وزیر نیرو خواستار رفع مشکلات شریان حیاتی نصف جهان
وزیر نیرو گفت: وضعیت آب در کشور در مجموع بحرانی نیست و باور دارم با توان موجود میتوان مشکل را نهتنها برای نسل حاضر بلکه برای آیندگان حل کرد.
رضا اردکانیان در جلسه مجمع نمایندگان استان اصفهان در مجلس شورای اسلامی که در استانداری اصفهان برگزار شد، افزود: حل مشکل آب تک تابعی نیست و باید توانایی داشته باشیم که توابعی چند منظوره را در این خصوص تعریف کنیم.
او ادامه داد: باید آسیبشناسی جامع و منصفانهای از وضعیت کنونی ترسیم شود تا راهحل واقعی به دست آید.
وزیر نیرو اظهار داشت: این اطمینان را میدهم که با مسئله تبعیض کنار نمیآیم و اگر رفتار تبعیضآمیزی وجود داشته باشد نباید انتظار رضایتمندی از مردم داشته باشیم.
او با بیان اینکه از انتقادات و نظرات مردمی استقبال میکنم و از تندیها گلابه ندارم، افزود: البته در جایی که سخنانی مطرح میشود که به غیر از این باشد به همان اندازه تأثیر منفی دارد.
اردکانیان در خصوص مسئله حق آبه ها، گفت این مسئله در بسیاری از نقاط کشور وجود دارد و در همین راستا کار کارشناسی با حضور شرکتها انجام شده و حتی با معاون حقوقی رئیسجمهور و رئیس قوه قضائیه رایزنیهایی صورت گرفته و تمام تلاش ما بر این مسئله متمرکز شد که استخوانی لای این زخم نماند و به آنچه قانون میگوید به صورت کامل عمل شود و درصورتیکه باید کوتاهیهایی صورت گیرد با تمام عوارض آن مسئله را میپذیریم.
او در خصوص فعالیت کارگروه احیای زایندهرود، با اشاره به صرف وقت بخشی از اعضای این کارگروه در مدیدیت سیلابهای سال جاری، اظهار داشتد: برغم این مسئله مباحث جمعبندی شده و به شورای عالی آب منتقل شده و گزارش آن به معاون اول رئیسجمهور ارائه شده است.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: در زمان حاضر تنها راهحل و بهترین راه سازوکاری است که در آن جایگاه همه صنوف، سازمانهای مردم نهاد، استانداران، نمایندگان مجلس و تمام بخشهای ذیربط در نظر گرفته شده است.
او اضافه کرد: اگر همه در این ساختار وارد شویم الگوی موفقی در حوضه آبریز زایندهرود پیدا خواهیم کرد که میتوانیم در سایر حوزهها نیز از این مدل بهره جوییم.
اردکانیان با بیان اینکه مشکل از بخشی کردن یک مسئله فرابخشی بوجود آمده است، تصریح کرد: مشکل بوجود آمده را باید از همان طریقی که بوجود آمده است حل کنیم و کاری را که باید در سنگر جمعی حل کرد را نباید انفرادی ساخت.
او اظهار داشت: اگر بالا دست و پایین دست همه با هم کار کنیم و هر کسی مشکل را بخشی نسازد به موفقیت خواهیم رسید و امیدواریم با تصویب شورای عالی آب در هفته اول تیرماه این مسئله ابلاغ شود.
او تاکید کرد: باور ما این است که موضوع احساس زایندهرود یک موضوع ملی و احیای این رودخانه یک وظیفه ملی است.
وزیر نیرو ادامه داد: راجع به طرحهای تأمین آب پس از سیل اخیر بنای ما آن است که در کمتر از یک ماه اخیر همایشی با حضور کارشناسان هواشناسی، هیدرولوژی، تغییر اقلیم، مرکز پژوهشهای مجلس، برگزار و بر اساس بهترین نظریه راجع به سیل اخیر برنامهریزی مناسب اتخاذ شود و ممکن است تخصیصها نیز در این خصوص متفاوت شود.
او اضافه کرد: تلاش ما این است کا در صورت تکرار چنین حوادثی خسارتها کاهش و منافع افزایش یابد و بر همین اساس قبل از سال آبی امیدواریم به جمعبندی برسیم.
*جاری بودن زایندهرود طبق برنامه زمانبندی صورت میگیرد
وزیر نیرو گفت: چگونگی جاری بودن آب زایندهرود در سال جاری بر اساس برنامه زمانبندی و محاسبات آب منطقهای نسبت به ورودی مخزن سد انجام میشود.
اردکانیان همچنین در جمع خبرنگاران اصفهان افزود: امسال شرایط ویژهای را سپری میکنیم و در محاسبات خود باید محافظهکاری معقول داشته باشیم اما نباید هم بهگونهای سختگیری کنیم که معیشت کشاورزان و جنبههای زیستمحیطی با خطر روبهرو شود.
