واکنشها به انتقاد آشنا به "رحیمپور ازغدی" درباره روحانیت
باز نشر ویدئویی قدیمی از سخنان حسن رحیم پور ازغدی در فضای مجازی باعث شد حسامالدین آشنا مشاور رئیس جمهور به آن واکنش نشان دهد و در توئیتی از سخنان رحیم پور درباره رابطه رفاه و رحانیت انتقاد کند.حسن رحیم پور ازغدی عضو شورای انقلاب فرهنگی و از منتقدان جدی حسن روحانی است
باز نشر ویدئویی قدیمی از سخنان حسن رحیم پور ازغدی در فضای مجازی باعث شد حسامالدین آشنا مشاور رئیس جمهور به آن واکنش نشان دهد و در توئیتی از سخنان رحیم پور درباره رابطه رفاه و رحانیت انتقاد کند.حسن رحیم پور ازغدی عضو شورای انقلاب فرهنگی و از منتقدان جدی حسن روحانی است
به گزارش فرارو، حسامالدین آشنا با باز نشر یک ویدئو از سخنان حسن رحیم پور ازغدی به کنایه در توئیتی نوشته است: «فتوای استاد رحیم پور ازغدی را باید خدمت امام صادق علیهالسلام عرضه کرد.» رحیم پور ازغدی در این ویدئو از روحیه اشرافی گری در روحانیت انتقاد میکند و میگوید: «از بعد از انقلاب تا حالا اگر روحانیتی که سطح زندگیش، خانه، ماشین، مسافرت هایش، فرزندانش و ... بالاتر از متوسط جامعه باشد، وجودش برای شیعه ضرر دارد؛ ولو اینکه ملا، نویسنده و آدم سالمی باشد. این نحوه زندگی الان خیانت به تشیع است. وقتی ۱۲ تا ۱۵ میلیون فقیر در جامعه وجود دارد، اینها قابل تحمل نیست. البته اغلب طلاب و فضلا زندگی سادهای دارند. اما روحانیت چوب چند صد یا چند هزار ادم را میخورد. بعضی طلبهها نه در انقلاب بودند نه در جنگ، ولی الان مسئولیت دارند. این یکی از مصیبتهای ماست.»
توئیت مشاور رییس جمهور درباره مواضع ازغدی
ظاهرا این سخنان چند ماه پیش و در جریان یک سخنرانی با عنوان «انقلابیگری در حوزه و دانشگاه؛ چرا و چگونه» بیان شده است. سخنرانی که در آن ازغدی تاکید میکند که "حوزه انقلابی توجیه گر و چاپلوس هیچ کس نیست و از همه باید انتقاد کرد." رحیم پور ازغدی در سخنرانیهای خود از "حوزه انقلابی" و "حوزه سکولار" صحبت می کند. او بارها فقهای سنتگرا را نقد کرده و معتقد است که روحانیت باید انقلابی باشد. پس از توئیت آشنا هواداران رحیم پورز ازغدی به اکانت توئیتر او هجوم آورده و به شدت از او انتقاد کردند. بسیاری از کامنتها در حمایت از رحیم پور ازغدی است. کاربران از آشنا انتقاد کرده اند که چرا سخنان ازغدی را "به خود گرفته" است.
حسام الدین آشنا مشاور رییس جمهور یک روحانی است و تحصیلات حوزوی داشته است.
یکی از کاربران نوشته است: "نگران نباشید شما علی رغم طی کردن دروس حوزوی، آخوند حساب نمیشی. " کاربری دیگر به آشنا گفته است "شما مقلدین منصور و هارون امام صادق شیعیان رو از کجا میشناسید؟ "
دههای کامنت دیگر علیه توئیت آشنا منتشر شده است.
حسن رحیم پور ازغدی از چهرههای سرشناس ونظریه پردازان طیفی از جریان سیاسی اصولگرایان به حساب میآید. او همانند حسن عباسی با حضور در مجامع مختلف بدنه اصولگرا برای سخنرانی و ایده پردازی میکند. رحیم پور ازغدی از سال ۸۱ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
او با وجود اینکه از سوی اصولگرایان بسیار مورد توجه است، اما هر گونه گرایش حزبی را که به وی نسبت داده میشود را مردود میداند. برخی رسانههای اصولگرای ایران از او با عنوان «چهرهای جدید در نظریهپردازی انقلاب اسلامی» یاد میکنند. او همچنین عضو هیئت ارزیابی علمی و فرهنگی و مدیر مسئول و سردبیر نشریه کتاب نقد است. ازغدی سالهاست که در صدا و سیمای دارای تریبون است و سخنرانیهایش به صورت مداوم هفتگی از شبکههای مختلف پخش میشود.
