سنگتمام صداوسیما برای پناهیان و رفقا؛ فرصت پاسخگویی، فقط برای نورچشمیها!
علیرضا پناهیان سخنران مذهبی که چند روز پیش موضوع یک خانه منتسب به او در فضای مجازی واکنشهایی برانگیخت، علاوه بر اینکه در یک جلسه سخنرانی به این موضوع پرداخت و به شبهات پاسخ داد، دو روز هم به صداوسیما دعوت شد تا از خودش دفاع کند. این برای چندمین بار است که تریبون صداوسیما خیلی سریع برای پاسخگویی به حاشیهها در اختیار چهرههایی خاص قرار میگیرد.
صداوسیما در رویدادهای پر حاشیه چهرههای دیگر نیز ثابت کرده است که برای گروهی خاص خیلی گشادهدستی میکند و این تریبون سراسری را به سرعت در اختیار آنان قرار میدهد. این در حالی است که شخصیتهایی همچون مرحوم آیتاللههاشمی رفسنجانی، رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام، پس از تهمتهایی که در مناظرههای تلویزیونی به او زدند، با وجود درخواست از صداوسیما، اجازه نیافت در تلویزیون از خودش دفاع کند.
در چند روز اخیر اظهارات پناهیان درباره موضوع عدالت و مواسات بحث برانگیز شده است. او در دهه اول محرم در جلسهای درباره این موضوع صحبتهایی داشت که با واکنشهایی از جانب اصولگرایان روبهرو شد. بر اساس فیلم منتشر شده از این جلسه، او گفته است: «امسال دوستان گفتند نمیخواهید درباره عدالتگرایی صحبت کنید؟ دوران عدالتخواهی گذشته؛ عدالتخواهی معمولاً معطوف به این است که کسی دزدی نکند، آن که ماشاءالله قوه قضائیه فعال شده انشاءالله دزدها را هم میگیرد و بیشتر هم میگیرد و دزدی جمع میشود از مملکت؛ بالاتر از دزدی، امتحان دیگری داریم که مواسات است».
بعد از این اظهارات بود که به یکباره اسنادی از سوی یاشار سلطانی فعال رسانهای منتشر شد که در آن خبر از مالکیت خانهای ۳۰ میلیاردی میداد. پناهیان درباره این اسناد گفت که خانهای که پنج سال قرار بود با شریکی آن را بسازیم چون شریکم به پول خود نیاز داشت، شخص دیگری آمد پول او را داد و خانه را ساختیم. یک زمین ۲۲۵متری که هر طبقه آن حدودا ۱۲۰ متر میباشد. او ادامه داد: «در پایان کار اسم ایشان هم آمده و یکجور رذیلانه زدند شرکت فلان فرد با فلان کارخانهدار که هر کدام از رفقا زنگ زدند گفتند پس برج ۱۰۰میلیاردی نیست؟» او گفت: «من یک واحد آن خانه را بیشتر ندارم، آن هم با هدیه رفقا، مانند امام که هدیهای زندگی میکرد و مقام معظم رهبری که با هدیه رفقایش زندگی میکند، من هم همین طور». این تفسیر او از شیوه زندگی خود و نسبت دادن آن به زندگی امام (ره) و رهبری موج دوبارهای را علیه او به راه انداخت. علیه واعظی که در چند سال اخیر اظهاراتش جنجالبرانگیز شده است.
روحانی ۵۵ سالهای که در سال ۱۳۸۹ در سمتهای نایب رئیس قرارگاه عمار و عضو هیأت امنای دانشگاه هنر انتخاب شد و در کارنامهاش معاونت فرهنگی نهاد رهبری در دانشگاهها و مسئول نهاد رهبری دانشگاه هنر را دارد. اگرچه طیفی از اصولگرایان از موضوع عبور از عدالتخواهی مطرح شده توسط پناهیان انتقاد کردند، اما پس از انتشار اسناد خانه منتسب به پناهیان به همان میزان از او دفاع شد. در این بین اختلافات اصولگرایان و جریانی که خود را عدالتخواه میخوانند، بیش از پیش نمایان شد. اما صداوسیما فقط در این مورد به ویژه عمل نکرده است. دی ماه 92 در پی انتشار خبری مبنی بر تیراندازی مداح معروف حاج محمود کریمی، به یک خودرو در جریان یک تصادف، و بازتاب گسترده آن در رسانهها، محمود کریمی در تلویزیون حاضر شد و توضیحاتی را درباره این حادثه عنوان کرد.
