محمد مسلمی: آنها که دور انداختهاید را برگردانید!
محمد مسلمی، با انتقاد از اوضاع فعلی برنامهسازی برای کودک و نوجوان در تلویزیون، بازگشت هنرمندان و برنامهسازان باتجربه را راهی برای بهبود اوضاع توصیف کرد.
این بازیگر باسابقه حوزه کودک و نوجوان در گفتوگویی با ایسنا درباره شرایط کنونی حوزه کودک و نوجوان در تلویزیون عنوان کرد: انشاءالله که با حضور آقای جبلی اتفاقات خوبی در سازمان صداوسیما بیفتد. مخصوصا در حوزه کودک که ما نسبت به سالهای گذشته عقبتر هستیم و دیگر در این حوزه حرفی برای گفتن نداریم. با توجه به فضای مجازی و اینکه بچهها گوشی دستشان است و در اینترنت، فیلمهای کودک روز دنیا را میبینند و سلیقه و ذائقهشان عوض شده، کار صداوسیما سختتر میشود؛ از این جهت که باید کارهای خوبی تولید شود تا مخاطب کودک و نوجوان که در ماهواره و فضای مجازی دارد گرافیک خوب و قصه خوب دنبال میکند به تلویزیون جذب شود.
مسلمی در ادامه با انتقاد از عملکرد تلویزیون و دیگر نهادهای مربوط به برنامهسازی برای کودک و نوجوان، عنوان کرد: شبکه یک بخش کودکش تعطیل شد و بعد بخش کودک به شبکه دو آمد و بعد رفت شبکه کودک. ولی متاسفانه خروجی قابل توجهی از این شبکه نداشتیم. الان برنامهای را نداریم که بچهها شناختی درباره آن داشته باشند. یعنی برندی ندارند و قهرمان تولید نشده است. باید تلاش جدی در این زمینه صورت بگیرد و تحقق این امر جز با آوردن متخصصان این حوزه میسر نمیشود؛ نویسنده، شاعر، آهنگساز، بازیگر و کارگردان، که همه اینها یا از تلویزیون کنار گذاشته شدهاند یا اصلا بستری وجود ندارد که بیایند کار کنند.
او یادآور شد: سالیان پیش تمام بزرگانمان از کارهای کودک کارشان را شروع کردند. آقای اکبر عبدی، آقای حمید جبلی، خانم مرضیه برومند، آقای آتیلا پسیانی و خیلیهای دیگر. در دنیا هم همینطور است؛ بهترین نویسندهها، کارگردانها و بازیگرانشان همیشه برای بچهها برنامهسازی میکنند تا نسل را آماده کنند. در آموزش و پرورششان هم همینطور است؛ آنهایی که دکترا دارند را برای تدریس در پایههای اول و دوم انتخاب میکنند زیرا بچههای کوچک خیلی مهم هستند. الان جنگ، جنگ رسانه است و تهاجم فرهنگی با همین گوشیها میآید. ما کاری چندانی نکردیم؛ فقط صداوسیما را نمیگویم تئاتر، کانون پرورش فکری و سینمای کودک هم همین است؛ خوراک در این زمینه نداریم. چند کار ویژه دختران داریم؟ چند کار ویژه خردسالان داریم؟ برنامههایی که تاثیرگذار و ماندگار باشند. این نیازمند اتاق فکری برای کودک است.
این بازیگر سپس گفت: مدیرانی که سلیقهای رفتار میکنند، کسانی که دور انداختهاند را باید بیاورند. تیم روانشناس و تیم جامعهشناس باید بیاید. ما نسلی را که میخواهیم تربیت کنیم از همین الان میتوانیم رویشان کار کنیم تا اعتیاد و اغتشاش کم شود.
گریم محمد مسلمی در سریال «هشتگ خاله سوسکه» بازیگر برنامه کودک «فیتیله» تصریح کرد: در شرایط کنونی، به واسطه خبرهایی که از گوشی به بچهها میرسد، بچهها ترس و استرس دارند. از بس گفتیم خسته شدیم گوش شنوایی نیست. چرا باید شبکه کودکی باشد که هیچ هنرمندی در آن نباشد چه تعریفی دارد جز اینکه سلیقه یک مدیر باشد. چقدر تلویزیون برای هنرمندانش هزینه کرده است؟ میلیاردها هزینه کرده اما وقتی که از این آدم استفاده نمی کند این آدم میرود در سینمای خانگی و جاهای دیگر کار می کند؛ این سرمایه تلویزیون است ولی متاسفانه در کارها نگاه کودکانهای به کودک میشود.
