در نشست مشترک روسای هفت اتاق بازرگانی روسیه و اصفهان برنامهریزی شد
گسترش روابط تجاری اصفهان و روسیه
نشست بررسی فرصتهای تجاری و سرمایه گذاری اصفهان و روسیه با حضور هیئت بلند پایه تجار روس، روسای 7اتاق بازرگانی این کشور و سرکنسول روسیه در اصفهان برگزار شد.
در این نشست تلاش شد تا در مورد توسعه روابط دو کشور برنامهریزیهای لازم صورت بگیرد و رویکردهای نوینی را در دستور کار قرار دهند.
در ابتدای این نشست رئیس اتاق بازرگانی اصفهان توضیح مختصری در مورد روابط تجاری و اقتصادی دو کشور ارائه کرد. مسعود گلشیرازی گفت: فرصتی که سیاستمداران دو کشور جهت تأمین و گسترش روابط تجاری و اقتصادی فراهم کردند برای تجار و صنعتگران مغتنم است. به گفته گلشیرازی تلاش میشود در این راستا مراوده هم بهصورت تجاری و هم بهصورت سرمایهگذاری عمق بیشتری به خود بگیرد. او با بیان اینکه ظرفیتهای استان اصفهان در حوزههای مختلف بسیار مطلوب است عنوان کرد: اصفهان در چند سده گذشته پایتخت سیاسی کشور و رابطه تجاری با کشورهای هدف اقتصادی همواره برقرار بوده است. در ادامه رئیس پارلمان بخش خصوصی اصفهان به جاذبههای مهم استان اصفهان بهخصوص در بخش گردشگری اشاره کرد و اظهار داشت: اصفهان بهعنوان یکی از مقصدهای گردشگری توریستهای خارجی مطرح است، دقیقا دو ماه قبل در این سالن میزبان آژانسهای گردشگری روسیه بودهایم و تلاش میشود این مراوده علاوه بر برقراری مراودات تجاری ارتباط فرهنگی بین دو کشور را ارتقا دهد. او با بیان اینکه باتوجهبه ترکیب تجاری که امروز میزبان آن هستیم نکاتی را در حوزه صنعت و تجارت استان اصفهان ارائه باید کرد افزود:
استان اصفهان بهعنوان قطب صنعت ایران مطرح است چرا که بیش از 50 هزار واحد صنعتی در اصفهان مشغول به فعالیت هستند، قریب به 10 هزار واحد از این تعداد در جمع واحدهای صنعتی بزرگ مقیاس دستهبندی میشوند، موضوعی که این امکان را به استان اصفهان میدهد که تقریبا در کلیه صنایع موردتوجه بهعنوان فروشنده و خریدار هستند. گلشیرازی خاطرنشان کرد: اصفهان پایگاه مهم قطعهسازی محسوب میشود موضوعی که موردتوجه و نیاز طرف روس است. همچنین اصفهان باتوجهبه رابطه تاریخی که با روسیه داشته در صنعت فولاد از چند دهه قبل سابقه طولانی دارد. او تأکید کرد: بزرگترین صنعت فولاد ایران در اصفهان مستقر است و به تبع آن صنایع پاییندستی همچنین ارتباط با صنایع نفت و گاز در حوزه ماشینسازی در اصفهان مستقر است. رئیس اتاق بازرگانی اصفهان، اصفهان را بهعنوان یکی از قطبهای تولید قطعات خودرو در ایران دانست و تصریح کرد: در این حوزه تولیدکنندگانی در حد استانداردهای جهانی وجود دارد که با شرکتهای چندملیتی اروپایی ارتباطات تجاری خود را تنظیم کردند و میتوانند کالاهایی را با استاندارد روز دنیا جهت بازار روسیه تأمین کنند. گلشیرازی گفت: در اصفهان بیش از 1
هزار واحد صنعتی در حوزه صنایع غذایی فعال است و این فرصت مناسب جهت توسعه روابط دو کشور محسوب میشود از سوی دیگر در این استان بزرگترین گلخانههای صنعتی مستقر هستند موضوعی که در تحریم قبلی کشور روسیه منجر به ارسال محصولات کشاورزی از اصفهان به روسیه در حجم فراوان شده بود. او بیان داشت: اصفهان بهعنوان قطب تولید مصنوعات چوبی ایفای نقش میکند و این موضوع فرصت مناسبی جهت برقراری ارتباط با طرف روس که بهعنوان تأمینکننده چوب در دنیا مطرح است. رئیس پارلمان بخش خصوصی اصفهان اضافه کرد: صنعت نساجی در استان اصفهان با 2 هزار واحد، صنعتی مثالزدنی است و اصفهان را بهعنوان قطب صنعت نساجی می شناسند و از سوی دیگر این استان در بخش دارویی و در حوزه معدن فعالیت گسترده ای دارد که می توانند ارتباطات دوسویه ای را با طرف روس برقرار کنند. در ادامه رئیس اتاق بازرگانی اصفهان به تشریح موضوعاتی که جهت توسعه تجاری لازم است مورد ارزیابی قرار گیرد پرداخت و اذعان کرد: قطعا حضور نمایندگان اتاق های بازرگانی ایالت های مختلف روسیه فرصت مغتنمی برای اتاق بازرگانی اصفهان جهت تعمیق روابط دو سویه است. در این بین توجه به توسعه زیرساخت ها و رفع
