پیشنهادهای جذاب و دیدنی برای ایام نوروز
سال 96 با همه خوبی ها و بدی هایش چه در دنیای سینما و دیگر زمینه ها رو به پایان است. همیشه اکثرا افراد کارهایی را که در طول سال فرصتی برای انجام آنها پیدا نکرده اند را به ایام عید موکول می کنند مانند کتابی که نخوانده اند، فیلم معروفی که ندیده اند، سفری که نرفته اند و ... برای آنهایی که هنوز تصمیمی برای چگونه گذراندن این تعطیلات نکرده اند، لیستی آماده کرده ایم که امیدواریم از آن لذت ببرید.
سال 96 با همه خوبی ها و بدی هایش چه در دنیای سینما و دیگر زمینه ها رو به پایان است. همیشه اکثرا افراد کارهایی را که در طول سال فرصتی برای انجام آنها پیدا نکرده اند را به ایام عید موکول می کنند مانند کتابی که نخوانده اند، فیلم معروفی که ندیده اند، سفری که نرفته اند و ... برای آنهایی که هنوز تصمیمی برای چگونه گذراندن این تعطیلات نکرده اند، لیستی آماده کرده ایم که امیدواریم از آن لذت ببرید.
تو بزرگ نشو ای کلاه قرمزی
البته که دیدن برنامه تلویزیونی کلاه قرمزی نیازی به پیشنهاد شدن ندارد. اینکه چرا این عروسک و دوستان عروسکی دیگرش در همه سالها اینچنین شخصیتهای محبوبی در جامعه ایران بودهاند، سوالی است که بهسادگی نمیتوان برای آن پاسخی داشت. سال گذشته بعد از بالا و پایینهای خبری بسیار کلاهقرمزی و دوستانش روی آنتن نرفتند. گفته میشد که سازندگان برنامه بر سر مسائل مالی با تلویزیون به توافق نرسیدند. بعدتر اعلام شد که سازندگان تصمیم گرفتهاند که برنامه را راهی شبکه نمایش خانگی کنند. حتی مدیر شبکه نمایش خانگی اعلام کرد که با توجه به متن قرار دادی که بین تلویزیون و سازندگان منعقد شده امتیاز این عروسکها متعلق به سازندگان است، اما این مسئله با واکنش تلویزیونیها مواجه شد.
درنهایت در اواخر تابستان کار به دادگاه کشید. هر چند در رسانهها خبری از نتیجه دادگاه اعلام نشد اما به نظر میآید که نتیجه به گونهای بوده که سازندگان راهی جز همکاری با تلویزیون را در پیش نداشتهاند. به هرحال پخش مجموعه کلاه قرمزی میتواند حالی به بعداز ظهرهای تعطیلات نوروز بدهد. سالهاست که کلاه قرمزی با آن زبان بچگانهاش سوالهای خیلی خیلی جدی میپرسد، آنقدر جدی که سالهاست وقتی عید میشود و کلاه قرمزی به جعبه جادو نمیآید جای خالی او احساس میشود. حالا باید دید امسال جبلی و طهماسب چه ایدههای تازهای به میان گذاشتهاند. ولی هرجا که هستید ساعت 20، شبکه دو را دریابید تا ببینید قصههای کلاه قرمزی و آقای همسایه و جیگر را و یادی کنید از دنیا فنیزاده عروسکگردانی که اولین بار به کلاه قرمزی جان داد.
«کوکو» ببین و یادی کن از مردگان
سال گذشته میلادی انیمیشن« کوکو» با فاصله نسبت به رقیبهای خود در عمده رقابتها و نظرسنجیها در جایگاه بهترین انیمیشن اکران شده در سال 2017 قرار گرفت. «کوکو» ماجرای نوجوانی است در یک خانواده کفشساز که عاشق موسیقی نشان میدهد. نکته اینجاست که جد او که آهنگساز و خواننده شناخته شدهای بوده است، مادرِ مادر بزرگ او را رها کرده و از آن روز از موسیقی گفتن در این خانواده با ممنوعیت روبهرو شده است. در انیمیشن« کوکو» یک آیین مکزیکی یعنی عید مردگان مناسبتی برای روایت میشود. مکزیکیها اعتقاد دارند که در این روز مردگان به زمین باز میگردند. نکته اینجاست که فیلمنامهنویس «کوکو» از این آیین برای داستان امروزی خود بهترین بهره را میبرد. آیینی که امکانهای زیادی برای جهان تخیلی سینمای انیمیشن دارد.