این هنرمند که سریال «هشتگ خاله سوسکه» را برای شبکه نمایش خانگی کارگردانی کرده و در آن ایفای نقش نیز کرده است، با ابراز ناراحتی از شرایط موجود در حوزه کودک افزود: الان چه برنامهای مثل «زی زی گولو»، «خونه مادربزرگه» و «فیتیله» خلق شده است؟ چراباید این اتفاق بیفتد؟ من فکر می کنم جناب آقای جبلی باید در این حوزه با جدیت تمام ورود و ساختارشکنی کنند. ما داریم برای بچههای این مرزو بوم کار میکنیم؛ بچهای که در سیستان و بلوچستان است، در اهواز است، احتیاج به شادی دارد، احتیاج به آموزش دارد، احتیاج به رنگ دارد. این همه سریال شبانه میسازند چرا برای بچهها کاری ساخته نمیشود؟ برنامههای فاخر حوزه کودک کجایند تا بچهها سراغ آثار کرهایها نروند و عاشق کرهایها نشوند؟ الان آرزوی بچهها این است که بروند کره حتی دوستانشان را از میان آنها انتخاب میکنند. اینها برای من درد است. شاید به برخی از مدیران بربخورد ولی ما در حوزه کودک صفر هستیم. باید قبول کنیم که هیچی نداریم. کجاست جدولی که در آن کار عروسکی، داستانی، پرورش خلاقیت کودک و دینی داشته باشیم؟ هر کسی میآید تجربهای میکند و برای اولین بار در این حوزه کار میکند و
بعد hسمش را کار کودک میگذارند.
مسلمی با بیان اینکه امیدوار است که این جدیدت در سیاست پیمان جبلی ـ رییس جدید صداوسیما ـ اتفاق بیفتد، گفت: در زمان آقhی ضرغامی ما هر دو هفته یک بار جلسهای برای کودک داشتیم. از زمانی که ایشان رفتند، شبکه دو حتی یکبار ما را دعوت نکرد ببینیم چه کار باید بکنیم. الان دوران رقابت است. شاید باید خدا را شکر کرد که بسترهای دیگری فراهم شده است؛ ما هنرمندان اگر از تلویزیون رانده شدیم به شبکه نمایش خانگی میرویم. نمایش خانگی هم برای این مملکت و برای بچههای این مرز و بوم است ولی ما بچههای صداوسیماییم. بچههایی که قدرمان را نمیدانند و اصلا نمیپرسند کجایید و چکار میکنید؟ آنهایی که در رأس کار کودک هستند چرا از تجربهی کسانی که الان خانهنشین شدهاند و تعدادشان هم کم نیست، استفاده نمیکنند؟ دو تا شعر و ترانه و یک عروسک میگذارند و میشود برنامه کودک! اینها را دیگر بچههای ما قبول نمیکنند؛ ذائقهشان عوض شده است. وقتی فیلمهای سینمایی میبینند که پر از تصویر و موسیقی است دیگر سراغ این برنامهها نمیروند. آمار بگیرند ببینند چقدر بچهها این کارها را نگاه میکنند. هنرمند ایرانی میتواند با خلاقیت، همین بچهها را پای
تلویزیون بنشاند و پدر و مادرها هم از خدایشان است که بچهها پای تلویزیون خودمان بنشیدند. اگر ما برنامهسازی نکنیم به آنها خیانت کردهایم.
مسلمی در پایان صحبتهایش درباره آخرین اثر تلویزیونیاش که عید نوروز سال جاری چند قسمت از آن از تلویزیون پخش شد، عنوان کرد: جدیدا کاری به نام «جمعمون جمعه» داشتم که آقای علی سلیمانی خدابیامرز هم در سری جدید آن بازی کرده است. این مجموعه را معاونت سیما به ما سفارش داد؛ نه گروه شبکه کودک و نه شبکه دو بلکه معاونت سیما به ما گفت بیاید کار کنید از آقای شاهآبادی ـ معاون سیما ـ تشکر ویژه میکنم. مجموعهای نمایشی ـ ترکیبی درباره مشاغل است که نمایش و ترانه دارد و مهمان هم دعوت میشود. خانم لاله صبوری، شهرام عبدلی، علی سلیمانی، یوسف کرمی، محمد اسماعیلی و عبد آتشانی جزو بازیگران این اثر نمایشی هستند. تیم آهنگساز و تیم شاعر داریم. سرپرست نویسندگان آقای کریم خودسیانی است. ۶۰ قسمت ضبط کردیم و چون برای معاونت سیماست معلوم نیست از کدام شبکه پخش میشود.