خواب سنگین مسکن به ضرر تولید و اشتغال کشور است
در سالهای نه چندان دور بازار ساخت و ساز از پررونقترین بازارها بود که به تبع آن صنایع مرتبط با رقابتی سالم رونق چشمگیری داشتند، اما با رکود بیسابقه ساخت و ساز و پروژههای عمرانی اکثر اصناف وابسته به صنعت مسکن در خواب سنگین بیرونقی فرو رفتهاند.
در سالهای نه چندان دور بازار ساخت و ساز از پررونقترین بازارها بود که به تبع آن صنایع مرتبط با رقابتی سالم رونق چشمگیری داشتند، اما با رکود بیسابقه ساخت و ساز و پروژههای عمرانی اکثر اصناف وابسته به صنعت مسکن در خواب سنگین بیرونقی فرو رفتهاند.
به گزارش تسنیم ، در سالهای اخیر رکود در بازار مسکن و فضای نامناسب ساختمانسازی سبب شده مشاغلی که ارتباط مستقیم با صنعت ساخت و ساز دارند بهشدت در رکود بهسر ببرند و بسیاری از فروشندگان و واحدهای تولیدی موزائیکساز به تعطیلی و ابطال پروانه کسب خود اقدام کنند.
اگر چه بخش اعظم موزائیک تولید داخل است و از تنشهای بازارهای موازی ارز و طلا تأثیر چندانی هم نمیپذیرد، اما از سال 90 این صنف نه تنها با رکود حاکم بر بازار ساخت و ساز به سختی روزگار میگذرانند بلکه با کاهش قیمت محصولات تولیدی هم روبهرو شده است.
رکود سالیان اخیر شرایط بسیار پیچیدهای را برای صنف موزائیکسازان استان اصفهان رقم زده، وضعیت وخیمی که برخی از صنوف فعال در این بخش را به تعطیلی و ورشکستگی کشانده و کمتر از 50 درصد آنها با قوانین دست و پاگیر، افزایش سالیانه مالیاتهای بیسر و سامان میلیونی در حال تولید هستند و نیمی دیگر با تعدیل کارگران به ورطه فراموشی سپرده شدهاند.
رکود بازار مسکن و بلاتکلیفی 100 واحد موزاییکساز در اصفهان
دبیر اتحادیه موزائیکسازان اصفهان با بیان اینکه در سالهای نه چندان دور در اصفهان 300 واحد موزائیکساز فعالیت میکردند که امروزه تعداد 150 مورد از این واحدها به طور کامل تعطیل شدهاند، گفت: حدود 100 واحد آنها با وجود رکود و نبود ساخت و ساز در بازار مسکن در بلاتکلیفی به سر میبرند و فقط تعداد 50 موزاییکساز با کمتر از 50 درصد ظرفیت با شرایط اقتصادی فعلی دسته و پنجه نرم میکنند.
علی هاشمی نبود ساخت و ساز و رکود در بازار مسکن و پروژههای عمرانی را سبب متضرر شدن بسیاری از واحدهای تولیدی و صنایع وابسته مسکن برشمرد و اظهار داشت: البته در این میان افزایش بیرویه سالیانه هزینههای جانبی آب و برق برای واحدهای تولیدی موزائیکساز و رشد میلیونی مالیاتهای اداره دارایی کمر بسیاری از واحدها را خم کرده است.
تعطیلی 50 درصدی موزائیکسازان اصفهانی با اخذ مالیاتهای بیپایه
وی بیان کرد: معضل اصلی حدود 50 درصد موزائیکسازان اصفهان که به تعطیلی و ورشکستگی دچار شدهاند مالیاتهای بیسروسامان و بیپایه و اساس است، در سال 90 مالیاتهای پرداختی واحدهای تولیدی موزائیک کمتر از یک میلیون تومان بوده اما یکباره این هزینهها به 8، 10، 15، 32 و 97 میلیون تومان افزایش یافته و واحدهای موزائیکساز با نبود ساخت و ساز، رکود در بازار و نبود مشتری واحدها را تعطیل کردهاند و حتی برخی از آنها فرار را بر ماندن ترجیح دادهاند.
دبیر اتحادیه موزائیکسازان اصفهان ادامه داد: بارها برای رفع این معضل با اداره دارایی جلساتی برگزار کردهایم اما با وجود رکود و نبود خرید و فروش هزینههای مالیاتها را برای واحدهای تولیدی باقیمانده که با کمتر از 50 درصد ظرفیت فعالیت دارند کاهش دهند، اما هیچگونه پاسخ قانع کنندهای دریافت نکردیم.
وی افزود: در پی برگزاری جلسات این موضوع را هم متذکر شدیم که در سالهای اخیر بسیاری از کالاهای مصرفی و محصولات ساخت و ساز مسکن افزایش نرخ داشته، اما از سال 90 قیمت موزائیک به هیچ وجه تغییر و افزایش نداشته و با وجود سیر صعودی هزینههای جانبی برق، آب و مواد اولیه برای موزائیکسازان هم اکنون موزائیک با بهای 7 سال گذشته خرید و فروش میشود، البته چنانچه مشتری و ساخت و سازی باشد.
وضعیت وخیم واحدهای تولیدی موزائیک در اصفهان با رکود ساخت و ساز مسکن
هاشمی گفت: با رکود ساخت و ساز مسکن وضعیت واحدهای تولیدی موزائیک در اصفهان بسیار وخیم شده، زیرا نه تنها مصرف این کالا در ساخت و ساز به صفر رسیده بلکه موزائیک در ادارات دولتی و خصوصی در متراژهای بالا هم خریداری ندارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر صادرات موزاییک به خارج از کشور در حد صفر رسیده است، اظهار داشت: در این شرایط رکود به دلیل عدم افزایش قیمت موزائیک از سال 90 تاکنون واردات از کشورهای دیگر به هیچوجه صرفه اقتصادی ندارد.
دبیر اتحادیه موزائیکسازان اصفهان افزود: 300 واحد موزائیکساز در شهر اصفهان فعال بودند که در هر کارگاه 5 تا 7 نفر فعالیت داشتهاند و اکنون که نیمی از این واحدها تعطیل و ورشکسته شدهاند و 50 درصد آنها هم که با کمتر از 50 درصد در حال فعالیت هستند در هر کارگاه فقط یک تا دو نفر کارگر اشتغال دارد، البته این تعداد کارگران در واحدهای موزائیکساز کارگر تبعه خارجی هستند زیرا کارفرمایان برای آنها بیمه و سنوات نمیدهند و به همین لحاظ بیشتر از توان این کارگران استفاده میشود.
وی بیان کرد: با این شرایط رکود اقتصادی و نبود مشتری کارگران ایرانی از موزائیکسازی کنار رفتهاند و کارگران تبعه خارجی آن هم با درصد اندک در حد یک تا دو نفر در واحدهای تولیدی موزائیک با نبود بیمه و سنوات مشغول هستند.
هاشمی گفت: موزائیکهای تولید داخل در واحدهای اصفهان از استانداردهای مطلوب برخوردار است و در درجههای یک تا سه و ممتاز تولید میشود. با شرایط فعلی و تعطیلی نیمی از واحدهای موزائیکساز در اصفهان و نبود حمایت از واحدهای تولید، افزایش سالیانه هزینههای برق، آب و مالیاتهای سرسامآور اداره دارایی که بسیاری از واحدها را به تعطیلی و ورشکستگی کشانده موزائیکسازان در آینده به ورطه فراموشی سپرده میشوند.
سایه سنگین رکود مسکن بر صنایع وابسته ساختوساز
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: رکود بخش مسکن سایه سنگین و طولانی مدتی بر صنایع و کارخانههای وابسته به این بخش انداخته است.
سید ناصر موسوی لارگانی پیرامون تاثیرگذاری رکود بخش مسکن در تعطیلی صنایع وابسته به آن، اظهار داشت: رکود در بخش مسکن باعث بروز بحران در مشاغل وابسته به آن میشود که در نهایت تاثیری منفی در اقتصاد کشور برجای میگذارد.
وی افزود: در سالهای گذشته اگر رکود بود، در کنار آن رونق و تولید هم وجود داشت، چرا که مسکن مهر باعث ایجاد تولید و اشتغالزایی فراوانی برای کارگران بخش مسکن و صنایع وابسته به آن بود.
نماینده مردم فلاورجان در مجلس بیان کرد: طی سالهای اخیر به دلیل عدم حمایت دولت و نداشتن برنامه مناسب شاهد آن هستیم که بخش مسکن در رکودی بیسابقه و طولانی مدت فرو رفته و بسیاری از کارگران بخش ساخت و ساز و کارخانههای تولیدکننده وسایل ساختمانی، بیکار شده و با مشکلات فراوانی روبرو هستند.
خواب سنگین مسکن به ضرر تولید و اشتغال کشور
وی پیرامون اینکه رکود و خواب طولانی بخش مسکن بیش از این مطمئناً به ضرر تولید و اشتغال کشور است، گفت: مردم و اصنافی که با این مسکن در ارتباط هستند، مشکلات و معضلات فراوانی را متحمل شده و دولتمردان هم به صورت جدی پیگیر حل آنها نیست.
موسوی لارگانی با ابراز تاسف از اینکه رکود بخش مسکن سایه سنگین و طولانی مدتی بر صنایع و کارخانههای وابسته به این بخش انداخته است، اظهار داشت: صنایع وابسته به بخش مسکن در این سالها با مشکلات جدی مواجه بوده و رکود و بیکاری حاکم بر این بخش، ضررهای جبران ناپذیری را به تولیدکنندگان و اقتصاد کشور وارد کرده که سالها طول میکشد، این روند به حالت اولیه خود بازگردد.
وی افزود: با به خواب رفتن ساخت و ساز در کشور، نباید انتظار رفع رکود و ایجاد اشتغال را داشته باشیم، چرا که بخش مسکن و صنایع وابسته آن سهم بالای در اقتصاد و اشتغال کشور دارند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: رکود در بخش مسکن باعث بروز بحران در مشاغل وابسته به آن میشود که در نهایت تاثیری منفی در اقتصاد کشور بر جای میگذارد.
وی با اشاره به نقش غیرقابل انکار مسکن در اقتصاد کشور، اظهار داشت: مسئولان باید از تمام سازوکارها و ابزارهای ممکن برای کاهش رکود در این بخش بهره گیرند.
موسوی لارگانی افزود: با رکود ساخت و ساز بیش از 200 صنعت وابسته به مسکن اعم از تولید سیمان، گچ، آجر، معادن شن و ماسه، شیرآلات ساختمانی، کاشیسازیها و موزائیکسازان رو به تعطیلی است و یا نیروهای شاغل خود را تعدیل کردهاند.
وی پیرامون اینکه اکنون سن ازدواج جوانان در کشور بالا رفته که یکی از مهمترین دلایل آن قیمت مسکن است، بیان کرد: تسهیلات پرداختی برای ساخت و ساز از درصد سود بالایی برخودار است که تمام افراد نیارمند مسکن نمیتوانند این تسهیلات را دریافت کند بنابراین دولت و مجلس باید با جدیت به موضوع رکود صنعت مسکن ورود کنند.