استارت پرقدرت بورس تهران

روز گذشته تقویت تقاضا در سهام فولادی -معدنی به رشد ۴/ ۰ درصدی شاخص کل انجامید. تخفیف نگرانی‌های سیاسی پیرامون برجام، اثر عوامل بنیادی در برآورد وضعیت آتی سهام را بیش از پیش مورد توجه قرار داده است. افزایش تدریجی قیمت‌ها، روند نرخ دلار در بازار غیر‌رسمی و ثبات قیمت‌ها در بازار‌های جهانی، زمینه آغاز هفته‌ای پرقدرت در معاملات سهام را رقم زدند. در کنار رشد شاخص کل، ارزش معاملات خرد سهام نیز افزایش محسوسی را تجربه کرد. امری که می‌تواند نوید آغاز دوره‌ای جدید در بورس تهران باشد.

پس از چرخش نقدینگی در صنایع مختلف و ارزیابی محتاطانه سهامداران از وضعیت بنیادی صنایع مختلف بورسی، بالاخره نوبت به عرض اندام سهام کالا محور (فولادی- معدنی) رسید. در این شرایط دیروز شاخص سهام تحت تاثیر صعود قیمت سهام مزبور ۳۴۹ واحد رشد کرد و در پایان معاملات در سطح ۹۵ هزار و ۷۹۴ واحد قرار گرفت. در عین حال ارزش معاملات خردسهام نیز به طرز محسوسی رشد کرد. همچنین سهامداران حقیقی بازار طی معاملات این روز مالکیت سهام را به نفع خود تغییر دادند. این نشانه‌ها از منظر کارشناسان، استارت یک جهش پرقدرت در بازار سهام ارزیابی می‌شود. روند آتی اما بستگی به جذب نقدینگی دارد. ورودنقدینگی نیز بسته به وضعیت عوامل اقتصادی- سیاسی اثر‌گذار در معاملات سهام است. جایی‌که کاهش نگرانی‌های سیاسی در مورد برجام، چشم‌انداز تورمی در اقتصاد و همچنین انتظار از نحوه صحیح برخورد سیاست گذار در قبال بازار ارز می‌تواند انگیزه سهامداران را به طرز محسوسی افزایش دهد.
بورس‌بازی در زمین سهام بنیادی
دو روز پیش از اعلام زودتر از موعد مقرر ترامپ در مورد برجام، بورس بازان برخلاف انتظارات به بازار سهام اقبال نشان دادند. این اقبال پس از اعلام خروج آمریکا از برجام تا کنون نیز ادامه یافته است. در این بازه زمانی شعاع توجه بورس بازان مدام در حال تغییر بود. یک روز نقدینگی راه سهام انبوه‌سازی را پیش می‌گرفت. یک روز قندی‌ها مورد توجه واقع می‌شدند. خودرویی‌ها نیز در مقطعی محل ورود نقدینگی شدند. در مجموع بورس بازان شاهد چرخش نقدینگی در گروه‌های مختلف بورسی بودند. رفته رفته اما تحت تاثیر سیگنال‌های حمایتی توجه فعالان تالار شیشه‌ای به سوی سهام کالایی چرخید. انتشار گزارش‌های ماهانه و سالانه با ارائه سیگنال مطلوب از وضعیت شرکت‌های کالایی سبب شد، داد وستد سهام مربوطه بار دیگر مورد توجه قرار گیرد. البته ورود سهامداران محتاطانه بود. گویی سهامداران در جست‌وجوی سهام مطمئن‌تر برای ورود نقدینگی بودند. به عبارت دیگر چرخش تدریجی زمین بازی به سوی صنایع با پشتوانه بنیادی نشان می‌دهد سهامداران در حال رصد و ارزیابی پتانسیل گروه‌های مزبور برای انتخاب مقصد نقدینگی خود بودند. بر همین اساس دیروز برخی از نمادهای فولادی و معدنی مورد اقبال قرار گرفتند تا بورس‌بازان بار دیگر در انتظار یک چهره متفاوت از بازار سهام تحت تاثیر حمایت عوامل بنیادی و همگام با کاهش تب و تاب در بازارهای موازی باشند.
