال داد. پس از کاشت قلمه در خزانه و یا در محل اصلی ، می بایستی مراقب بود که در آبیاری قلمه ها کوتاهی نشود و پس از هر آبیاری ، زمین را می بایستی سله شکنی و وجین کرد.
کاشت انگور در باغچه منزل
محلی از باغچه منزل را که برای کاشت درخت انگور در نظر گرفته اید باید دارای خاک حاصلخیز و غنی باشد. همچنین بهترین زمان کاشت در مناطق با آب و هوای معتدل، در بهار تا اوایل تابستان است.
نهال را طوری بکارید که حداقل دو جوانه اش داخل خاک مانده ولی سرشان حدود ۵ سانتیمتر خارج از خاک باشد و سپس چاله را با مخلوطی از خاک و کود پر کرده سر نهاله را حدود ۱سانتیمتر ببرید.
پس از اتمام خاک ریزی خاکهای اطراف نهال را به شدت فشار داده و به دنبال آن به مقدار کافی آبیاری کنید.
کودها را همه ساله باید به نهال داد ولی نه در کنار درخت یا در سطح چاله های قبلی بلکه در فاصله ای متناسب با رشد ریشه هایشان و دور از تنه درخت انجام شود.
بعد از رفع خطر سرمای بهار و کمی پیش از باز شدن جوانه ها بدون توجه به ارتفاعی که نهال رسیده آنرا از بالای جوانه سوم میبرند به طوری که برای نهال۳جوانه باقی بماند در بهار یا تابستان پس از انکه جوانه ها رشد کردند به محض اینکه یکی از انها به۲۰سانتیمتر رسید دو جوانه دیگر را از ته هرس میکنند و جوانه۲۰ سانتی متری را یه عنوان شاخه اصلی بحساب اورده و به قیم مبندند.
در اواخر پاییز شاخه اصلی را به ۶ جوانه میرسانند و شاخه های دیگر را هرکدام به ۲جوانه محدود میکنند.
این هرس باید همه ساله به همین ترتیب تکرار شود تا شاخه اصلی درازای مورد نظر برسد.
توجه داشته باشید، هرگاه نهال از بازار خریداری شده باشد انرا تا ۲۴ ساعت داخل اب میخوابانند به طوریکه آب روی آن را خوب بپوشاند. سپس نهال را بیرون آورده یکساعت در هوای آزاد گذاشته سپس فورا آنها را در محل اصلی به روش بالا کاشته و آب فراوان دهید.
نحوه آبیاری
بعد از کاشت درخت انگور مهمترین و اصلیترین نکته، ابیاری صحیح و به موقع نهال جوان است. نهال انگور در فصل زمستان که بارندگی زیاد است نیاز به آبیاری زیادی ندارد و در صورت شرایط مناسب باغ، هر دو هفته یک بار آبیاری برای رشد آن کفایت می کند اما در فصل تابستان به دلیل خشکی هوا و گرمای زیاد هفته‌ای دو الی سه مرتبه آبیاری برای رشد بیشتر این درخت بسیار لازم است .
هرس کردن و فرم دادن به درخت
بعد از گذشت یک بهار ( یک سال ) از کاشت درخت انگور که گیاه به خوبی رشد کرده و شکوفه داده است. شما می توانید به سراغ هرس کردن این درخت بروید و شاخ و برگ های اضافه و زرد را از آن جدا کنید البته این کار در سال اول خیلی ضروری نیست ولی انجام آن بهتر می باشد .
نگهداری درخت انگور قبل از شروع باردهی
قبل از فصل بار دهی باید نکاتی را رعایت نمایید تا به محصول بهتری از گیاه دریافت نمایید مانند شخم زدن شیار ها ، پخش کردن کود مرغوب در سطح خاک ، سم پاشی برای از بین بردن آفت ها و برچیدن علف های هرز .
قلمه زدن انگور از مهمترین شیوه‌های تکثیر درخت انگور بوده، عبارت است از کاشتن بخشی از ساقه و یا شاخه‌های یکساله مو که کاملاً خشبی شده اند.

یکی از پرخاصیت‌ترین میوه‌های موجود در طبیعت انگور است و کشت آن در همه مناطق مختلف دنیا رایج است و انواع زیادی از درختان انگور وجود دارد. در ایران نیز درخت انگور به صورت وسیع کشت می شود. این درخت از دسته گیاهان پیچشی و رونده بوده در جایی که کاشته می شود رشد می کند و به دور اشیا سر راهش می پیچد . کاشت این درخت زیبا و مفید مراحل مختلفی داشته و به سه روش کاشت بذر، پیوند زدن و قلمه زدن تکثیر میگردد. در این بخش از ستاره قصد داریم شما را با نحوه کاشت و قلمه زدن انگور آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

نحوه قلمه زدن انگور

مراحل قلمه گیری از درخت انگور به شرح زیر میباشد:

تهیه و گزینش قلمه مناسب
قلمه های درخت انگور، برای کاشت در خزانه و یا محل اصلی بایستی از بین شاخه ‌ هایی انتخاب شوند که در پاییز یا اواخر زمستان از پایه مادر قطع می گردند.
لازم است قلمه های انتخابی دارای خصوصیات و شرایط زیر باشند :

  • شاخه هایی که به منظور قلمه انتخاب شده و مورد استفاده قرار می گیرند می بایستی کاملاً رسیده، سالم، بدون آفت و خشبی باشند و مراحل مختلف رشد خود را بطور منظم و کامل طی کرده باشند
    در دوره رشد و نمو بر روی پایه مادری از تغذیه خوبی برخوردار بوده باشند .
    فواصل بین گره های قلمه می بایستی متوسط باشد زیرا فاصله های کم بین گره ها نشانه نامساعد رشد شاخه ‌ ها و یا آلوده بودن پایه های مادری به بیماری و آفات است . همچنین لازم است بدانید، فاصله زیاد بین گره ‌ ها ، از نشانه های رشد سریع و نداشتن موادغذایی کافی شاخه انگور می باشد .
    پوست شاخه انتخابی برای قلمه زدن انگور، می بایستی شفاف بوده و فاقد لکه های تیره یا سیاه رنگی باشد که نشانه بیماریهای قارچی مانند سفیدک است. همچنین قسمت زیر پوست قلمه می بایستی کاملاً سبزرنگ و آبدار و قسمت مغز قمله باید نسبتاً نازک و به رنگ روشن باشد .
    توجه داشته باشید مقطع قلمه مورد نظر بهتر است گرد باشد و کاشت قلمه هایی که دارای مقطع پهن و بیضی و یا گوشه دار هستند، باید خودداری شود .
    قطر قلمه بهتر است در انتهای بالایی شاخه، بین 8 تا 12 میلیمتر و طول قلمه ، معمولاً‌ باید بین 25 تا 45 سانتی متر در نظر گرفته شود .
طرز قلمه زدن انگور
پس از آن که شاخه ‌ های مورد نظر برای تهیه قلمه، انتخاب و از درخت انگور جدا شدند می بایستی آنها را بر طبق مشخصاتی که در بالا گفته شد به قطعاتی کوچکتر برای کاشت تقسیم کرد .
  • قطع و برش قلمه انگور در بالا و پایین شاخه متفاوت بوده، بطور کلی، مقطع بالایی قلمه ‌ ها را که از 3 تا 4 گره تشکیل شده است باید، از 1 سانتی متری بالای آخرین گره بالایی شاخه و به شکل اریب قطع کرد، اما مقطع قسمت پایین،‌ یعنی انتهای زیرین قلمه باید بطور افقی قطع شود.
    پس از تهیة قلمه ها ‌ ،چنانچه تعداد قلمه ها زیاد است، هر 100 تا 200 عدد قلمه انگور را در یک جهت قرار داده و دسته کنید.
    محل نگهداری دسته ‌ های قلمه بایستی دارای دمای 2 تا 5 درجه سانتیگراد باشد،‌
    قلمه ‌ ها را زیر مقداری ماسه و یا خاک اره مرطوب قرار داده و برای اواخر زمستان و اوایل بهار که هنگام کاشت آنها در خزانه و یا محل اصلی می باشد،‌ نگهداری نمایید.
مرحله سرمادهی
یکی دیگر از مراحل قلمه زدن انگور، سرمادهی است. سرمادهی عبارت است از کاشتن قلمه در ماسه مرطوب و در شرایطی مناسب برای ریشه دار شدن ، برای این کار ، درون جعبه هایی چوبی ، لایه ای به ضخامت 15 سانتیمتر ماسه شسته شده بریزید و روی آن را با یک ردیف قلمه بپوشانید .
این کار را تا پرشدن پرشدن جعبه ها چندین بار تکرار کنید،‌ سپس آنها را تا مدتی در محلی نسبتاً‌ سرد قرار دهید. سرما ، باعث کاهش تدریجی از میزان هورمون اسید آبسایزیک (که باعث خواب رفتگی گیاه می شود) شده و بر میزان هورمون جبیرالین (که باعث بیداری گیاه می شود) میگردد .
کاشت قلمه
قلمه های تهیه شده در پاییز را، اواخر فصل زمستان و یا اوایل بهار بسته به نوع رقم انگور در خزانه یا محل اصلی می ‌ کارند. همچنین برای کاشت در خت انگور در باغچه منزل یا گلدان نیز میتوانید قلمه هایی را که به این روش تهیه شده اند را از مراکر مطمئن تهیه نهال خریداری و کشت کنید.
در این ویدئو نگاهی اجمالی به پیوند زدن درخت انگور میپردازیم

برای آموزش کاشت سایر درختان کلیک کنید.
ارسال نظر

New Project اخرین اخبار
New Project پربیننده‌ترین اخبار