آلاینده‌هایی که جان ندارند اما جان زمین را می‌گیرند

 وجود سالانه ۷ میلیارد ته سیگار در مناطق شهری و طبیعت، سبب آلوده شدن یک میلیارد مترمکعب آب شیرین می‌شود.آلودگی که تصفیه کامل آن شاید بتوان گفت غیرممکن است. شاید تابه‌حال فکر می‌کردید زباله‌های پلاستیکی بیشترین تهدید برای محیط‌زیست به‌حساب می‌آیند، اما باید بدانید رها شدن ته سیگار‌ها در محیط‌زیست، بیشترین آلودگی از سوی انسان‌ها هستند.

آلاینده‌هایی که جان ندارند اما جان زمین را می‌گیرند

اصفهان امروز - فاطمه کاویانی | داستان انسان و زمین داستان فرزند ناخلف و مادری مهربان است. مادری که این روزها صورت رنگ‌پریده و تن بیمارش نحیف‌تر از همیشه شده است؛ اما همچنان مهر خود را از فرزند دریغ نمی‌کند. از تخریب زمین و آلوده کردن هوا تا قطع درختان و تولید آلاینده‌های سمی همه و همه ضربات جبران‌ناپذیری بر طبیعت و زمین وارد می‌کند دراین‌بین زباله‌های کوچک و بسیار خطرناکی مرموزانه چنگ به‌سلامتی طبیعت می‌زند که لابه‌لای روزمرگی‌هایمان به فراموشی سپرده‌شده است. صحبت در مورد فیلترهای سیگار است و سیگار در کنار آسیب‌هایی که برای سلامتی انسان و آلودگی محیط‌زیست دارد پس از مصرف و سپردن فیلتر آن به طبیعت به خطرناک‌ترین زباله‌های کوچک تبدیل می‌شوند. زباله‌هایی که دیگر به یک معضل جهانی تبدیل‌شده‌اند. طبق آخرین تحقیقات و گزارش‌های دریافتی از مجامع علمی جهانی، وجود سالانه ۷ میلیارد ته سیگار در مناطق شهری و طبیعت، سبب آلوده شدن یک میلیارد مترمکعب آب شیرین می‌شود.آلودگی که تصفیه کامل آن شاید بتوان گفت غیرممکن است. شاید تابه‌حال فکر می‌کردید زباله‌های پلاستیکی بیشترین تهدید برای محیط‌زیست به‌حساب می‌آیند، اما باید بدانید رها شدن ته سیگار‌ها در محیط‌زیست، بیشترین آلودگی از سوی انسان‌ها هستند. سیگاری‌ها هرسال از پنج میلیارد و ۶۰۰ میلیون نخ سیگار تولیدی در جهان، فقط یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون نخ را بعد از مصرف به سطل زباله می‌اندازند و بقیه آن در طبیعت، خیابان، جوی آب و ... رها می‌شود که آثار وحشتناکی از خود به‌جا می‌گذارد.اما طی سال‌های اخیر در گوشه و کنار کشور گروه های مردمی و انجمن‌های مردم‌نهاد گرد هم جمع شده‌اند و برای بهبود وضعیت زمین و پاک‌سازی از فیلترهای سیگار دست‌به‌کار شده‌اند.

رکسانا فهیمی یکی از همین افرادی است که طی یک سال گذشته با تمام توان تلاش کرده اتفاقات اثرگذاری را رقم بزند. او دانش‌آموخته حقوق بین‌الملل است اما حوزه فرهنگ را انتخاب کرده است. این فعال فرهنگی در گفتگو با اصفهان امروز در مورد طرح جمع‌آوری و حذف فیلترهای سیگار از سطح شهر گفت: با دوچرخه خیابان‌های شهر را طی می‌کنم تا برای مردم شهرم و طبیعت پیرامونی کمترین آسیب را داشته باشم و درعین‌حال با دقت اطراف را جستجو می‌کنم تا نقاطی که آلوده هستند را شناسایی کنم و به همراه دوستانم برای رفع آلودگی در یک قرار فرهنگی اقدام کنیم. فهیمی اضافه کرد: پاک‌سازی محیط‌زیست از فیلتر سیگار در کشور ما از کرج شروع شد و حالا اصفهان هم به این پویش پیوست و بدون شک تمام کشور همراه خواهند شد تا محیط‌زیست بتواند بهتر نفس بکشد و سلامتی برای مردم به ارمغان آورده شود. فهیمی ادامه می‌دهد: برای نخستین بار هنگامی‌که از کوه گشت به خانه بازمی‌گشتیم آلودگی زیاد محیط توجه ما را به خود جلب کرد و تصمیم گرفتیم از همان لحظه و همان نقطه استارت پاک‌سازی محیط را بزنیم. الآن دقیقا یک سال از آن زمان می‌گذرد. او فرهنگ‌سازی خصوصا برای قشر نوجوان را اصلی اساسی می‌داند و توضیح داد: مردم باید در هر سطح و هر سنی نسبت به وضعیت شهر خود مسئول باشند. گروه ما متشکل از مردم عادی هستند و هر زمان که اطلاع‌رسانی در جهت پاک‌سازی منطقه‌ای داریم تعداد همراهان بیشتر می‌شود و این نشان می‌دهد مردم نسبت به دنیای پیرامون و محیط‌زیست بی‌تفاوت نیستند. او در مورد انتخاب منطقه‌ای برای پاک‌سازی از فیلتر سیگار توضیح داد: معمولا یک هفته قبل از پاک‌سازی از نقاط شهر که تردد بیشتری در آن وجود دارد بازدید می‌کنم و درصورتی‌که میزان آلودگی در آن منطقه بیشتر باشد برنامه‌ریزی می‌کنیم و به همراه سایر حافظان محیط‌زیست که از تمام رده‌های سنی هستند ورود می‌کنیم این در حالی است که این حرکت کاملا مردمی است و خرید وسایل بهداشتی موردنیاز این پویش با هزینه شخصی انجام می‌شود. این حرکت با رعایت کامل دستورالعمل‌های بهداشتی و تا قبل از تاریکی هوا انجام می‌شود. او با اظهار خرسندی از حضور افراد جدید در هر دوره از پویش عنوان کرد: اینکه افراد جدیدی به جمع ما برای پاک‌سازی محیط‌زیست اضافه می‌شود حس فوق‌العاده‌ای است حس مفید بودن و شهروند مسئول بودن در انسان بیدار می‌شود دراین‌بین گروهی نیز اعتقاددارند که حرکت امثال ما باعث بی‌خیالی عده‌ای دیگر می‌شود. این هفته این فعال فرهنگی و همراهانش پاک‌سازی حاشیه زاینده‌رود از پل غدیر تا پل خواجو را در دستور کار داشتند که فهیمی در مورد آن توضیح داد: بدون حمایت هیچ سازمان و مرکز خاصی از ضلع جنوبی پل خواجو به سمت پل بزرگمهر و پل غدیر حرکت می‌کنیم و به همراه تمام کسانی که برای این پویش اقدام کرده‌اند در طول مسیر فیلترهای سیگار حاشیه زاینده‌رود را پاک‌سازی می‌کنیم تا شهروندان بتوانند از محیط پاک‌تری بهره‌مند شوند. باور داریم قطعا شهر کاملا تمیز نمی‌شود اما مسئولیت رفتار خودمان را تقبل می‌کنیم تا اینکه فرزندان ما از زمین و هوای پاک بهره‌مند شوند.


ارسال نظر