موانع حمل و نقل اجتناب ناپذیر است. گلشیرازی افزود: محدودیت ها صادرات و واردات به روسیه را با آسیب روبرو کرده است و می طلبد با همکاری اتاق های بازرگانی دو کشور و مسئولان این موضوع را سامان دهی کنند. او گفت: رفع موانع گمرکی و اخذ استانداردهای خاص جهت ورود کالاهای ایرانی در بازار روسیه از موانع دیگر است هرچند که در چند ماهه اخیر با توجه به شرایط خاص روسیه این مهم تسهیل شده است و رفع این موضوع قطعا کمک می کند که مراودات تجاری دو کشور سهل تر و سریع تر به نقطه مطلوب خود برسد. گلشیرازی از ایجاد روش ها و مکانیزم های جدید جهت پرداخت های بانکی خبر داد و گفت: تلاش میشود ارتباط دوسویه فی مابین تجار دو کشور تسهیل و ارتباط منسجم و نزدیک اتاق های بازرگانی دو کشور بتواند تسهیگر ارتباطات باشد.
افزایش 3 برابری حجم تبادل تجاری اصفهان و روسیه
سرکنسول فدراسیون روسیه در اصفهان نیز در این نشست گفت: برگزاری این نشست در شرایط حاضر به نظر میرسد یک نقطه مثبت و به جا است چنین ارتباطات تنگاتنگ تجاری باعث می شود شناخت طرفین بیشتر و پتانسیلها و امکانات یکدیگر شناسایی شود. بوریس بورمیستروف تصریح کرد: به عنوان دیپلمات و نماینده روسیه در اصفهان باید بگویم همکاری تجاری دو کشور مخصوصا همکاری های منطقه ای، فوق العاده گسترش داشته به طوری که نوعی رکورد محسوب می شود. او تصریح کرد: طبق آمارهای محلی در 6 ماه گذشته حجم تبادل تجاری اصفهان و روسیه 3 برابر افزایش داشته مخصوصا که صادرات از اصفهان 5/3 برابر شده است. به گفته سرکنسول فدراسیون روسیه در اصفهان طبق آمار روسیه در سال گذشته رشد تجاری 81 درصد بوده است. بورمیستروف تاکید کرد: توسعه و تحکیم روابط تجاری دو کشور از تفاهم نامه سال 2019 به این طرف افزایش ها یافته است با توجه به نقاط مثبت تفاهم نامه که توسعه را در خود داشته است در بهار امسال تفاهم نامه به مدت 3 سال تمدید شد و در واقع تا آخر اکتبر سال 2025 تفاهم نامه وجود دارد. او اضافه کرد: تا زمان به وجود آمدن تجارت آزاد بین دو کشور و همچنین مرحله آخر مشاوره تفاهم
نامه که در اصفهان برگزار شد به عنوان یک شرکت کننده، این مذاکرات پیشرفت فوق العاده ای داشته و شاهد آن بوده ام و می توانیم حساب کنیم که انعقاد تفاهم نامه در مورد زون تجاری آزاد تا آخر سال جاری امضا خواهد شد.
آمادگی اتاق بازرگانی مسکو برای عقد تفاهم نامه با اتاق اصفهان
نایب رئیس اتاق بازرگانی مسکو نیز با معرفی ظرفیت های مسکو گفت: ایجاد زیرساخت های لجستیکی ایران و روسیه و مکانیزمی برای حل مناقشات بین تجار دو کشور، رفع موانع تبادلات مالی طرفین و نگاه ویژه به تعاملات تجاری از اهمیت زیادی برخوردار است.سورن واردانیان وجود کمیسیون همکاری با کشور ایران و وجود مرکز داوری بین المللی برای رسیدگی به امور تجار در اتاق بازرگانی مسکو را از جمله ظرفیت های موجود در این اتاق بیان کرد. نایب رئیس اتاق بازرگانی مسکو با بیان اینکه تاکنون 5 هیئت ایرانی در مسکو پذیرش شده اند از اعلام آمادگی این اتاق برای انعقاد تفاهم نامه با اتاق بازرگانی اصفهان در سفر هیئت تجاری اصفهان به این کشور خبر داد.
استان اصفهان فرصت سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران خارجی دارد
در ادامه این نشست معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان گفت: استان اصفهان صنعتیترین استان کشور و استانی مستعد در مباحث فرهنگی است بیش از 10 هزار واحد صنعتی و تولیدی در استان اصفهان وجود دارد. امیررضا نقش اظهار کرد: به نظر میرسد در یک سال اخیر اتفاقات مثبتی در حوزه سیاسی بین کشور روسیه و ایران اتفاق افتاده و این تحولات سیاسی در مبادلات اقتصادی و تجاری تسری پیدا کرده است. نقش با بیان اینکه تلاش میشود بین استانهای دو کشور تفاهمنامه خوبی امضا شود عنوان کرد: در صورت محقق شدن این مهم میتوان انتظار داشت شاهد اجراییشدن تفاهمنامهها در سطح ملی و بینالمللی بود. او تأکید کرد: استان اصفهان فرصتهای سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران خارجی دارد. نقش اذعان کرد: تعامل با سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی روسی روند روبهرشدی داشته و امید داریم به سقف 10 هزار میلیاردی برسد.
حل چالش تعاملات پولی میان دو کشور ایران و روسیه
به گفته مشاور عالی حوزه بینالملل اتاق بازرگانی اصفهان یکی از چالشهایی که در روابط دو کشور ایران و روسیه وجود داشت مشکل در پرداختهای بانکی و تعاملات پولی بوده است. محمدرضا مرشدزاده با بیان اینکه در ماههای اخیر با ایجاد یک مکانیسم پرداختی بین دو کشور روبل و ریال مکانیسمی پیشبینیشده که این مشکل را تا حدودی حل میکند توضیح داد: تجار و بازرگانانی که با ایران کار میکردند با پرداخت کمیسیونهای بالا متحمل هزینههایی میشدند که بسیار در جهت تأمین منافع کشورها نبود؛ دو بانک Exim bank و RFC bank در حال حاضر دو بانک روسی هستند که میتوانند به ما برای پرداختهای بانکی کمک شایانی داشته باشند. مرشدزاده افزود: اگر در این بانکها حساب داشته باشید بهراحتی میتوانید تعاملات بانکی خود را با یکی از بانکهای خصوصی «گردشگری یا توسعه صادرات» در ایران انجام دهی.د اگر هم حساب ندارید و حساب باز کردن در این دو بانک زمان بر است، میتوانید در همان بانکی که حساب دارید از طریق حواله ترانزیت بهعنوان بانک واسط با این دو بانک و بانک ایرانی ارتباط برقرار کنید و در نهایت اینکه با حدود 5/0 درصد هزینه فعالیت داشته باشید. او تأکید کرد:
تا پیشازاین صرافیها 6 تا 7 درصد کمیسیون دریافت میکردند این در حالی است که تا کنون بیش از 100 میلیون دلار از طریق همین مکانیسم توافقاتی جابجا شده است.
استفاده از ظرفیت گردشگری برای توسعه تجارت بین بنگاههای اقتصادی روسیه و ایران
مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: روسیه در حال تجربهکردن شرایطی است که ایران دو دهه است که با آن دستوپنجه نرم میکند. علی کرباسی زاده اضافه کرد: واقعیت این است که ظرفیتهای تولید چه در روسیه و چه در ایران بخش عمده برای مارکتهای بینالمللی و بازارهای جهانی پیشبینیشده و طبیعتا باید به هر شکل ممکن بهصورت حداکثری از این ظرفیتها استفاده کنیم تا صنعت خود را حفظ کنیم و موقعیت موجود از دست نرود. کرباسی زاده ادامه داد: بههرحال بخش عمده تراز تجاری روسیه با آمریکا و اروپا بوده که در حال حاضر بهشدت تحتتأثیر قرار گرفته، یکی از ویژگیهای توسعه همکاری های روسیه و ایران این است که تولیدکنندگان و تجار روس بتوانند از تجربه تولیدکنندگان ایرانی برای دور زدن تحریم ها استفاده کنند. او در ادامه به ظرفیت گردشگری اصفهان که دارای 2 هزار و 800 اثرتاریخی و 270 رسته صنایع دستی است اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: همینطور که در تجارت در مسیر راه ابریشم با گردشگری رقم خورد و گردشگری زیرساخت توسعه تجارت است پیشنهاد می دهم مسئولان اتاق های بازرگانی استان های مختلف روسیه برای رونق و توسعه تجارت بین بنگاه های اقتصادی روسیه و
ایران ظرفیت توسعه گردشگری را فراهم کنند.
تسهیلگری در ارتباطات اتاق بازرگانی توسط نمایندگی وزارت امور خارجه
رئیسدفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در استان اصفهان گفت: اتاق بازرگانی اصفهان پس از اتاق تهران فعالترین در سطح کشور محسوب میشود. علیرضا سالاریان بیان داشت: در نمایندگی وزارت خارجه آماده هستیم که فعالیتها و ارتباطات اتاق بازرگانی و بخشهای اقتصادی را با طرفهای خارجی تسهیل کنیم. او تأکید کرد: شاید این نخستین حضور هیئت تجاری روس در اصفهان باشد؛ اما میتواند شروعی برای ارتباطات بیشتر نیز باشد.