او با لحن و ادبیات خاص خود و همچنین سخنان جنجالی اش بارها مورد توجه رسانهها قرار گرفته است. او یکبار از عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی استعفا داد که ظاهرا مورد پذیرش قرار نگرفته است.
اما اهمیت انتشار توئیت آشنا و بازنشر سخنان رحیم پور ازغدی در باره روحانیت در این است که رحیم پور از غدی چندی پیش به خاطر سخنانش در فیضیه به شدت از سوی مراجع تقلید مورد انتقاد قرار گرفت. توئیت آشنا و باز نشر سخنان چند ماه پیش ازغدی درباره سبک روحانیون ماجرای تقابل اخیر ازغدی با مراجع تقلید را دوباره زنده کرد.
۲۵ مرداد گذشته، در مدرسه فیضیه قم تجمعی برای اعتراض به "وضعیت اقتصادی" برگزار شد که انتقادات مطرح شده از سوی سخنران اصلی مراسم، حسن رحیم پور ازغدی، و برخی از پلاکاردهای موجود در مراسم، بهشدت خبرساز شد. در آن مراسم بود که پلاکارد مشهور "استخر فرح" جنجال زیادی برپا کرد.
از جمله مباحث رحیم ازغدی در آن مراسم که اعتراض علما و روحانیت را در پی داشت کنایههایش به درسهای خارج فقه حوزه بود. ازغدی گفت: ««فقه بیربط با زندگی، زندگی بیربط با فقه، درس خارجهایی که به جای تئوریزه حکومت و تمدن دینی، عملا فقه سکولار میسازند، فقه فردی، عباد سکولاریسم یعنی همین است. همه میگویند سکولاریسم در دانشگاه است، بگذارید بگویم ریشه سکولاریسم در حوزه است. سکولاریسم یعنی تفکیک دین از حکومت، دولت و تمدن. تفکیک نظری وقتی است که حرفی ندارید. ۵ درس خارج از فقه نه، یک درس خارج فقه در قم، مشهد، نجف و اصفهان دارید که پرسشهایش را از بیرون بگیرد و همین الان در مسائل حکومتی بیاید بر اساس آنها ادله را پیدا کند و بحث کند. یعنی از ذهن نیاید به عین، از عین بیاید به ذهن. چندتا هستند؟»
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: «هنر نیست هی طهارت، نجاست و طواف بگویند، هزار بار گفته شده و برای هزار و یکم هم میگویند. به قول مطهری میگوید اجتهاد تکرار حرفهای مکرر نیست. جواب مسائل حل شده نیست اجتهاد یعنی جواب مسائل حل نشده. مسائل حل نشده را جواب بده، مسائل حل شده را که همه بلدند جواب بدهند.»
او افزود: «شنیدم ۷۰۰-۸۰۰ رساله میخواهند در قم بدهند، ما اصلا ۷۰۰ تا مرجع میخواهیم؟ این جور که کارخانه انبوه تولید مرجع تقلید شروع شده کاری نیست. کسی ۴ شرح و حاشیه بخواند و همان را بگوید مرجع میشود؟ حساسیت سر مسائل جزیی درجه ۶، عدم حساسیت درباره مسائل درجه یک.»
این سخنان با انتقاد تندی از سوی مراجع تقلید روبه رو شد. آیت الله مکارم شیرازی در بیانیهای تند درباره مراسم مذکور بدون اشاره مستقیم به ازغدی گفت: «گویندهای را که هیچ اطلاعی از وضع حوزههای علمیۀ شیعه نداشت، دعوت کرده و بدترین اهانتها را به حوزه علمیه و مراجع شیعه کرد.»