اما سازندگان« کوکو» در پی این نبودهاند که همچون عمده انیمیشنهای این روزها تنها به واسطه رنگ و نور و موسیقی مخاطب را با خود همراه کنند، «کوکو» از داستانی پرفراز و نشیب برخوردار است و مدام لایههای بیان نشدهای از حقیقت در مقابل مخاطب قرار میگیرد. البته «کوکو» در فانتزیهای کارتونی هم کم ندارد. راه نارنجی رنگ جهان مردگان به جهان زندگان بسیار چشمنواز و در یاد ماندنی از کار در آمده است. از همه مهمتر «کوکو» یادمان میاندازد که فراموش نکنیم عزیزانی را که از دست دادهایم شاید مردگان در جهانشان نیازمند زندگی در یادهای زندگان باشند. امسال حتی بودند کارشناسانی که اعتقاد داشتند بهترین فیلم سال با توجه به پایین بودن کیفیت فیلمهای تجاری« کوکو» بهترین محصول سینمایی در سینمای بدنه و تجاری در سال 2017 بوده است.
از فِراری فرار نکنید
فیلم علیرضا داوودنژاد برگزیده دو دوره قبل جشنواره فیلم فجر در سال 1395 بود. فیلمی که انتظار میرفت با توجه به موفقیتش در جشنواره فیلم فجر نوروز سال گذشته راهی پردههای سینما شود. بههرحال «فِراری» در آشفته بازارِ اکران ماند تا نوروز امسال. میتوان حدس زد که فیلم شانس زیادی هم برای دیده شدن ندارد، مگر اینکه تماشاگران این فیلم برای تبلیغ آن سنگ تمام بگذارند وگرنه از همین حالا بیلبوردهای و کارزارهای تبلیغاتی دو فیلم «لاتاری» و «به وقت شام» بر پا شده است. از سوی دیگر حضور محسن تنابنده در «فراری» هم با توجه به پخش سریال تلویزیونی «پایتخت پنج »خیلی نمیتواند به فیلم کمک چندانی کند.
تجربه نشان داده وقتی یک بازیگر در تلویزیون دردسترس مخاطب است، مردم میلی به خرید بلیت فیلم سینمایی آن ستاره نشان نمیدهند. این مسئله امسال در ارتباط با فیلمهای سینمایی رامبد جوان و مهران مدیری مشهود بود که هر دو فروشی پایینتر از سطح انتظارها داشتند. اما «فراری» از یک جهت دیگر هم شانس زیادی برای فروش نخواهد داشت. آن هم اینکه نهتنها در آن قهرمانهای فیلمهای تبلیغاتی خبری نیست که حتی نسبت به فضای عمومی جامعه نگاهی منتقد دارد. فیلم داستان دختری را روایت میکند که برای گرفتن عکسی یادگاری با یک اتومبیل فراری راهی پایتخت شدهاست. بازی تنابنده با لهجه قمی یکی از بهترین بازیهای او در کارنامه سینماییاش به حساب میآید که برای او سیمرغ هم به ارمغان آورد.
بیندیش به آنچه در «مربع» از دست میرود
بههرحال آدمهایی هم هستند که چه خوشمان بیاید، چه خوشمان نیاید فیلمهای تجاری دوست ندارند. هستند آدمهایی که فیلم دیدن برایشان فرصتی است برای اندیشیدن. اگر از این دست آدمها هستید، تماشای فیلم «مربع» اثر روبن اوستلوند را از دست ندهید. فیلم برنده نخل طلای جشنواره کن در سال 2017 بوده است. شاید تصور دیدن فیلمی از سینمای سوئد درباره فاصله طبقاتی کمی دور از ذهن باشد. فیلم داستان یکی از مدیران موزههنرهای معاصر استکهلم را روایت میکند او اثری را برای نمایش انتخاب میکند که عبارت میشود از یک مربع که با یک رشته نور ایجاد شدهاست. در کنار این مربع توضیح هنرمند آمده که این مربع جایی است برای رؤیاهای انسان. جایی برای صلح و عدالت. حالا آنها باید برای مطرح کردن و نشاندادن این فضای صلح و عدالت به فکر تبلیغات باشند. اما فیلم در همین یک لایه خلاصه نمیشود.
مهمترین سوال فیلم این است عدالت چگونه تعریف میشود. در جایی از فیلم کیف و گوشی همراه این مدیر موزه دزدیده میشود. او از طریق نرمافزارهای مکانیاب متوجه میشود که گوشیاش در کدام ساختمان است، اما ساختمان از تعداد زیادی واحد تشکیل شده است. از همین رو، او نامهای تهدیدآمیز در همه خانههای آپارتمان میاندازد نامهای که اتفاقا تاثیرگذار میشود و وسایل مدیر موزه را برمیگردانند، اما در این میان پسر بچهای نسبت به تهمتی که خورده، معترض است. اینجاست که صورت مسئله عدالت به یکی از مهمترین لایههای فیلم تبدیل میشود. خاصه آنکه که کارگردان چهرهای را برای پسر نوجوان در نظر میگیرد که بر میآید از اقلیت مهاجر باشد. آری از اینجای جهان تا آنجای جهان رؤیای عدالت است که بر باد رفته نشان میدهد.
