روش کاشت و نگهداری از گل میخک در گلدان
قرار دادن گلدان در پنجرههای جنوبی یا شرقی آپارتمان و آبیاری منظم، از جمله شرایط کاشت و نگهداری از گل میخک در منزل است. گل میخک به راحتی در گلدان و در شرایط آپارتمان رشد میکند.
قرار دادن گلدان در پنجرههای جنوبی یا شرقی آپارتمان و آبیاری منظم، از جمله شرایط کاشت و نگهداری از گل میخک در منزل است. گل میخک به راحتی در گلدان و در شرایط آپارتمان رشد میکند.
یکی از گلهای زیبایی که میتوانید آن را هم در باغچه و هم در یک گلدان کوچک در محیط آپارتمان نگهداری کنید، گل میخک است. میخکها انواع مختلفی داشته و در رنگهای مختلف در طبیعت وجود دارند. میخک در باغچه در تابستان گل میدهد، ولی با کاشت آن در گلدان، در تمام طول سال میتوانید از داشتن گلدانی پرگل لذت ببرید. در این مطلب نحوه کاشت و نگهداری از گل میخک را به شما آموزش میدهیم.
۶ شرط کاشت و نگهداری از گل میخک
۱. خاک
گل میخک نسبت به نوع خاک مقاوم است با این وجود در خاکهای شنی لومی حاصلخیز با زهکش کافی، بهترین رشد را دارد. ترکیب خاک مناسب شامل ۱۰ درصد رس، ۴۰ درصد ماسه و ۵۰ درصد پیت بهترین ترکیب خاک برای کاشت گل میخک در گلدان است. همچنین برای تهویه بهتر خاک اضافه کردن تورب، مواد آلی و شن به بستر کاشت میخک توصیه میشود.
۲. نور
میخک گیاهی نورپسند است و به نور کافی خورشید برای رشد نیاز دارد. بهترین مکان برای کاشت و نگهداری از گل میخک در منزل قرار دادن آن در بالکن یا پشت پنجرههای، آفتابگیر شرقی یا جنوبی است. در مکانهایی که تابستان گرم با تابش مستقیم نورخورشید وجود دارد، لازم است گیاه در بعد از ظهر به محیط سایه منتقل شود. میخکهایی که در گلدان هستند، معمولا به طرفی که نور هست کج میشوند و رشد میکنند. بنابراین لازم است، گلدان را هر روز بچرخانید و مطمئن شوید که گل میخک از همه طرف به نوبت آفتاب زیادی دریافت میکند.
۳. آبیاری
نیاز آبی گل میخک متوسط است و توصیه میشود سطح بستر کاشت آن همواره مرطوب و نه خیس باشد. تعیین زمان آبیاری این گل بستگی به شرایط نگهداری، دما، طول روز و بافت خاک دارد و لازم است از آبیاری بیش از حد گیاه پرهیز شود، زیرا باعث پوسیدگی ریشه خواهد شد. به طور کلی در فصل زمستان هر دو هفته یکبار و در تابستان هر دو الی سه روز یکبار آبیاری برای گیاه مناسب است. توجه داشته باشید که گلدان باید دارای زهکشی خوب باشد تا آب اضافی از گلدان خارج شود و بهترین زمان آبیاری گیاه در گلدان هنگامی است که دو سانتیمتر از خاک رویی خشک شده باشد.
۴. دما
ارقام مختلف میخک از نظر حساسیت به دما و نور نیازهای متفاوتی دارند. با این وجود دمای خنک همراه با طول روز بلند بهترین شرایط برای کاشت و نگهداری از گل میخک است. بهترین دمای پیشنهادی برای میخک به منظور تولید گلهای مرغوب، ۱۰ درجه سانتیگراد در شب و ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتیگراد در روز است.
۵. کوددهی
نیاز کودی میخک نسبت به دیگر گلها بیشتر است و کمبود عناصر ضروری مورد نیاز گیاه مانند ازت تاثیر زیادی در کاهش رشد این گل دارد. استفاده از کودهای ازته، پتاس و سوپر فسفات برای کمک به رشد بهتر و گلدهی گیاه یکبار در فصل رشد توصیه میشود، همچنین میتوان از کود مایع و محلولپاشی آهن نیز برای برطرف کردن نیاز کودی میخک استفاده کرد.
۶. آفات و بیماریها
میخک گیاهی مقاوم نسبت به آفت و بیماری است. مهمترین مشکلات گل میخک شامل پوسیدگی ساقه و ریشه، شته، کنه و عنکبوت میشود.
گیاه شناسی گل میخک
میخک دارای انواع مختلف (میخک قرنفلی، میخک سفید، میخک مینیاتوری، میخک هندی، میخک صدپر و ...) است و در رنگهای متنوع شامل رنگهای قرمز، سفید، صورتی، زرد، نارنجی و دو رنگ در طبیعت وجود دارد. گل میخک بومی مناطق مدیترانهای و گیاهی یک تا دو ساله است و سمبلی از عشق، افتخار، برتری و جذابیت محسوب میشود. کاشت و نگهداری از گل میخک امروزه در فضای سبز، گلدان و به صورت گل شاخه بریده در تولید انبوه وجود دارد و یکی از مقاومترین گلهای شاخه بریده است. ارتفاع گل میخک از ۱۵ سانتیمتر تا ۹۰ سانتیمتر، و قطر گلهای میخک ۳ تا ۵ سانتیمتر است و یک گل معطر به شمار میرود.
نحوه تکثیر گل میخک
گل میخک به دو روش کاشت بذر و قلمه زدن تکثیر میشود. بهترین روش ازدیاد این گل، کاشت قلمه است.
مراحل تکثیر و قلمه زدن گل میخک به شرح زیر است:
۱) گیاهی که برای قلمه گیری استفاده میشود، لازم است سالم، قوی و بدون آفت و دارای گلهای درشت، ساقههای صاف و بلند باشد.
۲) توجه داشته باشید برای انتخاب ساقه به منظور قلمه زدن لازم نیست شاخه گل دهنده باشد و هر کدام از ساقههای سالم و قوی گیاه را میتوانید برای این هدف انتخاب کنید.
۳) بهتر است قلمه را با کمک دست از زیر محل گره جدا کنید. استفاده از چاقو یا قیچی میتواند باعث آسیب و انتشار آفت به گیاه شود. بنابراین در صورت استفاده از چاقو یا قیچی باغبانی لازم است این ابزار کاملا تیز بوده و قبلا ضدعفونی شده باشند.
۴) قلمه را در بستر حاوی ماسه مرطوب بکارید و آن را در محیطی با دمای مناسب، نور کم و مرطوب نگهداری کنید. برای ایجاد شرایط گلخانهای سطح گلدان را میتوانید با پلاستیک بپوشانید و برای ایجاد تهویه چند سوراخ در سطح آن ایجاد کنید.
۵) در شرایط بهینه، قلمهها پس از ۳ تا ۴ هفته ریشهدار میشوند. بعد از ریشهدار شدن قلمهها را به آرامی به گلدان اصلی انتقال دهید.
۶) توجه داشته باشید قلمه میخک به عمق کاشت بسیار حساس است، بنابراین توصیه میشود قلمهها را در همان عمقی که از پیش کاشته شدهاند، بکارید.
بهترین زمان برای قلمه زدن میخک اوایل بهار یا اوایل پاییز است. البته در صورت نگهداری در گلدان و تامین شرایط محیطی مناسب در هر زمان از سال نیز میتوانید اقدام به قلمه گیری از گیاه کنید.
در صورت تمایل برای دیدن سایر مطالب آموزشی کاشت درخت و گیاه کلیک کنید.