او افزود: «تضعیف حوزه علمیه و مرجعیت و تهدید رئیسجمهور بر اساس چه ضابطهای بوده؟ آیا همه اینها آب به آسیاب دشمن ریختن نیست؟!» او ادامه داد: «چه کسانی دستور داشتند افتخارات شیعه را به این آسانی زیر سؤال ببرند و دشمن را که گفته تا مرجعیت و عاشورا در میان شیعیان وجود دارد، نفوذ در انقلاب اسلامی ممکن نیست، خوشحال کنند؟»
آیت الله نوری همدانی نیز به سخنان رحیم پور ازغدی واکنش نشان داد. او ضمن اظهار تاسف از بعضی مطالب و شعارهای تجمع طلاب در مدرسه فیضیه گفت: «در شرایط فعلی کشور نیاز به تفکر و کمک برای حل مشکلات مردم دارد و این تجمع هم ظاهرا برای همین موضوع بود، اما چطور میشود کسی بیاید سخن بگویید و حوزه علمیه و خدمات علماء و مراجع را زیر سوال ببرد. حوزه علمیه که در طول تاریخ در مقابل ظلم ماند استکبارستیز بود حال این گونه قضاوت بیانصافی است. حوزه هیچگاه سکولار نبود و نیست و نخواهد بود. چرا باید کسی را به حوزه بیاورند که از حوزه بیاطلاع باشد.»
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، از نهادهای حوزوی مهم کشور نیز در بیانیهای به امضای آیتالله محمد یزدی، رییس شورای عالی جامعه مدرسین، آنچه در این تجمع رخ داد را "تحرکات ناشایست، ناآگاهانه و بعضا مغرضانه" خواند که "دانسته یا ندانسته، ضربه و خدشهای بر حوزه و روحانیت وارد ساخت که منجر به واکنش مراجع معظم تقلید و دیگر بزرگان حوزه شده است. "
در پاسخ به این انتقادات ازغدی به دفاع از خود برآمد و گفت: «اصلا مخاطب بنده آیات نوری همدانی، مکارم و اینها نبودند، کسان دیگری بودند، ولی یک عده با شیطنت خود و انتقال نادرست مطالب به آقایان طوری رفتار کردند که انگار ما به اینها داریم میگوییم.»
رحیمپور ازغدی تصریح کرد: "من اصلا معتقدم آنچه که گفتم و به آن معتقدم مبنای انقلاب اسلامی بوده و حرفهای صریح و تعابیری است که امام (ره) در سخنرانیهای مختلف و حتی در وصیت نامه خود گفته و سخنانی که امام در این باره داشته یکی دو تا نیست. "
او در توضیحاتش زیر بار انتقادات مراجع تقلید نرفت و توپ را در زمین جریانهای رسانهای انداخت. او اظهار کرد: «بحث ما این بوده و هست که باید صد تا در خارج فقه داشته باشیم یکی بیاد بحث خارج فقه شهرسازی و معماری بگوید، یکی فضای مجازی را، یکی خانواده را با شرایط جدید. با سوالات جدید به سراغ منابع برویم، نباید طوری از واقعیات اجتماعی غافل شویم که سر ما کلاه بگذارند. جریانات سیاسی و موجهای رسانهای سناریو تعریف کنند و معنای حرفها را عوض کنند.»
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: «سکولاریسم دانشگاه، سکولاریسم عریان است و ترجمه از منابعی است که میگوید دین از دنیا و تمدن جداست، سکولاریسم در حوزه عریان نیست و پنهان است و از موضع حمله به دین نیست، از موضع دفاع دین است، ولی تعریف سکولاریسمی از دین است.»
این سخنان ازغدی با واکنش دفتر آیت الله مکارم شیرازی روبه رو شد. دفتر این مرجع تقلید به صورت موردی به ادعاهای ازغدی در سخنرانی فیضیه پاسخ داد؛ و در پایان تاکید کرد "امیدواریم هنگام قضاوت، خدا را در نظر بگیریم و از روی اطلاع و بدون حب و بغض قضاوت کنیم. "
دفتر آیت الله مکارم ازغدی را متهم کرد که هیچ اطلاعی از وضع حوزه ندارد "کدام مسأله است که در جامعه مطرح شده و جواب آن در دروس مراجع بزرگ و مدرسین سطوح عالی نیامده است. "