گلابی: در خصوص ایمنی ساختمان‌ها کوتاه نمی‌آییم

شمار ساختمان‌های بلند مرتبه شهر اصفهان که بسیار چشم‌نواز ساخته شده، واحدهای آن به فروش رفته، اما همچنان با مشکل ایمنی مواجه است و ساکنان آن هر روز در هراس از وقوع حادثه هستند،کم نیست!

شمار ساختمان‌های بلند مرتبه شهر اصفهان که بسیار چشم‌نواز ساخته شده، واحدهای آن به فروش رفته، اما همچنان با مشکل ایمنی مواجه است و ساکنان آن هر روز در هراس از وقوع حادثه هستند،کم نیست!

به گزارش ایمنا، آتش سوزی حادثه ناگواری است که بسیاری از ساختمان‌ها را به کام خود می‌کشاند، این در حالی است که رشد جمعیت و مهاجرت به شهرها باعث گسترش شهر و روی آوردن افراد به ساختمان‌های بلند و متراکم می‌شود؛ اما به راستی تعداد ساختمان‌های نا ایمن در کشور چه قدر است؟ این ساختمان‌ها که «ایمنی» واژه‌ گم‌شده آنها است، چگونه و با نظارت چه‌ کسانی ساخته شده و در اختیار مردم قرار گرفته‌ است؟ تکلیف خریداران واحدهای مسکونی مجتمع‌هایی که پایان کار و ایمنی ندارد، چیست؟

با توجه به اینکه یک حادثه آتش سوزی در چنین ساختمان‌هایی می‌تواند عواقب وخیم و خسارات جانی به همراه داشته باشد، مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان معتقد است: افراد باید هنگام خرید ساختمان و نقل و انتقالات، استعلام لازم درباره اینکه ساختمان پایان کار دارد یا خیر را انجام داده و به هیچ عنوان نباید ساختمان فاقد پایان کار خریداری کنند.

توضیحات بیشتر درباره ایمنی ساختمان‌های شهر، همچنین تجهیزات آتش نشانی اصفهان، دوره‌های آموزشی سازمان، آمار حوادث یک‌سال گذشته، بیشترین حوادث شهر و ... را در گفت و گوی خبرنگار ایمنا با «محسن گلابی»، مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان در ادامه می‌خوانید:

مالکان بعضی از ساختمان‌ها بدون دریافت پایان کار و رعایت مسایل ایمنی اقدام به پیش فروش واحدهای مسکونی می‌کنند! آیا آماری از این ساختمان‌ها وجود دارد؟ شهروندان هنگام خرید واحد مسکونی برای اطمینان از ایمن‌بودن آن، چه اقدامی باید انجام دهند؟

نمی‌توان آماری از ساختمان های ناایمن شهر ارایه کرد، اما سازمان آتش نشانی تمام سیستم‌های اطفاء حریق و ایمنی ساختمان‌ها را بازدید می‌کند. گاهی اوقات زمانی که فرد پایان کار را می‌گیرد، دیگر اعتنایی به پیگیری و تداوم ایمنی ندارند، از این رو باید بازدید دوره‌ای انجام شود.

به تمام شهروندان توصیه می‌کنم چنان‌چه قصد خرید واحدهای مسکونی مجتمع‌ها را دارند، ابتدا از داشتن پایان کار مجتمع مطمئن شده و سپس خرید خود را انجام دهند؛ برای صدور پایان کار موارد ایمنی مجتمع‌های مسکونی از جمله آب فشان‌ها، پله‌های فرار، دودبندها و ... توسط کارشناسان سازمان آتش نشانی مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورت رعایت تمام موارد ذکر شده، مجوز صدور پایان کار صادر می‌شود. تاکید می‌کنم در خصوص ایمنی ساختمان‌ها کوتاه نخواهیم آمد و سعی داریم موارد را به صورتی مورد توجه قرار دهیم که رضایت‌مندی مردم حاصل شود .

باتوجه به اینکه هر روز در اصفهان ساختمان‌هایی بلندمرتبه زیادی ساخته می‌شود، سازمان آتش نشانی تا چه اندازه توانسته تجهیزات خود را جهت اطفاء حریق در این ساختمان‌ها آماده کند؟

حدود یک ماه پیش از نردبان ۵۶ متری بازو مفصلی آتش نشانی اصفهان رونمایی شد که این نردبان تا ارتفاع ۵۶ متر (۱۰ طبقه) می‌تواند سرویس بدهد؛ نردبان بازو مفصلی با قابلیت چرخش ۴۵ درجه مجهز به سنسورهای حساس حرارتی و سنسورهایی دقیق الکتریکی است که می‌تواند از حوادث ثانویه که امکان وقوع آنها بعد از حادثه اصلی وجود دارد، جلوگیری کند .