«مصادره» نخواهید شد
هفت فیلم از روز چهارشنبه بهعنوان فیلمهای اکران نوروز روانه پرده سینماها شدهاند. در میان این فیلمها شاید یکی از بهترین پیشنهادها برای عید نوروز «مصادره» باشد. فیلمی که نگاهی به عوامل آن میتواند امید بزرگی برای فروش گیشه 97 را بسازد. «مصادره» را مهران احمدی ساختهاست. بیشتر او را بهعنوان بازیگر به یاد میآوریم. بازیگری که در برخی از موفقترین فیلمهای سینمای ایران و البته در ژانر کمدی حضور داشته است. حالا احمدی برای ساختن اولین فیلم سینمایی بلندش به سراغ گروهی از بازیگران رفته است که هر یک از آنها این روزها میتوانند موفقیت گیشه را تامین کنند. «مصادره» یک رضا عطاران خوب دارد. عطاران در این سالها و در فیلمهایی که از او دیدهایم همواره سطح ثابتی داشته است. او در «مصادره» بهعنوان فردی که اسیر جبر زمانه و اندکی خنگی ذاتی است، سفری را از ایران تا آمریکا آغاز میکند و در طول این سفر اتفاقات بامزهای برایش میافتد.
«مصادره» یک هومن سیدی نیز دارد که این روزها تبدیل به یکی از بازیگران پرطرفدار سینما شده است. البته که بار طنز داستان بیشتر بر دوش عطاران است، اما مشکل «مصادره» از بازیگران آن نیست. عطاران و سیدی همه تلاش خود را به کار گرفتهاند، اما فیلمنامه «مصادره» از نیمه فیلم به آن سو از نفس میافتد. این از نفس افتادن در شکل کمشدن از بار طنز موقعیت و تبدیل آن به طنزی تلخ ناشی از تشبیه اتفاقات فیلم به شرایط زمانه ماست. به این ترتیب تماشاگر احتمالا در نیمه دوم فیلم کمتر به اتفاقات آن بخندد. این کاری است که احمدی و گروهش احتمالا عامدانه انجام دادهاند و بازهم احتمالا در فروش گیشه آسیب آن را خواهند دید.
بهتر است با ساول تماس بگیرید
احتمالا بخش مهمی از دنبالکنندگان سریالهای تلویزیونی در ایران، سریال «برکینگ بد» را تماشا کردهاند. «برکینگ بد» از آن سریالهایی است که به همراه «بازی تاجوتخت» و «لاست» جزیی از خاطرات جمعی ایرانیها و البته بخش مهمی از مردم دنیا بودهاست. این سریال اولین بار در روز 20 ژانویه 2008 پخش فصل اول خود را از شبکه AMC آغاز کرد و در روز 29 سپتامبر 2013 و با پخش اپیزود 16 از فصل پنجم به پایان رسید. داستانهای والتر وایت و جسی پینکمن بهاندازهای جذاب و دیدنی بود که شبکه AMC نمیتوانست به سادگی از این مورد بگذرد. پس بهترین راه ساختن اسپینافی (سریال فرعی) درباره یکی از شخصیتهای این سریال بود. «بهتر است با ساول تماس بگیرید» سریالی درباره ساول گودمن وکیل جذاب «بریکینگ بد» است. سریالی ساخته وینس گیلیگان سازنده «بریکنیگ بد» که بهترین پیشنهاد برای کسانی است که دلتنگ «بریکینگ بد» شدهاند.
سریال از جایی آغاز میشود که «بریکینگ بد» تمام شده بود. در پایان «بریکینگ بد» دیده بودیم که ساول گودمن فراری میشود. داستان بازگشتی به سالهای پیشین زندگی جیمی مگگیل دارد؛ دقیقا قبل از تبدیل شدن به ساول گودمن. تاکنون سه فصل از این سریال پخش شده است و به شکل حیرتانگیزی همه شخصیتهای مهم «بریکینگ بد» در حال بازگشت به این سریال هستند. داستان در پایان فصل سوم به جایی رسیده که میتوان انتظار داشت در فصلهای بعدی شاهد حضور والتر وایت و جسی پینکمن نیز در آن باشیم. سریالی که حالا و پس از سه فصل نشان داده هیچ از «بریکینگ بد» کم ندارد. «بهتر است با ساول تماس بگیرید» پیشنهاد مناسبی برای تعطیلات نوروز و کسانی است که «بریکینگ بد» را دیدهاند. البته اگر «بریکینگ بد» را ندیدهاید نمیتوانید تعطیلات را با آن شروع و با «بهتر است با ساول تماس بگیرید» ادامه دهید.
