اصفهان ،پیشرو در تحقق شهر هوشمند
به گفته مدیرعامل سازمان فاوا شهرداری اصفهان طی دو سال گذشته شهر اصفهان به عنوان شهر پیشرو در تحقق شهر پایدار هوشمند شناخته شد چرا که از شاخص ها شناخت کاملی داشت و بر اساس آنها حرکت کرد.
به گزارش ایمنا، «شهر هوشمند» که امروزه یکی از آرمانهای کلان شهرها به حساب می آید با معیار هایی در زمینه های گوناگون در نظر دارد، زمینه بهتری را به لحاظ رفاهی و البته با تحقق شاخصه های آن برای مردم به همراه آورد. اما باید پرسید معیارهایی که برای تحقق چنین شهری در زمینه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سایر مولفه ها وجود دارد چگونه محقق می شود؟
طبق بررسی های جهانی این شاخصه ها تنها در صورتی محقق می شود که شهرها به زیرساخت های «فناوری ارتباطات و اطلاعات» مجهز شوند.
با توجه به این موضوع برای اطلاع بهتر از وضعیت شهر اصفهان در مورد تحقق شهر هوشمند به سراغ وحید حیدریان، مدیرعامل سازمان فاوا شهرداری اصفهان رفتیم که مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.
چه لزومی دارد که شهر ها به سمت هوشمند شدن حرکت کنند؟
با توجه به جمیعت ۷ میلیارد و ۵۶۰ میلیون نفری امروزه جهان و روند مهاجرتی این افراد به سمت شهرها که پیش بینی می شود تا سال ۲۰۵۰، ۶ میلیارد نفر به سمت شهرها رجوع کنند شهرها نیز باید به تجهیزات هوشمند مجهز شوند.
در حال حاضر از جمعیت کل جهان، ۴ میلیارد نفر در شهر ها زیست می کنند که چالش های زیادی نظیر آلودگی های صوتی، هوا، خاک و آب و سایر مشکلات به دلیل ازدیاد جمعیت بوجود آمده است.
افزایش تقاضا برای مکان های محدود مانند فضای سبز، محل سکونت و فضاهای تفریحی و معضلات ترافیکی هم از دیگر مشکلات شهر نشینی هستند.
راه حل رفع این مشکلات در گرو حرکت به سمت «توسعه» که توسعه به معنای افزایش رفاه شهروندان است، منتها در نیم قرن گذشته توسعه را به معنای (توسعه اقتصادی) و بکارگیری حداکثری از منابع موجود می دانستند.
اما در نیم قرن اخیر بر اساس کنفرانس ریو، توسعه به معنای توسعه پایدار در نظر گرفته شد و این یعنی بکارگیری منابع بدون اینکه نسل های آتی به مشکلی برخورد کنند.
این توسعه در چه زمینه هایی باید اعمال شود؟
توسعه در جهات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سایر مولفه باید رخ دهد، اینها مواردی است که شهر هوشمند با این عوامل سنجیده می شود و باید این موارد در تحقق شهر هوشمند همگی وجود داشته باشند.
به معنای دقیق تر شهر هوشمند آمده است تا توسعه پایدار را ایجاد کند.
در دنیا بررسی شده است که چگونه می توان شهر پایدار هوشمند را محقق کرد که طبق بررسی های انجام شده تحقق چنین شهری مبتنی بر فناوری ارتباطات و اطلاعات خواهد بود و این به آن معناست که ict در تحقق شهر هوشمند حرف اول را می زند.
چقدر به مقوله ict در شهر اصفهان توجه شده است؟
طبق بررسی های همه جانبه صورت گرفته به این نتیجه رسیده ایم که ict به چه میزان اهمیت دارد ولی در موقع عمل دچار مشکلاتی هستیم.
متاسفانه مدیریت شهری در این حوزه از این ابزار استفاده کافی را نداشته است و باید مدیریت شهری در تمام سطوحِ تصمیم گیری های کلان و مدیریتی از فناوری اطلاعات استفاده کند.
