پیشبینی مرگ روزانه ۱۶۰۰نفر کرونایی در ایران!
گزارش روزنامه همدلی از پیشبینی 1600مرگِ ناشی از کرونا در گفتوگو با «ناهید خداکرمی»؛ رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران را بخوانید.
پیشبینی 1600مرگِ ناشی از کرونا تنها در یک روز توسط مجمع انجمنهای گروه پزشکی، خبری بود که آخر هفته گذشته منتشر شد. این مجمع با انتشار نامهای به رئیس جمهور با لحنی هشداردهنده تلاش کرده که ایشان و ستاد ملی مبارزه با کرونا را از عواقب جدی نگرفتن توصیههای کارشناسی در خصوص برگزاری مراسم عزاداری ایام محرم مطلع کند.
در بخشی از این نامه که در اختیار خبرگزاریها قرار گرفته است آمده که، مجمع انجمنهای گروه پزشکی «به عنوان صدای سیستم سلامت کشور و مجموعهای که شامل انجمنهای متخصصین و کارشناسان آمار و اپیدمیولوژی و پزشکی اجتماعی هم میشود، به عنوان مجموعهای که تکتک آحاد او ماههاست در پیکاری بیامان با این بحران به سر میبرند و نقاط ضعف را به خوبی تجربه کرده و میشناسند، هشدار میدهیم عدم رعایت توصیههای کارشناسانه مجمع و سیستم سلامت باعث ابتلا و مرگومیر با ابعادی به مراتب دهشتناکتر از پیش خواهد شد. اگر امروز روزانه ۲۰۰مرگ و ٢٠٠٠ابتلا ثبت میشود، بر اساس برخی پیشبینیها در صورت عدم رعایت جدی دستورالعملها در سه ماه آینده این آمار تا ١٦٠٠مرگ در روز هم افزایش خواهد یافت.»
همچنین این نامه ضمن اشاره به محدودیتهای شدید مربوط به رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در زیارت خانه خدا -کعبه- که این روزها شاهد آن هستیم، ضرورت تعطیلی کلیه مناسک دینی تجمعی منجمله مراسم ایام محرم را مورد توجه قرار داده است. در یک بند از نامه منتشر شده توسط این مجمع نوشته شده که «خطر شعلهور شدن ابتلا و تلفات فراوان در جمع عزاداران به هم فشرده اظهر منالشمس است و بازتاب منفی این ابتلا در کوتاهمدت و درازمدت بر توده مردم و به خصوص دینداران شایان تاملی ویژه است. چراکه براساس اعتقادات مسلم ما از بین بردن تنها یک زندگی به معنی از بین بردن حیات همه انسانهاست.»
شوخی بگیریم فوتیها به 1600نفر میرسد
«خداکرمی» یادآور میشود: «اگر شرایط شیوع کرونا کنترل نشود، از نظر اپیدمیولوژی و منطق آمار و ریاضی با توجه به شرایطی که داریم تعداد مرگومیرها میتواند از روزانه 210مرگ به 1600 نفر برسد و این به معنی فاجعه ملی خواهد بود. این عدد حاصل معادلات اپیدمیولوژیستهاست که قبلا هم شرایط امروز را بهخوبی پیشبینی کرده بودند. یعنی اگر بخواهیم کنترلی روی تجمعهای ایام محرم نداشته باشیم، قطعا به میزان بسیار وحشتناکی در بروز مشکل و مرگومیر میرسیم که میتواند منجر به از دست رفتن بخش مهمی از جمعیت شود. کما اینکه در اپیدمیهای قبلی هم چنین اتفاقی افتاده است، در قرن 14حدود یکسوم جمعیت ایران از طاعون مرده است، بنابراین وضعیت را نباید به شوخی گرفت.»
رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران، درباره وضعیت کادر پزشکی و پرستاری بیمارستانها به روزنامه «همدلی» میگوید: «از طرفی شما به تیمهای بهداشت و درمان در بیمارستانها توجه کنید؛ این عزیزان دچار وضعیت سختی هستند، بخصوص که جان خودشان در خطر هست، همین دیروز رئیس بیمارستان آمل جان خودش را به دلیل کرونا از دست داد و تا آخرین لحظه هم با آنکه در آیسییو بستری بود مجبور به رتق و فتق امور و انجام وظیفه و مدیریت کردن مرکز خود بوده است. از سویی دیگر امروز به لحاظ تعداد تخت و پرسنل با کمبودهایی مواجه هستیم، حالا اگر بحران کرونا گستردهتر شود، این عزیزان با این شرایط نمیتوانند از عهده وضع وخیم ایجاد شده بر آیند، ضمن اینکه شرایط اقتصادی کشور و بودجه سلامت و شرایط روحی روانی مردم و تیم درمان هم تابآوری آسیبپذیری ندارد و از عهده ضرر و زیانهای مالی و جانی حاصل از اپیدمی گلهای بر نخواهد آمد و چالش بزرگی به مشکلات کشور اضافه خواهد شد.»
این عضو هیئت مدیره مجمع انجمنهای علمی گروه پزشکی، با تاکید مجدد بر نامه نوشته شده یادآور میشود:«بنابراین هدف از صدور این بیانیه که خطاب به رئیس جمهور و ستاد ملی مبارزه با کرونا است، مطلع شدن آنها از نظر کارشناسی کلیه انجمنها است تا بر اساس آن شرایط تصمیمگیری آسانتر و قاطعتر فراهم شود. بر اساس این رای کارشناسی، برگزاری مراسم عزاداری حسینی بخصوص در مکانهای سر بسته اصلاً توصیه نمیشود. کما اینکه ما میبینیم مراسم حج چقدر محدود و با فاصله برگزار شد. اگر هم عزاداری ایام محرم بخواهد در کوچه و خیابان برگزار شود کنترل و فاصلهگذاری آن شدیداً باید نظارت شود، خوب چنین وضعیتی نیاز به برنامه عملیاتی دقیق دارد.
مجمع انجمنهای گروه پزشکی معتقد است در چنین شرایطی حتی اگر طبق پروتکلها هم عزاداری شود مطمئنا خروج از پروتکل اتفاق میافتد. بنابراین بهترین کار این است که همه با هم توصیه کنیم که این مراسم امسال متفاوت و بهصورت فرادا باشد. بنده کارشناس مذهبی نیستم، اما اطلاع دارم که نظر و توصیه بسیاری از علما هم این است که میتوان در منزل به صورت فردی و با استفاده از تلویزیون و برنامههای فضای مجازی هم عزاداری کرد. درست است که برگزاری مراسم نشاندهنده عشق مردم به امام حسین(ع) است، اما اگر در خانه بمانند و این مراسم را به صورت سنت هرساله برگزار نکنند چیزی از عشق آنها به امام حسین و عاشورا کم نمیشود، شاید این شیوه سبب شود تا ما بهتر از قبل به لحاظ عملکردی و رفتاری پیرو امام حسین(ع) باشیم.»