در نوروز به تماشای «غول بزرگ مهربان» بنشینید
مریم کاظمی، نویسنده و کارگردان تئاتر نمایش «غول بزرگ مهربان» را در تعطیلات نوروزی در مجموعه آسمان روی صحنه میبرد. حمید گلی، علی فروتن (فیتیلیهها) و هومن رهنمون برای اجرای نوروزی به این نمایش پیوستند..این نمایش که سال گذشته در جشنواره بین المللی نمایش عروسکی تهران - مبارک به اجرا درآمد، داستان دختری یتیم به نام سوفی است که ربوده و به سرزمین غولها برده میشود. او در آنجا با یک غول بزرگ دوست میشود که خلاف دیگران مهربان است و قصد آزار آدمیان را ندارد... «غول بزرگ مهربان» قرار است از روز 6 فروردین 97، همزمان با روز جهانی تئاتر اجرای عمومی خود را در مجموعه آسمان (زعفرانیه) آغاز کند.
نمایش «غول بزرگ مهربان» نوشته دیوید وود با ترجمه حسین فدایی که درگروه تئاتر مستقل تولید شده و در آن بازیگرانی همچون حسین محب اهری، مریم کاظمی، حمید گلی، علی فروتن، هومن رهنمون، جواد اعرابی، میترا کریمخانی، پریسا فلاحزاده، نازنین صفا، عرفان میدانلو، سعید قرهداغلی، مهراد زمانی، هایده حسینزاده، فاطمه خدابندهلو، حسام کلانتری و هنرجویان کودک و نوجوان ایفای نقش میکنند.مریم کاظمی این نمایش را با استفاده از تکنیک زنده عروسکی، ماسک و عروسکهای باتومی که سهیلا باجلان آن را طراحی کرده، کارگردانی کردهاست. مریم کاظمی تا چندی پیش نمایش «خسیس» را در مرکز تئاتر تهران روی صحنه برد که با استقبال روبهرو شد. او دبیری جشنواره تئاتر کودک و نوجوان را هم برعهده داشت. فروش آنلاین نمایش «غول بزرگ مهربان» در سایت ایران کنسرت آغاز شده و علاقهمندان میتوانند نسبت به رزرو و پیش خرید بلیتهای این نمایش شاد و موزیکال اقدام کنند.
شبهای فوتبالی
اگر یکی از طرفداران تلویزیون هستید یا اینکه مجبورید در ایام نوروز تلویزیون را ببینید، بدون شک بهترین گزینه و پیشنهاد برای شما تماشای مسابقات فوتبال خواهد بود. شبکههای سه و ورزش جزو آن بخشهایی از تلویزیون هستند که در ایام نوروز نهتنها تعطیلی ندارند بلکه با شدت بیشتری به پخش زنده مسابقات ورزشی اقدام میکنند. بازیهای دوستانه تیمملی فوتبال در ایام نوروز برگزار میشود. ضمن اینکه مسابقات لیگ برتر هم در روزهای 9 و 10 فروردین برگزار میشود. در این میان مسابقات دوستانه فوتبال در نقاط مختلف دنیا و مسابقات باشگاهی نیز حضور فعالی در رسانه ملی خواهد داشت.
البته که مسابقات فوتبال همواره یکی از برگهای برنده برای سیاستگذاریهای تلویزیون بوده، اما معمولا پخش زنده در ایام نوروز یک اولویت - حداقل برای شبکه 3 - نیست. چون کنداکتور شبکهها در این روزها به قدری شلوغ است که امکان دارد فرصت پخش برخی از مسابقهها از دست برود. اما در هر صورت فوتبال جزئی از زندگی ماست. با همه این اوصاف ایام تعطیلات نوروز و در شرایطی که احتمالا اخبار، شلوغیها و خیلی چیزهای دیگر به گوش خواهد رسید، میتوان فارغ از همه اتفاقات و ناملایمات در آرامش از تلویزیون فوتبال دید. فوتبال دیدن از آن لذتهایی است که اگر اهلش باشید میتواند نوروز شما را بیش از پیش بسازد و زیباییهای زیادی نیز به بار بیاورد. با همه این اوصاف فصل بهار فصلی تازه از ایام زندگی ماست و دیدن فوتبال زنده از تلویزیون و آن هم به تعداد فراوان همین روزگار تازه را به شکل دیگری بسازد.
منبع: روزنامه آسمان آبی