رویدادهای نجومی آبانماه/ رصد زحل و بارش شهابی
عضو کمیته علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان گفت: اجتماع سیارات و ستارهها، مقارنه مشتری و عطارد، بارش شهابی ثوری و بارش اسدی از جمله رویدادهای نجومی آبان97 است.
عضو کمیته علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان گفت: اجتماع سیارات و ستارهها، مقارنه مشتری و عطارد، بارش شهابی ثوری و بارش اسدی از جمله رویدادهای نجومی آبان97 است.
عمران مرادی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص مهمترین رویدادهای نجومی آبان ماه امسال، اظهار کرد: نخستین رویداد، در روز دوم آبان ماه با مقابله زیبای سیاره اورانوس آغاز خواهد شد و تا چند روز بعد از آن ادامه خواهد داشت. در این زمان، اورانوس در صورت فلکی حمل از قدر 5.7 میدرخشد و اگر به دوربین دو چشمی یا تلسکوپی دسترسی داشته باشید به راحتی میتوانید آن را مشاهده کنید.
وی با بیان اینکه در حالت مقابله، سیارات در موقعیت رصدی خوبی قرار دارند، تصریح کرد: مقابله یعنی سیاره یا ستارهای که بیرون مدار زمین به دور خورشید در حال حرکت است، دقیقا در نقطه مقابل خورشید در آسمان قرار میگیرد واز دید ما زمینیان از راستای خورشید دور شده اند و موقعیت رصدی بسیار خوبی دارد.
مدرس و پژوهشگر نجوم حداکثر کشیدگی شرقی عطارد را رویداد 15 آبان معرفی کرد و گفت: حداکثر کشیدگی زمانی اتفاق میدهد که زاویه جدایی خورشید با یکی از سیارههای داخلی منظومه شمسی به بیشترین مقدار خود برسد که اگر در این حالت سیاره در شرق خورشید قرار داشته باشد با حداکثر کشیدگی شرقی مواجه خواهیم بود. در حداکثر کشیدگی سهشنبه 15 آبان در ساعت 17 در افق غرب، جدایی خورشید و عطارد 23 درجه خواهد بود. در لحظه غروب خورشید ارتفاع عطارد 10 درجه است و برای دیدن آن زمان کوتاهی در اختیار دارید.
مرادی ادامه داد: 16 آبان، در ساعت 6:10 سحرگاه میتوان با استفاده از ابزار رصدی هلال آخر ماه صفر 1440 را مشاهده کرد. علاقهمندان به رصد ماه نو توجه داشته باشند که برای رصد هلال ماه جدید باید پیش از طلوع و در سمت شرق به دنبال ماه باشند.
وی رویداد زیبای 18 آبان را اجتماع معرفی کرد و افزود: در ساعت 17:43، ماه، سیاره عطارد و ستاره قلب العقرب در یک ناحیه قرار میگیرند که در واقع سیاره عطارد و قلب العقرب در حالت مقارنه قرار دارند و سوژه زیبایی برای عکاسی نجومی است. این ستاره در میانه صورت فلکی عقرب است و ستاره پیری است در حالت قرمز دیده میشود.
مرادی به علاقهمندان به نجوم توصیه کرد: برای مشاهده سیاره زحل میتوانند 20 آبان ساعت 19:45 با نگاه کردن به ماه، این سیاره زیبا را نیز مشاهده کنند، مقارنه این سیاره و ماه کمتر از یک درجه خواهد بود.
وی تصریح کرد: در روز دوشنبه 21 آبان، رویداد بارش شهابی ثوری مواجه خواهیم بود که شهابهای این بارش را از 28 مهر تا 9 آذر میتوان در آسمان رویت کرد. کانون بارش شهابی ثور در صورت فلکی ثور قرار دارد و بهترین فرصت برای رصد این پدیده بعد از نیمه شب از مکانی تاریک و دور از آلودگی نوری خواهد بود.
عضو کمیته علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان خاطرنشان کرد: 24 آبان مقارنه سیاره زهره و ستاره سماک اعزل در ساعت 4:43 قابل رصد خواهد بود و در ساعت 17:36 همین روز، کره ماه به تربیع اول خواهد رسید.
وی یادآور شد: معمولاً هر ساله در فصل پائیز شاهد بارش شهابی اسدی خواهیم بود. این بارش در شبهای 26 تا 28 آبان ماه هر سال به اوج خود میرسد و گاه شامل 10 تا 20 شهاب در هر ساعت میشود. منشا بارش اسدی دنباله دار تمپل تاتل خواهد بود و کانون این بارش در صورت فلکی اسد قرار دارد و بهترین بخش آسمان برای دیدن شهابها فاصله 30 تا 40 درجهای از کانون خواهد بود.