بورس، مقصد جذاب نقدینگی
در گزارش‌های پیشین «دنیای اقتصاد» با عنوان « تب‌و‌تاب نقدینگی در بورس تهران» گفته شد که بورس تهران در حال حاضر توانایی جذب حجم قابل توجهی از نقدینگی سرگردان در اقتصاد کشور را دارد. در این گزارش تاکید شد، در شرایط کنونی سیگنال‌های موجود حاکی از این است که سهام می‌تواند بار دیگر به‌عنوان بهترین مقصد سرمایه‌گذاری در اقتصاد کشور معرفی شود. فضای حاکم بر بازار ارز و همچنین رشدهای قابل توجه سکه در ماه‌های گذشته تا حد زیادی از تب و تاب این بازارها کاسته است. تورم انتظاری در اقتصاد، عدم پذیرش نرخ دستوری دلار در بازار غیر‌رسمی که به نظر می‌رسد سیگنال عدم پایداری سیاست دستوری مزبور است، در کنار ثبات قیمت‌ها در بازارهای جهانی می‌تواند بار دیگر بورس را مقصد جذاب نقدینگی در سال جاری قرار دهد. (البته اگر اتفاق غیرمترقبه‌ای در آینده سیاسی و اقتصادی کشور و همچنین جهان رخ ندهد و ثبات قیمت‌های جهانی در سطوح کنونی ادامه‌دار باشد).
در این راستا به نظر می‌رسد معاملات روز گذشته بورس را بتوان استارتی از یک روند پرقدرت دانست. آینده این شروع اما کاملا وابسته به میزان جذب نقدینگی است. ورود پول نیز بستگی به عوامل کلان اثر‌گذار بر معاملات سهام دارد. در این میان کاهش نگرانی‌های پیرامون برجام موضوعی است که می‌تواند با افزایش امیدواری سهامداران موجب صعود قیمت سهام شود. واکنش مثبت اروپا برای حفظ برجام مهم‌ترین عامل کاهش این نگرانی‌ها است. برگزاری نشست کمیسیون برجام بدون آمریکا تازه‌ترین تحولات در این باره است. از طرفی کنگره آمریکا اختیار آغاز جنگ مستقیم با ایران را از ترامپ سلب کرده است. این دو عامل می‌تواند نگرانی‌های بورس بازان را تا حد زیادی کمرنگ کند. باید توجه داشت بسیاری از بورس بازان در روزهای اخیر با در نظر گرفتن بدبینانه‌ترین سناریو در مورد برجام دادوستد سهام را انجام می‌دادند. از این رو کاهش نگرانی‌ها در حوزه برجام فرضیه‌های بدبینانه را از بین می‌برد و از این رو در اطمینان بخشی به سهامداران نسبت به آینده بورس موثر عمل می‌کند (البته این به این معنا نیست که نگرانی‌ها به‌طور کلی از بین می‌رود. بلکه مقصود تنها تخفیف نگرانی‌های پیرامون این موضوع است). در این میان متغیر‌های کلان اقتصادی از جمله تورم و نرخ دلار عوامل حمایت‌کننده پتانسیل بورس برای صعود هستند. در این شرایط بورس فرصت دارد با کمک نقدینگی شاهد حرکت در مسیر صعودی باشد. در این میان مجامع سالانه شرکت‌ها در کنار گزارش‌های ماهانه عملکرد شرکت‌ها نیز می‌توانند موجب تقویت قیمت سهام شوند.
روز فولادی بورس تهران
دیروز نمادهای فلزی و معدنی در مجموع پیشتازان بازار بودند. نماد معاملاتی فولاد مبارکه در صدر نمادها با بیشترین تاثیر مثبت در محاسبه شاخص کل قرار گرفت. گل‌گهر نیز جایگاه دوم نمادها با بیشترین اثر فزاینده در رشد نماگر بازار را به خود اختصاص داد. عملکرد در‌خشان سال گذشته «فولاد» و چشم‌انداز روشنی که در سال جاری برای آن مطرح بوده است، عامل تقویت تقاضای سهام مزبور بوده است. در این میان، پیش‌تر سایت تحلیلی «دنیای‌بورس» با وجود فشار سیاست‌گذار بر نرخ فروش این شرکت، نرخ دستوری دلار ۴۲۰۰ تومانی و بحران کم آبی در مرکز ایران بر جذابیت سهام مزبور تاکید کرده بود. به نظر می‌رسد چشم‌انداز رشد عمومی قیمت‌ها در اقتصاد و مورد پذیرش قرار نگرفتن دلار در بازار غیر رسمی و ارزندگی سهام موجب شد تا قیمت سهام این نماد حدود ۴ درصد رشد کند. به این ترتیب «فولاد» با فاصله قابل توجهی در صدر نمادهای اثر‌گذار بر شاخص کل قرار گرفت. در این میان عبور از سقف قیمتی ۳۰۰ تومانی، می‌تواند موجب عقب‌نشینی خریداران حقیقی و افزایش فشار فروش از سوی حقوقی‌ها شود. این دو عامل به‌عنوان موانعی در مقابل صعود سهام قرار دارد. در این میان حالت بهینه برای صعود سهم قرار گرفتن در مسیر صعودی پیوسته است.