او گفته بود: «شب از نیمه گذشته بود و در اتوبانی خلوت خودرویی ایجاد مزاحمت میکرد. به زور مجبورم کردند در کناره اتوبان بایستم. یکدفعه دیدم به سمت خودروی من حمله کردند. مجبور شدم برای حمایت از خودم و سرنشینان خودرو چند تیر شلیک کنم تا اراذل پا به فرار بگذارند. شما بودی چیکار میکردی؟ در خودرویت را باز میگذاشتی و میگفتی: بفرمایید هرکاری که دوست دارید با خانوادهام انجام بدهید؟»
این رویه در صداوسیما بارها تکرار شده است. گویی که بخشی از جامعه مصونیت دارد و کسی نباید درباره آنها چیزی بگوید. اسفندماه 98 هم مجری شبکه استانی قم در یک برنامه تلویزیونی ضمن تفکیک کرونا به «کرونای مردمی» و «کرونای مسئولین» به کرونا گرفتن فریدالدین حداد عادل و نحوه ابراز آن انتقاد کرده بود. پس از این انتقاد، فریدالدین حداد عادل رشته توئیتی گلایهآمیز در انتقاد از رئیس شبکه قم منتشر کرد. بعد از این کمدین این برنامه، با عذرخواهی از حدادعادل و خانوادهاش، حرفهای خودش را زیادهگویی خواند و از فرزند حداد عادل عذرخواهی کرد.
موارد در این زمینه کم نیست. شاید بازرترین نمونه این وضعیت حمایت صداوسیما از محمدباقر قالیباف در ماجرای املاک نجومی و فرصت دادن به او برای دفاع از موضوع خودش بود. در حالی که انتشار اخبار واگذاری املاک به افراد خاص توسط شهرداری تهران، قالیباف را در بدترین دوران زندگی سیاسی خود قرار داده بود، صداوسیما در بخشهای خبری خود با رویکردی حمایتی این موضوع کماهمیت تلقی کرد و تنها به انتشار خبر نامه قالیباف به دادستان کل کشور اکتفا کرد.
یا در موردی دیگر محمدباقر قالیباف، شهردار اسبق تهران که بعد از دوره ۱۲ساله سکانداریاش در شهر، تقریبا در هیچ رسانهای مصاحبه مفصلی انجام نداده بود، بهمن ماه 97 با حضور در برنامه تلویزیونی «بدون توقف» نه تنها منکر بدهی کلان بیش از ۵۰هزار میلیارد تومانی شهرداری در دوره خود شد که حتی اعضای شورا و مدیران شهرداری را دروغگو و اهل زدوبند خواند.
این وضعیت در حالی است که صداوسیما در سالهای اخیر در مقابل کسانی که با گرایش فکری این سازمان مخالف بودند، همیشه گارد گرفته است. بعد از انتخابات سال 88 علی مطهری نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتوگو با فارس گفته بود که صداوسیما باید بههاشمی رفسنجانی فرصت دفاع میداد.
او نحوه مناظره بین احمدینژاد و موسوی را باعث احساسی شدن فضای انتخابات دانسته بود و افزود: «صداوسیما باید فرصت دفاع به هاشمی رفسنجانی میداد تا فضای جامعه آرام شود.» 18 خرداد سال 88 یعنی فردای آن روز، دفتر آیتاللههاشمی رفسنجانی با ارسال نامهای به عزتالله ضرغامی رئیس وقت صداوسیما سخنان رئیس دولت سابق را نقض سوگند رئیس جمهوری خواند و درخواست کرد پیش از اتمام زمان تبلیغات رئیس جمهوری به خانوادههاشمی فرصت دفاع دهد؛ فرصتی که البته هیچ گاه اجابت نشد.
در این میان در سال 95 تلویزیون بعد از هفت سال و آن هم پس از ارتحال آیتاللههاشمی رفسنجانی به خانواده او فرصت دفاع داد! برنامه «حالا خورشید» که از شبکه سه به صورت زنده روی آنتن میرفت، میزبان محسنهاشمی رفسنجانی فرزند ارشد آیتاللههاشمی رفسنجانی بود. پسر بزرگهاشمی، در این برنامه بخشی از وصیت پدرش را خواند که در آن اعلام شده بود بعد از انقلاب، به داراییهای آیتاللههاشمی رفسنجانی اضافه نشده است.
او همچنین در این برنامه گفت منزلی که آیتاللههاشمی رفسنجانی تا واپسین روز حیاتش درآن زندگی میکرد استیجاری بوده است. این توضیحات، 7 سال بعد از شبی پخش شد که محمود احمدینژاد در مناظره انتخاباتی، آیتالله را به انواع فسادها، از جمله فساد اقتصادی متهم کرد.