او، اولویت نخست مسئولان آب منطقهای را تأمین آب آشامیدنی و در کنار آن آب موردنیاز کشاورزی دانست و تصریح کرد: درعینحال شرایط را رصد میکنیم تا با هر نوع تغییر مثبت، گشایش بیشتری ایجاد میشود.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه احیاء و جریان پایدار زایندهرود مسئله مهمی برای دولت است، خاطرنشان کرد: همان اندازه که زایندهرود و حفظ حیات آن در شرایط روحی - روانی مردم اصفهان نقش مؤثری دارد، حفظ این حیات و طراوت در سایر نقاط کشور نیز تأثیرگذار است.
او یادآور شد: کارگروهی برای احیای زایندهرود شکل گرفته و واگذاری اختیارهای لازم به کمیته استانی در حال پیگیری است.
اردکانیان اضافه کرد: این موضوع با سطح بالاتری از همکاری بین سازمانهای مسئول از جمله وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، حفاظت از محیطزیست، مدیریت و برنامهریزی، وزارت کشور و مردم به وضعیت پایداری درخواهد آمد.
او وضعیت پایدار زایندهرود را متکی به مصرف درست و تأمین منابع آبی جدید برشمرد و گفت: وضعیت باید بهگونهای باشد که خیال مردم در این سالها و نسلهای آینده از این امر آسوده شود و دغدغه حیات زایندهرود را نداشته باشند.
*تالاب گاوخونی متعلق به همه است
وزیر نیرو همچنین درباره تالاب گاوخونی تاکید کرد: این تالاب فقط برای اصفهان نیست بلکه به همه تعلق دارد.
اردکانیان با بیان اینکه امسال ۴۴ تالاب مهم کشور بدلیل بارشهای زیاد بین ۴۰ تا ۱۰۰ درصد آبگیری شد، افزود: این موضوع حتی در رویاها هم نمیگنجید که آبی داشته باشیم تا بتوانیم با قصد و برنامهریزی، آن را (برای تالابها) رهاسازی کنیم.
او با بیان اینکه برخی تالابها مانند گاوخونی سهم کمتری از این بارندگیها داشتند، اظهار داشت: احیای زایندهرود که در دستور کار ماست، عملی میان بخشی و همگانی محسوب میشود و درعینحال که وظیفه ذاتی دستگاهها به جای خود باقی است، وزارت نیرو هم باید مسئولیت خود را در این زمینه انجام دهد.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه مدیریت آب، عرصه چند بُعدی است، اضافه کرد: اگر هر سازمانی به مسئولیت خود عمل کند این کار به استمرار جریان آب در رودخانه و ادا شدن حق تالاب گاوخونی منجر میشود.
اردکانیان تاکید کرد: ذکر نکردن نام تالاب گاوخونی در صحبتها به معنای نادیده گرفتن آن نیست.
او با بیان اینکه در قانون، ستادی برای حفظ تالابهای کشور داریم، خاطرنشان کرد: آئیننامه اجرایی آن اخیراً به تصویب هیئتوزیران رسیده است و در انتظار تشکیل نخستین جلسه آن هستیم.
او با بیان اینکه امسال به شکرانه صبری که مردم داشتند، مشمول لطف الهی و بارشهایی زیادی شدیم که دور از تصور ما بود، افزود: برغم وجود مباحثی درباره تغییر اقلیم، باور ما این است که وقتی شکر نعمت به جا آوریم و پیگیر مسائل در مدار صحیح خود باشیم، مشمول لطف الهی میشویم ضمن اینکه برخی کفران ها هم ممکن است نعمت را از کف ما بیرون کند.
*۲۰۷ طرح آب، برق و فاضلاب در اصفهان در دست اجراست
وزیر نیرو همچنین با بیان اینکه ۲۰۷ طرح آب، برق و فاضلاب در استان اصفهان با اعتبار ۸۰ هزار میلیارد ریال در دست اجراست، گفت: میانگین پیشرفت فیزیکی این طرحها حدود ۶۳ درصد و در مقایسه با نقاط دیگر بالاست.
او با بیان اینکه این طرحها توسط دولت و بخش خصوصی طبق برنامه، بهرهبرداری خواهد شد، افزود: امروز و فردا هشت طرح پایان یافته در شهرستانهای مختلف استان اصفهان با بیش از هفت هزار میلیارد ریال اعتبار افتتاح میشود.
وزیر نیرو با اشاره به ظرفیت ۸۰ هزار مگاوات شبکه انرژی الکتریسیته کشور تصریح کرد: شدت مصرف انرژی ما نسبت به جهان بالاست و باید در شیوههای مصرف بهویژه در بخش دولتی بازنگری کنیم.
به گفته او، از ۵۷ هزار مگاوات اوج بار مصرف برق در سال گذشته ۲۳ هزار مگاوات مربوط به وسایل سرمایشی و چهار هزار مگاوات مربوط به دستگاههای دولتی بود.
او ادامه داد: صرفهجویی و مصرف درست در بخش برق فقط برای کاهش خاموشیها نیست بلکه در تولید برق نیز تأثیر میگذارد.