معاملات شرکت سنگ‌آهنی گل‌گهر نیز دیروز پرقدرت انجام شد. نماد «کگل» یازدهمین روز صعودی خود را تجربه کرد. انتشار گزارش صورت مالی سال ۹۶ توسط این شرکت در روزهای پایانی هفته گذشته که در آن «کگل» موفق به ساخت سود ۶۹‌تومانی به ازای هر سهم شده بود، موجب حمایت از قیمت سهام مربوطه شد. شرایط بازارجهانی و همچنین استقبال سهامداران از نماد «فولاد» دیگر عوامل اثر‌گذار بر صعود قیمت سهام مزبور به شمار می‌رود. همگروه این نماد یعنی«کچاد» نیز دیروز معاملات مثبتی را تجربه کرد. علاوه بر نقاط قوت وضعیت عمومی نمادهای سنگ‌آهنی، گزارش عملکرد «کچاد» در اردیبهشت ماه نیز در صعود قیمت سهام در جریان معاملات دیروز اثر‌گذار بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد میزان فروش شرکت مزبور در دو ماه ابتدایی سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۱۲۴ درصدی را تجربه کرده است. فروش قابل توجه این شرکت در اردیبهشت ماه نسبت به دلیل اضافه شدن فولاد به‌عنوان یکی از محصولات از نکات مورد توجه شرکت مزبور است. این عوامل دیروز سبب شد، «کچاد» در مسیر صعودی قرار گیرد.
چهاردهمین روز متوالی صعود بورس
در مجموع حرکت بورس در مسیر صعودی برای چهاردهمین روز متوالی، نشان می‌دهد که فعالان تالار شیشه‌ای نسبت به روند قیمت‌ها امیدوارند. به نظر می‌رسد انتظارات تورمی با توجه به اثری که بر سودآوری شرکت‌ها دارند، امید سهامداران را نسبت به صعود زنده نگه داشته است. نتایج نظر‌سنجی سایت تحلیلی «دنیای بورس» از روند هفته جاری نیز کاملا موید این موضوع است. غالب کارشناسان و سهامداران شرکت کننده در این نظر‌سنجی به رشد قیمت‌ها معتقد بودند. از سوی دیگر افزایش ارزش معاملات خرد سهام همگام با رشد نماگر اصلی بازار نیز نشانه‌ای از افزایش امیدواری‌ها به روند آتی سهام است. دیروز ارزش معاملات خرد سهام به حدود ۲۱۱ میلیارد تومان رسید که نسبت به میانگین این متغیر در اردیبهشت ماه افزایش ۱۰۰ درصدی را تجربه کرده است.
فشار بر سهام پالایشی
در معاملات روز گذشته بورس تهران، معامله‌گران شاهد عقب‌نشینی فعالان تالار شیشه‌ای از سهام پالایشی بودند. افت ۸/۴ درصدی قیمت نفت در هفته گذشته مهم‌ترین‌ دلیل ریزش قیمت سهام پالایشی به شمار می‌رود. بر همین اساس دیروز نماد معاملاتی شرکت‌های پالایش نفت بندرعباس و نفت و گاز پارسیان در صدر نمادها با بیشترین تاثیر منفی در محاسبه شاخص کل قرار گرفتند. سهامداران حقوقی اما از سهام این شرکت‌ها حمایت کردند. بررسی‌ها نشان می‌دهد دیروز بیشترین خالص خرید سهامداران عمده در سهام پالایشی شکل گرفت. به این ترتیب دیروز بیش از ۵/۵ میلیارد تومان نقدینگی در سهام «شبندر» و «شپنا» از سبد معامله‌گران حقیقی به پرتفوی حقوقی‌ها افزوده شد. در مجموع دیروز، خالص تغییر مالکیت سهام نیز به نفع سهامداران خرد ثبت شد. دیروز ۲۷ میلیارد تومان نقدینگی از سبد سهام معامله‌گران حقوقی به پرتفوی حقیقی‌ها افزوده شد. بیشترین خالص خرید حقیقی ها در نماد «فولاد» با تغییر مالکیت ۱۲ میلیارد تومانی شکل گرفت.
منبع: دنیای اقتصاد

ارسال نظر

اخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار