سونامی افزایش اجارهبها در تهران نداشتیم / برخی خانوادهها حاشیهنشین شدهاند
نایبرئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران با بیان اینکه سونامی افزایش اجارهبها در تهران نداشتیم، گفت: با رشد نامتعارف اجارهبها برخی خانوادهها به حاشیهنشینی روی آوردهاند.
حسام عقبایی ، با اشاره به لزوم مدیریت حوزه مسکن جهت توازن عرضه و تقاضا و کنترل بازار اظهار داشت: براساس تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا در سطح شهر تهران میزان اجارهبها 25 درصد، کلانشهرها 20 درصد و سایر شهرها 15 درصد افزایش داشته است و مالکان موظف هستند حداکثر افزایش اجارهبها را براساس مصوبات ستاد ملی کرونا اعمال کنند لذا مستأجران میتوانند دریافت اجارهبها بیش از میزان اعلام شده را اطلاع دهند و همچنین زمانی که مالک به ملک خود نیاز داشته باشد باید تنها با هماهنگی ملک را تحویل بگیرد در غیر این صورت دستور تخلیه صادر نمیشود.
وی افزود: براساس تصمیمات ستاد ملی کرونا مالک نمیتواند بیش از عرف مشخص از مستأجر درخواست اجارهبها داشته باشد و این امر موجب کاهش جابهجایی اجارهنشینی به بیش از 40 درصد در ایام کرونا رسیده است و همچنین از سال گذشته تابهحال با سونامی افزایش اجارهبها روبهرو نشدیم اما با از بین رفتن کرونا ممکن است مالکان قیمتهای بالاتری را مطالبه کنند لذا دولت آینده باید از هماکنون اقداماتی را برای جلوگیری از جهش قیمت انجام دهد.
نایبرئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران با بیان اینکه در جهت کنترل بازار مسکن سه راهکار بلندمدت میانمدت کوتاهمدت وجود دارد تأکید کرد: اقدامات حوزه مسکن به سه بخش بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت تقسیم شده که بخشهای بلندمدت و میانمدت مربوط به تولید مسکن استیجاری است و اجرای آن نیاز به 2 سال زمان دارد و در حوزه کوتاهمدت با ارائه تسهیلات بدون کارمزد مستأجر میتواند شرایط خود را با وضعیت اجارهبها برابر کند زیرا در حال حاضر درآمد متناسب با اجارهبها نیست و موجب ازدیاد دغدغه مستأجران شده است.
عقبایی تصریح کرد: دولت آینده در بودجه تسهیلاتی برای مسکن در نظر بگیرد که مشکل مستأجران در فصل جابهجایی برطرف و شاهد بحران در حوزه مسکن نباشیم.
وی بیان کرد: تورم و رشد قیمتها در افزایش اجارهبها تأثیرگذار است اما تصمیم افزایش قیمت برعهده ستاد ملی کرونا بوده و در شرایط فعلی از حیطه وظایف اتحادیه خارج است و اتحادیه به دلیل عدم عضویت در اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا دارای نظر نیست. در این زمینه از سوی ستاد مقابله با کرونا تنها رشد تورم ملاک قرار داده شده و آمار رکود کاری و اقتصادی نادیده گرفته شده لذا با توجه به مشکلات اقتصادی موجود باید در پایان کرونا به فکر اجارهنشینها بود.
نایبرئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران ابراز داشت: اصلیترین شاخصه تعیین قیمت مسکن توازن عرضه و تقاضا است و به عبارتی اگر تولید کاهش یابد منجر به افزایش قیمت خواهد شد. تولید مسکن هماکنون نزدیک به 300 هزار واحد در سال است و با توجه به 900 هزار ازدواج سالانه نیاز جدی به مسکن وجود دارد.
عقبایی ادامه داد: دولت آینده وعده داده سالانه یکمیلیون مسکن در کشور تولید میشود که گامی مؤثر در جهت توازن بازار میشود و عدم توازن در مسکن از بین خواهد رفت و درنهایت موجب از بین رفتن دغدغه مسکن، افزایش ازدواج و کاهش مشکلات خانوادهها میشود.
وی با بیان اینکه مسائلی مانند برجام تأثیری در حوزه مسکن ندارد اضافه کرد: 70 الی 90 درصد بازار مسکن مربوط به قسمت زمین است و تنها بخش اندکی مربوط به مصالح ساختمانی و نیروی انسانی است.
نایبرئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران با بیان اینکه طرح مسکن مهر و مسکن ملی ارزشمند است بیان کرد: این طرحها در همه کشورهای توسعهیافته دنیا وجود دارد و شایسته است که دولت بر روند اجرای آن نظارت کند. در شرایط کنونی مسکن دارای مشکل فراوانی است که با کمک تمام نهادها میتوان این مشکلات را برطرف کرد.
عقبایی با اشاره به اینکه مهاجرت مردم به حاشیه شهرها از سال 97 و 98 رخداده بیان کرد: به دلیل رشد قیمت مسکن و رشد نامتعارف اجارهبها شاهد جابهجایی افراد و حاشیهنشینی برخی شدیم که ناشی از عدم وجود عرضه و وجود تقاضا و همچنین متناسب نبودن درآمد با افزایش اجارهبها بود که عدم مدیریت و بروز این پدیدههای شوم میتواند عواقبی غیرقابلجبران برای کشور داشته باشد.
وی تأکید کرد: استفاده از ظرفیتها به بهترین نحو راهکار مدیریت مسکن است و مشکل این حوزه بحث مدیریت است و مدیران باید با نگاه توسعه پایدار و برنامه محور و دارای چشمانداز تولید مسکن را تأمین کنند.
نایبرئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران با اشاره به اینکه بازارهای موازی طلا و ارز بیشترین تأثیر روی بازار مسکن را دارند گفت: این موارد گاهی در دوران رونق نسبی بازار مسکن دارای تأثیر فراوان و گاهی در دوران رکود دارای تأثیر کمتر است که اگر مدیریت شود تهدیدی برای مسکن محسوب نمیشود اما اگر رها شود بازار مسکن را دچار تهدید میکند.
"شیب ملایم" افزایش نرخ اجارهبها در تهرانافزایش نجومی اجارهبها در ایلام/ 86 مشاور املاکی پلمب شدنداجارهبها را زیاد نکنیم، انصاف را زیاد کنیمعقبایی ابراز کرد: برای الگو گیری از زمینههای خارجی در مدیریت نرخ اجاره باید مطالعه تطبیقی انجام شود اما تا زمانی که تولید و توازن در مسکن برقرار نشود نمیتوان از بازار خارجی استفاده کرد.
نایبرئیس اول اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران در پایان خاطرنشان کرد: بحث مالیات بر مسکن منازل خالی امری لازم و ضروری است زیرا که کشور در حوزه مالیات و بیمه دارای عقبافتادگی است و باید با فرهنگسازی شفافسازی لازم انجام و تبعیضها کنار گذاشته شود و مالیاتها دریافت شود تا با دریافت مالیات از خانههای خالی به توازن عرضه و تقاضا کمک کنیم و موجب کنترل قیمت مسکن شود.