وقتی قرار است با استفاده از نردبان اطفاء حریق انجام شود، انجام عملیات به شرایط محیطی و جوی بستگی دارد؛ به عنوان مثال اگر وزش باد شدید از یک حدی بیشتر شود، نمی‌توان از این نردبان استفاده کرد.

میانگین زمان حضور آتش نشانان در محل وقوع حوادث چقدر است؟

در حال حاضر رکورد زمان رسیدن ماموران آتش نشانی به محل حوادث چهار دقیقه است؛ البته ما حتی در بعضی از موارد جلوتر از رکورد جهانی هستیم و بعضی از اطفاءها زیر۳۰ ثانیه انجام می شود که این زمان‌ها بستگی به شرایط ترافیکی، معبر و فاصله زمانی محل ایستگاه تا محل حوادث را دارد.

در نظرسنجی تلفنی و نظرسنجی از افراد بر سر صحنه حوادث طی چهار ماه نخست سال‌جاری، ۹۵ درصد عملکرد آتش‌نشانی را بسیار خوب و پنج درصد نیز خوب توصیف کردند.

بیشترین حوادثی که در اصفهان اتفاق افتاده شامل چه مواردی است؟

حوادثی از جمله تصادفات، نشت بنزین، نشت گاز، حبس در اتاق، حبس در اماکنی مانند آسانسور یا کودکانی که به اتاق رفته و درب را بر روی خود قفل می‌کنند، اما قادر به بازکردن آن نیستند و ... بیشتر در اصفهان رخ داده است؛ البته در گذشته حوادث قطعی انگشتان کودکان در چرخ گوشت را نیز داشتیم که با اطلاع‌رسانی‌های انجام شده، آمار این حوادث کاهش چشمگیری یافته است.

تابستان امسال به واسطه قطعی مکرر برق آمار حوادث مربوط به حبس در آسانسور افزایش پیدا کرد، اما با پایان یافتن تابستان، آمار این حادثه کاهش یافت.


با توجه به اینکه نوع حوادث نسبت به سال‌های گذشته تغییر کرده، قطعاً باید تجهیزات سازمان نیز به روز شده باشد!

قطعاً همینطور است، چندی پیش از هفت سِت امداد نجات، نردبان۵۶ متری و دستگاه‌های تنفسی سازمان رونمایی شد و سعی کردیم همگام با استانداردها دنیا پیش رویم.

این موضوع مهم را باید در نظر داشت که بیش از ۹۰ درصد تجهیزات و ابزارهای سازمان آتش نشانی خارجی است که سعی داریم آنها را جایگزین و بیشتر از تجهیزات داخلی استفاده کنیم. در حال حاضر بعضی از ابزارها توسط کارشناسان داخلی طراحی می‌شود، تجهیزاتی که از لحاظ کیفیت با نمونه خارجی خود از نظر کیفیت برابری می‌کند.

از عملکرد این سازمان طی یکسال گذشته بگویید.

در بعضی از حوادث آتش نشانان ایثارگر در مسیر نجات جان شهروندان، مصدوم یا حتی جان خود را از دست می دهند؛ تعداد آتش نشانان آسیب دیده در عملیات های یک سال گذشته از مهر سال گذشته تا مهر ماه سال‌جاری ۳۲ نفر و تعداد نجات یافتگان از حوادث در این مدت ۱۸ درصد افزایش یافته است.

آمار فوت شدگان در یکسال منتهی به مهرماه ۹۷ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۱درصد کاهش یافته و میانگین زمان رسیدن به محل حادثه و حریق در داخل محدوده شهر به حدود چهار دقیقه رسیده است.

بر این نکته تاکید دارم که حادثه خبر نمی‌ کند و همواره باید مراقب باشیم تا حادثه‌ای اتفاق نیفتد، دیگر آنکه چنانچه شهروندان در خیابان یا سایر معابر از وقوع حادثه‌ای باخبر و خودروهای آتش نشان و مأموران امدادگر را مشاهده کردند، ازدحام نکنند و فضا را برای انجام خدمات ماموران باز بگذارند؛ به طور مثال اگر یک خودرو در بزرگراه یا خیابان دچار حادثه شد، ازدحام نکنیم چون احتمال خطر به دلیل نشت بنزین یا گاز وجود دارد. از آنجایی که از قسمت اول عنوان سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی پیدا است با «آتش» و «ایمنی» سروکار داریم و در برابر حوادثی که تنوع آن در سطح شهر زیاد است، آتش نشانان پس از اطلاع از بروز حوادث حریق در محل حاضر و سعی می کنند به حادثه دیدگان و افرادی در معرض خطر، کمک کنند.

بخش دوم کار سازمان موضوع ایمنی است؛ ایمنی ساختمان‌ها و اماکن عمومی بر عهده این سازمان است و کارشناسان خبره و زبده آتش نشانی پس از انجام بازدید از محل موارد ایمنی را تذکر می‌دهند.

اینکه موارد ایمنی ساختمان ها شامل چه مواردی است باید گفت قبل از اینکه برای هر ساختمان از سوی شهرداری گواهی پایان ساخت صادر شود، از آتش نشانی برای مباحث ایمنی استعلام می‌شود و همکاران ما در مورد تجهیزاتی که باید در ساختمان‌های عمومی و ساختمان‌های مسکونی و مجتمع‌ها از جمله سیستم اطفاء حریق، پله‌های اضطراری، دود بندها، آسانسورها، جان پناه ها، نرده‌ها و ... نصب شود را کنترل و چک لیستی در اختیار مالک قرار می‌دهند و پس از آن نیز فرصتی به مالک برای رفع نواقص داده می شود، سپس بار دیگر بازدید می‌کنند و در صورت رعایت تمام موارد، پایان کار صادر می‌شود. در واقع می‌توان گفت که فعالیت‌های این سازمان ارتباط مستقیم با آتش و ایمنی دارد.

پرسنل آتش نشانی اصفهان از جهت آموزش‌های عمومی و تخصصی در چه سطحی قرار دارند؟

سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان جزء رتبه‌ های اول کشور و حتی در بعضی از زمینه‌ها در سطح جهانی، رتبه‌های بین‌المللی دارد و کارکنان این سازمان نیز در زمینه‌های تخصصی و ورزشی دارای رتبه های کشوری و جهانی هستند. به طور مثال در المپیادی که بین آتش نشانان سراسر کشور برگزار شد، آتش نشانی اصفهان رتبه نخست را به خود اختصاص داد و اکنون پس از گذشته چندین سال این رتبه را حفظ کرده است.

در زمینه های آمادگی جسمانی و ورزش، آتش نشانی اصفهان حکم قهرمانان جهانی را دارد، به عنوان مثال نفر اول یخ‌نوردی جهان از کارکنان آتش نشانی اصفهان است.

در زمینه صخره نوردی، کوه نوردی و کار در ارتفاع نیز چند نفر از کارکنان این سازمان دارای رتبه‌های جهانی هستند. نخستین آتش نشانی که به قله هیمالیا صعود کرد، عضو سازمان آتش نشانی اصفهان است و در زمینه‌های مختلف تخصصی نیز این جایگاه را کسب کرده ، بنابراین افراد زبده و خبره‌ای را در اختیار داریم.

آموزش‌ کارکنان سازمان در خصوص چه مواردی است؟

آموزش‌های آتش نشانی اصفهان در دو بخش خلاصه می‌شود، بخش نخست آموزش‌های تخصصی اطفاءحریق و یا امداد و نجات است که به طور مستمر در بین آتش نشانان روزانه در هر ایستگاه یک یا دوساعت برگزار و تمرین‌های لازم انجام می‌شود. آموزش‌هایی که به کارکنان ارایه می‌شود، مطابق با استانداردهای سطح جهانی است.

از سوی دیگر آموزش‌هایی ویژه شهروندان، کارکنان ادارات و افراد مختلف ارایه می‌شود، این سازمان از سطح مهدکودک آموزش‌های خود را در تعدادی از ایستگاه‌ها با استفاده از ماکت‌ها و ابزار و ادوات آتش‌نشانی انجام می‌دهد. کارکنان آموزشی سازمان حتی به مدارس یا کارخانه‌ها، شهرک‌های صنعتی و هرجایی که درخواست دریافت آموزش‌های آتش نشانی می‌شود و یا با پیشنهاد سازمان از طریق خودمان می‌روند و نکات ایمنی را آموزش می دهند.

از تاریخ یکم مهرماه ۹۶ تا یکم مهرماه ۹۷ ، ۲۷۸ هزار و ۳۹۳ نفر ساعت آموزش در سطح شهر اصفهان ارایه شده و ما سعی کردیم که روزهای یکشنبه هر هفته در یکی از مناطق ۱۵ گانه شهرداری مانور برگزار کنیم. همواره برای تمام شهروندان آرزو می‌کنم روزها و ساعاتی بدون حادثه در پیش رو داشته باشند.

ارسال نظر