دیگر نمی توان شهرها را به روش های سنتی اداره کرد و باید دید مدیریت شهر ها در دنیا با استفاده از فناوری اطلاعات به چه نحوی است.
شهر اصفهان در کدام عرصه برای تحقق شهر هوشمند گام برداشته است؟
خوشبختانه ما به عنوان مجوعه ict شهرداری اصفهان شاخص های ارزیابی شهر های هوشمند کشور را تعیین کرده ایم و بر این اساس شهرهای کشور از لحاظ این معیار ها در حال ارزیابی هستند.
دو سال گذشته هم شهر اصفهان به عنوان شهر پیشرو در تحقق شهر پایدار هوشمند شناخته شد چرا که از شاخص ها شناخت کاملی داشت و بر اساس آنها حرکت کرد.
این شاخص ها چگونه تهیه شده است؟
شاخص های ارزیابی شهر هوشمند بر اساس استاندارد ایزو ۳۷۱۲۰ تهیه شده است.
موسسات مختلفی در دنیا از جمله stc یا شورای شهر هوشمند که در کشور امریکا وجود دارد این شاخص ها را معرفی می کنند.
خود این موسسات هم هر ساله شهرها را بر اساس این شاخص های ارزیابی و بر اساس مدل ایزو ۳۷۱۲۰ رده بنی می کنند و ماهم از همان مدل بهره می گیریم چرا که زمانی که کشور بر اساس این مدل حرکت می کند با معیار های جهای وفق داده می شود در غیر این صورت اگر حرکتی انجام دهیم در معیار های جهانی غیرقابل قبول خواهد بود و در جهان این اقدامات به حساب نخواهد آمد.
از این رو ملاک ارزیابی شهرهای هوشمند کشور را معیار های ارزیابی شهرهای هوشمند دنیا قرار دادیم که این به ما کمک می کند در آینده در عرصه رقابت های بین المللی خودی نشان دهیم و حرفی برای گفتن داشته باشیم.
در حال حاضر کشور ما در چه رتبه ای از شهر های هوشمند قرار دارد؟
متاسفانه طبق بررسی های انجام شده ایران جایگاهی در این مقوله ندارد چرا که اصلا وارد این مباحث نشده ایم.
ما در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات و تحقق زیرساخت های لازم اقداماتی را انجام داده ایم ولی به خاطر عضو نشدن در انجمن های بین المللی برای ارزیابی این معیار ها نتوانستیم شاخص های ارزیابی را بشناسیم و روی آنها کار کنیم.
آیا شاخص های شهر هوشمند تا سال ۱۴۰۰ محقق می شود یا خیر؟
ما یک برنامه ۵ ساله به عنوان برنامه چشم انداز اصفهان ۱۴۰۰ به عنوان نماینده ict شهرداری داریم و بر مبنای آن حرکت می کنیم.
طبق این برنامه نیز درصددیم تا شاخص های این شهر محقق شود، اما قطعا آنچه در برنامه اصفهان ۱۴۰۰ وجود دارد آن چیزی نیست که ایده آل ما باشد.
بیشتر توضیح دهید.
یعنی ما در سال ۱۴۰۰ نمی توانیم بگوییم که به شهر هوشمند رسیده ایم زیرا شاخص های ارزیابی بسیار زیاد است.
جالب است اگر شهرهای هوشمند دنیا را بررسی کنید خوهید دید اینها در تمامی شاخصه ها سرمایه گذاری نکرده اند و هر کدام از این شهر ها در شاخصه های مشخصی سرمایه گذاری و در آن حوزه حرکت می کنند.
پس ما باید چه کنیم؟
ما باید ببینم که در کدام از این شاخص ها می توانیم سریع تر حرکت کنیم، البته این شاخص ها احصا شده است و برنامه های خود را بر اساس آنها پیش می بریم.