تشخیص مزاج با شش مزه!

ملیحـــــه نصیــــری،‌ کارشناس‌ارشــــد منابع‌طبیعی و عضــــو انجمــن بازار گیاهان دارویی به نکات جالبی درباره تشخیص مزاج غذاها اشاره می‌کند: خیلی ها می‌پرســند چطور می‌توانیم مزاج این همه موادغذایی را تشخیص بدهیم؟، موادغذایـــی زیادی هســـتند که استفاده می‌شوند و وقتی می‌خواهیــم مصلح‌(اصلاح‌کننـده طبع یا مزاج) آن را انتخاب کنیـــم نمی‌دانیــم چه بخوریم!، یک شاه کلید از دنیای مزه‌ها هست که به راحتی می توانید از آن کمک بگیرید و با مصرف مصلح مناسب، جلوی مضرات سردی و گرمی مفرط آنها را بگیرید. یکی از نکاتی که در تغذیه طب سنتی ایران دارای اهمیت است، توجه به مزه غذاهاست که معمولا هر مزه‌ای یک کیفیت خاصی دارد: ترش: سرد و خشک، تلخ: گرم و خشک، شیرین: گرم و تر، شور: گرم و خشک، تند: گرم و خشک، بی‌مزه: سرد و تر.

ملیحـــــه نصیــــری،‌ کارشناس‌ارشــــد منابع‌طبیعی و عضــــو انجمــن بازار گیاهان دارویی به نکات جالبی درباره تشخیص مزاج غذاها اشاره می‌کند: خیلی ها می‌پرســند چطور می‌توانیم مزاج این همه موادغذایی را تشخیص بدهیم؟، موادغذایـــی زیادی هســـتند که استفاده می‌شوند و وقتی می‌خواهیــم مصلح‌(اصلاح‌کننـده طبع یا مزاج) آن را انتخاب کنیـــم نمی‌دانیــم چه بخوریم!، یک شاه کلید از دنیای مزه‌ها هست که به راحتی می توانید از آن کمک بگیرید و با مصرف مصلح مناسب، جلوی مضرات سردی و گرمی مفرط آنها را بگیرید. یکی از نکاتی که در تغذیه طب سنتی ایران دارای اهمیت است، توجه به مزه غذاهاست که معمولا هر مزه‌ای یک کیفیت خاصی دارد: ترش: سرد و خشک، تلخ: گرم و خشک، شیرین: گرم و تر، شور: گرم و خشک، تند: گرم و خشک، بی‌مزه: سرد و تر.

ترش
مواد ترش مثل آبلیمو، آبغوره، سماق و سرکه، پس از ورود به بدن، سردی و خشکی را افزایش می‌دهند و هر چی ترشی آن بیشتر باشد، سردی و خشکی آنها افزایش پیدا می‌کند. افراط در استفاده از این مواد، تاثیر منفی بر دستگاه تنفسی و عصبی از خود به جا می‌گذارد و سرفه را تشدید می‌کند خصوصا افرادی که سوداوی مزاجند ‌(سرد و خشک‌اند) بیشتر صدمه می‌بینند!

تلخ
این مواد گرمی و خشکی را افزایش می‌دهند. خون را رقیق و گردش خون را تسهیل می‌کنند و کار قلب را کاهش می‌دهند. ولی استعداد خونریزی را افزایش می‌دهند. شوینده و پاک‌کننده دستگاه گوارش از مواد زاید بلغمی‌اند.

شور
مواد شور مزه، گرم و خشکند. نمک طعام در راس این مواد است. مصرف این مواد وقتی از حد نگذرد‌، بلغم را از بین می‌برد و اشتها را زیاد می‌کند. روی همین حساب بوده که بزرگان و حکیمان گذشته به ویژه در روایات تاکید کردندقبل از غذا خوردن، کمی نمک مزمزه کنید تا بلغم زاید معده‌تان‌را از بین ببرد و تنور معده‌تان گرم شود؛ از طرفـــی اشتهایتان باز شود.

تند
مواد غذایی که دارای مزه تندی هســتند، دارای مزاج گــرم و خشک هستند. مصرف این دسته مواد، گاهی برای افراد بلغمی مزاج مناسب است. برای مثال انواع فلفل جزو این دسته هستند.

شیرین
مواد شیرین گرم و ترند. جزء غذاهای اصلی بشر بعد از گوشت و نان مناسب قرار می‌گیرند. البته نباید در مصرف شان افراط کرد.سعی کنید انواع طبیعی آنها را بیشتر استفاده کنید. اصلاح‌کننده مواد شیرین، مواد ترش‌اند.

بی‌مزه
مواد غذایی که بی مزه‌اند و به عبارتی مزه ای ندارند، دارای مزاج سرد و تر هستند. برای مثال خیار و کدو جزو این دسته هستند.بد نیست بدانید مصرف بیش از حد آنها انرژی بدن و اعضا را کاهش می‌دهد.

ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار