هیچ هورمونی برای دام و طیور اصفهان استفاده نمی‌شود

مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان در واکنش به خبر رهاسازی فاضلاب آلوده به آنتی‌بیوتیک و هورمون در رودخانه زاینده‌رود از سوی دامداری‌ها و آبزی‌پروری‌ها، گفت: هیچ هورمونی برای پرورش دام و ماهی استفاده نمی‌شود.

شهرام موحدی در واکنش به خبر رهاسازی فاضلاب آلوده به آنتی‌بیوتیک و هورمون از سوی دامداری‌ها و آبزی‌پروری‌ها در رودخانه زاینده‌رود، به ایمنا گفت: دامداری‌های بزرگ و صنعتی که فاضلاب بسیار زیادی تولید می‌کنند، باید قبل از راه‌اندازی از سازمان‌های دامپزشکی و حفاظت محیط‌زیست مجوز دریافت کنند، محیط‌زیست نیز به‌هیچ‌عنوان مجوزهای ساده به دامداری‌های بزرگ و صنعتی نمی‌دهد برای اینکه باید فاصله آنها از آب‌های سطحی و آب‌های عمقی مشخص باشد و تصفیه‌خانه بیولوژیک داشته باشند. او ادامه داد: در پرورش ماهی نیز هیچ هورمونی برای ماهی‌ها استفاده نمی‌شود. این موضوع مانند شایعات استفاده از هورمون در مرغ است که سال‌ها پیش مطرح کردند و هنوز هم افکار عمومی بر این باور است که برای پرورش مرغ هورمون استفاده می‌شود. او با تأکید بر اینکه هیچ هورمونی برای پرورش آبزیان استفاده نمی‌شود، افزود: میزان مصرف آنتی‌بیوتیک نیز در استخرهای پرورش ماهی فوق‌العاده پایین است زیرا بسیاری از بیماری‌ها ویروسی است، عفونی نیست که آنتی‌بیوتیک نیاز داشته باشد. مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه وقتی ادعایی مطرح می‌شود باید مستنداتی وجود داشته باشد و ارائه اطلاعات بر اساس تحقیقات باشد، اظهار کرد: به نظر می‌رسد در این زمینه کاری تحقیقاتی انجام نگرفته است زیرا مستنداتی در این زمینه به ما ارائه نشده است، تنها موردی که در ایران در زمینه وجود آنتی‌بیوتیک‌ها در محیط‌های آبی انجام‌شده، رودخانه کرج بود که بررسی‌ها نشان داد آلودگی ناشی از فاضلاب انسان بوده است و شاید اگر خطری وجود داشته باشد 9/99 درصد متوجه چگونگی دفع فاضلاب‌های انسانی است.

همه دامداری‌های صنعتی اصفهان تصفیه‌خانه دارند

موحدی با تأکید بر اینکه دلیل رشد کوتاه‌مدت مرغ‌های گوشتی تزریق هورمون در مرغداری‌ها نیست، افزود: رشد زودرس طیور به دلیل تغییرات ژنتیکی است، در مرغداری‌ها، مرغ گوشتی و تخم‌گذار دسته‌بندی می‌شوند و محل نگهداری آنها یک فضای فوق‌العاده بسته و از نظر نور، اکسیژن، تهویه، ویتامین‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌ها کنترل‌شده است و تغذیه طیور مانند گذشته نیست که با باقی‌مانده سفره تأمین شوند. او ادامه داد: در گذشته گاوها روزانه پنج کیلو شیر تولید می‌کردند اما امروز ۶۰ کیلوگرم شیر تولید می‌کنند آیا می‌توان گفت که به گاو و دام هورمون تزریق‌شده که تولید شیر افزایش ‌یافته است؟ مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان اظهار کرد: هورمون‌ها به دلیل ساختاری که دارند، قابل‌خوردن نیستند مانند هورمون رشد که تزریقی است و دوز هورمون رشد برای انسان حدود ۸۰۰ هزار تومان است و باید مکرر استفاده شود تا به نتیجه برسد بنابراین اگر در مرغ‌ها هورمون آن‌هم به‌صورت مداوم استفاده شود قیمت هر کیلو مرغ ۵۰۰ هزار تومان می‌شود. او گفت: تزریق هورمون به دام و طیور هیچ توجیه علمی و اقتصادی ندارد و چنین چیزی امکان‌پذیر نیست. موحدی تأکید کرد: تمام دامداری‌های صنعتی بزرگ تصفیه‌خانه دارند، چون مجوز از محیط‌زیست بسیار سختگیرانه عمل می‌کند می‌گیرند و تمام پساب‌های این‌ها مورد تائید محیط‌زیست باید قرار گیرد. مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان در پایان گفت: اگر واقعیتی وجود دارد باید ناشی از تحقیقاتی باشد که ارائه می‌شود تا معضل را پیگیری و رفع کنیم زیرا یکی از ارکان حوزه سلامت جامعه حوزه دامپزشکی است که به آن توجهی نمی‌شود.

ارسال نظر